בכל שנה, יוצא אחד הדוחות המשמעותיים ביותר, אשר עוסק בהשתנות של העולם באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות על ידי האנליסטית המוערכת מאוד-Mary Meeker אשר שוטחת- שינויים, מגמות, מספרים וקייסים שיכולים לעזור לנו להבין יותר. מדובר על מסמך ארוך ומעמיק המונה- 294 שקפים עמוסים, בכל שקף קיימת תובנה חשובה, מידע שמשנה את הדברים שקורים סביבנו.
מהאימוץ של הטלפונים החכמים, התנהגויות של צרכנים ועד להשתנות העסקית של חברות בכל העולם- המערבי, סין ועוד, ועוד ועוד.
הפוסט הנוכחי, מהווה תמצית של הדברים שנראו כחשובים ביותר, ובהמשך השנה אשתמש בשקפים נבחרים מהמצגת לטובת רשומות עתידיות ולחידוד המסרים. לכל מי שרוצה הצמדתי לפוסט את ההרצאה שמרי מיקר עצמה מעבירה- על המצגת, כמו כן בסוף הדברים ברשומה הנוכחית, אמבדתי את המצגת כולה על מנת שתוכלו לצלול אליה ועל כך אני כמובן ממליצה מאוד.
אז, מה חשוב שנראה ונבין ?
2017 הייתה השנה הראשונה שבה ההפצה של מכשירי סמארטפון לא גדלה בכלל, מה שאומר שישנה האטה במכירות- וחזרה אל לקוחות שכבר קונים ומחליפים את המכשיר. ככל שהעולם מחובר יותר ואנשים מחזיקים מכשירים חכמים, קשה לייצר צמיחה ללקוחות חדשים. אותו דבר בערך קורה גם בגידול של משתמשי האינטרנט, מדובר בעליה של-7 אחוז בלבד משנת-2017, זו ירידה ב-12 אחוז מהשנה הקודמת. כשמבינים שיותר מחצי מהעולם מחובר און ליין, ישנם פחות אנשים לחבר- כמו גם, המקומות שבהם נדרש לייצר קונקטיביות דורשים תשתיות משמעותיות שבחלק מהמקומות עדיין לא קיימות.
אנשים, לעומת זאת- מגדילים את זמן השהייה שלהם באון ליין, הם משקיעים- 5.9 שעות ביום במדיות דיגיטליות זאת נכון ל-2017, עליה מ-5.6 שעות בשנה הקודמת לכן, חלק משמעותי מכך מושקע במסכי המובייל-3.3 שעות, וזה המסך שמייצג את הגידול המשמעותי ביותר באוברול של צמיחת המדיה הדיגיטלית.
למרות ההשקות היוקרתיות של האיפון, וסמנסונג- שעומדות על 1,000 דולר למכשיר-המכירות ברמה הגלובאלית מראות כמחיר הסמארטפונים ממשיך לצנוח, עלויות של מכשירים זולים יותר מיצרות כניסה של עולם הסלולר החכם אל שווקים מתפתחים, שלא יכולים להרשות לעצמם רכישת מכשיר במחירים גבוהים. העובדה הזו, מחזקת את השחקניות הסיניות למשל שנכנסות אל השוק ורוצות לייצר פוזיציה.
התשלומים במובייל הופכים להיות ליותר פשוטים ונגישים– סין כאמור מובילה על שאר העולם באימוץ של יכולות תשלומים במובייל-יותר מ-500 מיליון משתמשים קבועים במובייל השתמשו בשירותים בסין בשנת 2017.
מכשירים מבוססי קול כמו אלקסה- מתחילים לתפוס תאוצה, מדובר בצמיחה פנומינאלית בארה”ב למשל ניתן לראות בגידול מ-20 מיליון ברבעון השלישי של 2017- ליותר מ-30 מיליון ברבעון האחרון של השנה. חשוב רק לציין כי מדובר ברבעון בו ישנם הרבה חגים כמו קריסמס, והרמקולים החכמים הפכו למתנה פופולארית מאוד בקרב מנוי פריים בארה”ב שמהווים כשליש מהתושבים באמריקה.
חברות טכנולוגיה מתמודדות עם “הפרדוקס של הפרטיות” הן מוצאות את עצמן בין היכולת שלהן להפוך ל-Data Provide לבין חווית הלקוחות והרצון של אנשים לשמר את הפרטיות שלהם.
חברות טכנולוגיה הופכות להיות לחלק הגדול של העסקים בעולם. באפריל חברות הטק הגדולות היוו כ-25 אחוז משווי השוק של ארה”ב. הן גם אחראיות לצמיחה המשמעותית של השקעות ב-R&D.
המכירות באיקומרס צומחות באקסלרציה, בארה”ב מדובר על גידול של-16 אחוז ב-2017- זאת עליה מ-2016, בה עמדו האחוזים על-14. אמזון, לוקחת חלק גדול מנתח המכירות-28 אחוז בשנה הנוכחית, כתוצאה ישירה באופן קונסיסטנטי המכירות באוף ליין יורדות.
חברות טכנולגיה גדולות מתחילות להתחרות במרחבים גדולים יותר, גוגל למשל מרחיבה את עצמה מפלטפורמה לפרסום- אל עבר פלטפורמה של איקומרס, זאת באמצעות- גוגל הום, הרמקול החכם שלה דרכו אפשר להזמין דברים וכמובן גוגל שופינג. בנתיים– חברות ענק של איקומרס כמו אמזון מתגלגלות יותר ויותר אל העולם של גוגל ופייסבוק ותופסות נתח כפלטפורמה לפרסום.
אנשים מוציאים יותר על Health Care, מה שאומר שהם מתעסקים יותר בערך עבור החיים שלהם-, מרי מיקר אומרת : “Will market forces finally come to health care and drive prices lower for consumers?” צריך לצפות שחברות שמתעסקות בבריאות תתחלנה להציע פתרונות קמעונאות יותר חוויתיים, עם נוחות מתגברת, דיגיטציה של תהלכים- בתי מרקחת באון דימנד ועוד.
הקצב המהיר מאוד של השיבוש באמצעות טכנולוגיות כל הזמן רק גובר, לקח לאמריקאים-80 שנים לאמץ את מכונת ניקוי הכלים, לעומת זאת לקח פחות מעשור לאימוץ של צרכנים את עולם האינטרנט והמכשירים השונים שמנגישים אותו.
צפו מטכנולוגיה גם לייצר שיבוש במקום העבודה, כלכלת ה-On Demand מייצרת סוג חדש של עבודות שכפי הנראה תשלוטנה בשוק בעשור הקרוב (כבר היום מדובר על כך שכלכלת החלטורה מהווה יותר מ-41 אחוז משוק התעסוקה בארה”ב- והיא מתאפשרת הרבה בגלל התשתיות הטכנולוגיות דיגיטליות).
מנהיגות האינטרנט כמו גוגל ואמזון– תֻּצַּעְנָה יותר ויותר שירותים ופלטפורמות מבוססי בינה מלאכותית- זאת בזמן ש-AI הופך להיות לחלק אימקפטיאלי ומשמעותי בהשקעות של ארגונים וחברות.
סין הופכת להיות להאב שבו יש את חברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר. כרגע, סין הינה הבית של-20 מחברות האינטרנט הגדולות ביותר במונחים של שווי שוק בעוד שלארה”ב יש-11 חברות שעומדות על אותו אומדן. חמש שנים אחורה לסין היו רק שתי חברות בסדרי גודל כאלו- בעוד שלארה”ב היו-תשע.
אִימִיגְרַצְיָה מהווה חלק משמעותי מחברות הטכנולוגיה האמריקאיות, יותר מחצי מהחברות המוערכות בשווי שוק הגבוה ביותר בארה”ב מוסדו על ידי אנשים שהם דור ראשון או שני של מהגרים במדינה- Uber, טסלה, WeWork ועוד הרבה אחרות.
אלו היו השקפים המעניינים שתפסו את עיני, כפי שהבטחתי אני מניחה לכם כאן את המצגת המקורית ומעודדת שתכנסו אליה ותקחו- אינסייטים ותובנות משלכם.