לא פעם אני נתקלת בגולשים שהגיעו אלי דרך השאלה הזו , איך לכתוב Book Report, Book Reviews. הם מגיעים אל הבלוג שלי מכיוון שכתבתי כמה פוסטים בז’אנר התקציר, המסקרים ספרים אהובים עלי. אמנם, הסיקור מראה בעקיפין למי שחיפש איך אני כותבת את הReview אבל לא בטוח שהעיון כשלעצמו מלמד איך אתם יכולים לעשות זאת. לכן, החלטתי לכתוב פוסט מדריך המסביר לכם את הרבדים הטקטיים והאסטרטגיים הרצויים לכתיבת בוק ריווי משלכם ביום שתצטרכו או תרצו בכך.
קודם כל נתחיל בסיבה לחבּר Book Report : בחיבור שנושאו סקירת ספר אתם למעשה משיגים כמה מטרות : הראשונה – מבחינתי כשמעלים על הכתב את התרשמותנו מהקריאה הדבר מבטיח שהמסר והתוכן חילחלו כמו שצריך ושאכן קלטנו הלכה למעשה את הכתוב בספר. זו דרך מופלאה להפיק את גירסתכם בשעת העיבוד של החומר ומתוך המהלך של הפרוססינג לגבש את התובנות שלכם ולברר מה למעשה קלטתם. כמו כן – מבחר הספרים שאתם קוראים מעיד על תחומי העניין שלכם ומספר לאחרים מה אהוב עליכם, מהם הערכים המנחים אתכם, וזו גם דרך טבעית להעביר ערך מוכח הלכה למעשה לבסיס הגולשים והקוראים שלכם.
♣ איך כדאי לנהוג ? ♣
ערך | זו נקודה משמעותית לנושא הסיקור. אתם צריכים לחלץ מהספר את הפרטים המעניינים בהם נתקלתם ואותם לייחצן בהבלטה החוצה – אני קוראת לזה : “ללחוץ על הכפתורים הנכונים” כדי לפַתֵחַ בהמשך את התובנות המשמעותיות אותן סימנתם בזמן קריאת הספר. ברמת הטכניקה – תוך כדי קריאת הספר רצוי לסמן את המקומות המשמעותיים כך שתוכלו בדיעבד, עם סיום הקריאה לחלץ ללא קושי את האמירות העיקריות.
גירוי | עיקרי דברים | זכרו, אינכם אמורים לגולל את פרטי העלילה בשלמותם. העיקרון המנחה הוא לעורר גירוי – להעביר את עיקרי הדברים המושכים שיגרמו לאחרים לרצות לקרוא את הספר כולו. עצם העובדה שתייצרו שירשור חכם של הדברים המשמעותיים יגרום לאחר לרצות להיכנס לעניין באופן אישי מבעד לדלת שפתחתם ולקרוא את העלילה במלואה.
הבעת דיעה – הוספת הפַּן האישי | זכרו שכתיבת הReport אינה פעולה של סיכום לשמו – אתם צריכים להוסיף משלכם, לספר על חווית הקריאה ולחדד אותה באמצעות התובנות שלקחתם ממנה – יש משמעות רבה להעברת הערך והיא ההזדמנות להוסיף משלכם. כך הסקירה שלכם תהפוך ממשימה בעלת אופי “פקידותי” למשימה ערכית ורבת תועלת לקהל הקוראים שלכם. זו גם שעת הכושר לספר על כותב הספר ולתת מעין מעטפת גדולה יותר לרעיון של הסיפור ולַכַּוָונה שעומדת מאחורי כתיבתו – כל אלו יחייבו אתכם בהכרח להשקיע ולוּ מעט במחקר – המחקר יבטיח שאתם מצידכם תלמדו את החומר ותעשירו את עולמכם בנתונים עדכניים.
♣ ממה כדאי להימנע ? ♣
לא לגלוש לתרגום בשיטת אחד לאחד – חשוב לא להעתיק קטעים שלמים מהספר – אין זה מתפקידכם לשמש כמתורגמנים אלא אתם אמורים להעביר נקודות משמעותיות מהספר אשר כאמור יישארו בגדר גירוי לאחרים לרצות להכיר ולעבור את חוויית הקריאה באופן אישי.
ביקורת קשה מדי לא מועילה. אינכם מבקרי ספרים – ובמידה שאין לכם דברים טובים להגיד על הספר, פשוט אל תוסיפו דבר על דברי הסקירה. בעיני המדיה החברתית צריכה לשקף מראה תכליתית של “מה יוצא לי מזה”, מה אני לוקח אלי – ובמקרה שכוונתכם היא לספר “מה לא יוצא לי מזה” מוטב להסתפק לשם כך בסטאטוס בFacebook שמזהיר את האחרים מפני קריאה בספר לא מומלץ. לאשורו של דבר, לאור ההשקעה שלכם במעמד כתיבת ריוויו על ספר כזה או אחר תשתדלו לבחור בספרים טובים עליהם אתם רוצים לדבר כדי להעביר הלאה ולשתף אחרים בחוויה.
לסיכום. אני מצרפת לכם שלושה פוסטים שכתבתי בעבר במסגרת בוק ריפורט על מנת שתוכלו להתעשר ממבחר הדוגמאות ומצורות ההגשה המאלפות. ובאותו עניין אעדכן אתכם על המתבשל מאחורי הקלעים: אני עוסקת בימים אלו בכתיבת בוק ריווי נוסף על ספר מכוֹנֵן בשם – What Would Google Do. מקווה שתוכלו להתעשר מקריאת הפוסטים ממש כשם שחיבורם הֶעֳשִיר אותי אישית, וכמו שאני נהניתי מכתיבתם . בהצלחה…
ספר מצויין מפרי עטו של סת’ גודין האגדי המדבר על חשיבותו העולה של העובד והשפעתו על הצביון השונה והמיוחד שמסתמן בארגון. חדשנות הלכה למעשה
עוד ספר מצויין מאת סת’ גודין המדבר על הנטייה שלנו להתקבץ בשבטים ואיך המדיה החדשה משפיעה עלינו כמקור ליצירת כוח המתוגבר על ידי ההשתייכות לקהילה בעלת משמעות מוגדרת
אחד הספרים המשמעותיים ביותר למי שמתעניין בתקשורת החדשה ובדרכים הנכונות לקדם אותה על ידי הוספת האישיות וסגולותיה הפרסונאליות לתוך הפעילות השוטפת