כמו שהבטחתי אני ממשיכה להתחקות אחר האבולוציה של הקמעונאות הדיגיטלית, ומביאה לכם לכאן את צדדיה השונים. מה קורה בעולם הסחר האלקטרוני, מה קורה בזירת התשלומים במובייל, איך כל אלו מתחברים לרצפה הפיזית ועוד. הפעם אני רוצה להציג לכם קייס מוצלח שאיכשהו מערבב את כולם יחד. והנה כל האלמנטים מתממשים על רצפת המכירה של וואלמרט- ענקית הקמעונאות שעורכת ניסיונות באדיקות ומחפשת דרכים להטמיע במסגרתה גישה חדשה של צרכנות דיגיטלית. מתוך גישה זו החברה מעוניינת לספק חוויה שתהיה מֵחַד אטרקטיבית עבור הלקוחות ומצד שני טקטיקה שתמלא פקטור מכריע בהוזלת עלויות עבור הקמעונאי.
המהלך הנוכחי של וואלמארט משקף שלב באבולוציה של תהליך שהתחיל כבר בסוף 2012- ומתבסס על התובנה שאנשים לא אוהבים לחכות בתור, ולכן נמצאו דרכים לייצר חווית קניה חדשה על ידי סריקת בר קודים של המוצרים ותשלום על המוצרים בקופה עצמאית שאינה קשורה לתורים המשְׂתרכים בחנות. כך למעשה יכולה וואלמרט לבוא לקראת הלקוחות ולהשביח את חווית הקניה, להפוך אותה ליותר “סקסית”, מהנה וכייפית ובאותו מעמד גם לחסוך הרבה דולרים בתחזוקה של הקופות ובהעסקת צוות של קופאיות. מהלך זה יושב על התובנה שהמובייל חודר יותר לחיינו וממלא תפקיד משמעותי בחנות הפיזית עבור קמעונאים גדולים כקטנים, וואלמארט מחליטה בהתאם להגדיל באופן משמעותי את הפיילוט שיצרה בסוף 2012- ולמעשה מאפשרת ללקוחות לעשות Self-Checkout על ידי שימוש בסמארטפונים שלהם. התוכנית נקראת Scan & Go והיא הושקה ב70 חנויות בארה”ב – בארקנסו ובג’ורג’יה תחילה, ועכשיו היא מורחבת לכדי 200 חנויות במספר, באוסטין, סיאטל ודנבר.
לקוחות צורכים כיום בשונה לחלוטין מהרגלי הצריכה והקניה שהיו להם בעבר – הם משתמשים במכשירי המובייל שלהם לשם חיפוש קופונים, להשוואת מחירים ולניווט דרך הaisles- פינות ומעברים בחנויות. על מנת לפגוש את הנחיצויות המתחלפות מצד הלקוחות, וואלמארט עורכת מיזמים אקספרימנטליים של חדשנות עם טכנולוגיות כמו שימוש במובייל צ’ק אאוט. זהו למעשה פקטור שחוסך ללקוחות זמן וגם כסף כי הוא חושף בפניהם הטבות ייחודיות המוצעות למשתמשים בתוכנית. וואלמארט מצהירה שבידי חמישים אחוז מכלל לקוחותיה יש כבר סמארטפונים והם משתמשים בהם בחנויות. הפוקוס של החברה מושם על הכוונה לחבר ולהפעיל יחד את הנכסים שבחזקתה הן במערכת הדיגיטלית והן בפיזית על מנת שתתאפשר ללקוחות חוויה שהיא סימלסית בכל מקום ובכל זמן שיבחרו.
על מנת שיוכלו להשתמש בשירות – לקוחות צריכים להוריד את האפליקציה של וואלמארט, ואז לפתוח את האפליקציה בעודם בחנות ולסרוק בר קודים של מוצרים שבחרו לקנות כשהם עוברים במעברים של החנות. אם הצרכן ערך רשימת קניות- הסריקה מורידה אוטומטית את המוצר מהרשימה באופן מיידי. משם לקוחות יכולים לשים את המוצרים בשקית ולהמשיך אל עמדה של self-checkout. שם הם צריכים לסרוק קיו אר קוד שנמצא על מסך העמדה שאומר להם כמה לשלם.
מילת סיכום – צירפתי לכם סרטון שמציג לקוח שעובר חווית קניה שלמה על כל שלביה עם התוכנית של וואלמארט על מנת שתוכלו להתרשם בעצמכם. לדעתי, בעיקבות צעד זה של ענקית קמעונאות כמו המותג רצוי שכולנו נפשפש במעשינו ונחשוב מחדש על כל התוכניות שלנו. כך נברר איך אנחנו נפגשים בפועל עם מגוון צרכים חדשים ומשתנים של לקוחות, איך נינהג עם הזדמנויות עדכניות ואיך נעשה שימוש חכם בטכנולוגיות מתפתחות שנמצאות בפועל כמעט בכל יד- ועוד ממש על הדרך …