הרשומה הנוכחית מהווה חלק מסדרת פוסטים, אשר מפרקת לחתיכות קטנות את מצגת מגמות האינטרנט לשנת 2016 של האנליסטית המוערכת והחכמה Mary Meeker. הפוסט הספציפי יעסוק בנושא Data בחיים שלנו, או כפי שמרי מגדירה מדויק יותר- דטה כפלטפורמה. אעבור אתכם על הדברים המשמעותיים תוך הנכחת שקפים מרכזיים מהמצגת המקורית, בתוספת אינסייטים ותובנות משלי. את המצגת המלאה צירפתי עבורכם לתחתית הרשומה על מנת שתוכלו לצלול אליה בעצמכם- ועל כך אני ממליצה !
למי שרוצה להיות חשוף לסדרת הפוסטים המלאה, רצ”ב לינק שעם הזמן יתעדכן ברשומות נוספות אשר יורדות Drill Down לתוך ורטיקלים ספציפים ומנתחות את הנושא לעומק : Link.
נסו לדמיין מחדש את תעשיית הרכב, מה אם היינו רוכשים פחות רכבים, והדבר המהותי עליו היינו משלמים היה בכלל על שימוש בדטה ? על הקילומטרז שנסענו בפועל. התחזית הזו היא לא דמיונית, לא סתם ראינו בחודשים האחרונים השקעות של חברות ענק כמו פולסווגן וטויוטה בחברות כמו Gett ו-Uber, אלו ארגונים שמבינים שהמודלים משתנים.
ממש כפי שתוכלו לקרוא בשקף מעל פסקה זו בה מנכ”ל פורד מעיד על כך שמודלים עסקיים שאנחנו חשופים להם כיום יהיו שונים בעתיד ואנחנו למעשה נראה יותר ויותר רכבים אוטונומיים, הבעלות על הרכב תהיה שונה לחלוטין כי במקום שנרכוש רכב נהיה חשופים לפלטפורמה של תחבורה ציבורית ענפה שנוכל להשתמש בה כפלטפורמה- והתשלום יהיה רק על השימוש, קרי על הדטה שהתשתית תדע לנטר בבסיס השימושים שלנו.
כשחושבים על דטה כפלטפורמה צריך להעמיק בנקודת הפרטיות– ונשאלת השאלה האם בכלל אנשים מתעסקים בכך ? האם אכפת להם מהפרטיות- כשזה מגיע לדטה אשר מספרת עליהם סיפור רחב ויכולה להוות (ומהווה) ככלי ופלטפורמה למינוף מוניטזציה עבור עסקים.
פיתוחים כמו Echo של אמזון, עוזר חכם וקולי שמונח במרכז הבית ועוזר לבני המשפחה לבצע פעולות במבוסס על פקודות קוליות- מהווים כלי עם המון עוצמה אבל גם בעיתיות בחיינו- מכשיר זה מקשיב למעשה לכל מה שאנחנו עושים סביבנו. הכלים הדיגיטלים שמבססים את ההכרות של הגופים הטכנולוגים עלינו מאפשרים המון- נוחות, קונטרול, חיסכון בזמן אבל הורטיקל של הביטחון חשוף לסכנות וישנה שיחה מתגברת על מידת האחריות והמחויבות של גופים אלו בשימוש חכם ונכון, כמו כן אחראי בכל הקשור לדטה שלנו כמשתמשים.
ולמרות הקושי בשינוי המודלים העסקים, בבעית הפרטיות והאבטחה ובכל הקשור לחוקי הנגיעה הנכונים והשימוש המושכל והאחראי בדטה- ניתן לראות בבירור שדטה על משתמשים מייצרת אפשרות לבנות מערכות יחסים הרבה יותר אינטלגנטיות ולשמש בכך ככלי מתפתח לאורך זמן לייצירת נאמנות. טכנולוגיות כמו של סיילספורס מאפשרות לגופים מסחריים להחזיק מערכות שמאפשרות להם לראות בבירור את הפעולות של הלקוחות- ובכך לפתח יחסים הרבה יותר חכמים, פרסונאלים וממוקדי ערך ותועלת אמיתיים.
כולנו כאנשים מרגישים את המהות של דטה כפלטפורמה– כשמדובר במיפוי הדרכים והכלים התחבורתיים אליהם אנחנו חשופים. ישמוים כמו- Mapbox או כמובן Google Maps וWaze- מאפשרים לנו להיות חשופים לדטה בזמן אמת שמתאפשרת על ידי ובאמצעות קהילה גדולה של משתמשים- אשר תורמים לאיכותה ועדכניותה של הדטה ובך הפלטפורמה הופכת להיות לרלוונטית יותר עבורנו.
ניתן לראות בשקף מתחת לפסקה זו- את האבולוציה של דטה כפלטפורמה לאורך השנים- נקודת המבט נעה בין השנים 1990 ל2016.
השלב הראשון כלל דטה עם נתונים מוגבלים, יכולות של BI עסקי, אינטגרציות.
השלב השני מהווה את העידן של הביג דטה- והוא כבר מסמן את הData Explosion- פיצוץ של נתונים, זה שלב שכולל אחסון זול שמאפשר ליותר דטה להיות קיימת, עולם של ענן שנותן גישה לעסקים קטנים כגדולים, וביג דטה בכל מקום- כולל העובדה שבשלב זה נכנסות לתמונה הרשתות החברתיות והשימוש המוגבר של אנשים במרחב הדיגיטלי בביצוע פעולות ובמידע- עובדה שמייצרת עוד ועוד דטה.
השלב השלישי בו אנחנו נמצאים כיום קרוי – Mass Data Intelligence, זהו שלב בו הדברים מתפתחים במהירות, בשל עצימות וגודל ההזדמנות כמו כן כמויות המידע ניתן להכיל על הכל שכבת אינטלגנציה שמאפשרת לעשות הרבה יותר. זהו השלב בו מתפתחים במהירות כלים של בינה מלאכותית ויוצרים הזדמנויות לפרדיקציה ולהבניית שירותים מותאמים ורובוטים. זוהי המדרגה בה הדטה מתחילה להיות כמנוע להנעת העסק וליצירת מודלים חדשים.
ולצד ההזדמנויות המדהימות שקשורות אל רעיון הדטה כפלטפורמה– חשוב להיות עירניים לדאגות של משתמשים, צרכנים בכל הקשור לפרטיות שלהם- לעובדה שחברות מוכרות דטה, ואיפה הן למעשה מאחסנות אותה על מנת שיבטחו את הפרטים ולא יסכנו את אותם משתמשים. שימו לב שבמקומות הראשונים ניתן לראות את הדאגות של האנשים סביב השאלות : האם מוכרים את הדטה שלי לצדדים שלישים, איפה למעשה מאחסנים את הדטה ? וכיצד חברות יודעות להגדיר אותי כאינדוודואל ? זו אמירה שמכילה בתוכה את ההבנה האמיתית של האנשים שיש טרייד אוף בהכרות המעמיקה של עסקים שונים בשימוש בדטה אל מול כניסה חזקה מאוד לפרטיות.
מילת סיכום, אני מקווה שהרשומה “פתחה” לכם את הראש וסמנה עבורכם את המקומות אליהן התפיסה של הדטה מתפתחת. דטה כפלטפורמה זו אמירה חזקה שמדגישה כי בשנים הקרובות נחשף ליותר ויותר מודלים עסקיים שקמים על טהרת היכולות והתשתיות כמו כן הInfrastructure המדהים שנוצר בסביבת הענן. אני כאמור אמשיך לחקור את נושא הדטה וגם את המצגת של מיקר בורטיקלים נוספים על מנת שתוכלו להבין טוב יותר את ההזדמנות וכפי שהבטחתי אני מוסיפה את המצגת המקורית על מנת שתוכלו לצלול אליה ולקחת תובנות ודטאות תרתי משמע.