An Ugly Truth | Facebook

לאחרונה יצא ספר חדש על פייסבוק, אחד ממסמכי התוכן החשובים ביותר שיצאו בחמש השנים האחרונות, על ההזדמנות והסיכונים הגדולים שפלטפורמות דיגיטליות מביאות לחיינו. החלטתי לכתוב מעט על הספר הנהדר הזה על מנת שתכירו ותקשיבו לו בעצמכם- Link.

למארק צוקרברג היו שלושה פחדים עיקריים: זאת על פי מישהו בכיר שעבד בחברה וסיפר לסופרות של הספר. הראשון, שמישהו יפרוץ את האתר. השני, שהעובדים שלו יותקפו פיזית. והשלישי– שרגולטורים ירצו לפרק את החברה שבנה. אין ספק שמארק שם את הפחדים שלו במקום הנכון, עושה רושם שכמעט כל האיומים מהם פחד הופכים להיות למציאות הלכה למעשה בשנים האחרונות.

לפני הרבה שנים, התייעצתי עם מישהו בכיר בעולם ה”סייבר סקיוריטי” שאלתי אותו האם מארק צוקרברג ושריל סנדברג לא מופיעים במדיה עם דיעה על הסכנות בפייסבוק בגלל שהם מפחדים שיתקפו אותם פיזית. הוא ענה לי תשובה שלשעתה הייתה נראת לי נכונה, אבל כיום עושה רושם עצום שהוא טעה. הבכיר שהיה לשעבר מפקד של אחת היחידות המובחרות בצה”ל- ענה לי שמארק לא מפחד מכלום, אלו אנשים שחיים בתוך בועה, שהיא בבועה נוספת ועוד בועה- כמו בבושקות.

המציאות מראה שמארק מאוד פחד, ומפחד בערך מהכל. מצד אחד סביב הבית שבנה לעצמו הוא הרס את כל הבתים השכנים על מנת לשמור על הפרטיות שלו, אבל מהצד השני, לנו- אנשי השיווק, המשתמשים של הפלטפורמות הוא מכר את הקונספט של “הכל פתוח” ואת החיים הפתוחים (והפרטיים) שלנו הוא מכר על מנת שיוכל להפוך לביליונר שהוא כיום. הספר מגולל את מאחורי הקלעים, או אם תרצו את מתחת למכסה המנוע של פייסבוק, כיצד הפלטפורמה נבנתה, מה הוביל את ההחלטות של החברה, וכיצד נלקחו החלטות בפועל. כשקוראים את הדברים מבינים שפייסבוק והמנהיגים שלה, אומנם חיו בפחדים משלהם, אבל את הפחדים של כל אדם בגלובוס, ואת הביטחון והיציבות כמו גם האמון שלנו- הם ממש לא הרוויחו.

מארק גייס את שריל סנדברג, להיות המשנה שלו, הCOO של החברה. בפועל, העסק של פייסבוק היה מפוצל, בין ההנהגה של מארק צוקרברג על המוצרים “הפרודקט” וכל הדברים שיובילו את העתיד של החברה מבחינה מוצרית, ובין העסק, הסחר, הצמיחה שהיו בידיים של שריל סנדברג. אבל פרשיית קיימברידג’ אנליטיקה והדיונים בקונגרסים השונים, שצלבו את מארק בשאלות נוקבות הראו לו שלמעשה המוצר האמיתי שבו הוא צריך לטפל הוא לא הפלטפורמה, אלא העסק עצמו והמהות שלו. זו תובנה חשובה שצריכה לנחות כמו גונג בראש לכל אחד מאיתנו. הרעיון הזה שכל מוצר או שירות שאנחנו מפתחים למעשה מייצג משהו גדול יותר וזה- העסק, שהוא עצמו מוצר בעצמו ואסור לשכוח זאת.

פייסבוק, בחרו בחירה ברורה, שכיום עולה להם ביוקר. הם בחרו את העסק והצמיחה שלו על חשבון האנשים שמשתמשים בפלטפורמה- Company Over Country הבחירה הזו הביאה את פייסבוק לצמוח בצורה מדהימה, איפשרה לה “לבלוע” את התחרות, לאיים על המתחרים ממש כמו מאפיונרים דיגיטליים וכל זאת בשביל לשמור את המקום שלה. אבל הבחירה הזו בפרספקטיבה ארוכת טווח יכולה לעלות לפייסבוק יותר ממה שהיא מדמיינת. בעולם כל כך רגיש, מצופה מחברה ופלטפורמה כמו פייסבוק לחשוב בפועל- קודם כל על המשתמשים ורק אחר כך על הכסף!

מומלץ בחום, תקראו או שתקשיבו באודיובול, מראש אני מציינת שזה יגרום לכם ממש אבל ממש לא לרצות להשתמש בפלטפורמות השונות של החברה.

————————————————————————————————-

הספר החדש שלי באוויר! הספר החדש שלי יצא לאור. חודשים של שינוי, לידה מחדש של המציאות…הסיפור המצרפי של החודשים בתוך הקורונה. השיעורים הגדולים והקטנים שלקחתי בדרך ועל רמת היכולת שלי להתמודד עם השינוי. יומן בן עשרות ימים מוגש לכם ללא מסכות – חשוף. כך נראה שינוי. למי שרוצה לרכוש רצ”ב לינק-Link.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.