גרטנר מוציאה סקירות מדהימות על עולם הטכנולוגיה, וחשוב לעקוב כי הן מלאות במידע חיוני ומשמעותי אשר מעצב הלכה למעשה את המציאות העכשווית והעתידית שלנו.
הפעם, אני רוצה לעבור אתכם על סקירה ששוטחת את החדירה של הטכנולוגיות, מפה של גרטנר שמראה כיצד המסע הדיגיטלי משפיע על העסקים ומהם הסייקלים של כל טכנולוגיה לפי הבגרות שלה בשלבים משתנים. אמקד מולכם את הדברים החשובים כמו כן אני מוסיפה את החומר המקורי בלינק הבא-Link.
המחקר של גרטנר בחן 2000 טכנולוגיות שונות מול המסע העסקי של חברות שרוצות לאמץ חדשנות ולהפוך לעסקים דיגיטליים (ההסבר על מהו עסק דיגיטלי בהמשך הרשומה), גרטנר זיהתה כי חברות מתכננות את עצמן ורוצות להפוך לעסקים דיגיטלים, תוך שהן מגדירות ומחדירות את הטכנולוגיות הנכונות בזמן הנכון להשתלבות בעסק- הסקירה הזו למעשה ממקדת את השאלה מה הן הטכנולוגיות הקריטיות לאימוץ ומהו הסקייל להחדרת ווהטמעה.
המפה מספקת נתונים אסטרטגים וכלי תכנוני שמאפשרים להניח מהי הבשלות והבגרות של טכנולוגיות, וכיצד עסקים יכולים להרוויח בעתיד מהסתכלות ממוקדת על 2000 טכנולוגיות שונות- אשר מכונסות ב119 אזורים שונים. האזורים השונים הם למשל : מקום העבודה הדיגיטלי- Digital Workplace, בתים מחוברים, אבטחת מובייל בארגונים, מדפסות תלת מימדיות ומכונות חכמות, אלו כמובן רק חלק מ119 האזורים שסומנו.
ככל שארגונים מתחילים לאמץ טכנולוגיות ולצאת לדרך– במסע החיפוש של טרנספורמציה לעסקים דיגיטליים, הם למעשה ממנפים טכנולוגיות שקיימות כיום על מנת שיוכלו להתקדם, ההבנה של המיקום של הארגון במסע- והתובנה שיושבת על היעד אליו אנחנו רוצים להגיע יכולה להיות קריטית וזאת על מנת שנוכל לקבוע את מידת השינוי והמאמץ הנדרש לטובת יצירת ההאצה שלו. המפה שמצורפת עבורכם מתחת לפסקה זו מניחה את כל הנחות היסוד- ואת העולמות השונים שקשורים להתפתחות של הטכנולוגיות השונות על מנת שתהווה ככלי לאותו מסע.
ניתן לראות במפה את הברומטר שמדגיש את מידת הבשלות של הטכנולוגיה בשלב הזה מול ההסתכלות ההמשכית, ישנה חשיבות רבה להתבונן גם במימדים של מציאות עכשווית, וגם במבט של עתיד קרוב, בינוני ורחוק שכן אלו מאפשרים לנו לתכנן חכם יותר את הדברים שאנחנו צריכים להערך אליהם בפרספקטיבה עתידית :
Source: Gartner (August 2014)
כפי שניתן לראות במפה– ישנם שישה אזורים פרוגרסיבים עבור עסקים, מודלים שארגונים יכולים להזהות איתם כבר היום ולתכנן איתם את מפת הדרכים ההמשכית. אלו ששת האזורים העסקים והמודלים לטובת פיתוח עסקים דיגיטלים ועיצוב מפת הדרכים :
השלב הראשון | האנלוגי-Analog.
השלב השני | האינטרנט, Web.
השלב השלישי | E-Business, נוכחות עסקית דיגיטלית, אוקומרסית- קווי עסקים.
השלב הרביעי | דיגיטל מרקטינג-Digital Marketing.
השלב החמישי | Digital Business, עסקים שקמים על טהרת המרחב הדיגיטלי- ומייתרים את השאלה מהו פיזי ומהו דיגיטלי, ערבוב של שניהם כאחד.
השלב השישי | Autonomous, השלב האוֹטוֹנוֹמִי.
אתמקד בשלושת השלבים המתקדמים :
השלב הרביעי, Digital Marketing– הStage הזה עובר שינויים משמעותיים וכוחות חדשים אותם ארגונים צריכים להבין ולחשוב כיצד הם יכולים לאמץ בחוכמה : מובייל, סושייל, ענן ואינפורמציה- ארגונים בשלב הזה מחפשים דרכים מתוכחמות להגיע אל צרכנים, שמוכנים לשתף פעולה במאמצי שיווק שיש בהם תקשורת הרבה יותר סושיילית, ומערבבת- באמצעות מוצרים ושירותים שמגיעים עם ערך מוסף. הקונים של השירותים ושל המוצרים מחזיקים כיום הרבה יותר השפעה על המותג מבעבר, והם רואים במכשירי המובייל שלהם וברשתות החברתיות כGateway המועדף.
ארגונים בשלב הזה נאבקים ברעיון ומחפשים את הדרכים להגיע אל צרכנים משפיענים על מנת שיוכלו להגדיל את העסק, ישנן טכנולוגיות מתקדמות יותר בשלב זה שמגדירות את הסייקל של מאמצי השיווק הדיגיטלי- יכולות מתקדמות של Software- לאנליזה, דיספלי הולוגרפי, Data Science, אנליזה עם יכולות חיזוי, ביג דטה, יכולת לעשות אנליזה על תוכן, גימפיפיקישן, אוגמנטד ריאלטי, ענן, NFC, וירטואל ריאלטי, טכנולוגיות של ג’סטר- Gesture Control, זיהוי וניתוח קולי ועוד…
ארגונים שרוצים להתפתח בשלב הזה צריכים להסתכל על מנעד הטכנולוגיות המצויינות ולבדוק כיצד אימבוד שלהן אל “מערכות ההפעלה” של החברה יוביל אותם צעד אחד קדימה.
השלב החמישי עסקים דגיטליים, Digital Business- שלב זה מהווה את הצעד הראשון בשלב ה-Post Nexus, ובמפת הדרכים שכולה ממוקדת בהתכנסות של : אנשים, עסקים ודברים. השלב הזה מונע למעשה מעולם ה-Internet of Things ומהקונספט שלמעשה עושה טישטוש למה זה פיזי ומה וירטואלי- ויוצר קשר קונקטיבי לחלוטין בין העולמות.
בStage הזה נכסים פיזים הופכים לדיגיטלים, שלב זה לוקח למעשה את כל העולם הדיגיטלי ומניח אותו על המימד הפיזי ושרשרת הערך נהיית אחודה, מערכות הפעלה ואפליקציות מייצרות הזדמנויות שמשבשות את הדרך בה פועלת שרשרת האספקה ואת המשמעות של היצרנים.
היכולת להפוך תכונות של אנשים לדיגיטליות (כגון ניטור מידע על הבריאות או סיגנלים חיונים של האדם) מהווה גם כן חלק מהצעד הזה. אפילו מטבעות דיגיטליים (שכבר היום קיימים באופן מובהק) יכולים לקחת חלק בפעימה זו (ביטקוין וכל עולם ה-Cryptocurrencies מהווה באופן טבעי חלק מהרעיון). ארגונים שרוצים לעבור לשלב הNexus על מנת שיכלו להיות בפוקוס על טכנולוגיות שהופכות ומשנות את המשמעות של מה זה עסק דיגיטלי, צריכים להסתכל באזורים הללו : סנסורים ביומטרים, אבטחת מידע דיגיטלית, סביבת עבודה חכמה דיגיטלית, בתים מחוברים, יכולות תרגום אוטומאטיות בין שפות שונות, האינטרנט של הדברים, קרנסי שונים שמחליפים את תפיסת המטבע הקיים כמו ביטקוין, מחשוב לביש, מדפסות תלת מימדיות, M2M, ועוד…
השלב השישי, Autonomous– זה הStage שמסמל את קו הסיום לעידן הPost-Nexus, זהו שלב שמגדיר את היכולת של ארגון למנף טכנולוגיות אנושיות במכונות- זאת באמצעות שימוש בכלים ומכשירים אוטונטמים שמזיזים אנשים ומוצרים ממקום למקום, או בשימוש של מערכות קוגנטיביות שיכולות לכתוב טקסט או לענות על שאלות של לקוחות במקום הנוכחות של האדם- בקיצור רובוטיקה ברשות העסק.
ארגונים שרוצים להגיע לשלב הזה על מנת להנחיל יכולות תחרותיות חדשות, צריכים להתחיל ולהסתכל על הטכנולוגיות הבאות : עוזרים וירטואלים פרסונאלים, אוגמנטציה של יכולות אדם-Human Augmentation, מחשוב קוונטי, רובוטים חכמים, רכבים אוטונטמים, יכולות של שפה טבעית- תרגום שגם שאלות ושל תשובות ועוד…
מילת סיכום. למרות שישנה במפה קטגוריזציה של כל טכנולוגיה והשלב בה היא הופכת לרלוונטית וסקיילבילית- ארגונים צריכים להסתכל על הטכנולוגיות בדרך שמתאימה להם ולא בהכרח דרך הקבוצות שחולקו באמצעות גרטנר. ישנם ארגונים שנחשבים כמאמצים מוקדמים ולמעשה כבר עכשיו נגעו בנגיעות שונות בטכנולוגיות מגוונות ומתקדמות- הרעיון הוא להשתבח כל הזמן ולבדוק אזורים חדשים שמאפשרים לעסק לעשות צעדים קטנים, לבנות יכולות ותמיד תמיד לעצב את מפת הדרכים מראיית התמונה הגדולה מלמעלה, כל אלו למעשה יאפשרו לבנות את היכולות שסוגרות בפועל את הפערים.
בעיני המפה הזו- והתפיסה של גרטנר מרתקת, וחשוב לשבת עם המבט על הטכנולוגיות בסייקלים השונים, ולבחון בצורה ברורה מהי הדרך שאנחנו מחפשים לבנות ובאמצעות כלי זה לשרטט בחוכמה את העתיד.