The Future Of Mobile

אני חושבת שבשלב הזה של החיים כבר הבנתם שהמובייל זו משימה עבורי- ואני לא הולכת לעשות לכם הנחות בהכרות עם העולם הזה ועם ההזדמנות. כולי תקווה שהפוסטים שאני מביאה לכם לבלוג זה משקפים לכם שזו מגמה שהופכת לחלק מהחיים שלנו, ושהגיע הזמן שתחשבו איך אתם ממזגים אותה אל תוכניות העבודה שלכם. הפעם, אני רוצה להוציא אתכם לטיול מבוסס מצגת שסוקרת את עתידו של המובייל, ואת ההשפעה שלו על חיינו. אני מחלצת לכם אמירות משמעותיות מהמסמך המרתק הזה- ומאמבדת לכם את הקובץ המקורי בסוף הרשומה על מנת שתוכלו לצלול אליו בעצמכם.

העתיד של המובייל- אין ספק שהדיגיטל כפי שאנחנו מכירים אותו עובר שינוי. המציאות של ימנו משקפת מספרים מדהימים- כיום, נמכרת כמות כפולה של מכשירי מוביל מול מכשירי PC- והמסך שדרכו אנחנו רגילים לצרוך תוכן פשוט התחלף ! חשוב לשים לב שברוח המגמה הזו מסתבר באופן מובהק שהטבאלטים גם הם משתלטים על דרכי הצריכה שלנו, וקובעים נוכחות חזקה בזירה עם המסך החדש ! העובדות הללו משפיעות על המכירות של הPC- המספרים משתנים, ויורדים כלפי מטה. על פי ההערכה, בשנתיים שלוש הקרובות המכירות של הטאבלטים יעלו בצורה יותר משמעותית- והם יתפסו למעשה חלק מאוד חשוב מזמן צריכת התוכן שלנו.

ואיפה אנחנו במהפכת הסמארטפונים ? יש עוד כברת דרך לפנינו כי רוב העולם עדיין מחזיק בסלולרים בלתי מפותחים- dumbphone (טלפונים טיפשים). חשוב לקחת בחשבון ששוק הסמארטפון תפש 44 אחוז מהמכירות ברבעון האחרון מכל תעשיית המובייל. אבל !  הגידול במכירות יתחיל להופיע בהדרגה ברגע שיפגוש את ה50 אחוז. השווקים העיקריים שתפשו את מקומם אצל האירופאים והאמריקאים כבר עברו את קו האמצע במכירות של הסמארטפונים והשוק מתחיל להית רווי. ניכרת תאוצה במכירות של הסמארטפונים בשוק האמריקאי- והוא כמובן משפיע על השוק העולמי. המקום המרכזי המסומן מבחינת תעשיית הסמארטפונים הוא- השווקים המתעוררים.

יש השלכות למעבר לשווקים מתעוררים שמשפיעות בצורה לא טובה על אפל – אם נתייחס לשוק של ההזדמנויות- אפל בצרה צרורה כי המחירים שלה גבוהים מדי לתנאיו של שוק זה. לאנשים בשווקים המתעוררים אין הרבה כסף והם אינם מסוגלים להשקיע במכשירים היקרים של אפל. זו הסיבה שאפל צריכה לחַשֵׁב מחדש את דרכה מבחינה אסטרטגית ולהמציא סלולר שונה, חכם אך זול יותר.

שוק הטאבלטים נמצא במקום אחר – פחות בוגר ופחות בָּשֵל משוק הסמארטפונים- גידול החדירה בארה”ב כיום עומד על 25 אחוז מהשוק האמריקאי. המשתמשים הבולטים של שוק הטאבלטים כרגע נחשבים לדור הY המתעשרים, שמייצגים את הלקוחות האמידים יותר, וכמו כן מסך זה פוגש כרגע קהל בוגר יותר. אבל גם בשוק הכלכלי הזה  אנו יכולים להבחין בשינוי כי המחירים משתנים ויורדים כלפי מטה. וחשוב לציין שבראייה גלובאלית שוק הטאבלט רק מתחיל את צעדיו, המכירות במסגרת זו רק מתחילות להתעורר ולתפוש תאוצה.

מה אנשים עושים במובייל ?  רוב הגולשים בעיקר עוסקים במשחקים במובייל ומקושרים ברשתות החברתיות. מחקר גלובלי מראה על סמך מספרים סטטיסטיים כי הקהל מחלק את הזמן שלו במובייל ל- 43 אחוז במשחקים, 26 אחוז ברשתות החברתיות, 10 אחוז ביוטיליטיס שונים. הטאבלטים באופן מובהק משמשים כמכשיר למשחקים. משתמשי מובייל גם מאזינים למוסיקה דרך המכשיר, ובאותה נשימה גם צורכים המון תוכן. המובייל מהווה כיום כ15 אחוז מכל שוק החיפוש הגלובאלי !!! משתמשי מובייל גם מסתכלים דרך המכשיר על תכני וידיאו- כיום שמונה אחוז מצריכת התוכן של הוידיאו באון ליין מגיעה מהמובייל. אנחנו יכולים לראות גדילה גם בשימוש במובייל לטובת צריכת תוכן טלוויזיה ותוכן של סרטים, ומשתמשי המובייל גם עוברים במסכים אלו לקריאת ספרים ולהתעדכנות בחדשות.

המסך של המובייל מתפקד ככיכר השוק, כלומר המרקט פלייס החדש של הקניות צרכני המובייל קונים דרך המובייל ! ברבעון הרביעי של 2012 נרשמו מכירות מהמובייל בארה”ב בסך- 60 מיליון דולר וזה גידול של 25 אחוז לעומת השנה הקודמת ! כיום המובייל תופש כ20 אחוז מהמכירות של אתרי האיקומרס. חלק מהמכירות במובייל נחשבות לתוספת על מה שהיה קיים, מה שאומר שהמובייל משנה הרגלי צריכה וגורם לצריכה מוגברת מעצם קיומו הנוח של מסך זה. צרכנים משתמשים במובייל:  כלומר בסמארטפונים וטאבלטים על מנת לקבל החלטות צריכה משמעותיות באופן יומיומי, במקביל נעשָׂה שימוש במובייל לתשלום על דברים שונים. כיום, הסחר דרך המובייל עומד על 10 אחוז מהתשלומים של Pay Pal – והגרף מצביע על קו עולה ולא “רגוע”. משתמשי Square מוציאים 25 מילון דולר ויותר מידי יום באמצעות המובייל

אפליקציות Native חודרות לזירה והולכות ומתפשטות. ככל שהזמן עובר הן ממלאות תפקיד משמעותי בחיינו השוטפים ולמשל אפליקציית המשחקים Angry Birds- הגיעה לכמות הורדה של יותר ממיליארד פעמים, לאינסטגרם יש יותר מ100 מיליון משתמשים פעילים. בשורה התחתונה- הגדילה של המובייל מפיקה עוד ועוד שימושים ונהנת מפיתוח של אפליקציות חדשות על בסיס קבוע. לכל מכשיר יש “פריים טיים” אחר ובאופן כללי השימוש במובייל האריך את משך היום הדיגיטלי שלנו. משתמשי סמארטפון צורכים כמות עצומה של תוכן, ואכן השימוש באופן כללי במובייל ככלי לצריכה של תכנים מסוגים שונים גדל באופן מדהים- פי שלושה משנת 2009.

ומה צפוי בעולם הפרסום במובייל ?  יש כיום פער עצום בין השימושיות הפונקציונלית במובייל לבין השימוש במובייל כמסך פרסומי, אבל ישנן סיבות טובות לקיום הפער הזה. המסך של המובייל ובמיוחד של הסמארטפון- ממש קטן ! האקו סיסטם של הפרסום במובייל מאוד מורכב ומנוהל בידי שחקנים שונים כך שהתופעה מתבטאת במורכבות יתר עבור מפרסמים שרוצים להבין איפה הם צריכים להשקיע את כספם. וגורם בעייתי יותר מכל הוא פרסום מודעות גרועות במובייל שמהוות הפרעה ! כשמסתכלים על היקף ההוצאה הפרסומית בשוק הפרסום הדיגיטלי- המובייל עדיין תופש חלק זעום למדי ! הוא גדל בקצה אטי יותר מזה שהיכרנו בשוק הטלויזיה ושוק האינטרנט בחמש שנים הראשונות שלהם

איפה למעשה טמון השוני ומה אנחנו צריכים לסמן לעצמנו כיעד מקצועי, שיווקי וחכם ? מודעות Native- זה המקום המעניין שלמעשה ישנה את חוקי המשחק. מודעות שמשתלבות בתוכן שלנו בפיד באופן טבעי : בטיימליין, מודעות שנקראות “ספונסרד סטוריז”, מודעות שקשורות למיקום- Geo -located ads, מודעות לקידום אפליקציות בפיד ועוד. הבעיה פחות גדולה במסך הטאבלטים- שהרי הוא גדול יותר.

ובעולם האפליקציות של המובייל ? ישנן למעלה ממיליון אפליקציות זמינות כיום בחנויות האפליקציות השונות. השנה התחזית מספרת שיורדו יותר מ55 מיליארד אפליקציות ! אנשים “מבזבזים” יותר זמן באפליקציות מהזמן שהם משקיעים בחיפוש בווב. רוב האפליקציות המוצעות כיום הינן חינמיות. המודל השולט בשוק האפליקציות הינו- Freemium מודל שמאפשר הורדה בחינם ולאחר מכן ממשיך באפ סייל בתוך האפליקציה להרחבת השימושים בכסף. כיום בשוק האפליקציות השחקנים שעושים את הכסף הגדול הינם שחקני האפליקציות של המשחקים !

ישנן כיום שתי שחקניות מרכזיות ששולטות ב”מרקט” של המובייל – השוק הזה מושתת על שני שחקנים, שתי פלטפורמות- והן אלו ששולטות בזירה : אפל וגוגל. אבל אנדוראיד עקפה את מערכת ההפעלה של אפל וכיום היא הפלטפורמה הגדולה ביותר ! למרות המספרים המרשימים הללו, אפל שולטת בשוק האפליקציות ברמת הרווחים הנובעים משוק זה במובייל. חשוב להדגיש כי רוב הטרפיק לאתרי סחר אלקטרוני גם הוא מגיע בעיקר מאפל ! והמפתחים באופן משמעותי מעדיפים לפתח לפלטפורמת אפל- iOs. לאפל יש משתמשים שמוגדרים כמשתייכים על הקהל העשיר יותר ובאופן טבעי זה נחשב לקהל נחשק יותר.

ולסיכום – האם כל הנתונים הללו מעידים על כך שהאסטרטגיות שלנו צריכות להשתנות ? האם אנחנו צריכים ללכת לקראת אסטרטגיה שאומרת- Mobile Only ? כמובן שהתשובה היא שלילית ! אנשים עדיין אוהבים מסכים גדולים, וטבעי שהתפישה השיווקית והחשיבה האסטרטגית שלכם צריכות להיות מונחות מולטי סקרינס ! העולם הדיגיטלי למעשה מוגדר במסגרת ארבעה מסכים – סמארטפון, טאבלט, מחשב נייד ומחשב נייח. ייתכן מאוד שיופיע מסך חמישי – שהוא “המחשבים הלבישים” דוגמת המשקפים של גוגל. אבל בכל מקרה בין כך ובין כך, צורת החשיבה צריכה להתבסס על כלל יסוד שמכתיב לכם להיות נוכחים בכל המקומות  !

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.