Cannes Festival 2011 | Mind Blowing!

 

עקרונית אני בחורה שמתרגשת מדיבורים על דיגיטל באשר הוא, ואכן לא אכחיש כי כל נושא ששייך לעולם עדכני זה “קורץ לי” ולא משאיר אותי אדישה. אבל מן הסתם יש בתוכו דברים שמצליחים לרגש אותי יותר מהרגיל. אני חולקת אתכם אפוא את החוויות שלי ממומנטום כזה, בצורת התרשמותי מכנס בינלאומי שהצליח “להסעיר לי את כל הראש”. נוכחתי לדעת עד כמה אני רחוקה מהתמצאות מלאה בכל המתרחש בתחום, ועוד כברת דרך רבה לְפָנַי… ובכן מסתבר כי עם כל העניין המיוחד שמעורר אירוע מסוג זה (כוונתי לַכנס שנסעתי אליו השבוע), נחשפים במהלכו לכל כך הרבה מידע, עד כי אין זה פשוט לסכמו, ואין דרך בלעדית ומפורשת להעביר אותו כמשנה סדורה. מצד שני הבאתי באמתחתי שפע הגיגים, תובנות והצבעות על כפתורים משמעותיים בהם אני מעוניינת לגעת וגם להעביר הלאה. אני מניחה שעם הזמן יופיעו אצלי פוסטים ממוקדים על כמה תובנות מעמיקות מתוך המבחר, בליווית דוגמאות. אך בינתיים בפוסט “טרי” זה החלטתי להעביר לכם את הרשמים שלי מהכנס בצורת רסיסי מידע. אציג כמה נקודות אור מכל אשר שקלטתי ותובנות משמעותיות אליהן נחשפתי. יהיה זה פוסט שיטעים אתכם בתמצית התחושות אותן חָוִויתִי מתוך המופע המעניין בכללותו. בואו נתחיל….

להלן רסיסי המידע וההצבעות על הכפתורים המועילים שאספתי מפסטיבל קאן :

Social by Design ^ האנשים במרכז | יש שיאמרו שההרצאה שהציגו Facebook היתה עלובה למדי. אולי ציפו לִגדולות, דהיינו שיביאו בשורה חדשה, טיפים חשובים – או לחלופין קייס סטאדיס שאנחנו לא מכירים. ולמען האמת – לא היה שם שום דבר חדש, שונה או לא מוּכָּר. מצד שני – אישית אני אוהבת להסתכל במקביל גם על הדרך בה מועברים הדברים ומבחינתי – הדוברת שלהם : Carolyn Everson בהחלט הצליחה לעשות זאת על הדרך הטובה ביותר. עלי עשו דבריה רושם רב – מעין סיעור מוחות – לגבי רעיונות שאולי הגיתי לפני כן אבל בזכותה ניצנים אלה קיבלו נפח ומשמעות גדולה בהרבה מזו שייחסתי להם טרום המופע שלה . הדוברת העמידה את כל הפעילות שלנו בFacebook וברשת החברתית באופן כללי תחת הזרקור של מה שהוגדר כ “האנשים במרכז”. המסר העיקרי היה לעצב את המהלכים שלנו מעמדת הפן החברתי – ממקום הסושייל – דהיינו מהמקום בו נמצאים האנשים. הדבר אומר לנסות להיכנס לנעליים שלהם ולדמיין על פי הנתונים בשטח מה יניע אותם ומה יגרום להם לקחת חלק במהלך. לגבי אותו פלח חברתי שמתגבש סביבנו, יש לדבר אליו ולהיות קשורים אליו ביחסי גומלין מתמשכים. כמו כן יש גם לברר בפועל עד כמה אנחנו יכולים לבוא לעזרתם של הגולשים בכל הקשור ליצירת ויראליות ממקור המסרים שלנו – עד אשר נרגיש כי אנו מהווים דמות enabler עבורם, מי שמנגיש אותם אל כלי המדיה וסגולותיה מהבחינה המעשית.

יש להבחין בקרב האוכלוסייה את אלו שבלתי אפשרי להזיז, ולאחריהם אלו שניתן להזיזם ולבסוף אלו שזזים כל הזמן | מבחינתי אחת ההרצאות החשובות ביותר הייתה של : Sir Ken Robinson , ובהמשך הפוסט הוספתי לכם סרטון שלו שהופק מהפסטיבל. כאיש חינוך במקורו הוא מעודד יצירתיות טבעית מעל לכל, ומדבר על האופן בו הוא חושב על העולם הקריאטיבי. אני רוצה לפַתח בפניכם בלואו אפ למשפט העקרוני שאותו הוא הדגיש במופע שלו. עיקרון זה נותן תוקף להבחנה יסודית לגבי מהלכים אותם אנחנו מובילים וממקד אותנו בכיוונים הנכונים לניתוב האנרגיה המושקעת. לטענתו אנחנו צריכים להיות מספיק חכמים כדי שנוכל לזהות את שלושת הקבוצות: מי הם האנשים אותם לא ניתן להזיז – אלו שכפי הנראה לא רוצים להתגבר על מכשולים, אינם רוצים להתמודד עם פחדים ואינם מעוניינים לשנות כהוא זה את דרכי החשיבה שלהם. הבאים אחריהם – אלו שניתן להזיז, והם לא יהיו יצירתיים, לא יהיו יזמים ואף לא פרואקטיביים מכוח עצמם, אבל מצד שני אפשר לסחוף אותם ולקחת אותם יחד איתנו למסלול משותף. החשובים ביותר בחלוקה העקרונית הזאת מבחינתי הם אלו שזזים כל הזמן. לא מפחדים, רצים הלאה, מחפשים תשובות ומבקשים להכיר דברים אחרים מן הרגיל. הם אלו שלמעשה מבשרים את עיצוב המציאות החדשה.

להאניש את המותג ^ Speaking Human | הפאנל של  Leo Burnett חידד לי את נקודת המפתח שלפיה ה”אנשים רוצים לדבר עם אנשים ולא עם מותגים” . הדגש בפרזנטציה הושם על הצורך להכניס למותגים את הצד האנושי של הפעילות במדיה החברתית. אני חושבת שהדברים הבליטו ביתר שְׂאֵת את רעיון ההרצאה שהובאה מטעם Facebook שהתכוונה להדגיש כי בסביבת עבודה של המדיה החברתית עלֵינו להתאים את עצמנו לאקו סיסטם ולראות איך למעשה אנחנו צומחים מתוכו ולא כופים את עצמנו עליו. הובררו שאלות לגבי מה שיניע את הגולשים ובכללם מחזיקי העניין השונים שלנו לשתף אחרים במסרים שלנו ובאמירות שלנו – ומן הסתם יוצא מכך שאם נאניש את המותג וניתן לו דמות, נוכחות וסיפור קולע, נצליח יותר לחבר לסביבתנו מעגלים נוספים.

הסיפור לא התוכן | בכל ההתרחשות של הפסטיבל – ולכל אורך הדרך עבר מסר חד שנשזר בו כחוט השני ואשר תמציתוֹ – לדעת לספר סיפורים. מדובר באמירה שלוקחת את רעיון התוכן ושמה אותה במעמד שונה מזה שהורגלנו לייחס לו. אם חשבנו שהמשימה שלנו תהיה ספוראדית, נקודתית ובלתי תלויה בראיה הוליסטית ומלאה – טעינו ! הסיפור שנרקם הוא “סיפור בהמשכים”! יש צורך לתכנן מהלכים ממקום שגורם לאחרים להתחבר אל הסיפור בפרקים ההולכים ומתפתחים במהלך העשייה שלנו, ומכאן שהמומחיות הגדולה ביותר היא לאפשר לאחרים להשלים את הסיפור על ידי מגוון החוויות שלהם. הסיפור ניתמך אפוא באותן “תוספות” אשר יוצרות יחד תֵימָה חדשה משלל המוטיבים המצטרפים לכדי מבט מלא – שמשקף עולם חברתי שלם.

לייצר מהלכים ולספק כלים טובים שיניעו אנשים לדבר עליהם – Liquid & Linked | ברור לי שהאדם הזה היכה בי כברק בפרזנטציה שלו ובעוצמה שהקרין בדבריו : Jonathan Mildenhall – אכן על ההרצאה הזו אני מחברת לתועלתכם פוסט שלם שיובא בנפרד. אבל לכשעצמי אין ספק שזו אחת הפרזנטציות המרשימות ביותר שראיתי מעודי – מדובר על ההרצאה מטעם חברת קוקה קולה שהביאה אל שולחן הדיונים (ובעיקבותיהם אל המחשבות שלי) גישה רעננה וחדשנית. גישה זו גורסת שצריך לדעת לספר סיפורים המחוברים למכנה משותף רחב של קהלים ומקירבם לאפשר לאותם המחפשים להשלים ולהמשיך את הסיפור בעצמם. קוקה קולה מוכיחה באופן חד משמעי שהשקעה גדולה, הנובעת מחשיבה “בגדול” ומאתגרת הנעה לפעולה של אחרים לקחת חלק אכן מפיקה בהתאם החזר השקעה הלכה למעשה.

Crowdsourcing מובחן | מזה זמן רב אני מאמינה מאוד בחוכמת ההמונים , אבל פה נוספה לי זווית מעשית לגבי השאלה איך חוכמה זו יכולה למעשה לבנות קהילה. הפאנל של BMW והדוברים שלו חידדו זאת על ידי סיפור הקייס סטאדי של החברה הממחיש את האסטרטגיה שננקטה באשר לבניית המהלך שלהם.  ההבחנה הזו יכולה למעשה לקבוע את הצלחתה של קהילה כזו או אחרת אותה אתם רוצים להקים בעולם המדיה החברתית ודרכה אתה רוצים לספר סיפור ארוך טווח. צריך לזכור זאת בזמן היציאה לדרך ובשעת התיכנון וההבנייה של שלבי המהלכים – מי הם השותפים שלכם, מהו הגרעין המלבה שיכול לקחת אתכם צעד אחד קדימה במהלך ולגרום לו הלכה למעשה להיות “נפיץ” ברשת ובמציאות האוף ליינית. הפעלת מהלך המושתת על חוכמת ההמון המובחן לסוגיו השונים מייצרת לכם למעשה בסיס איתן לקהילה ענפה באמצעות המסַנְגְרים, ה“אדבוקטס” אשר ינחו את צעדיכם בבטחה לקראת מהלך פורה ומוצלח.

שיתופי פעולה עם Big Vendors | בפאנל של BMW קיבלתי הוכחה לכך שהגישה של שיתופי פעולה נוטלת חלק אינגטגראלי בעשייה שלנו ומחובתנו לחשוב אינטגרטיבי – הן בתוך הבית והן מחוצה לו . Dennis Crowley אחד ממייסדי פורסקאוור ומצוות הבעלים דיבר על האופן בו הם מקיימים שיתופי פעולה עם תאגידים גדולים ומותגים מובילים. לשיטתם רצוי לזכור בראש וראשונה שהעזה, חשיבה מחוץ לקופסא, רצון לחבור לאחרים ולהפיק מכפילי כוח הלכה למעשה יכולים ליצור את ההבדל המשמעותי לכל אחד מהצדדים. שיתופי פעולה עם ספקי האינטרנט הגדולים יוצרים תמיכה עסקית דואלית אשר לאורך זמן תחזיר את ההשקעה בבחינת “ביג טיים” ואף תוסיף עליה פי כמה.

וכגולת הכותרת התרשמתי באופן חד משמעי כי מכל מה שלמדתי בולט במיוחד הכלל – שצריך להיות עירניים ! באותו הֶקְשֵר, הדבר הכי משמעותי שלמדתי בקאן – הוא שאין סוף לגילויים. אחת התגליות הערכיות ביותר עבורי היה מי שתיארתי לעיל: סיר קן רובינסון. על פי התרשמותי הן מתוכן דבריו והן מצורת הצגתם הוא מצטייר לי כאדם הכי מבריק ששמעתי אי פעם . אני מצרפת לכם לכאן את הראיון שהוא העניק לכנס לאחר ההרצאה המאלפת שלו. כדאי לכם מאוד ללכת ולחפש אותו ב : Ted או בYouTube. האיש מספק לשומעיו שפע בלתי נידלה של של תובנות ולנו ניתנה ההזדמנות הגדולה להכיר אותן, שהרי התובנות המשמעותיות שלו מונחות לפנינו על הבמה הנגישה של המדיה ולא נותר לנו אלא פשוט להושיט יד ולקחת.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.