Disruptive Entrepreneurs | Eric Ries

 243434

הפוסט הזה יחשוף בפניכם ראיון מעניין מאוד, שיכול להנחות אתכם היטב בכיווני החשיבה הרצויים לתכנון עולם החדשנות של המותג שלכם.כמו שאנחנו כבר יודעים- הדיגיטל והטכנולוגיות נתנו פתח לייצור סוג חדש של תעשיות, סוג חדש של עסקים ובאותה נשימה שידרגו הרבה מאוד תעשיות קיימות. אריק ריס, יזם וסופר מֵעֵמֶק הסיליקון, מסביר בסרטון שמצורף לרשומה, בראיון לחברת המחקר McKinsey– כיצד אדם אחד יכול היום עם מעט מאוד אמצעים לשנות חברות ענקיות. ומהצד השני, כיצד החברות מגיבות באופן שגוי לאותם שינויים- כשהן מתיימרות לחשוב ששום דבר לא ישתנה במגרש שלהן ודבר לא יפגע בפרפורמנס העסקי של החברה.

ריס מספר בראיון שחברות רבות מגייסות אותו אל שורותיהן כיוון שהוא נחשב למומחה בתחום של חדשנות ; לא שהוא ממש מסכים עם הנחת היסוד הזו, אבל בפועל מצב זה מאפשר לו לראות את פנים העסק ולהבין לעומק את התגובתיות של הארגונים למציאות החדשה. הוא שואל את עצמו לגבי עולם החדשנות העומד מול התפיסות של ארגונים- האם זה אוקסימוֹרון ? האם אפשר בכלל להיות מומחה לחדשנות ? למעשה הוא מתעלם מהנחת היסוד הזו שלכשעצמה בעייתית בעיניו ומתמקד בעצם התופעה שחברות פונות אליו בשאלה- האם החברה שלי בגודל שלה ובמימדי ההשפעה שלה למרות זאת צריכה להיות חברה חדשנית ? הוא מצידו תמיד עונה להם את אותה תשובה בדיוק, “דווקא בגלל שהחברה שלכם כה גדולה אתם מחויבים לחדשנות, אחרת- אם לא תכניסו לחברה תפיסות של חדשנות, החברה פשוט תמות”. כל מי שמקבל את התשובה הזו מאריק ריס מאוד נפגע, שהרי חברות אלה בטוחות שהן יציבות על סמך העובדה שהן קיימות למעלה מ100 שנים וזו מבחינתן הוכחה חותכת לכך שאין סיכוי שהן תעלמנה מהנוף. ריס מנסה לזעזע את תפישת העולם של החברות הגדולות, באמצעות דוגמאות- הוא אומר להם שבמציאות של היום ילד בן 18 עם סכום התחלתי של 1000 דולר בלבד יכול לבנות חברה שמסתכלת אחרת על ההזדמנות העסקית, ובגלל שהעסק ניבנה דרך נקודת מבטו של הלקוח- הוא יכול להצליח לבסס את עצמו בשוק משתנה ולהתגלות כמודל רווחי שמתנגש בחברות ענק.

התגובה של החברות לאיום הזה תמיד דומה– הם עונים (אנשי המותג) :”או קיי, אנחנו נקנה את הילד ואת המוצר שלו במידה שיהיה מוצלח”. והוא מצידו מנסה להסביר להם שהם כלל לא מבינים את מוסר ההשכל של הסיפור- זה לא שימצאו רק ילד אחד עם 1000 דולר שמסוגל לחולל את השינוי הזה. במציאות של “חדשנות רזה” כל אחד עם קרדיט קארד ועם אלף דולר בבנק- יכול לבנות היום עסק שלם, ולעורר תחרות אמיתית בשוק החדש. לכן, אתם לא מתמודדים רק עם מתחרה אחד אלא עם אלפים ואולי אפילו מאות אלפים של מתחרים חדשים שמאפיינים את התחרות של העידן החדש. הוא ממשיך ואומר כי : “השאלה האמיתית היא האם העסק שלכם מוכן לחדשנות המתעדכנת בקצב כזה, עם מתחרים חדשים שעלולים לצוץ בעצם מכל מקום ?” זה המקום וזוהי נקודת הזמן בה בדרך כלל הם סוגרים את שיחת הטלפון- ופונים ל”מומחה חדשנות” אחר. החברות של היום – על פי ריס : מחפשות תשובות קלות, ונרתעות מדברים מורכבים שיאלצו אותן לעבוד קשה יותר וממש לשנות את הדרך בה הן עושות עסקים. כורַח זה אינו מרפה את ידיו של ריס, בעיניו זה מה שמקסים בעולם של ימינו, שהופך ליותר ויותר טכנולוגי.

ריס טוען שהשיטות של הארגונים צריכות להשתנות. אם ארגון רוצה להתנהל עם רוח יזמית הדיאגרמות שהוא משרטט לפעילות שלו ולתוכניות שלו צריכות להיות במעגלים, החשיבה צריכה להיות אחרת ואנחנו צריכים להסכים להיכשל, על מנת שבאמת נצליח להגיע למקומות בהם כן נצדק. לדעתו החברות צריכות לזעזע את האופן המורגל שלפיו הן מודדות את התוצאות. למשל : אחת ההצעות שלו היא להכניס לרשימת היעדים האישיים של העובדים את מספר הטעויות שלהם: ממש לפָרֵט- “כמה מפלות היו לך השנה” ? אם מישהו טוען שלא היו לו נפילות ולא טעויות אזַי הוא כפי הנראה לא מתאים לחברה משני טעמים : האחד- שהוא משקר, השני- הוא לא מספיק אמיץ כדי להתנסות ולקדם את החברה למקומות חדשים, עסק חכם בעידן החדש חייב להבין שמלימוד הטעויות מגיעים לפתרונות אמיתיים שהם משַׁנֵי גורל ומעצבי תרבות עסקית חכמה יותר.

ריס טוען שעובדים שכָּשלו– צריכים להכיר בכך כהזדמנות וללמוד מהניסיון. עליהם לסמן איזה לקח למדו מהטעות, כערך מעשי לעבודה איזה נכס הם יכולים לבנות על רקע ניסיונם, כדי לשפר את מצב העסק. לטענתו חשוב מאוד לראות את האטריביוט (האפיון הקבוע) שגורם לטעויות ולהסב אותו לשרות מובהק לחברה בצורת כלי עבודה חדשים. בעיני ריס חברות חייבות לאמץ לחיקָן גישה של סטארט-אפ- מתוך ההבנה שהגישה הזו דורשת מסע של למידה ותחזוקה של צוות שמוכן לצאת לדרך זו. יש להבין נקודה בסיסית : שלא מדובר בדרך שכל כולה מתמקדת בתוצאות ובהחלטות, אלא זו דרך שונה שנועדה לייצר חידושים בתוך החברה מרמת ההנהלה הבכירה ועד לכפופים לאותה הנהלה. מדובר בשיטה חדשה של בניית מוצרים ושירותים, שמסוגלת להתחרות עם שחקנים בלתי צפויים ועם עולם סחר חדש שהולך ומתפתח- ולטענתו של ריס דרך זו מבטיחה שהחברה לא תתנוון.

כדאי לכם לראות את הראיון במלואו, בקובץ שאמבדתי לכם לרשומה. ריס הוא איש מדהים שחושב אחרת ומנקודת המבט שלו אנו נחשפים לגישות מעניינות שתורמות לייעול העסק. אני בטוחה שעוררתי אצלכם מספר תובנות משמעותיות בנוסף על הכתוב, אבל תנסו גם בעצמכם כי אולי תיקחו עוד רעיונות שיתאימו לעסקכם.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.