מי שעוקב אחר התוכן של הבלוג שלי – בוַדַאי יודע שפתחתי לאחרונה קטגוריה חדשה העוסקת ב- Big Data. הרעיון של קטגוריה זו הינו להציף לכם : מחקרים, אינפוגרפיקות מעניינות, קייס סטאדיז וגישות כמו כן תובנות מהם תוכלו לקחת חומרי גלם טובים לעבודה, כל אלו בצירוף מיגוון מדריכים שיעזרו לכם להבין את הכלים הקיימים ולמצוא את הדרך החכמה להשתמש בהם לתועלתכם. פוסט זה יתמקד באינפוגרפיקה מעניינת שמצאתי בטיולי ברשת – שרטוט ויזואלי שעושה לנו סדר בעין ובראש בכל הנוגע להזדמנות, למגמות ולתפישה. אעבור איתכם על הנקודות המרכזיות של האינפוגרפיקה ואחדד כל נקודה על פי תובנות משלי. כמו כן, אני ממליצה לכם בחום לצלול אל המידע הויזואלי ולעכל אותו בעצמכם.
המרכיב המרכזי בהבטחה של הביג דטה- הוא יכולתן של החברות להכיר טוב יותר את הלקוחות שלהן, ולפעול על פי ההֵיכרות הזו תוך תיעול המידע הרלוונטי ודרך תפישה אפקטיבית של פרסונליזציה וסגמנטציה. אנשי שיווק במיוחד יכולים להשתמש בהזדמנות הזו על מנת לשפר את מודעותם לגבי התנהגות הלקוחות וכן לערוך אנליזות חכמות שנועדו לספק אינסייטים משמעותיים. מתוך מחקרים שנערכו בנושא עולה כי 94 אחוז מקרב אנשי השיווק מסכימים עם הקביעה שפרסונליזציה באון ליין היא קריטית עבור העסקים שלהם- אנשי שיווק מאמינים כי שימוש בדטה מקיפה על הלקוחות ידייק את הצעת הערך השיווקית ויוביל בפועל למכירות.
אבל הרעיון של הביג דטה מביא איתו גם כמה בעיות – למרות שאנשי שיווק וחברות מחזיקים בהרבה מאוד דטה- הם עדיין מתקשים לכרות בחוכמה את מה שנחוץ מתוך אוצר המידע שנאסף על הלקוחות, ולא מצליחים לדייק באיפיון פלחי קהל המטרה בצורה שאכן תעזור להם לענות לצורכי הלקוחות בזמן אמת. המספרים מזעזעים למדי- 95 אחוז מהדטה שנאגר בתוך החברה נשאר ללא נגיעה, וכמעט חמישים אחוז מאנשי השיווק עונים כי נבצר מהם להפוך את הדטה שבידם לאינסייטים משמעותיים שמטרתם לשנות את הצעת הערך ולא פחות חשוב את הזמן בו מנגישים את ההצעה ללקוחות. הדברים מתייחסים בעיקר לרמת הקונטקסטואליות והרלוונטיות : 26 אחוז מאנשי השיווק עונים כי אינם משתמשים בכלים שמשקפים זמן אמת או שמאפיינים את התנהגות הגולשים שמגיעים אל אתרי החברה.
ההזדמנות לסגמנטציה – מבלי לטפח את היכולת לקלוט ולהגיב מהר על דטה, אנשי שיווק יתקשו להגשים את החוזקה הטמונה בישירוּת התגובה על צרכים של הלקוחות שלהם און ליין, למרות שהם מוּדָעים לחשיבותם של ההיבט האישי והסגמנטיציה און ליין לגבי חווית הצריכה, הרי מבלי שיהיו להם כלים אמיתיים לעבודה- אין כל סיכוי שהתפישה התיאורטית תוכל להתממש. 53 אחוז מאנשי השיווק אמנם מציינים כי הם היו רוצים לחבר בין הנוכחות הדיגיטלית און ליין של לקוחותיהם לבין הדטה שהם משתפים אל תוך הפרופילים של הלקוחות אך בשעת המבחן בַּשטח נידרש לייצר מהלכים של ארגון וחיבור שמשתמשים באינפורמציה זו. בינתיים ניתן להתנחם בכך שכאמור אנשי שיווק מאמינים כי חשוב מאוד לזהות אינסייטים של הלקוחות בחיבור זה של דטה בהיקף רחב.
למרות החשש המוקדם בפני האתגרים הגדולים- מתברר כי בפועל ה- Big Data מוביל לתוצאות ! ישנה סיבה טובה עבור חברות להתמקצע בתחום הדטה וללמוד כיצד להשתמש בזה. ובמידה שיש צורך בהוכחות- ארגונים אשר השכילו למנף את ההתנהגות של הלקוחות שלהם דרך הדטה ולדלוור חוויה פרסונאלית בצורה אפקטיבית (ובמיוחד לגבי סגמנטים נבחרים שבהם הארגון חפץ), אכן השפיעו על התוצאות העסקיות שלהם הלכה למעשה ! ממחקרים עולה כי חברות שהטמיעו גישה כזו העלו את הרווניוז שלהם ב49 אחוז. 35 אחוז מאנשי השיווק אומרים כי הדטה עזרה להם לייצר מעורבות של לקוחות דרך מתודות עבודה שהתמקדו בפרסונליזציה. 30 אחוז שיקפו ROI גבוה יותר עבור חברות שמשקיעות באנליזות אל מול כאלו שנמנעו מכך. כמו כן חברות רבות מעידות על כך שהשימוש החכם בדטה העלה את המכירות און ליין שלהן ב19 אחוז.
< ישנם שלושה מפתחות עיקריים לעבודה בדטה וליצירת סגמנטציה שתניב הצלחה >
1. עליכם להבחין בהבדל בין אינפורמציה מעניינת לבין אינפורמציה מועילה. לחברות יש כיום יותר דטה מאי פעם, לכן יהיה זה קריטי לוודא שצוות האנליסטים שלכם מבין שעליו לעקוב אחר דטה שמתאימה להתנעת פעולות ולהתעלם מדטה שיכולה להיות מעניינת אך היא נטולַת תועלת מעשית. לפני שצוללים אל הדטה ואל פירוט האינסייטים צריך לוודא שהשאלות הנכונות נשאלו ועל בסיסן למצוא את הדטה שתעזור לדלוור את התשובות שקולעות לאופיו של הלקוח.
2. התמקדו בסגמנטים עם אימפקט גבוה עבורכם– אין לשכוח שהגדרה נכונה של הקהלים שקרובים אל המותג שלכם ואל הצעת הערך שלכם היא קריטית להצלחה. יש חשיבות רבה לשימוש בכלי של אפלייטס ושל Inbound Marketing – כאמצעי עזר המסוגלים לטרגט בצורה טובה יותר את הקהלים המדויקים עבורכם ולגרום להם להגיע אל האתר שלכם. יש באמירה הזו משוואה עקרונית. לפעמים נידמה לנו שאם נפרסם בבוסט לקהל גדול ובהיקף רחב נגיע לתוצאות טובות יותר, בעוד שהאמת הפוכה מכך: חשיבה על פילוח מדוייק של הקהלים שאליהם נרצה לפנות ועל שימוש במשפך ההולם להגעה אליהם יביאו באופן טבעי לתוצאות מותאמות יותר ומוצלחות יותר שישפיעו בצורה ניכרת על שורת המכירות.
3. עירכו ביקורת על הדטה באופן קבוע ותכוף- הדטה לא יכולה “לחכות”, ולאינפורמציה טובה על הלקוחות שלכם יש זמן מדף מוגבל. אם תעבדו כל הזמן עם אותה דטה בדיוק במשך תקופה ארוכה מדי אתם תישְׁחקו את כוחה והיא כבר לא תהיה אפקטיבית. קחו לכם למטרה לרענן את הדטה תכופות וזאת על מנת שתוכלו לענות באופן חכם ומעודכן יותר לטרנדים של הלקוחות בזמן אמת, או הכי קרוב לזמן אמת עד כמה שניתן. קחו בחשבון שבעולם הדיגיטלי ישנן היום המון אפשרויות לנכס לעצמכם דטה מעודכנת שלא עמדה לרשותכם בעבר. על ידי כלי רימרקטינג של גוגל ושל Facebook תוכלו לייצר מהלכים שבונים עבורכם בסיס נתונים חדש על לקוחות פוטנציאליים ועל התנהגויות וצרכים חדשים שהמידע עליהם היה נעלם מכם בלי הכלים הללו. תעבדו בכך ותמשכו לשם בהתמדה כי זה העתיד של השיווק- להתמקד במהלך קטן ומדויק במקום ביעד גדול שעלול “לאבד גובה” תוך שניות !
מילת סיכום. כפי שכבר אמרתי אנו נמצאים רק בתחילתו של מסע מרתק בעולם הדטה ובאפשרויות הגלומות בו. אזכיר לכם שכשאני נצמדת לנושא איני מַרפָּה ממנו עד שאני קולטת סביבי רעשים של מכונות בפעולה ומוחות שחושבים בכיוון. לכן, צפויה לנו תקופה ארוכה של שיחה על הנושא- מקווה שהדברים ינחו אתכם למקום הנכון של העשייה ויאתגרו אתכם לעבוד בכך הלכה למעשה !