כחלק מסדרת העולם המחובר שלי- Connected World, אני מתחילה להציף לכם תכנים בתת קטגוריה שתעסוק בכל הקשור לתחום הטלוויזיה החכמה, או איך שאני מעדיפה לקרוא לה : הטלוויזיה החכמה והמחוברת. הסדרה תהיה מעמיקה ותמשך לאורך זמן ואדאג להכניס אתכם לתמונה בכל הקשור לתמורות שהמסך הזה עובר. הפעם, הפוסט יעסוק בהסתכלות שלי על הנושא ממבט-על, באופן שאני מאמינה שהדברים יתפתחו, וכמו כן איך ייראה העתיד לגבי עולם הסחר בהקשר זה. הפוסטים הבאים יעסקו בסקירת המחקרים, השחקנים המובילים, יזמויות שונות והתפתחויות סביב הנושא הכל כך מעניין הזה.
את הפוסט הנוכחי– אלווה בשקפים מתוך מצגת המגמות של האנליסטית המעולה מרי מייקר, אשר מפיצה בכל שנה, כבר כמה שנים ברציפות- מסמך הסוקר את העולם ואת התפתתחותו מנקודת מבט של התמורות הדיגיטליות והשפעת הטכנולוגיות על חיינו. השקפים יעזרו לי ויפרגנו לסיפור שאני רוצה לספר לכם, ככלי סטטיסטי וכתוספת של דיעה על הדברים אותם אמנה כאן. השינוי בעיני כלל אינו מתחיל מהטכנולוגיה. הוא כמובן נשען על התפתחותה של הטכנולוגיה ועל העובדה שיש ברשותינו יכולות שונות שלא היו כאן בעבר- אבל הוא בכל זאת מונע על ידי צרכים והתנהגויות שהאנשים מכתיבים. זו עובדה מאוד משמעותית שכן ככל שנבין שאכן לשם האנשים הולכים, נוכל גם להשלים עם כך שזו כפי הנראה מגמה התנהגותית ועדיף לנו ליישר קו איתה ולא לנסות לעשות את הדבר ההפוך. ניתן לראות בשקף הבא שצירפתי לכם, את הרעיון שעומד מאחורי הפיסקה הזו: אנחנו, כמשתמשים- רוצים לדמיין מחדש את סביבת התוכן שלנו. השלט שלנו כפי שהכרנו אותו שנים ארוכות משנה צורה ולמעשה הוא עובר דירה אל הסלולר שלנו, ושם קורה משהו נוסף שהוא מרכזי- המסך כבר אינו משמעותי, והרעיון הוא שבכל מסך, איפה שנרצה, נקבל סינק של התוכן שלנו ונוכל להיות חשופים אליו: On Demand.
הציפיות של הלקוחות, של הצרכנים משתנות– ולמעשה אנחנו מעדיפים לצרוך את התוכן שלנו, תוכן וידיאו, וחומר טלוויזיוני במסכים שונים ומגוונים. אנחנו גם משתנים בכל הקשור לזמני הצפיה : אין יותר מדיה שהיא לינארית ! אנו רוצים לקבל את התוכן שלנו בזמן המתאים, במסך ובמקום המתאים. ולכן הפלקסיביליות משמעותית יותר מאי פעם. ככל שנשתנה יותר וייכנסו שחקנים נוספים שיאפשרו לנו להיחשף למידע באופן ובקונטקסטואליות שמגיבה לנו- כך נימשך כפי הנראה לפתרונות הללו. צריך לקחת בחשבון שזה לא אומר שהטלוויזיה תיעלם מחיינו, אבל מה שכן ייעלם הינו החוקיות של טלוויזיה לינארית שקובעת לנו זמני שידור או השימוש במסכים רלוונטיים למפיקים. תדמיינו עולם בו נוכל להגיע Slice and Dice- בקלות למידע, וממש להכתיב את המיקום ואת הזמן שבו נזדקק לתוכן. עכשיו תפסיקו לדמיין- כי חזון זה למעשה כבר מתרחש.
האמונה שלי היא שעולם הטלוויזיה עובר שינויים אדירים, ובעתיד ניצפה בתוכן טלוויזיוני לא דרך ערוצים אלא נצרוך אותו דרך אפליקציות- Slice and Dice של ספקי תוכן שדואגים לקונטנט הרלוונטי עבורנו, בזמן ובמקום עם הזמן והמקום גם יקבעו את המסך- סלולר, טאבלט, טלוויזיה, PC- ומי יודע אולי גם דרך המחשב והמכשור הלביש. האם הטלוויזיה בעצם תהפוך לאקו סיסטם של סחר אלקטרוני- התשובה היא : כן ! והשלט, המובייל- יאפשר לנו לסרוק, לקנות, ולקבל בזמן אמת כל מה שאנו זקוקים לו. ניתו לראות בשקף הבא של מרי מייקר את השינוי שעברו המסכים בתוך עשר שנים בלבד, וכדאי להבין, מה שלקח עשר שנים במציאות של היום- מצטמצם בצורה משמעותית ומתפתח אקספוזיציאלית בטווחים הרבה יותר קצרים.
מסתמנת מגמה נוספת שמוכתבת על ידי האנשים עצמם– והיא החיבור בין הסושייל לטלווזיה. יש שקוראים למובייל שלנו מסך שני בו אנחנו מתכתבים עם התוכן הטלוויזיוני שבו אנו צופים בזמן אמת. אישית אני חושבת שהסלולר הוא מסך ראשון והטלוויזיה הינה המסך השני- שהרי העולם השתנה ותפיסת האנשים לגבי המדיה ולגבי התקשורת השתנתה מהרגע שכל אלה קבלו כלי ביטוי שמאפשרים להם להשפיע בפועל, להיות מעורבבים. טוויטר היא אחת הרשתות החברתיות הראשונות שזיהתה את הקשר בין המסכים ואת העובדה שאנשים מגיבים לתוכן בזמן אמת וגורמים לאחרים להיות מושפעים מהתגובות יותר מאשר מהתוכן עצמו. טוויטר לקחה את התופעה הזאת והפכה אותה להצעת ערך ממשית אל מול המפרסמים. היא למעשה מציעה למפרסמים לנטר את השיחה, להגיב אליה בזמן אמת ולהרוויח מכך שאנחנו כצרכנים מקשרים בין המסכים.
העתיד של הטלוויזיה- יכלול שינויים משמעותיים, הכוללים : שינוי במסכים שלנו, שינוי המהות של השלט כפי שהסברתי קודם לכן, וכן תפיסה שונה לחלוטין לגבי הערוצים שמהם אנחנו צורכים את התוכן. ופה טמונה הזדמנות מדהימה בעיני, שכן תפיסת הסטרימינג והסינק של התוכן למסכים בהם היינו רגילים לצרוך באופן לינארי משתנה לאין שיעור.מי שיבין זאת וידע לעצב ארכיטקטורה חכמה של תוכן שמשתבץ בתוך המבנה של האפלקיציות יוכל בקלות להפוך לשחקן OTT ולהופיע כערוץ הטלוויזיה של המחר. כמו כן, עוד הזדמנות נוספת מקופלת ברעיון, מיום ליום אנחנו רוכשים יותר ויותר דרך המובייל, וכשהמובייל יהפוך לשלט של הטלוויזיה ושל התוכן הטלוויזיוני במסכים השונים- הקשר בין התוכן לבין הקומרס יתחזק יותר מאי פעם. למעשה יקום אז ערוץ סחר חדש שמקשר בין עולם שלם של גירויים ושל יצירת ביקושים- לבין יבול של קצירת ביקושים שיניב השימוש במעגל הזה, שיתבטא בתוכן, בבחירת המסך- וברכישה.
כבר היום מתקיים קשר מובהק בין תרבות הצריכה האבולציונית שלנו לבין צפיה בטלוויזיה ובייחוד הקשר בין השניים. צרכנים מושפעים מהתוכן ולמעשה מאקטיבים את המסכים השונים לצורך רכישה מתוך דחף ספונטני. המסך של המובייל מאפשר לנו גמישות ונגישות למידע ועוזר לנו למצות את הצרכים שלנו בזמן אמת. השחקנים החכמים בתחום יהיו אלו שידעו לקשר בין השניים ולייצר פאנלים חדשים וחכמים שמשתמשים בכוח ההשפעה הענק. תוכלו לראות בגרף הבא את ההשפעות של הטנגו הזה בין המסכים ולקלוט מה אנשים עושים בפועל. כפי שהדגשתי קודם לכן, הדבר החשוב ביותר הוא לזהות כל שינוי בהתנהגות ולעצב סביבו מציאות חדשה שעוזרת לאנשים ובמקביל בונה עסקים חדשים.
מילת סיכום, זה היה כפי שציינתי בתחילת הרשומה, מעין סיפתח: תחילתו של מסע לגילוי עולם שמשתנה עם התפשטות תרבות חדשה של צריכת תוכן וצריכה באופן כללי שמושפעת מיכולות חדשות. בכוונתי לעורר אצלכם את הצ’אקרות ולגרום לכם לגירויים שיעזרו לכם להבין את השינוי ולהפוך אותו לכלי אמיתי בארגז כלי העבודה שלכם. אני, אישית- מאוד מאוד מסתקרנת ומתרגשת מהאבולוציה הזו.