שלוש מילים חזרו על עצמן שוב ושוב– בפסטיבל הקריאטיב בקאן : קולבורציה, אינטגרציה ועיצוב. הפוסט הזה הוא חלק מסדרת הפוסטים, אותם אני מייבאת מפסטיבל הקריאטיב המדהים בקאן- אחד הכנסים הטובים ביותר בהם נכחתי בתקופה האחרונה. הפעם, אני רוצה להתעכב אתכם על נושא העיצוב, שתופש מקום נכבד בשיטות שבהן בעלי עסקים עושים עסקים חכמים, ארחיב בפוסט את הנקודה ואתן לכם הצצה לדברים משמעותיים שנאמרו בכנס. למי שרוצה לקרוא את רשימת מכלול הפוסטים שאותם אני מייבאת מהפסטיבל רצ”ב לינק- Cannes Lions 2014.
אני אתחיל מאמירה משמעותית ראשונה- שהיא לבדה אמירה “מעצבת” : תפקידם של המותגים בעולם שבו אנחנו פועלים אינו מסתכם במכירת מוצרים, התפקיד הנדרש מהם כיום הינו לעצב פוזישנינג בתרבות הצריכה עצמה- ולייצר ערך. עיצוב היא מילה שלוקחת אותנו לפעמים למקומות רזים מדי- בעצם עיצוב זה לא רק צבע, צורה והעמדה. מהותו האמיתית של העיצוב השיווקי והעסקי מתבטאת ביכולת לחבר בין הגורמים השונים, להקל על תהליכים באמצעות הפעלה פשוטה, לדאוג לקיום אינטגרציה ממשית בין ממשקים, כך שהחוויה בכללותה תניב רווחים משיתוף הפעולה בין כמה וכמה פרמטרים, שותפים, מערכות ועוד. כיום אנו פוגשים יותר ויותר פתרונות שמעוצבים על בסיס התנהגויות חדשות של אנשים. הסביבות הדיגיטליות שמתפתחות במובייל, בצירוף הממשקים שלהן לעולם הפיזי רק מתרחבים כל הזמן- ניצחון הרוח של מעצב התהליכים של מעצב הרעיון- מתבטא בראיית התמונה הכוללת, ההוליסטית, שמקשרת בין כל הצרכים והקשיים למיניהם ויוצרת חוויה עיצובית Design Experience.
בעולמנו המודרני מתבקשת חשיבה אשר פניה לאינטגרציה, והיא כוללת מומחיות, ואנשי המקצוע כמו כן חשיבה מתוך התמודדות עם הפעלת מהלכים מורכבים. זה קשה, ומשום כך רובנו לא עושים זאת, אבל אלה הם פני העתיד. צריך להבין שבשל הסיבות הללו העיצוב מעולם לא היה כל כך קרוב אל הביזנס. ומה למעשה השתנה ? מה גרם לאקסלרציה הגוברת באשר להכרה בחשיבותו של העיצוב לענייננו ? בעבר נדמה היה כי- לא היה החזר השקעה על עיצוב, לא היה ברור מהו הערך אל העסק. כיום ברור יותר מאי פעם שהעיצוב הוא לב ליבו של העסק, וניתן להבין מה גרם לכך : האינטרנט, אפל וכלים דיגיטליים שמשנים את אורחות חיינו- כל אלו הפכו את אלמנט העיצוב למפתח הכרחי בסט הכלים להצלחה- ובכך העיצוב הפך להרבה יותר מקורב וקריטי להצלחת העסק. כיום, ארגונים מתעשיות שונות נדרשים לחשוב כ”מעצבי-חוויות” ולפתח תהליכים, כלים, ושירותים. אם לא ישימו את ה”קור” שלהם בחזית של העיצוב הם מסתכנים באפס שיתוף פעולה מצד הלקוחות שכן הם- הצרכנים, מורגלים לפגוש ברשת שחקנים חדשים שיוצרים חוויות מדהימות במגרשי המשחקים החדשים של המובייל, הווב- המחשוב הלביש והמכשירים הקונקטיביים, כל זאת באמצעות הטכנולוגיה שמתקרבת אלינו מיום ליום ומפיקה ערך אדיר לכל המתבקש מציידו של הצרכן.
צריך לדעת להביא עולמות שונים לעבוד יחד– הקולבורציה נחשבת לשיטת עבודה משמעותית ביותר להתפתחות העולמית, והיא משפיעה בצורה ניכרת על התרבות כביטוי מהותי לשותפות ולחיבור בין צרכים, אנשים, מקומות. חשוב לחדד נקודה נוספת : בדומה לכל תחום בתעשייה, מומלץ לפתח מיזמים קודם כל מתוך הבנה של התועלת שיפיקו מהם. קולבורציה חייבת להיות מונעת מערך משותף, מההכרה בכך שהחיבור מייצר ערך משמעותי שלא היה קיים לפני כן. ערך משותף שמונע מחיבור בין דברים חייב להיות משמעותי וזו משימה שמוטלת על אלו שמעצבים את המציאות החדשה. על מנת ליצור אימפקט ותדמית בעלת משמעות, המעצבים צריכים להיות מקורבים לביזנס, ומצד שני הם חייבים להבין את הצרכים האותנטיים של הצרכן ואת המקום בו המותג יכול לייצר תועלת שעונה לצרכים הללו. הסתכלות כזו תגרום לדברים להיות מתוכננים כיאות ולביצוע עצמו להיות אפקטיבי.
סוכנויות קריאטיב חכמות– תהינה אלה שמעצבות את השווקים החדשים ונתרמות מכך במבחר עסקים מגוונים שמייצרים הזדמנויות הכנסה חדשות. סוכנויות קריאטיב בעתיד תהפוכנה להיות לסוכנויות של לייף דיזיין, והן תתמחינה בעיצוב פתרונות מבוססים התנהגויות וצרכים של אנשים. כל זה יקרה בהמוני מסכים ונקודות מגע, וממש לא רק במקומות בהם אנחנו רגילים כיום להסתגל לתקן המקובל.
אנשי עיצוב, אנשים המקצוע, שמתכננים את המבט הכולל על המהלכים צריכים להיות “משומנים” היטב , הם צריכים לחשוב כמו אנשי שיווק, להתנהג כמו אנשי בידור ולזוז מהר כמו סטרטאפים בתעשיית הטכנולוגיה. החיבור בין היכולות הללו והערבוב של התחומים מייצר diversity, ומבטיח ראייה רחבה שמאפשרת לפרויקט, למהלך- להיות מחובר מכל הנקודות הנכונות. זהו עידן בו הטכנולוגיה והדיגיטציה מאפשרות לנו לקלוט את שאיפות המשתמשים- להבין כוונות, רגשות, ומשאלות. זוהי תקופה מתקדמת שבה אנחנו יכולים להבין ללב האנשים יותר מאי פעם, ואף להבין את כל הפונקציות של חפצים, חללים ומכשירים באמצעות סנסורים. בעצם כבר היום אנו נמצאים בעידן האינטרנט של הדברים. וברור שקל לנו לגלם את הקשר בין האנשים לבין המקום בו הם נמצאים.
מילת סיכום. העתיד, על פי קית וויד סמנכ”ל השיווק של יוניליור- יכריח את המותגים לעבור משיווק שפנה באופן סתמי אל אנשים לשיווק שמעוצב עבור אנשים. וכשמעצבים למען המשתמשים על פי מידתם, צריך להבין בו זמנית שהצרכים עצמם משתנים חדשות לבקרים, וכך גם הסביבות, נקודות המגע ועוד. נתראה בפוסטים הבאים על הפסטיבל המהמם הזה, מבטיחה לכם עוד הרבה תובנות משמעותיות שתעזורנה לכם לשרטט את דרככם קדימה.
פשוט מעולה זוהר. החיבור בין העולמות ויצירת flowפשוט, יפה ואינטואיטיבי (אפילו אם מאחורי הקלעים זה מאוד מורכב) מהווים בעיני את החובה שלנו כחברות מול לקוחותינו. לספק חוויה על כל רבדיה