WORK 4.0 | OECD

דו”ח חדש של הOECD מצייר את עתיד העבודה, כשהאמירה מלמעלה מדגישה שאנחנו לא הולכים בהכרח לקראת עולם ועתיד ללא עבודה.

“We are not heading for a jobless future anytime soon...”

הארגון הזה, שקובע סטנדרטיזציה, מדיניות וחוקים (בו ישראל גם חברה כבר למעלה משמונה שנים) עשה מחקר עומק על 36 מדינות מרכזיות ששותפות לו כולל ארה”ב, מדינות שמהוות את האוכלוסייה הגדולה ביותר ובחן את השינויים ואת הקידמה הטכנולוגית שמשפיעה על כלכלות.

מתוך הדו”ח יוצאים שלושה איומים מרכזיים על עתיד העבודה אותם יש להכיר על מנת להתארגן מראש: גלובליזיציה, השיפט של מקומות העבודה למדינות זרות, אוכלוסיה מזדקנת, יותר ויותר אנשים נכנסים לגיל הפרישה שלהם, ודיגיטציה, העובדה שיותר ויותר מכשירים ומכונות מונעים באמצעות האינטרנט וכוח מחשובי, וחלק מכך באוטומציה. המהירות והקצב של כניסת הטכנולוגיות החדשות נראת מרתיעה ומפחידה. המחקר מצביע למשל על העובדה שלקח כמעט שבעה דורות לטלפונים לצמוח מ10 אחוזים ל90 אחוזים בארה”ב, לעומת זאת לסלולרים, מכשירי המובייל לקח רק 15 שנים, ולמכשירי המובייל החכמים לקח רק תשע שנים- זו מהות המהירות והדרך להציג את האקספוננציאליות.

בנוסף, ישנה התפתחות משמעותית בעולם של רובוטים תעשייתיים, ממספר שעומד על פחות מ100,000 ב2001, לכמעט 500,000 על פי התחזיות ב2019, זאת על פי מספרים שמגיעים מInternational Federation of Robotics.

העובדה היא שישנם מקצועות ועבודות שלמעשה עברו תהליך של אלמיניציה, ואין ספק על כך- אבל מצד שני יש  גם עבודות חדשות ומקצועות חדשים שנוצרו. השיעור מההיסטוריה אומר שיזמות וחדשנות בדרך כלל יוצרות יתרון לעולם התעסוקתי וגורמים לכך שנוצרים תפקידים וצרכים חדשים.

במהלך העשור האחרון, ארבע מתוך 10 עבודות נוצרו מהתהליך של הדיגיטציה בעסקים- “Digitally Intensive Industries,” על פי הדו”ח של הOECD ניתן ליצור מציאות של היצע וביקוש בעולם של עבודה, אבל נדרש להערך לכך, ולבחון כיצד מייצרים מקומות עבודה לתנאים החדשים: הדיגיטליים, ההזדקנות, והגלובאליות.

חשוב לקחת בחשבון שלצד האוטומציה והאיום על עולם העבודה, ישנם יותר ויותר גופים שמבינים שהם צריכים ליצור סביבה ותנאים חדשים עבור עובדים על מנת להצדיק את הישרדותם לעתיד, ומבינים שהתשתית של החברה היא לא הטכנולוגיה אלא ! האנשים.

משמעותי לקרוא בין השורות של הדו”ח, ולהפנים שהאיום מגיע לא בהכרח מהטכנולוגיה, אלא מהעובדה שלפחות שליש מהעבודות שקיימות כיום תשתננה בצורה דרמטית, ונדרש לאמץ את השינוי ולייצר יכולות חדשות. יותר ויותר עובדים צריכים אימון, לימוד ויצירת סקיילס חדשים על מנת שיוכלו להיות מתאימים לעידן החדש.

נדרש לחשוב היטב על פיתוח בעידן משתנה !  איך מתפתחים בעידן הנוכחי, למה זה חשוב וכיצד אנחנו יכולים להבטיח את המוכנות שלנו לאתגרים קדימה. בסיס ההיפותזה שלי הוא שהרוטב הסודי לכל קדמה בחברות הינו- האנשים, וזו הפלטפורמה החשובה ביותר לדעת לטפח בשביל שנוכל לצלוח את המסע ההמשכי שלנו. אמר את זה מאוד יפה Bob Moritz המנכ”ל הגלובלי של PWC על במת כנס המובייל הגדול בברצלונה בשנת 2017- הרוטב הסודי הינו הצרכים של האנשים, שאנחנו מכוונים לשם אנו מבינים שזה תמיד מתחיל מהצרכים הפנימיים והחוצה.

אנחנו נכנסים למציאות חדשה שבה מנהלים עצמם יצטרכו לעבור טרנספורמציה ולהיות מעודכנים למציאות החדשה, המספרים כיום אינם מזהירים- הפורום הכלכלי העולמי מדבר בדו”ח שלו על כך ש85 אחוז מהמנהלים אינם מוכנים בפועל. מחקרים אחרים של מקינזי מדברים על כך ש90- אחוז מהעובדים יאלצו להצטייד ביכולות חדשות על מנת שיוכלו לשמור על מקום עבודתם. האתגר הינו להפוך ידע לכלי של בניית אנשים (כי הם) העתיד של החברה. תזכרו, בפועל, אנחנו יותר לא יודעים מיודעים, ולכן ההכרח הוא לייצר תרבות של סימני שאלה וסקרנות. יש לי על הנושא סשן שלם והרצאה מעמיקה, לכל מי שרוצה לשמוע יותר מוזמן לפנות אלי.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.