בהמשך לסדרת התכנים מפסטיבל הקריאטיב בקאן 2017, הפעם, חשוב לי להתעכב על השינוי שהעולם עובר- ודברים עיקריים שצריך לאסוף לארגז הידע על מנת שתהיו מעודכנים ותחשבו בכיוון הנכון. לסדרת הפוסטים הכוללת יש תגית מובילה, וניתן לעקוב ולהיחשף לתכנים בכללותם כאן- Cannes Lions 2017.
סקוט גלאווי, אחריו אני עוקבת המון שנים ברציפות ולמעשה לדעתי- הרבה מהקהילה שלי בישראל נחשפו אליו דרכי, העביר הרצאה מדהימה ושוברת את כל הקופות בנוגע לשינוי. הסשן של סקוט התמקד בהבנת ארבעת החברות הדומיננטיות בעולם : פייסבוק, אפל, אמזון וגוגל, מה עסקים עושים על מנת להגיב לשינויים שאותן הענקיות מביאים אלינו ועלינו, ומה אנחנו צריכים לעשות כתעשייה.
כל החברות יכולות להיות מדומות לאורגניזם בגוף, וארבעת הענקיות צברו כוח מדהים בחברה ובתרבות שבה אנחנו חיים בעידן הנוכחי. גוגל היא אלוהים, ככול שאנחנו נהיים יותר מעורבים ומטפחים את החיים שלנו- זה מביא אותנו לכך שאנחנו צריכים לחפש תשובות להרבה שאלות מורכבות, גוגל מהווה את המקום בו אנחנו יכולים להשיג את אותן תובנות בלחיצת כפתור (או שכך נדמה לנו). צריך לקחת בחשבון שאחד מתוך שישה חיפושים בגוגל- מעולם לא נשאלו בפלטפורמה, מה שמדגיש את הצורך שלנו להתייחס אל מנוע החיפוש כמקום אליו אנחנו הולכים לקבל תשובות מורכבות.
פייסבוק היא אהבה, מקום שבו אנחנו מייצרים אמפתיה, אנחנו רוצים להיות נאהבים- ולגרום לאחרים לאהוב אותנו, פייסבוק מייצרת בדיוק את זה, פלטפורמה של אהבה.
אמזון היא מערכת העיכול שלנו, אנו מרגישים שאנחנו צריכים יותר דברים- ואמזון היא המקום אליו אנחנו הולכים בשביל שנוכל לצרוך יותר, מספקת לנו את הריגוש ואת היכולת לעשות זאת.
אפל היא- סקס, מסמלת כוח, ומעידה עלינו כמה אנחנו מתוחכמים- היא מוצר יוקרה, אשר עוזר לנו להרגיש יוקרתיים בעזרתה. אפל אינה מותג טכנולוגיה היא מותג Prestige- וכל השרשרת שלה, החנויות והמוצר משדרים זאת.
ארבעת החברות הללו לקחו אותנו ועשו מודיפיקציה לדרך שבה אנחנו חושבים ומנהלים את הרגשות שלנו.
מותגי הטכנולוגיה הללו, ובמיוחד גוגל- לוקחים אינטלגנציה ועל ידי הדטה יוצרים תהליכים טובים יותר, וזאת עבור כל מיליארדי המשתמשים- בכל פעם שאנחנו עושים משהו בפלטפורמה של אחת מהחברות הללו, למשל בGoogle- כשאנחנו מחפשים אנחנו למעשה משביחים את המוצר, את הפלטפורמה עבור כל המשתמשים, וכמובן שגם עבור גוגל עצמה שיכולה לעשות באמצעות כך מוניטיזציה מתפתחת. רוב המוצרים של רוב המותגים מזדקנים, אבל פייסבוק, גוגל אמזון ואפל- מזדקנות הפוך- ככל שהן מתפתחות, ככל שאנשים משתמשים בהן- הן הופכות בפועל ליותר צעירות. החברות המובילות שצומחות כיום הכי מהר הינן חברות מבוססות אלגוריתמיקה.
ישנן שתי חברות שמחזיקות את כל הצמיחה במדיה כיום, פייסבוק וגוגל, הן אחראיות ליותר ממאה אחוז מכל הצמיחה בעסקי הפרסום הדיגיטלי. זה אומר שכל העבודות של אנשי השיווק בסכנה- כי אלו החברות שתשתלטנה על העולם ותהפוכנה את התעשיה הזו לאחרת.
פייסבוק הינה הדבר המצליח ביותר בהיסטוריה, אנחנו חיים בעידן של -App Economy, חמש מהאפליקציות המובילות מתוך 10 האפליקציות המובילות ביותר בעולם- שייכות לחברה אחת !
בכל יום שמארק צוקרברג מתעורר והולך לישון– הדבר הראשון והאחרון שהוא עושה זה לחשוב, איך למחוק את סנאפצ’אט.
את אפל קונים אנשים בלי חשיבה ראציונאלית, זו ההגשמה של עולם השיווק- לגרום לאנשים לעשות דברים, לפעמים מטופשים- כי הם משפיעים עליהם ועל ההתנהגות שלהם. אפל מצליחה לעשות זאת ולגרום לצרכנים להיות לא ראציונאלים באהבה העיוורת שלהם כלפי המותג וברצון להשקיע בו שוב ושוב.
הרווחים של אפל בפועל גדולים יותר מקומבינציה של חברות כמו : טויוטה, וואלמארט, יוניליוור ופרוקטר אנד גמבל.
אמזון, הופכת למעצמה- יותר מחמישים אחוז מהאמריקאים מחזיקים בתוכנית המנויים שלה אמזון פריים- 58 אחוז ליתר דיוק, מה שאומר שבעתיד עד-2020 יכול להיות שלאנשים ייהיה פלאגאין של אמזון פריים, יותר מלאלו שיש פלאגינים לכבלים.
העובדה שיש לאמזון משקיעים מטורפים- אומרת שממשיכים לתת לחברה להשקיע במרחבים חדשים לגמרי ולהפוך בתוך לילה לשחקן משמעותי, וידיאו למשל זו דוגמא מדהימה שמציגה כיצד אמזון מצליחה לשחק במגרש משחקים חדש- החברה משקיעה בתוכן ממש כמו השחקנים הגדולים ביותר בתחום, ולפעמים יותר.
אמזון יכולה להפוך עוד השנה לחברה הראשונה בעולם בשווי שוק של טריליון דולר– וזה לא מגיע רק מקמעונאות, זה מגיע ממשלוחים, מדיה, מוצרי צריכה, וכמובן ענן. היא הצליחה לחנך את השוק לעבוד בצורה אחרת והוכיחה שאפשר לייצר עסקים מתוך תפיסה של אפס רווחים- כי כל הריווחיות שלה מושקעת בעסקים קיימים והתרחבותם, כמו גם מרחבים חדשים.
אמזון לימדה אותנו להחליף רווחים- בחשיבה על חדשנות, וצמיחה, להשקיע בלהיות מיוחד ואינובטיבי, לבזבז כמה שיותר כסף על בניית העתיד.
חברות כמו פייסבוק וגוגל חייבות להתחיל לקחת אחריות על הפלטפורמות שלהן וכוח ההשפעה, לא היינו סולחים לחברה כמו מקדונלדס אם היא הייתה מוכרת לנו המבורגר לא אמיתי, ולכן התוכן שמוצף בזירות כמו פייסבוק שאינו אמיתי ומשפיע על ההתנהגות של האנשים חייב להיות באחריותן.
המקום בו החברות המצליחות ביותר בעולם, יוצרות אח החדשנות הגדולה ביותר- הינו ביכולת שלהן לשלם פחות מהממוצע על מיסים.
הטכנולוגיה מחליפה את הדרך בה מותגים עושים אינטראקציה עם צרכנים, אלקסה של אמזון יכולה להרוג מותגים שיצרו פרקטיקות של עיצוב, אריזות, נראות מותג, סיפורים ועוד- אבל ברגע שאלקסה הופכת להיות למקום בו אנשים מחפשים את המוצרים זה אומר שמקומם של המותגים יורד- וVoice הורס בפועל את היכולת של הברנד לייצר נוכחות.
חברות שנפגעות מההתפתחות של אמזון, כמו המותגים הגדולים היצרניים צריכות לפעול בארבעה כיוונים : לחזק את יכולות הקריאטיב ולהפוך את המדיה להרבה יותר אפקטיבית, לחתוך בעלויות ולהתייעל, לחשוב כל הזמן על חדשנות מוצרית כחמצן, להיות חזקות מאוד בכל מה שקשור להפצה.
הקמעונאים החכמים, שרוצים להלחם “בבעיית האמזון”- מבינים שצריכים להשקיע באינטלגנציה אורגנית- כלומר, אנשים טובים. צרכנים לא הולכים לחנויות בשביל המוצרים, הם הולכים כי יש שם אנשי מקצוע שיכולים לעזור להם.
מילת סיכום. זה היה אחד הסשנים הטובים ביותר בפסטיבל, ניסיתי להביא לכם לכאן חלקים אשר היוו את הדברים החשובים בעיני, מקווה שלקחתם ומבטיחה להמשיך להציף לכם באותם נושאים- עומק ותובנות לאורך השנה.