לשתף, זוהי תכונה מאפיינת של מגמה, שכבר מזמן שינתה את חיינו בצורה ברורה. היא משתייכת מעיקרה לעולם הרשתות החברתיות והנה, היא ממתפשטת בצעדי ענק אל מבנה החיים העסקיים, ואל הפעילות הצרכנית – ובעצם מתחילה לחדור לכל מקום על הגלובוס. רוב האנשים שמשתפים עושים זאת משום שהם רוצים לשפר את סגנון חייהם ולקחת חלק בשינוי, ואף להיות המובילים, ולו בתחום קטן במעגל החיים שלהם. ישנם מחקרים על הנושא מטעם גופים שונים, ומחקר כזה נעשה לאחרונה על ידי Airbnb פלטפורמת שיתוף והשכרת שטחי נד”לן עולמית – Link.
Sharing Economy היא תופעה שכבר צברה לא מעט חיזוקים עסקיים – כיום היא מוערכת בשוק בשוֹוִי של 26 ביליון דולר, כוללת בתוכה פלטפורמות און ליין שמאפשרות לכולם לשתף בערך הכל: משיתוף שטחי נדל”ן ועד לשכירות של Airbnb ואף לפלטפורמות שמאפשרות גיוס כספים כמו אינדיגוגו על ידי שיטות חדשות לחלוטין במקרה זה – קראוד פונדינג. המנעד של הנושאים הרוֹוְחים בתחום של Sharing economy הוא עצום ! ישנם אתרים כמו Shareyourmeal שבהם ניתן לשתף ארוחות כלומר להעלות את תיאור הארוחות שאנחנו מכינים און ליין ולמכור אותן. בדומה לכך קיימות גם עוד אפליקציות מסוג Taskrabbit שמתפקדת ככלי תיווך בין הגולשים לבין נותני שירותים. כל אחד יכול לפרסם שירות שהוא נותן, וכל אחד יכול לפרסם צורך עליו הוא מבקש מענה מטעם נותן השירות – ויחד נוצר אקו סיסטם חדש של בעלי מקצוע מול צרכנים שבאופן הדדי מספקים פרנסה זה לזה.
נערכו מחקרים לגבי המוטיבציה שמאחורי רעיון השיתוף, וכמו כן לגבי עתידו של השוק הזה והפוטנציאל העסקי שלו. לא מפתיע שאנשים מתחת לגיל 35 הם קהל היעד המובהק ביותר שצפוי לקחת חלק ולהיות שותפים. הם אלו שירצו להיות חלק מאקו סיסטם שיתופי שבו הם לא בהכרח הבעלים או הרוכשים אלא מי שיהיו מוכנים לשכור את חלקם בחוויה. רוב האנשים על פי מחקרים (77 אחוז) רואים את הsharing economy כדרך נפלאה לחסוך כסף, אבל מבין אלו שממש ניסו זאת במדויק = 36 אחוז אומרים כי המוטיבציה שלהם נבעה לאו דווקא מכוונה פיננסית אלא יותר פילוסופית. מה שהניע אותם הוא רעיון השיתופיות שנבנה על השטחים המשותפים. השכירות על בסיס כוח קניה חברתי התבססה על הרצון לעזור לאחרים – דהיינו הפגנת כוחו של היחיד בתוך ההמון והאפשרות לקדם רעיון ובכך לייצר מציאות של קיימות (Sustainability) שמטרתה שיפור איכות החיים.
מעניין מה הממצאים הללו מספרים על עתידנו ? ועל הגידול העתידי של עולם הסחר בעקבות החדירה של הSharing. מצד חד כל מוצר או שירות שמציע גם בניפיטים נוספים שמתבררים כחיוביים- מכפיל את כוח המכירה הודות לחיבור זה ומבשר פוטנציאל של מוצרים מושכי צרכניים ומחזק את המותג עם מעגל מתרחב של לקוחות נאמנים. חשוב גם להדגיש כי מחצית מהאנשים שהשתתפו במחקרים אמרו כי סביר להניח שאכן גם ימליצו על מוצרים ושירותים שיוצאים מתפישת עולם זו. מהצד השני – אם הsharing economy יהפוך למשהו ספציפי מדי ומקושר לפילוסופיות ממוקדות על השקפת חיים, הדבר עשוי להישאר בגדר קונספט נישתי כמגמה חולפת.
בלה ווב 2013 בלונדון – נושא הועידה היה ה sharing economy- הועידה כללה הרבה מאוד נקודות מבט מעניינות על המגמה תוך חקירה מעמיקה של הרעיון הכללי. צירפתי לכם את אחד הפאנלים שמדבר ספציפי על ההשפעה של המגמה הנדונה על העולם הפיננסי ועל ההשלכות של הרעיון על תחום זה. אני ממליצה לכם בחום להקשיב להרצאה שכן היא סוקרת את הנושא בצורה מעניינת מאוד ומחלצת עבורנו תובנות בעלות משמעות לכל התכנונים שלנו בעתיד.