למען האמת היה לי די נוח שלא הרבה אנשים מכירים את טאמבלר, קצת מאותה הרגשה כשאנחנו נוסעים לחו”ל ומאחלים לעצמנו שלא יהיו סביבינו ישראלים- כדי להרגיש שקט ולא לראות חלילה אנשים מוכרים. לא משום שאינני אוהבת אנשים מוכרים- אבל כייף למצוא מקומות, חדרים אקסקלוסיביים בהם נוכל להרגיש כפרט ייחודי בפני עצמו, טאמבלר מבחינתי היא כזו במובן מסויים, בתור רשת חברתית המתפרסת על עשרות אלפי בלוגים- מיקרו בלוגינג, ומאפשרת לנו גישה לתכנים נהדרים, אבל בהבדל ניכר מFacebook היא אינה המונית (עדיין לא…) והיא מאופיינת בשלב זה בקו הייחודי של מקום למביני דבר.
בתקופה האחרונה טאמבלר מתחילה לעשות יותר ויותר כותרות – הרבה בשל הגדילה וההתפתחות המרשימה שלה, כמו כן בשל העובדה שצעירים, וכלל הגולשים ברשת- מחפשים מקומות חדשים ומעוניינים לגלות אופציות חלופיות לFacebook, שמאפשרות להימנות על מעגל אֶזוטֶרי – יותר מובחן, מצומצם ואיכותי. טאמבלר היא בהחלט לא תופעה חדשה- קיימת מ2007, אבל כיום היא מפתחת כמה אלמנטים ייחודיים, ותיכף ארחיב עליהם את הדיבור- שהופכים אותה למאוד רלוונטית לתקופה זו. עוד סיבה לכך שטאמבלר זוכה לפופולארית בימים אלו- הינה עצם ההצהרה של מאריסה מאייר מנכ”ל יאהו שרוצה לרכוש אותה בסכום של מיליארד דולר.
טאמבלר הושקה בפברואר 2007 על ידי המייסד והמנכ”ל שלה – David Karp – היא למעשה רשת חברתית שממציאה מחדש את רעיון הבלוגינג. השוני המשמעותי שלה מול פלטפורמות בלוגים שאנו מכירים מתבטא בעובדה שהיא משדרת משהו מאוד קליל ומהיר, ויש פה אפשרות למיקס של כמה סוגי מדיה שניתן להעלות כפוסטים באמצעות לינקים, טקסט, וידיאו, שמע, תמונה. במהותו השירות נועד לשנות מעט את תפישת הבלוגים המיושנת ולהחדיר במסגרתה אלמנט שמקושר בקלות הקלקה, שיתופיות- ומהיר מבחינה תקשורתית. היא מאוד כייפית לשיתוף- בכל פעם שאנו מוצאים פריט מעניין ברשת אנחנו יכולים להקליק עליו “Share on Tumblr”. התוצאה היא הזרמת מידע שכולל לינקים, טקסט, תמונה ווידיאו. ומה שיוצר ביניהם מכנה משותף הוא הזמן המאוד קצר שמושקע בשיתוף וההשקעה המועטת היחסית בתחזוקת הפרופילים של בעלי הבלוגים בטאמבלר.
עוד תכונה שחשוב לציין לגביה–שהיא מאוד זמינה, גם במובייל- אנדרואיד, וינדוס 8 וiOS, גם בווב. אך יתרונה הגדול כמובן מקבל ביטוי במובייל: ההרשמה לשירות מאוד קצרה וניתן מיד לשתף- אפילו בטווח של שניות. לאחרונה טאמבלר פתחה בצעדים רציניים בכל הקשור למוניטיזציה של הפלטפורמה. בסרטון שהוספתי בסוף הרשומה תוכלו לשמוע ממקור ראשון – מפי מנכ”ל החברה על ההחלטה הזו ועל הדרך שבה הוא תופש את עולם הפרסום ועל היתרונות לתחום הפרסום בפלטפורמה זו, וכללית לכל גישה המכוונת לפרסום מודעות נייטיב בפיד של הרשתות החברתיות. ההחלטה להיכנס לשוק הפרסום התקבלה כשטאמבלר הגיעה למייל סטון רציני עם 100 מיליון בלוגרים ו90 מיליון פוסטים שמתפרסמים מידי יום.
לדעתי הדבר שמייחד יותר מכל את טאמבלר- העובדה שקל מאוד לזהות את קבוצת העניין ולדעת אחרי מי לעקוב– היא מחולקת בצורה נוחה ביותר על פי קטגוריות ומאפשרת לגולשים לבחור מקבץ בלוגרים רלוונטי לעניינם- ואשר אותו הם רוצים להכיר טוב יותר. על בסיס הנחת היסוד הזו תוסיפו את העובדה שהיא מאוד מאוד נגישה במובייל על ידי אפליקציה סופר נוחה לשימוש- ואפשר לצרוך דרכה תוכן תואם “על הדרך”. הבלוגרים שמפרסמים בטאמבלר מיצבו את עצמם ככתבים מושכים ומלאי עניין ואישית אני מקבלת מרשת זו את התוכן האיכותי ביותר, אני למשל הרכבתי לי מעגל של כ60 בלוגרים אחריהם אני עוקבת בכתבות ותכנים חזותיים מתחום האופנה, הטכנולוגיה והעיצוב.
מילת סיכום, מעניין איך תתפתח עסקת יאהו וטאמבלר והאם הרשת החברתית הזו תצטרף אל תוָואי החזון שמאריסה מאייר מפתחת בנתיב שהיא סוללת עבור החברה. בכל מקרה אני מבטיחה לעקוב ובמקביל לעדכן אתכם בהמשך הדרך.
צירפתי לכם ראיון מרתק שהתקיים עם מנכ”ל טאמבלר David Karp אשר הופיע בכנס במונקו בסוף 2012 . שם הוא תיאר את תפישתו בכל הקשור לעולם הפרסום – הן לגבי מודלים ישנים והן בהצגת מודלים חדשים,. הדברים חלים על חזון הפלטפורמה, על הדרך שהם עברו לאורך השנים ועל מה שמנחה את הפעילות שלהם לקראת העתיד. המנכ”ל מתגלה כאישיות מעוררת השראה למרות הרושם הראשון של דמות ילדון, ובעיני שווה להקשיב לו וללמוד מהדרך בה הוא רואה את התפתחות העולם הדיגיטלי, בתוך ים השכלולים הטכנולוגיים ובמקביל- את המקום שתופשות הרשתות החברתיות בחיינו, בדגש על התוכן העולה במסגרתן.