מחקר מרהיב של גוגל שיצא במאי 2013 יעצב את תוכנה של הרשומה הזו- המחקר עוסק בצרכנים ובאופן השימוש שלהם במובייל כמובן- סביב עולם הצריכה והקניות. כמו כן, המחקר מחזק כמה מסרים עקרוניים אשר מכתיבים לנו רמת קשב גבוהה- כי המובייל הוא כלי שמשפיע בפועל על הגדלת נתח הארנק כיוון שהצרכנים משתמשים בו בכל מסע הקניה שלהם במספר פונקציות : למחקר, להשוואת מחירים, לחיפוש מוצרים וכך הוא הופך מיום ליום לכלי יותר ויותר יעיל בקבלת החלטות הצריכה.
אני אעבור אתכם על הנתונים המשמעותיים שליקטתי מהמחקר המצויין הזה, ואוסיף את המסמך המקורי בסוף הרשומה. ממליצה לכם בחום לצלול אליו ולקרוא אותו בעיון. יש בו נתונים שעושים את הטוויסט ולבטח יגרמו לכם להפלת אסימונים רצינית ביותר. אם צריך לתת כותרת למחקר ולהגדיר מהי התובנה המשמעותית ביותר איתה הוא משאיר אותנו הייתי אומרת- השימוש במובייל מעודד את הצרכנים להגיע לחנות, וגם גורם להם לשהות יותר ובכך מגדיל את הסיכוויים למכירה בפועל. ככל שהזמן עובר אנחנו צופים במגמה מתרחבת שנעשית יותר ויותר משמעותית.
המחקר שם זרקור על העובדה- כי משתמשי סמארטפון מפעילים את המכשירים שלהם גם לפני הקנייה וגם בזמן שהם נמצאים בחנות הפיזית. זהו למעשה מסלול המסע של הצריכה שלהם, והמסר הוא ברור- המובייל יכול לשמש בתור כלי שמושך לקוחות אל החנות וגם עוזר להם בשהות בחנות עצמה. המפתחות העיקריים של המחקר הזה מראים בצורה חותכת כי תשעה מתוך עשרה מחזיקי סמארטפון משתמשים במכשיר שלהם בתוך החנות עצמה לשם קבלת עזרה בקניות, ובנוסף- התדירות של משתמשי המובייל שנמצאים בחנות מספרת כי צרכני המובייל שופינג רוכשים 25 אחוז יותר כשהם נמצאים בתוך החנות מאשר אנשים שמשתמשים לסירוגין במובייל שלהם כשהם עושים קניות. משמע- המובייל הופך לכלי משמעותי יותר בחייהם השוטפים של הצרכנים ואף עוזר להגדלת סל הצריכה באחוז משמעותי ביותר- 25 אחוז !
אחד המפתחות העיקריים שהמחקר מגלה הוא התובנה – שהשימוש במובייל בתוך החנות בידי הצרכנים הופך לכלי מצויין עבור עסקים, בעוד שעדיין רבים בעלי העסקים שנבהלים מתופעת הShowrooming –התופעה של צרכנים שמגיעים אל רצפת המכירה, בוחנים מוצרים ורוכשים אותם בפועל און ליין. המחקר של גוגל מצא שאנשים שמשתמשים במובייל כדי למצוא מידע משלים על הקניות שלהם- בפועל קונים יותר בחנות עצמה. התמונה מראה שעסקים שיש להם אסטרטגיות תוכן במובייל יכולים להשפיע על ההתנהגות הזו ועל ידי כך שיטפחו דינאמיקה של תשובות והעברת מידע במובייל לטובת הלקוחות הם יראו תוצאות נהדרות שמתבטאות בהגדלת סל הצריכה בחנות עצמה. מה שמדהים במחקר הוא גם העובדה שהמגמה מתפשטת הלאה- לא מדובר בסיטואציה מקומית או בקטגוריה ספציפית, וגם לא בתכונה זמנית. המובייל משנה בפועל את החוויה של הקמעונאות עבור כולם ויש כאן חלון הזדמנויות רחב עבור עסקים.
בשקף הבא שלקוח מהמחקר תוכלו לראות את הפריסה של הקטגוריות בהן המגמה הזו נוגעת, למעשה- כל הקטגוריות חלות על תכונה זו של הצרכנים, דהיינו לבדוק בחנות ולקבל מידע נוסף שבפועל מגדיל את סל הצריכה.
אחת מהנקודות המושקעות במחקר מתייחסת לתופעת הShowrooming – המחקר כאמור עסק בתפקידו של המובייל בחווית הקניה ובהזדמנויות שהמובייל מציג. המחקר סקר מעל ל1500 בעלי סמארטפונים. אחד הדברים המשמעותיים ביותר בעריכת המחקר היה לבחון את המגמה הזו ולראות איך למעשה עסקים יוכלו להבין את העוצמות של המובייל, ובמקביל לייצר כלים שמקלים על חיי הצרכנים כך שיוכלו בדרך פשוטה ככל האפשר למצוא מוצרים ואינפורמציה כשהם שוהים בחנות עצמה. זאת בהתחשב בנתונים כמו לוקיישן, בהתאמה לזמן בלוח היומי ובסוג המכשיר ממנו הגולש עורך את חיפושיו, על מנת שהעסקים יוכלו לספק אינפורמציה מועילה- רלוונטית בזמן הנכון ומותאמת למכשיר הנכון. המחקר כיוון לכך שקמעונאים חכמים שניגשים למציאות האתגרית של הShowrooming מתכננים את צעדיהם ומכינים את עצמם מראש ואף אנשי הצוות משתמשים במובייל בתוך החנות על מנת להרחיב את המלאי שקיים ולייצר עבור הלקוחות אופציה של רכישה מקוונת בתוך החנות עצמה. כמו כן הדבר כרוך ביצירת מפות שמאפשרות לצרכנים להתמצא טוב יותר לגבי מיקומם בחנות ולגבי השימוש בQR לרכישה מואצת שתומכת בקיצור תהליכים או במידע עשיר יותר על גבי המוצרים.
בנוסף ליצירת חוויה מועשרת יותר עבור הלקוחות בחנות – גוגל ממליצה לקמעונאים על סמך מסקנות המחקר שלה לייצר שירותים אינטראקטיבים ואסטרטגיות שמתייחסות בפתיחות לכל הקשור להשוואת מחירים. ממצאי המחקר מראים כי 79 אחוז ממשתמשי המובייל הינם צרכני סמארטפון, ו62 אחוז מתוכם משתמשים במכשיר לעזרה בקניות לפחות אחת לחודש ו17 אחוז מתוכם משתמשים במובייל לקבלת עזרה במהלך הקניות – לפחות פעם בשבוע. משתמשי המובייל המאופיינים בתדירות גבוהה אמרו שהם משתמשים במכשיר בכל יום כדי להקל על עצמם במשימות שלהם, ולשם חיפוש אחר מוצרים וכן אחר אפליקציות חדשות במובייל שיָקלו על קבלת ההחלטות שלהם ויוסיפו להעשיר אותם במידע. מתוך משתמשי המובייל- 84 אחוז משתמשים בו ככלי עזר בעודם שוהים בחנות תוך זיקה למגוון רחב מאוד של קטגוריות- כמעט מחציתם משתמשים במובייל בסדר גודל של 15 דקות מזמן השהות בחנות ואפילו יותר !
בשקף הבא תוכלו להחשף לנתונים, שמצביעים על כך שצרכנים שנחשפים למובייל ואשר קרויים בעגה המקצועית “צרכני מובייל” רוכשים יותר מאחרים.
הזדמנויות של חסכון בזמן – תובנה משמעותית שיוצאת מהמחקר מצביעה על כך ש53 אחוז מצרכני המובייל משתמשים במכשיר שלהם בתוך החנות לבדיקת מחירים ולשם השוואה. אכן 39 אחוז מתוכם מוצאים מבצעים והצעות ייחודיות, 36 אחוז מתוכם מונְחים למיקומי המדפים או לכיוונים ו-35 אחוז מתוכם מתעדכנים לגבי שעות הפעילות. השוואת מחירים בחנות היא הפעילות היותר פולולארית מצד צרכני המובייל בכל הקטגוריות. תופעה זו של שימוש בסמארטפון בתוך החנות נובעת מהצורך העקרוני של חיסכון בכסף אבל לא רק- אנשים מחפשים הזדמנויות שיקצרו את זמן הקנייה. היכולת למצוא בקלות את המלאי, לאתר בקלות חנויות, או לראות איזו מבין החנויות מציגה את המחיר הטוב ביותר מבלי שיצטרכו לבקר בחנות עצמה הופך את המסע למשימה פשטה בתכלית עבור הצרכנים- ועסקים יכולים לקצור הצלחה גדולה מאוד באמצעות אתרים ואפליקציות שהופכות את חווית הקניה הקמעונאית להרבה יותר אינטראקטיבית, מהנה וכמיוחד הרבה יותר קלה. מתברר יותר ויותר כי המפתחות העיקריים שמובילים לניצחון נעוצים ביצירת חווית קניה בשני המישורים המקבילים- גם של האון ליין וגם של האוף ליין. כשם שקמעונאים מנוסים יודעים לעבוד היטב במדפים פיזיים כך מחובתם למצוא דרכים לעבוד בצורה רצינית גם במדפים הדיגיטליים.
צריך לזכור שהמחקר הזה מופץ על ידי גוגל – אבל המימצאים הבולטים שלו מציגים את מנועי החיפוש כמקור מרכזי שמשתמשי הסמארטפונים נעזרים בו לחיפוש אחר מוצרים, 82 אחוז משתמשים במנועי חיפוש ומתוכם- 62 אחוז שמשתמשים באתרים ספציפיים ברשת. כן מתגלה כי 50 אחוז משתמשים באתרי המותג, 21 אחוז בלבד משתמשים באפליקציות של החנות ו20 אחוז משתמשים באתרי הדילים וההטבות המוצעות ברשת. המחקר גם מצא כי 65 אחוז מעדיפים להשתמש באתרים במובייל בעודם נמצאים בחנות מול 35 אחוז שמעדיפים להשתמש באפליקציות ספציפיות.
ההשלכות לגבי העסקים הן ברורות. ולכן – העסקים הרציניים חייבים להצטרף אל המגמה הזו של שימוש בסמארטפונים בתוך החנות ולהיות מוכנים מראש לכך שהמגמה רק גדלה ומתרחבת. בעוד שהרבה עסקים חוששים שהם מפסידים את הנתחים העסקיים שלהם לעולם הדיגיטלי, עסקים חכמים מבינים שהם צריכים להשקיע את האנרגיה הזו לאימוץ המגמות לחיקן, כלומר לגייס את מחלקות השיווק והאסטרטגיה שלהם באופן שממנף את היכולות של החברה במגרש המובייל. כיום כבר לא מועיל די הצורך להשתמש בכלי שיווק או פרסום ולהחזיק צוות של אנשי שיווק שמטפל בסוגיות אלו- צריך לשקול היטב את נושא השימוש החכם במובייל באופן רווי וחדש- נעשָׂה ברור שהמגמה הזו של שינוי בהתנהגות הצרכנים משפיעה בכל אספקט עסקי שאנחנו מכירים- בין אם בעולם הדיגיטלי ובין באזורי סחר מסורתיים. לאור זאת העסקים צריכים לדאוג שהמובייל יהיה אינטגרטיבי בכל האסטרטגיות של החברה ובכל רמה !