Social Network | Not Facebook

לפני שאתחיל לסקור אתכם את הרעיון של הפוסט אני רוצה לתת לכם הקדמה קטנה על מה זו רשת חברתית, מה בכלל התפקיד של הרשתות החברתיות בחיים שלנו ולמה חשוב שנכיר יותר מרשת חברתית אחת (Facebook). רשתות חברתיות מגדירות מעגלים של אנשים שונים הקשורים אחד לשני סביב עולם תוכן, סביב עניין או סביב הרגלים. האפשרות שלנו לייצר מעגלים אחדים בקהילות נפרדות וביישומים שונים מזמינה אותנו למעשה למצות את הטוב ברשת. מכך, ראוי להגדיר מה אנחנו כגולשים יכולים להרוויח מפעילות כזו או אחרת. בכל רשת חברתית שאציג ברשומה זו נמצא ייחוד מסוים שמבדיל אותו מהשאר – משהו שמאפשר לנו לצרוך תוכן, לבוא במגע, לתקשר עם מגוון מעגלים המופיעים בצורות שונות. חשוב ללמוד מגוון רחב של אפשרויות כי למעשה הרבה פעמים התובנות שהרשתות הללו יושבות עליהן יכולות לעזור לנו הן בפַּן האישי והן בפן המקצועי. אתחיל את הסקירה שלי ואם תרצו בסופה תוכלו לשאול אותי שאלות ספציפיות על רשת זו או אחרת ואשמח להרחיב.

Path | דור חדש של רשתות חברתיות צץ לו בסצנה הדיגיטלית, רשתות חברתיות מבוססות מובייל שנשענות על רשתות קודמות להן. אמנם התרגלנו לחידושים, אך מייד מוסיפים לנו משהו שונה ואחר מהמסגרת שבה אנו פעילים בדרך כלל. הפעם מדובר ברשת חברתית ייחודית שמתקיימת רק במובייל ולמעשה מכריחה אותנו להגדיר מחדש את המעגל שלנו ולהבהיר לעצמנו  במפורש עם מי אנחנו נשארים בקשר ( למי אנחנו מספרים על מעשינו או על נקודת המבט שלנו). הרשת מציבה לנו תנאי ברור – לשתף רק עד 150 חברים. התובנה שעליה מתבסס החידוש היא שרובנו קצת רוצים לצאת מהמעגל העצום של הרשתות הגדולות, וזו דרך נפלאה לנצל את הנהירה החוצה ולהגדיר מחדש את האנשים איתם אנחנו רוצים לחלוק את חוויותינו. הUI של האפליקציה הזו פשוט מדהים ויוצר אינטראקציה מאוד ייחודית בין האנשים שבוחרים לשתף את הדרך שלהם זה עם זה. יש בתוכה אלמנטים של מתחם מבוסס מיקום אשר נשענים על Foursquare ומאפשרים לנו לשתף כמה גורמים כגון  מיקום, תמונה, פרוט אישי נוסף (עם מי אנחנו נמצאים) וכולי. זהו  תא קהילתי מובחן אותו אנחנו יוצרים באמצעות הטכנולוגיה ובצירוף ההקשרים הקודמים שלנו. 

Oink | לא בטוח שהאפליקציה הזו מוכרת בארץ.  בכל מקרה, אישית אני לא מבחינה בפעילות מקומית מיוחדת. אבל שווה לבדוק את היישום הזה, שכן זוהי למעשה רשת של המלצות על מקומות שאנחנו נכנסים אליהם – אבל בניגוד לצ’ק אין שאנו נוהגים לבצע ברשתות החברתיות מבוססות המיקום, המיוחד ברשת זו הוא שאנחנו ממליצים על מה שנמצא בתוך העסק. יש ברעיון של הרשת הזו הומור רב, מכיוון שבכל פעם שניכָּנֵס ונמליץ, האפליקציה תשמיע נַחֲרַת חזיר – אוינק כשם האפליקציה. זו  דוגמא מעולה לשיטה שבה קובץ אנשים יכולים להתאגד סביב מכנה משותף – טעם, העדפה, המלצה או ביקורת ולקבל מהקשר תמונה רחבה הנשענת על המלצות שנובעות מכוח ההמון. אתם יכולים להוסיף תמונה, לתייג מקום, וכן להחליט עד כמה אתם אוהבים את הדברים המתגלים בתוך המקום עצמו – מי שעוקב אחריכם יכיר למעשה את ההעדפות שלכם, ובשל העובדה שהצטרפתם לזירת סושייל גם אתם תהיו חשופים להעדפות של אחרים.

Foursquare | זוהי רשת חברתית מבוססת מיקום, והיא ותיקה למדי, שכן היא קיימת מאז 2009 ,אבל עדיין אין לה הצלחה מסחררת בארץ. בעולם כולו היא הופכת מיום ליום לכלי משמעותי שמבוסס על חוכמת ההמונים ומשמש לצריכת מידע לוקאלי: מציינים לנו איפה כדאי לאכול, איפה כדאי לטייל, מה כדאי לעשות במקומות שונים ואיפה כדאי ללון. התובנה המרכזית שהרשת החברתית הזו נשענת עליה היא שאנשים אוהבים לשמוע המלצות ברמה הלוקאלית מאנשים אחרים והתובנה השנייה היא שאנשים אוהבים לשזור את המשחקיות ביום יום שלהם. בתוך הרשת ישנו מנגנון של באדג’טים המאפשר לנו לקבל ציונים על מקומות שלגביהם אנחנו עושים צ’ק אין – מי שצובר באדגים משמעותיים בפרופיל שלו מוערך בעיני אחרים למומחה ובר סמכא להעברת מידע והמלצות. חשוב לציין כי זו רשת שמבוססת על קוד פתוח ומוטמעת ביישומים אחרים שאנחנו פעילים בהם כמו Path ואינסטגרם. על פי דניס קרואלי המנכ”ל והמיסד של הכלי – מיום ליום מספר הכניסות לרשת גדל ואנשים מסתמכים על ההמלצות, הרשימות שחשופות לכולם והמידע הנצבר ברשת זו. היישום קיים גם בווב אבל עיקר הפעילות שלו באופן טבעי מתבסס על המובייל.

Pinterest | מבחינתי אין ספק שרשת חברתית זו נמצאת בקטגורית הגילוי המשמעותי ביותר לשנת הפעילות הזו. צריך לקחת בחשבון שהיא קיימת מאז 2011 ואת הפריצה הגדולה שלה היא עשתה רק השנה. ערכה נובע ככל הנראה מנטייתנו לחפש דברים חדשים, ובעיני היא גם ממלאת אחר הכלל המשמעותי – תמונה שווה אלף מילים. כמו כן היא בינלאומית ואינה דורשת ידיעת שפה זרה. ומכיוון שהיא מחוברת לגמרי בסושייל פלאג-אין, אפשר להיכנס אליה מבלי להירשם בתהליך ארוך ומייגע. זוהי רשת חברתית שכל כולה מושתתת על שיתוף תמונוֹת וסידורן בתוך “לוחות” אשר מייצגים קטגוריות שונות. לאחרונה היא הוכתרה כרשת החברתית השלישית בגודלה בעולם וזאת על פי כמות המשתמשים החודשיים. לפנינו דוגמא מעולה לרשת חברתית אשר קושרת את עצמה באינטגרציה מלאה לרשת אחרת ונשענת על קהל גדול של פעילים במדיה החברתית. בד בבד היא מספקת ערך שונה, ייחודי, שמתבטא בשיתוף ממוקד תוכן עם תמונה, דבר שמשרה אווירה אחרת. למי שרוצה לקרוא בהרחבה על רשת זו רצ”ב – Link. אילו הייתי צריכה להגדיר את יתרוֹנוֹתיה של הרשת הזו – הייתי אומרת שברמה השימושית היא מארגנת לנו מחדש את המועדפים בסעיף התמונות ומאפשרת ליצור בקלות אלבום תמונות דיגיטלי סביב קטגוריה ואינטרס מובחנים.

Viber | אני בטוחה שרבים מכם ירימו גבה מול הגדרת יישום זה כרשת חברתית אבל אני חייבת להסב את שימת לבכם אל הנקודה הבאה : כפי שציינתי בתחילת הרשומה, רשת חברתית היא בהגדרה מספר אנשים שנמצאים בתקשורת סביב תחום עניין משותף, דרך אותם ערוצי תקשורת, למשל כאשר עולה הצורך בהעברת מידע ושיתופיות. מישהו בעבר אמר לי בחוכמה רבה כי האימייל שלנו הוא למעשה הרשת החברתית הגדולה ביותר. לכן, בחרתי גם באפליקציה כמו וייבר לייצג תפישת עולם של רשת חברתית הנשענת על מעגל האנשים איתם אנחנו בתקשורת סלולרית. ידוע כי עולם התקשורת משתנה ויותר ויותר אנחנו נשענים על האינטרנט כדי לבוא במגע עם אחרים. אפליקציות כמו וייבר וואצ’אפ למעשה מגדירות תא מובחן חדש של תקשורת בין אנשים. התקשורת הזו למעשה חוצה גבולות ומאפשרת לנו להיות בקשר עם אנשים איתם אנחנו באים במגע באופן תדיר באמצעי חדש שלא נשען על מפעילות הסלולר אלא על כוחו של האינטרנט.

Instagram | תוך כדי כתיבת הרשומה אינסטגרם הצליחה לעשות שני מהלכים מרשימים. הראשון : להיכנס לאנדרואיד ולרשום תוך 24 שעות כניסה של מיליון משתמשים חדשים. השני – אולי משמעותי יותר –  היא נרכשה על ידי Facebook במיליארד דולר. הרשת החברתית הזו שכל כולה מבוססת מובייל, מושתתת על תובנה מאוד ברורה : המובייל הופך מיום ליום למצלמה המרכזית שלנו, אבל – בשל העובדה שאנחנו לא הצלמים הכי טובים בעולם וגם מן הסתם לא תמיד מכשירי הסלולר שלנו והטאבלטים מצוידים במצלמות הטובות ביותר – הכלי הזה מאפשר לנו לשדרג את עצמנו ולייצר תדמית של צלמים מוצלחים. על ידי פילטרים שונים אנחנו יכולים למעשה לשתף ולהעשיר את סעיף התמונה שלנו בפרופילים השונים. צריך לקחת בחשבון שהסיבה שהיא נרכשה היא לא בכדִי, אלא זו עדות לכך ש Facebook הראתה בתקופה האחרונה את כוונתה להרחיב ולחזק את תוכן התמונה כי היא רואה בו מנוף משמעותי וכלי תקשורת מרכזי. 

Google + | במגרש של הרשתות החברתיות גוגל מנסה לשחק כבר הרבה זמן. גוגל + היא אולי ההצלחה הגדולה שלה מאי פעם. על פי הרישומים נרשמו לגוגל + יותר מ25 מיליון אנשים ברחבי העולם. התובנה שעליה מושתתת הרשת החברתית הזו היא סיפוח שכבה חברתית אל תוצאת החיפוש שלנו. ההרחבה מאפשרת ל גוגל להכיר אותנו טוב יותר בהיבטים החברתיים על מנת שבעתיד הקרוב לעין תוכל גוגל להתאים לנו הצעות ערך ולחדד את תוצאת החיפוש שלנו גם מתוך המרכיב החברתי. גוגל + היא אמנם רשת חברתית אבל הדבר המשמעותי ביותר בזירה זו הוא העובדה שעם הזמן אנחנו רואים יותר ויותר את החברים שלנו והמעגלים איתם אנחנו בקשר כחלק אינטגראלי מהעדפות החיפוש. מן הסתם נתונים אלה ישפיעו על קבלת ההחלטות שלנו. אני רואה ברשת זו תשתית מתוחכמת וארוכת טווח, שתשרת את גוגל בשאר היישומים שלה.מן הצד המעשי היא תקבל עלינו – כצרכנים וכגולשים – מידע שבשום דרך אחרת לא יכלה להיחשף אליו. מידע זה יהיה חשוב מאוד בהיבטים של הגוגל וואלט והצעות הערך שיציפו לנו במפגש בין עסקים לצרכנים. ככל שבעלי העסק יכירו טוב יותר אותי כצרכן כך גוגל תהפוך לאנאיבלר – מתווך משמעותי יותר –  ותחזק את מעמדה כמשרד הפרסום הגדול בעולם. 

LinkedIn | לינקדאין היא רשת חברתית עסקית שקיימת כבר מאז 2003. לא כולם יודעים שבארץ רשומים ברשת זו מעל ל650 אלף איש וזהו מספר עולה ומתפתח בהתמדה. ברחבי העולם היא חצתה את קו ה100 מיליון רשומים והונפקה בבורסה לפני יותר משנה. היא מושתתת על תובנה ברורה מאוד –  להתקיים כרשת חברתית עסקית שמטרתה השבחת הנטוורקינג ובנית קשרים בדרך לא קונבנציונאלית חוצה גבולות גיאוגרפיים, ושְווַת מעמדות חברתיים. ברם לא לכולם לינקדאין מתאימה, כיוון שאיננה רשת מוחצנת. אמנם היא השתדרגה עם השנים ואפשרה פיצ’רים שונים שמסתמכים על ההיגיון העומד מאחורי רשתות חברתיות אחרות כגון : הוול של הזירה, קבוצות ודפי עסקים. אך עיקר השימוש בה סובב על יצירת קשרים מאחורי הקלעים עם גולשים שבשום דרך אחרת אין לנו גישה אליהם. חשוב לציין כי זירה זו מאפשרת לנו להציג פרופיל מאוד עשיר שמגדיר באופן מובהק את דריסת הרגל הדיגיטלית שלנו ומאפשר לנו להשביח בצורה משמעותית את הנראות שלנו בזירה זו. 

Twitter אם אתם מתעניינים בתוכן, אם חשוב לכם להיות חשופים לדופק החדשותי של העולם, אם אתם רוצים להיות מחוברים ברמה הבינלאומית לעדכונים על “מה קורה ואיפה” – ללא ספק Twitter הוא הכלי האידיאלי עבורכם. התובנה המרכזית עליה מושתתת הרשת החברתית הזו הינה – אינפורמציה בזמן אמת, “ברייקינג ניוז” והיילייט על האירועים שקורים כאן ועכשיו. אין מקום להשוואה בין Twitter לבין זירות מקבילות כביכול כגון Facebook ואחרות. מדובר על כלי בעל אופי שונה, ייחודי, שמאפשר לכם גישה לידע כללי ומידע עדכני באופן שוטף.

Flipbord | בעבר, אגריגטורים כמו דיגג ודלישס מילאו  את התפקיד של הרשתות החברתיות מבוססות התוכן והמועדפים. כיום, הופיעו יישומים חדשים שממנפים את כוחו של המובייל והטאבלט בפרט – כדוגמת יישום זה הקיים רק בiPad וiPhone. החידוש מאפשר לנו ליצור סביבת עבודה מותאמת אישית לפי התוכן שכולל אגריגציה של תכנים נוספים שהועלו בידי החברים שלנו מהרשתות השונות – בלוגים, Twitter וFacebook. סביבת עבודה זו מאפשרת לנו לקרוא תכנים, לשתף ולהגיב על תכנים שהועלו על ידי אחרים ובכך מגדירה מחדש את מקומו המרכזי של התוכן במעגל החברים שלנו. התובנה שעליה מושתתת הרשת החברתית הזו (בבחינת אגריגטור ) היא ריכוז התוכן שמעניין אותנו – יחד עם החברים שלנו – במקום אחד. כאן רעיון חווית משתמש מחקֶה את המגאזין  הפיזי אך לוקח אותו למקום חדש דרך הטכנולוגיה. לא כולם יסכימו איתי שזו רשת חברתית אבל לדעתי עצם העובדה שיותר מחמישים מיליון אנשים בכל העולם צורכים את התוכן שלהם כאן ומשתפים אותו ממשק זה, הופכת את הכלי למרכז של נטוורקינג ומגדיר את עצמו כסביבת עבודה שמתנהלת בדומֶה לרשת חברתית.

לסיכום | אני מקווה שנהניתם מהסקירה, וכפי שאמרתי בתחילת הרשומה אשמח להרחיב במידה ותרצו לדעת על רשת זו או אחרת. מבטיחה להמשיך לעדכן אתכם גם בנושא ה”ילדים הפחות מקובלים בשכונה” על מנת שתתעשרו מהמכלול ותדעו עד כמה רחבה קשת האפשרויות העומדת לרשותכם.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

3 comments

  • urianzoharNo Gravatar says:

    עדכון – מסתבר שאוינק נסגרה , כמה חבל .

  • מחשבה שעלתה לי גם במהלך הלימודים שלי בקורס על רשתות חברתיות:
    הרשתות החברתיות שזורות אחת בשנייה באופן מדהים, כל כך מדהים שבעצם נראה כי הרשתות החברתיות יצרו לעצמן מעין רשת חברתית משלהן.
    הן מדברות אחת עם השנייה, מעדכנות אחת את השנייה , אם בצורה אוטומטית או בשליטה.

    אז אם נשנה את נקודת המבט מהמשתמש האנושי, אפשר להגיד שהאדם הוא האפליקציה של הרשתות החברתיות לקיים אינטרקציה.
    מה זה אומר על העתיד?

  • Asaf Pearl says:

    #fsln12 a post about social networks (sorry… it's in hebrew ) –> http://t.co/vWGQS1wj

Leave a Reply

Your email address will not be published.