פוסט אורח של Omer Milwidsky
זוכרים כיצד המכשיר הסלולארי שלכם שירת אתכם לפני כ- 6 שנים ? כשהמושג Smart Phone נשמע כמו באזז וורד של היפסטרים חובבי טכנולוגיה, וכשאינטרנט מהיר בנייד לא היה זמין כפי שהוא זמין היום ? רובנו שלחנו בעיקר הודעות SMS, המתקדמים שבינינו שלחו MMS, וחוד החנית הטכנולוגית אפילו שלחו דוא”ל ישירות מהנייד (המושג אפליקציה דרש חיפוש מהיר במילון כדי להבין במה מדובר).
Fast Forward כחצי עשור קדימה – הסטטיסטיקה אומרת שאת השורות האלו אתם קוראים מהנייד או הטאבלט ולא מהמחשב השולחני, הפכתם לראש העיר של בית הקפה השכונתי, ולא בעקבות מסע בחירות פוליטי עקוב מדם אלה בזכות כמות ה- Check Ins שלכם בפורסקוור, כשביקרתם בסופר השכונתי קיבלתם קופון הנחה בזכות סריקת ה- QR Code שהופיע לצד הקופה, ואתם בודקים באפליקציה איזו מסעדה מומלצת נמצאת בסביבתכם ואת מי מהחברים שלכם שנמצאים בקרבתכם תרצו להזמין לארוחה? לפני שנים בודדות כל זה היה נשמע כמו סרט מדע בדיוני, אבל היום – זאת המציאות של כולנו.
המכשיר הנייד שלנו הפך לחלק אינטגראלי מחיינו המודרניים כשלרובנו צמוד יותר ממכשיר אחד. חיבור לאינטרנט מהיר ע”ג הסמארטפון או הטאבלט – iPad הוא שירות שכיום מתקבל כמובן מאליו. תעשיית פיתוח האפליקציות שובר שיאים (בכל שבוע מושקות כ- 15,000 אפליקציות חדשות ע”ג הפלטפורמות השונות, ועם כניסת ה- Windows Phone ניתן לצפות למספרים גבוהים הרבה יותר). היצע המידע חסר התקדים הזה מציף אותנו מכל עבר, זמין ב- swipe מהיר ע”ג צג הנייד בכל מקום ובכל זמן. בדיוק מהסיבות האלו משווקים ומותגים גדולים כמו גם עסקים קטנים ושכונתיים נמצאים בעידן מדהים מבחינה שיווקית ועסקית – עידן השירותים מבוססי המיקום. אם תיאוריות בתקשורת מדברות על תקופות בהן מותג היה צריך לרכוש זמן אוויר יקר, להפיק סרטון פרסומת עתיר משאבים ולשדר אותו בפריים טיים אל מול מיליוני צופים בתקווה שאחוז קטן מהם אכן ירכוש את המוצר שלהם בסופו של דבר, היום החוקים השתנו (והם ממשיכים להשתנות בקצב מסחרר).
היום עומדות בפני משווקים ובעלי עסקים הזדמנויות שיווק ופניה ישירה לקהל המשתמשים (ובכוונה אני מתייחס אליהם כמשתמשים ולא כלקוחות, שכן “משתמשים” כוללים בתוכם את הלקוחות הקיימים וכן הפוטנציאליים) עם מסר שמתאים לזמן ולמיקום שבו הם נמצאים. אם היום אנחנו לוקחים את היכולת הזו כמובן מאליו, לפני שנים בודדות אלו היו יכולות שמשווקים רק חלמו עליהן. תחשבו על זה: לתת למשתמש מסר אישי, המתאים להעדפותיו האישיות, למיקום המדויק ולזמן שבוא הוא נמצא! אגב, לא מדובר בהזדמנות רק עבור המשווקים, גם עבור לקוחות הקצה מדובר בתקופה מרגשת שכן הם יכולים לצרוך את המידע האישי בהתאם להעדפותיהם. הם קובעים איזה הצעות ערך לקבל ומתי (המשפט האחרון לבדו מנפץ כמה תיאוריות בסיס בתקשורת).
כיום, אפליקציות ושירותים מבוססי מיקום ייעודיים כגון foursquare , YELP או שכבות חברתיות חדשות באפליקציות של מותגים מוכרים מעניקות יכולת חיבור אפקטיבי בין משווקים למשתמשים שלהם: הטבות ומבצעים הנשלחים לניידים שלנו ב- Push Notifications (ושוב – ע”פ ההגדרות שלנו), הנחות הניתנות במסעדות ובתי עסק תמורת צ’ק אין או שיתוף בFacebook. פייסבוק, למשל, מבינה היטב את החשיבות בפיתוח ערוצי שיווק מבוססי מובייל (מסע הרכישות של חברות פיתוח אפליקציות מובייל טרם ההנפקה מחזקים טענה זו) וצפוי שהיא עצמה תחזק משמעותית את החיבור שבין מותגים למשתמשים במובייל.
קחו לדוגמה את American Express (ארה”ב), שהשיקה לאחרונה תוספת חברתית לאפליקציית המובייל שלה. מותג כרטיסי האשראי הוותיק הביע את המחויבות שלו להדק את הקשר שבין בתי העסק לבין קהל מחזיקי הכרטיס שלהם, במטרה לאפשר להם לתקשר ולסחור בכל הערוצים הדיגיטליים. השירות החדש (שזמין בשלב הזה בניו-יורק ולוס אנג’לס בלבד) יציג ללקוחות הקיימים ע”ג הנייד הצעות ערך ייחודיות של בתי עסק, בהתאם להיסטורית השימוש שלהם בכרטיס וכן יוצגו הצעות ייחודיות בהתאם למיקום שלהם ! Link
דוגמה נוספת היא של רשת המלונות ואתרי הנופש Starwood Hotels, שהשיקה אפליקציית מובייל חינמית שלאחר ההתקנה שלה, מזהה את מיקום בעל המכשיר ובהתאם לאתר הנופש בו הוא נמצא יודעת להציג בפניו לא רק מידע רלוונטי אודות אתר הנופש הספציפי (מידע שירותי אודות המלון והפסיליטיס שבו) אלה גם המלצות רבות על מקומות בילוי, מסעדות, אטרקציות ועוד בסיבת המלון! תיירים ומשתמשים (האפליקציה זמינה לכולם, לכן כל אחד יכול להוריד אותה וליהנות מהתוכן הממוקד – שהוא בפני עצמו צעד חכם של הרשת) יכולים ליהנות בנוסף מהנחות והטבות במקומות הבילוי הודות לקופונים הכלולים באפליקציה. זו דוגמה יוצאת דופן לשימוש בשירותים מבוססי מיקום דווקא בתעשייה שידועה פחות בחדשנות הדיגיטלית שלה, וחבל שכך. Link
לסיכום, הטכנולוגיה זמינה, המשתמשים מחוברים לאינטרנט דרך הניידים, דוגמאות ברחבי העולם לא חסר, אז מה מונע מבעדכם לעשות צעד נכון בכיוון השירותים מבוססי המיקום ? מחקרים מראים שככל שהצעות הערך מבוססות המיקום יהיו מדויקות יותר ויענו על צרכי או העדפות המשתמש בצורה מקיפה יותר, כך גם נאמנותו למותג תגבר בהתאמה. לכן, התאימו את הנוכחות של המותג שלכם בערוצי ה-Mobile, הטמיעו שכבות Social שיאפשרו למשתמשים ליצור ולשתף במידע עם חברים ומשפחה, וודאו שהמשתמש יכול לנהל את ההגדרות האישיות שלו דרך האפליקציה, הוסיפו אלמנטים אישיים כדי שהמשתמשים “ירגישו בבית” באפליקציה, ובעיקר נסו ללמוד ממנו כמה שאפשר לגבי העדפותיו וצרכיו האישיים, במטרה לשפר את יכולת ההתאמה והפרסונאליזציה.
פוסט אורח שלי בבלוג של זהר אוריין בנושא שירותים מבוססי מיקום במובייל! http://t.co/KPoRWvxM