פוסט זה מהווה חלק מסדרה אשר סוקרת את פסטיבל הקריאטיב בקאן 2016, הפעם, אני רוצה למקד את נקודת מבטכם אל הכוכב האמיתי של הפסטיבל- טכנולוגיה מהי המשמעות של מיקומה בפסטיבל ? כיצד זה משתלב במערכות הקיימות או שאולי בונה מציאות חדשה הלכה למעשה שלא כולה מדומה (תרתי משמע). לסדרת הפוסטים הכוללת של הפסטיבל תהיה תגית מובילה, וניתן יהיה לעקוב אחריה ולהיחשף לתכנים בכללותם כאן- Cannes Lions 2016.
ההשתלטות. היה קשה להתעלם מנוכחותן של חברות הטכנולוגיה על כל הסצנה של הפסטיבל כולה- זה ממש התחיל מהכניסה לפלה (שזה ארמון או היכל בצרפתית)- עבר לאזור התערוכה וההגשות ומשם לתוך הבמה בפאנלים, וגם כמובן בזכיות הנוצצות של הפרסים היוקרתיים. טכנולוגיה כבר אינה בפרונט כפי שנהגתי להגיד בשנים האחרונות- היא, היא הפרונט בעצמה וכל השאר פשוט משתלב בתוכה !
בנוסף, היה קשה להתעלם מהעובדה הכל כך ברורה שכולנו Wired in לטכנולוגיה (למכשירי הסלולר שלנו)- ולא עוזבים אותם לדקה. קחו בחשבון שזו מציאות שלא הייתה כאן תמיד- זה נראה כמו משהו שנולדנו לתוכו אבל רק לפני עשר שנים כל זאת בכלל לא היה. וכשמסתכלים לאחור על ההתפתחות המואצת בעולם של טכנולוגיה שבתוכה אנחנו חיים ונושמים- קל יותר להבין בציר הזמן כיצד בתוך פחות מחמש שנים יהיו מחוברים אל האינטרנט סדר גודל של- 30 מיליארד חפצים וכל אדם באשר הוא בעולם המערבי יהיה תלוי ביום יום שלו בשלושים מכשירים שונים.
הזכיות. זו שנה בה נולד מושג חדש “קמפייני בינה מלאכותית”-גוגל למשל זכתה באחד הפרסים היוקרתיים- Grand Prix בקטגוריית החדשנות עם פרויקט ה- AlphaGo מהלך שבא לבחון את השימוש של Deep Neural Networks, מדובר במחשב שתוגבר על ידי יכולות של בינה ויודע להתנהג כמו אדם עם אינטואיציות דומות. המחשב הצליח להערים ולזכות במשחק סיני מורכב ומאתגר מחשבתית. הקייס הזה הוגדר על ידי קאן כמדהים, וככזה שמודד את היכולות של המחשבים בעתיד הנצפה והקרוב- אנחנו ללא ספק נראה עוד פרויקטים של Machine Learning בשנים הקרובות שמסוגלים להפתיע הלכה למעשה בCapability שלהם.
מדיה חדשה. אל קדמת הבמה הצטרפה New Media, ממש בריאה של יכולת שמסוגלת לייצר מדיום שיוצא מהפריים והיא כמובן ה-VR, כפי שאתם יכולים לראות בתמונות שמלוות את הרשומה הנוכחית- זה היה חלק אינטגראלי מהאופי של הכנס וסצנות להן אנחנו רגילים לראות בכנסי טכנולוגיה מובהקים כמו CES וGSMA בברצלונה- תפסו את מקומן גם כאן במעוז הקריאטיביות. נאמרו אף אמירות שגורמות לאנשי שיווק לחשב מסלול מחדש האם- VR is The Next Big Thing ? האם זו המדיה החדשה ? ואולי אפילו אפשר ללכת רחוק יותר עם הנחת היסוד הזו- אולי הפרסום וההוצאות לאור (הפאבלישר) לא מתים וזאת בזכות הVR ?
וירטואל ריאלטי הייתה ממש חלק מהשיחה השנה בקאן- אפשר היה לראות את סמסונג וגוגל בכל מקום, ואין ספק שהקייס של הניו יורק טיימס שזכה לפרסים מקצה לקצה- Double Grand Prix גרם לכך שאנשי שיווק ופרסום יסתכלו אל עבר ההזדמנות בחדווה וכמקור להשראה- המהלך של הניו יורק טיימס אפשר למנויים של העיתון לקבל תמונה מוחשית וחזקה של ילדים מהגרים ולראות הלכה למעשה כיצד הם חיים בארצות שונות בהן הם מתגלגלים.
אמר זאת יפה סמנכ”ל השיווק של סמסונג-Marc Mathieu, לא קורה בהזדמנויות תכופות שניתן להמציא מדיה מחדש ולקבוע בתוכה גבולות משתנים. וירטואל ריאלטי זו מדיה שמאפשרת את הכוח לצאת מהפריים, צריך לחשוב על וירטואל ריאלטי כתשתית שהיא מעבר לכלי של מספר הסיפורים, זו מערכת הפעלה חדשה שתאפשר לעשות : קומרס, תקשורת ולהעביר רגשות- משהו שלא ניתן לעשות כיום.
Artificial Intelligence. בינה מלאכותית תפסה את הדמיון הציבורי ב2016, זאת מתוך העובדה שטכנולוגיות מתחילות לתפוס תאוצה- ולעבור משלב המדע הבדיוני למדע אמיתי. הקייס של The Next Rembrandt אשר זכה ב-Grand Prix מהלך של- JWT עבור הבנק הגרמני ING- הינו דוגמא מעולה לפרויקט שהשתמש באלגוריתמיקה “Deep Learning” וזאת על מנת לעשות אנליזה ליותר מ168,000 חפצים וציורים של רמברנדט על מנת ליצור יצירה חדשה רפליקה של הצייר- שכפי הנראה מתהפך בקברו.
המהלך הזה מעלה את השאלה והסוגייה האם דטה ומכונות יכולות להחליף קריאטיביות אנושית- אני אישית מתחברת מאוד למה שאריק שמידט יו”ר ונשיא Alphabet (חברת האם של גוגל)- ענה על הנושא, הוא נשאל האם יש לנו מה לדאוג מכך שרובוטים ישתלטו על עולם הקריאטיב והיצירתיות ויקחו את התפקיד של האנשים- ואריק ענה ואמר יפה : שאנחנו אפילו לא קרובים למקום הזה. בעיניו, בינה מלאכותית, כוח מחשוב ואוטומוזיציה הם כלים שמשביחים את היכולות של האדם ועובדים איתו יחד, לטובת יצירת מציאות טובה יותר לכל הגורמים ולא במקום.
העליה של הרובוטים. בפאנל שעסק בעליתו של הרובוט יחד עם –Martin Ford סופר והוגה דעות בתחום דיבר על כך שהעולם ישתנה מאוד בשנים הקרובות- אמנם זו לא הפעם הראשונה שמדברים על תחזיות דרמטיות אבל התנאים שקיימים כיום מייצרים את כל הסיבות לשינוי, ההתייחסות אל העובדה שהדברים משתנים לא צריכה להיות מפרספקטיבה הרסנית אלא מפרספקטיבה תכנונית– צריך להבין שלשם אנחנו הולכים ולהתכונן לכך- לעשות משהו.
מרטין האריך ואמר כי מה ששונה בתקופה הנוכחית מהתחזיות של העבר נח על שלושה גורמים עיקריים : אקסלרציה של הדברים וצמיחה מאוד רובסטית של טכנלוגיות. המכונות מתחילות לחשוב יש להן יכולות קוגנטיביות- והן מתחילות ללמוד Machine Learning ולעשות פרדיקציות- יכולות שהתפתחה מאוד לאחרונה.הנגישות והמחיר של הטכנולוגיה שהופך להיות ל- Ubiquitous בכל מקום, מה שמאפשר לייצר יותר על פלטפורמת הנגישות הזו.
כסף והשקעות נודדות למקומות חדשים. Scott Galloway פרופסור לשיווק מNYU דיבר על כך שכסף עובר למחלקות הR&D- על חשבון השיווק המסורתי ואם חברות תדענה להשקיע בעומק של המוצרים והשירותים שלהן- ותייצרנה פתרונות מבוססים הצרכים של האדם – לא בטוח בכלל שנצטרך להשקיע במוצרים הללו תקציבי שיווק ופרסום כי המוצר עצמו יהפוך להיות למשווק של עצמו- זו מציאות בה הפרודקט והשירותים החדשים נבנים על הפלטפורמה הטכנולוגית דיגיטלית וזה למעשה מהווה את עתיד האינטראקציה עם האנשים.
מילת סיכום. הסקירה הזו לא עושה טוב במיוחד לחלק מאנשי השיווק והפרסום, ישנה תחושה שאויב חדש מחלחל אל התמונה או למעשה הופך להיות לתמונה עצמה. במציאות בה אנחנו חיים ישנה חשיבות להבין את האיומים ולנסות ליצור מהן הזדמנויות אמיתיות- בעיני, תכליתו של השיווק, הפרסום והנגיעה באנשים משתנה מן היסוד ונדרשת חשיבה כיצד משתמשים ביכולות החדשות ואיך ממקמים את עולם התוכן והורטיקל של התעשייה לה אתם שייכים- באותה התפתחות מואצת של העידן הטכנולוגי בו אנחנו חיים.
קחו בחשבון שזו מציאות ברורה שלא הולכת להשתנות, הביזניס אינסיידר אומרים זאת בצורה חכמה ומדויקת – שבעשר השנים האחרונות הטכנולוגיה התפתחה במהירות שיא וזאת יותר מבאלפי השנים הקודמות, ואולי אף יותר חשוב מכך הביזניס אינסיידר מעריכים שבחמש השנים הקרובות, ההאצה תהיה כפולה ונראה את אותה עוצמת התפתחות שראינו בעשר שנים- בחמש שנים בלבד.