Digital & Strategy

64546598

התכנים של חברת המחקר McKinsey תמיד מצליחים לעורר אצלי את המחשבה ולהוסיף לי רבדים של ידע שלא היו לי בעבר. כמו כן, מתוך התכנים אני תמיד מקבלת חיזוקים על דברים שחשבתי וזה- טוב כשלעצמו. הפעם, אני רוצה לחשוף אתכם לראיון מעניין של- Paul Willmott, אשר עוסק בנושא הדיגיטציה של ארגונים כלומר הכנסת הדיגיטל כחלק מהאסטרטגיה של חברות. למי שרוצה לקרוא את התוכן המקורי רצ”ב- Link. כמו כן, צירפתי עבורכם את הראיון בוידיאו בתחתית הרשומה על מנת שתוכלו להֵיחשף לַתוכן וידיאו המקורי בעצמכם. אני כהרגלִי אחלץ עבורכם מבחר תובנות מרכזיות ואוסיף עליהן את שכבת ה”אוגמנטד” עם התובנות שלי.

הדיגיטציה בארגונים– עם הכנסת הדיגיטל למערך האסטרטגי של החברה משתנה באופן משמעותי הטבע המוּכָּר של החברות. פול וילמוט מסביר את הגישה של אותן החברות שהן על פי ההגדרה שלו Digital Winners ואיך ראוי לחברות רציניות לחשוב על ההזדמנות ולטפל בה בצורה שתהפוך אותן לתחרותיות אל מול השוק המורכב. פול טוען שחברות צריכות להתייחס טרום יציאה למסע הדיגיטלי- באופן כללי ולהשלכותיו על התעשייה בה הן נמצאות ולהגדיר לעצמן את מקומן ואת הדברים שהן עושות במסגרתה. זאת משום שלטענתו הדיגיטל מטשטש את הגבולות בין תעשייה לתעשייה וכן בין הסקטורים השונים ומייצר תחרות חדשה מכיוונים לא צפויים.

על פי פול– חברות צריכות לקבל החלטות מפתח מרכזיות לגבי דרכי התנהלותן בערוצי הדיגיטל. הראשונה שבהן : לבדוק במבט רחב “האם הן נמצאות כיום  בעסק הנכון מבחינתן” . לדעתו אמנם נכון שחברות השתמשו בטכנולוגיות מאז ומתמיד ולפחות כבר כמה דורות. אבל בכל זאת מספר דברים השתנו. קודם כל, נטיות הלקוחות השתנו מקצה לקצה והציפיות שיש להם היום שונות לחלוטין מבעבר. אנחנו כבר יודעים לבטח כי כיום בערך 80 אחוז מהרכישות מתבססות קודם כל על חיפוש מקדים און ליין- זאת עוד לפני שהלקוח נכנס לחנות. ונתון זה מושך לשלב נוסף : מכיוון שקיימת נוכחות מתגברת לסחר אלקטרוני, קורה לא אחת שהחיפושים הללו מסתכמים בקניות בפועל ! אפילו כשמדובר במוצרי צריכה בסיסים כמו מוצרי מזון, יותר ויותר לקוחות נמשכים אל חנויות און ליין ומבצעים את הרכישה באתר עצמו. נכון שהמספרים העולמיים בכל הקשור לתחום המזון עדיין נמוכים, ובישראל בפרט- אבל העובדה שההרגלים שלנו משתנים ואנחנו מתרגלים לרכוש בפועל באינטרנט משפיעה עלינו ואף תשפיע בסופו של דבר על כל האספקטים הצרכניים של החיים.

הדבר השני שגורם לתמורה מהותית– הינו העובדה שמחירה של הטכנולוגיה הגבוהה יורד כל הזמן. בעבר, הניסיון לאמץ אל תוך החברה פתרונות טכנולוגיים טובים, כאלו שאנשים ירצו להשתמש בהם היה כרוך בהוצאות ובמהלך מאוד מסורבל – וזה נכון גם לגבי החברות וגם למשתמשי הקצה. אבל כיום זה לא המקרה: אימוץ הטכנולוגיות החדשות והטמעת מערכות עדכניות יכולה להיות מהירה מאוד ולהיעשות בפועל בטווח של שבועות או חודשים. באופן זה הדיגיטל משנה לגמרי את הסביבה התחרותית בין סקטורים, ומאפשר למתחרים חדשים להגיע ממקומות לא צפויים. כבר היום ניתן למצוא בנקים שנכנסים לתחום התיירות בחלק מהארצות, סוכנויות תיירות שנכנסות לתחום הביטוח, וקמעונאים שמשתלבים במדיה. מצב זה מציב את המתחרים שלנו בעמדה אחרת לגמרי מזו שהחזיקו בעבר. הקידמה שהדיגיטל מאפשר היא שונה לחלוטין מבעבר, הוא הופך ל-Plug & Play וזה אומר שחברות יכולות לחפש ולהתייחס לאזור מסויים שמעניין אותן מבחינה עסקית ולאמץ פתרונות נקודתיים מהירים- מבלי שתצטרכנה לשנות את כל שרשרת הערך. כל המהפך הזה נעשה אפשרי הודות לעובדה שהדיגיטל ניפתח לשירותים שונים ומאפשר לעשות מעין “קולאז’” בין השירותים בצורה מהירה וכמובן זולה.

אז איך חושבים בתפישת העולם של Digital Winners ? הארגונים המנצחים חושבים רחב על בחירת השותפים איתם רצוי להם למנף מיזמים שכרוכים בשיתופי פעולה, על מנת שיוכלו לחקור אזורים חדשים לביזנס. במקרים מסויימים, הם אפילו ישתפו פעולה עם עסקים שהיסטורית נחשבו למתחרים, או לחילופין- עם משתפי פעולה שמוכנים לשתף את הדטה על מנת להשיג מידע שיעזור לשני הצדדים. הם מתכננים בחומרה את ההשקעות שלהם בתשתית של הIT . זה לא פשוט ואפילו קשה למַדַי לעקוב אחר קצב ההשתנות המהיר באבולוציה של העולם הדיגיטלי, והחוכמה היא לגלות גמישות ביחס לאימוץ תשתיות IT- ולהשקיע בתשתית שתהיה מבוססת על גישת הPlug & Play ממקומות שונים וקבלת שירותים מספקים שונים.

חשוב ביותר להבין– מה באמת הערך שנשיג מהדיגיטל. יש המון הייפים סביב הדיגיטל, ממקורות מידע שונים. דרך אחת לפלס דרך בכל ההייפ הזה היא להסתכל על הפוטנציאל ועל היתרונות של הדיגיטל מההיבט של הP&L בטווחים הבינוניים. בהרבה מאוד תעשיות מתגלות הזדמנויות שזורמות מערוצים חדשים ופותחות את השער לשווקים חדשים בקלות ובמהירות. חשוב לאמוד את הערך הכלכלי של ההזדמנות מול הסיכונים ובכך למעשה להגדיר את רמת ההשקעות שלנו בדיגיטל. יש להסתכל במבט מאוזן על התמונה כדי להאץ מהלכים חדשים במהירות הדרושה כדי לעמוד בתחרות בצורה יעילה.

חשוב להסתכל על מה שמניע מנכ”לים שונים שמובילים את הטרנספורמציה הדיגיטלית– זה בעיקר נכון לתעשיות שמוכנות לעבור שיבוש גדול שכן במקרה של תעשיות אלו הסירוב ללכת לקראת אימוץ הדיגיטל אומר לחיות או למות. הסיבה השנייה שבגללה מנכ”לים מוכנים להשקיע בדיגיטל ולהיות מעורבים בתהליכים שמשנים את החברה, נובעת מההכרה שהדיגיטל משפיע בדרכים רבות על המערכת הפנימית של החברה, בפונקציה של מתן שירותים בתוך הארגון. כשמסתכלים על השינויים שחברות צריכות לעבור כשהן מאמצות לחיקן את הדיגיטל מתברר שההשפעה על האנשים בארגון לא מוגבלת למינוי אדם אחד שיחזיק את העניין בידיו, אלא אם זה נעשה נכון- המעבר בדרך כלל משפיע על כולם. האתגר שעומד בפני המנכ”לים במקרה הזה הינו לתכנן מספיק זמן מראש את השינוי ולוודא שניכלל בתוך המהלך ציווּת האנשים הנכונים וכן שהארגון הוכשר לכך עם החינוך הנכון למעבר.

דרך אחת עבור ארגונים גדולים– הינה למנות אדם שיהיה אחראי על האג’נדה הדיגיטלית מלמעלה. זה יכול להיות מאוד אפקטיבי, אבל בד בבד זה עלול להקשות על אותו אדם לצבור מספיק כוח השפעה על מנת שכל הארגון ישתתף בהשמת השינוי. ארגון שרוצה לשנות את דרך עבודתו מחוייב ליצור חווית לקוח אחרת, לשנות את האתגרים של השיווק, לשנות את עיצוב המוצר, כמו גם את תכנון המהלכים הבאים. זה דורש בפועל המון תמורות בניהול התהליכים וההחלטות, בחילופי הטכנולוגיות והתשתיות ועוד. כאמור, משימה כזו עלולה להקשות על בעל תפקיד בודד שאמור להשפיע על המערכת ולשנות את כל הפונקציות הנזכרות לעיל.

לכן, בד בבד עם מינוי צוות מיוחד לתפקיד כזה בחברה צריך לייצר גם אג’נדה דיגיטלית כלל חברתית שמגיעה מהמנכ”ל- כלומר מראש הפירמידה. אין ספק שזוהי כניסה לעולם מורכב שמשמעותו הבסיסית אומרת שארגונים צריכים להשתנות, והשלכותיו המעשיות הן אולי הדבר הקשה ביותר. אבל אם הסתכלנו בעבר על סביבת התחרות וחשבנו לתומנו שיש לנו מתחרים ברורים, הרי כיום גם הם משתנים ועלולים להגיח מכיוונים בלתי צפויים. יש לייחס חשיבות על לאחד המתחרים הגדולים ביותר של זמננו שהוא בעצם הצרכן עצמו, שבודק אותנו ועושה בחירות אחרות לגמרי מבעבר. זה הזמן לרענן את השורות ולחשוב היטב על השינוי בארגונכם. צירפתי לכם את הראיון במלואו בתחתית הרשומה ואני ממליצה לכם בחום לצלול אליו ולקחת ממנו עוד תובנות משלכם.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.