מדהים אותי בכל פעם מחדש, איך פעולה קטנה ברשת יכולה לעורר כל כך הרבה חשיבה, לקבל עוד ועוד אנרגיה ולהתמלא במשמעות. ברצוני לדבר הפעם על המהות ועל המשמעויות שאני מבחינה בתיפקודו של הLike . אני בטוחה שכבר חקרו את הנושא לעומק ולרוחב ואולי אשמיט חלק מהדברים – אבל חשוב לי לשים דגש על הפונקציות החשובות בעיני. אפרט בפניכם את תכונותיו של הכלי והאפשרויות הגלומות בו – לא בהכרח על פי סדר חשיבותן אלא “בזרימה חופשית”, היישר אל נקודות עליהן ראוי לתת את הדעת לטעמי.
כניסה קלה לזירת ההתרחשות | רבים מהאנשים שאני פוגשת אומרים לי שקשה להם לבטא את עצמם ברשת החברתית. כניסתם לעולם הדיגיטלי מלווה בחששנות, נעשית לרוב באיטיות, והם בודקים היטב את השטח לפני שהם מפיקים אמירות משלהם. מתברר כי עצם קיומו של הLike מאפשר לכל אותם הססנים “להיות כאן” ולהביע דיעה שהיא אומנם בגדר אמירה חלקית אבל יש בה מן הכוח. ככלל, זו הדרך שלנו לומר היינו כאן, קראנו, והלייק לכשעצמו משקף את מה שאנו אוהבים ואל מי אנחנו מחוברים. קחו בחשבון שבכך גם היבענו אמירה סמלית על עצמנו מן הטעם הברור כי זו הופכת למעשה לטביעת אצבע אישית ודריסת רגל דיגיטלית המאפיינת את הנושאים שמעניינים אותנו |
הShare החדש | לפני כחודשיים השתנתה המשמעות של הLike מבחינת כוח ההשפעה שלה על הנעשה ברשת מן האספקט הויראלי: כיום, אם אנחנו עושים Like לתוכן שמצאנו ברשת בכל מקום בו התקינו את Facebook Connect יוצא שאנחנו למעשה מפעילים בו זמנית את הפונקציה של Share – לגבי התוכן בו נגענו. והאמירה הסמלית שאהבנו את התוכן הופכת אוטומאטית לפיבלוש על הקיר שלנו בעמוד הפרטי שלנו בFacebook.
להחזיר לדיון | מכיוון שאנחנו יכולים כיום לעשות Like לתגובה , תכופות הפעולה הזו מחזירה מחדש את מי שהיה בתוך הדיון חזרה למתחם, וגורמת לו לראות את ההתייחסות אליו ואל האינפוט שלו ולהרחיב אותה בפועל. במידה מסויימת הLike מקבל תפקיד נוסף שמחולל התרחשות דינאמית המשקפת נאמנה את מטרתה ועיקרה של הרשת החברתית – העצמת הדיאלוג ויצירת אינטראקציה ומעורבות בין מעגלים שונים.
יחס | פרגון | צריך לקחת בחשבון שגם אם לא עולה בדעתכם משהו מיוחד לכתוב, רעיון בעל ערך, תגובה בעלת משמעות – הLike הופך לסוג של כלי העוזר לכם לדווח לאחרים על התוכן שלהם – “תודה”, “אהבתי”, “עניין אותי” . בידכם כלי לבטא יחס, כלי להבעת פרגון, ואשר מאפשר לכם במינימום מאמצים להפגין נוכחות ולְחוות דעה בצורה אישית.
השפעה על המעגלים שלנו | כשאנחנו אוהבים משהו – אנחנו משפיעים על אלו שסובבים אותנו או על המעגלים אשר קשורים אלינו כפי שהדבר קורה במימד של העולם הפיזי. האמירה שלנו על כך שבחרנו בתוכן מסויים, מותג מסויים, אירוע או כל התרחשות אחרת גורמת בפועל לאחרים להיחשף להתרשמות שלנו ולהיות מושפעים ממנה הלכה למעשה . בנוסף לכך חשוב לומר שבכל פעם שאנחנו עושים Like על תוכן באתרים שונים ברשת הרינו בדרך כלל מכתיבים למעגל הסובבים שלנו התנהגות דומה, במידה שהם מושפעים מאיתנו וחשופים לבחירה שלנו.
Open Graph קישוריות בכל הרשת | Open Graph Protocol enables you to integrate your Web pages into the social graph | השינוי המשמעותי ביותר שFacebook חוללו במהלך השנים ברמת הנוכחות שלהם ברשת התבטא בכך שהם איפשרו לזירה לצאת אל מחוץ לגבולותיה ולהיטמע למעשה באתרים אחרים ברשת. כיום, הLike מייצר את החיבוריות ואת כלל השיחה בסייברספייס וגורם לכך שמאות ואלפי אנשים ייחשפו לאותם תכנים שאינם ממוקמים בהכרח בזירת הFacebook עצמה. כתוצאה מהחיבוריות הזו, כל הפעילויות שלכם יכולות להיקשר באינטגרציה מופלאה ולקבל חשיפה נירחבת ואיכותית אשר נשענת על כוחו של היחיד בהמון ויכולתו לסחוף רבים אחרים ברגע שקולו נישמע.
מגדיר נכס דגיטלי (Starbucks ) | ברמה העסקית – קחו בחשבון שכל מי שעושה Like למתחם שלכם בFacebook מעצים למעשה את הנוכחות הדיגיטלית שלכם ומעניק לה מעמד בעל ערך גבוה יותר. קחו למשל את דוגמת סטארבקס והקהילה שלהם אשר מונה מיליוני אנשים מכל רחבי העולם. הידיעה שהם בחרו להתגדר במסגרת קהילה גורמת לאחרים להתייחס לכך – ממש כפי שהדבר נעשָׂה בפוסט זה – לדבר על כך בכתבות ולציין זאת בכל הזדמנות. זוהי שיטת תקשורת שמעצימה הלכה למעשה את ערכה של המנָיָה של הארגון כעובדה מוכחת. ראוי להישען על עובדות אלה במהלכים שאנחנו מבצעים – המשמעות של הLike הופכת אם כך להרבה יותר ממה שחשבנו מרגע שיכולנו להבין כי יש בה הזדמנות עסקית לכל דבר ודבר.
בורסת היחסים שלנו ברשת | קחו בחשבון שהרשת היא מקור אנרגיה מצויין לנטוורקינג. מעצם העובדה שאנחנו “מחלקים את הלייק” לזולתנו, בוחרים לאהוב תכנים של מעגלים חברתיים שאיתם יצרנו מגע ומעבירים את הנתון הזה למעגלים הקרובים לנו – אנחנו למעשה מרחיבים את החיבוריות ואת הקשר עם הגולשים שמסביבנו . לאורך זמן, זו הופכת הלכה למעשה למניָית היחסים שלנו ברשת. בעקבות הפעילות שלנו – ושימו לב לכך שלא נדרש יותר מדי … הישגנו גם עוצמה וגם חיבוריות ענפה.
Online & Offline – דוגמת Diesel למשל | כסיכום לפוסט וכחידוד למהות השלכותיו של כפתור הLike אנו נוכחים מִדֵי יום ש”הפיזיקל נוגע בדיגיטל” ולהיפך. כיום הכפתור השיתופי הזה הפך למטבע לשון – ועובדה קיימת. אם עד לפני שנה הדיבור התפתח סביב הרשת בלבד – כיום הLike מפשיל שרוולים ויורד אל השטח ואכן הוא מקבל ביטוי בפעילויות שונות של חברות מסחריות – אני מצרפת לכם את אחת הפעילויות המרשימות שראיתי לאחרונה – מקווה שתהנו וגם תלייקקו…
אחלה של הסבר
מדוייק ונכון
פוסט נפלא מסביר את מהות הלייק
תודה ל Zohar Urian http://fb.me/144KKrRl8
מדויק, מחובר, תודה 🙂
פוסט נפלא מסביר את מהות הלייק
תודה ל Zohar Urian http://fb.me/144KKrRl8