אני רוצה לספר לכם בפוסט הזה, על שלושה מיזמים שמתכתבים למעשה עם אותה גישה ועם אותו אתגר- Food Waste ! אין ספק שבמצב העולם שלנו כשיש אזורים בהם הכלכלה חלשה מאוד, וסל הצריכה מכביד על חיינו, בעיית הבזבוז והשלכתו לפח של אוכל שמתקלקל במקרר- נעשית מהותית מיום ליום. כחלק מקטגורית “העולם המחובר” בבלוג שלי, והירידה לעומקם של מוצרים חכמים- אציג בפניכם מבחר פתרונות שכבר קיימים בשטח ושבכוחם לפתור חלק מהבעיה. מדגמים אלה מהווים בעיני חומר גלם למחשבה שעשוי לשנות את דרכנו ולהפוך אותנו בפועל, לצרכנים חכמים באמת !
המיזם הראשון קרוי : Food Waste Diary– מכשיר שעושה טרקינג לצריכת המזון שלנו ואומד את כמויות האוכל שאנו זורקים, עם הצבעה על המשמעות הכספית של האוכל שמתבזבז. צעד ראשון מותנה בהבנת הנחיצות בצמצום האוכל שניזרק ויותר מכך במודעות לבעיה. עצם המודעות להרגלנו לזרוק אוכל עשויה לעורר אצלנו את המוטיבציה לנהל יומן שמשקף את הסיבות לזריקת האוכל, עם רישום העלויות, ולחזק את היכולת שלנו לצמצם את הבעיה. אם אתם רוצים לראות את האפליקציה תוכלו להיחשף אליה בלינק הבא- Link. עם האפליקציה הזו תוכלו לעשות טרקינג של הארוחות שלכם, כמו כן לחפש אחר מתכונים אשר עוזרים להקטין את הבזבוז של האוכל ולמקסם את הצריכה של מה שמאופסן במקרר כדי שלא ימצא את דרכו לפח. יש ביישום פיצ’ר שמודד את הכמויות שנחוצות לנו בפועל במטרה לתכנן יותר נכון את הכמויות שאנחנו קונים לארוחות במהלך השבוע.
מיזם שני מובל על ידי מדענים אירופאים– שמחפשים אחר פתרונות לצמצם את בעיית הFood Waste בעולם, ומתמקדים בעיקר באירופה. המספרים באנגליה למשל עומדים על 7 מיליון טונות של אוכל שנזרקות מידֵי שנה. אותם מדענים חיפשו אחר תשובה לבעיה, ופתחו צ’יפ שמקושר אל אריזת המזון, ובודק בזמן אמת את טריות המוצר. כשזמן התפוגה מתקרב, הוא שולח הודעת טקסט בפוש נוטיפיקישן לאפליקציה בסלולר של הצרכן, ומזכיר לו שהמזון עומד להתקלקל וזה הזמן להשתמש בו. למרות שעל מוצרי מזון טריים רשום תאריך התפוגה, אנשים לרוב לא ממש ערניים לכך. לכן עלה רעיון הפיצ’ר שיעזור לאנשים להימנע מזריקת מזון בדיעבד, הודות לשירות כזה שמאפשר להם לקבל את המידע בעוד מועד.
הרעיון שעומד מאחורי הפיתוח של המדענים הללו– אף מסתעף הלאה, ומאפשר לאנשים לבדוק דרך האפליקציה מה כדאי להם לאכול לארוחת הערב. למעשה האפליקציה יכולה לספר לנו מהם המוצרים שכדאי לנו לכלול בארוחת הערב על מנת למנוע ביזבוז. הטכנולוגיה הזו היא אפקטיבית מאוד לטובת חיסול בעיית הבזבוז וזריקת אוכל בכל שנה נתונה. כמו כן, אם מסתכלים על הרעיון במבט מסחרי- חברות שינצלו זאת לתועלתן ילמדו מקרוב על תרבות הצריכה של הלקוחות שלהן, על היסטורית השימושים כך שתוכלנה לפתח ציר פעולה פרסונאלי שמאפשר קשר חדש עם הצרכנים. אם אתם מעוניינים לקרוא עוד על המיזם תוכלו להיחשף אליו בלינק הבא- Link.
המיזם השלישי שמתכתב עם הבעיה ועם פתרונה– קרוי- Fridge Pal מדובר באפליקציה שעוזרת לנו לנהל את תכולת המזווה שלנו ואת המקרר. היא מבוססת על אותה תובנה, כלומר שאנחנו כצרכנים מבזבזים וזורקים הרבה מאוד אוכל רק בגלל שאנו שוכחים מתי פג תוקף האוכל שלנו. על ידי שימוש בסורק ברקודים האפליקציה יוצרת טריגר שמזכיר לנו להשתמש במוצרים לפני שהם מתקלקלים. היא גם עוזרת לנו לעשות טרקינג על המלאי של האוכל שלנו כדי שניטיב לתכנן את הארוחות שלנו וכמו כן את הקניות הבאות.
מילת סיכום– שימו לב ששלושת המיזמים משתמשים אמנם במורכבות שונה- באותה צורת חשיבה ובאותה תובנה: המצאת כלי טכנולוגי שמאפשר לנו לקבל תזכורות ועוזר לנו לנהל בצורה חכמה יותר את משק הבית שלנו. אין לי ספק בכך שאלו הכיוונים הנכונים שצריכים להכתיב את הצרכנות של המחר, היכולת לשכלל את הצרכנות החכמה שלנו באמצעות כלים שמשפרים את התנהלותנו כ”צרכנים חכמים” והרבה יותר מדויקים.