אני שמחה לארח את אורי גורן בפוסט אורח שבו הוא מספר על ההתנסות האישית שלו ברשת החברתית מבוססת המיקום Foursquare, ומסביר את הנושא. מבחינתי, זו הזדמנות טובה ללמוד על התחום החדש ההולך ומתפתח וכן לקבל גירוי להמשך למידה. מדהים לגלות איך עולם המדיה החברתית והתקשורת החברתית תופשים תאוצה. בכל שלב נוצָרים חידושים נוספים והשימוש בטכנולוגיות מתקדמות פותח מֵחָדָש עוד ועוד מבואות לכניסה לאתרי המדיה. השבוע שמעתי הרצאה בנושא זה בכנס גלובס לתקשורת ונתח שוק . ההרצאה ניתנה על ידי נציג מטעם Advertising Age שפתח את דבריו בהצהרה שהתוכן הוא כבר לא המלך , הטכנולוגיה היא המלך. בעיני , היה במסר שלו עניין מקורי ביותר : דרך המבט הטכנולוגי ודרך האמצעים הטכנולוגיים המתקדמים הולך ונוצַר תוכן חדש, תוכן מסוג אחר. אין ספק שרשתות מבוססות מקום אכן מיישמות את האמור לעיל…
אִמְרוּ לי איפה אתם ואומַר לכם מה ערכו של המיקום | לפני מספר ימים נכנסתי לפגישה, והדבר הראשון שהתבקשתי לעשות הוא להודיע שאני שם. שאלתי : יש לכם Venue ? אמרו לא ! אמרתי אז בואו נפתח אחד כזה. אחרי כמה דקות כבר היה להם Venue ואני הייתי הראשון לעשות Check in. שני דברים למדתי מכך. האחד, שגם אם לא מגיבים לי, הרי בכל זאת קוראים את מה שאני עושה. והדבר השני שהיכולת להוסיף את רובד המיקום שלי לתוך חיי החברתיים מעניינת אנשים ואף גורמת להם להרגיש מחוברים.
בואו נניח לרגע שאתם יושבים בבית קפה ומתוסכלים מאוד מן השירות, וגם כמה מהמנות שהזמנתם אינן טעימות ביותר… כחיה חברתית הדואגת לָאָחֵר , תירצו מייד לציין זאת בפני חבריכם, ואז הצורך לכתוב היכן אתם וכו’ הופך את הטוויט לעניין מורכב מדי. ובכן בדיוק כאן Foursquare מסייע : עשיתם צ’ק אין ורשמתם מה קרה. היתרון הגדול – האחרים שיפתחו את אפליקציית הFoursquare שלהם קרוב לשם ויבדקו את הטיפים שקודמיהם השאירו, אכן יקראו את אי שביעות רצונכם. וזוהי בעצם אחת מהנחות היסוד של Foursquare תספר לנו איפה אתה ואנחנו נספר לך מי ומה נמצאים באזור שלך. אם כך Foursquare היא רשת חברתית מבוססת מקום, אני מתנסה בה כבר כמה חודשים ויש לי כמה נקודות לספר עליהם, אני ממש לא מתיימר להיות מומחה לעניין, ומתוך מעט הקריאה שהספקתי, לא אגזים אם אומַר שעוד לא גירדתי את ההתחלה של קצה השפיץ של הקרחון… ובכל זאת, הנה כמה תובנות :
Foursquare תפור לסלולארי : כשהתחלתי את צעדי הראשונים בFoursquare ניסיתי לעשות זאת דרך המחשב הביתי, והתברר שזה פחות נוח, שחלק מן האפשרויות לא ממש מצליחות לפעול, ולעומת זאת באפליקציה הסלולארית (אצלי זה בלאקברי) אין טבעי מזה, באמצעות ה=GPS המכשיר נותן לי את המקומות הקרובים אלי ולרוב גם מה שאני רוצה להיכנס אליו נמצא שם. בפועל יש כבר המון אתרים בFoursquare וזה מגניב כשלעצמו.
נקודות ותגים : עוד לא לגמרי הבנתי את זה, אבל כל צ’ק אִין נותן לך נקודות ואחרי כל מיני הישגים אתה זוכה בתארים. מכל מה שקראתי בלט לעיניי שמפרסמים מבקשים מFoursquare לייצר עבורם תגים, כמו למשל תג שוחר תרבות שמקבל מי שעושה צ’ק אִין לאחד המוזיאונים בארה”ב.
ראש העיר : ובכן נניח ששאיפתו של הגולש בFoursquare היא להפוך לראש העיר של מקום כלשהו – ואני אישית מכהן כראש העיר – של הוד השרון ושל פתח תקווה, וכן נחשב לראש העיר של קבוצת ניאופרם. אפיון זה מסמן את העובדה שאני האדם שעשה הכי הרבה כניסות ויש לי הרבה נקודות. נוצרה סביב העניין תחרות אגו וישנם מקומות בהם הקרב הוא קשה ומתיש. הסימן לכך שאתה ראש העיר מיוצג בכתר קטן.
מי נמצא איתי : כאשר מגיעים לכנס, למסעדה או לכל מקום אחר, ועושים צ’ק אִין ניתן לראות מי עוד מהאנשים בעלי חשבון Foursquare נמצאים במקום. הדבר יעיל ביותר בכנסים, ויכול לזַמֵן פגישות בלתי צפויות בכל מקום שתיקלעו אליו.
טיפים : הגעת למקום, נניח מסעדה שלא הכרת, רוצה לדעת מהי חוות דעתם של הסועדים האחרים, אפשרות הטיפים נותנת לך לקרוא מיני עצות מאחרים שביקרו במקום, המנה המומלצת, או להיפך, מנה לא מומלצת וכו’. יש לכך כמובן ערך ממשי לגולש אך גלומות כאן אפשרויות מעניינות ביותר גם למשווק. יתרה מכך, גם Foursquare מציע לכם הצעות מטעמו – אם אתם כבר בסביבה תדעו ש….
אפליקציות : Foursquare בדומה לרשתות חברתיות אחרות מאפשר לפתח אפליקציות המתממשקות אליו כך למשל ניתן לשים באתר שלכם ווידג’ט של Foursquare שיראה מי נכנס ומה אמר וכו’… ויש עוד שפע מצבי התחבְּרות בהתאם לנדרש.
לעקוב אחר מותגים : Foursquare מאפשר למותגים לפתוח עמוד ואתם יכולים לעקוב אחריו. תמצאו שם שפע של עצות, כמו למשל האפשרות לראות טיפים על מקומות מעניינים בניו יורק דרך ‘ניו יורק מגאזין’
עצם היכולת ללמוד מאנשים על מקומות, להכיר מה נמצא באזור, היא יתרון בעל יישומים אינסופיים עבור עסקים קטנים, לתיירות, להבנת ההתנהגות של לקוחות ועוד המון נתונים מכול אשר תעלו בדעתכם. כך למשל עסקים כיום מציעים הצעות עסקיות ספציפיות למי שיהפוך ללקוח קבוע, הצעות מפתות על מנת להיכנס לחנות ועוד.
ניקח דוגמה אחרת : תְדַמְיְנוּ שאתם מסתובבים בקניון, ורוצים להיכנס לחנות בגדים. יש בה המון שלטים על החלונות עם הנחות ומבצעים אבל כשמסתכלים על Foursquare יש הטבה נוספת למי שעושה צ’ק אין. או הטבה מצד בית קפה עם מנה מיוחדת ללקוחות Foursquare ועוד… ברחבי הרשת יש כמה בלוגרים הטוענים שהבקשות העסקיות מFoursquare נעשו כה תכופות שרבים ממתינים זמן ארוך למענה, והרי זה סימן טוב כי הדבר מוכיח שהערך כנראה כבר די מובן לעסקים בקנה מידה רחב. בישראל אני חושב שהדבר עדיין בשלב הנביטה ובינתיים יותר קטן ופחות “ברנז’אי” מTwitter, אבל זה יגיע, כי ערכו של המיקום הנדון הולך ומאדיר. עם זאת אני לא צופה שיהפוך במהרה לרשת חברתית עצמאית או יהווה תחליף לTwitter וFacebook כיוון שיש עדיין קושי באינטראקציה ובתגובות (קרי: אני לפחות לא הצלחתי לשגר שום תגובה לאחרים). בינתיים הדבר בגדר ניספח, כלומר מעין היפר אפליקציה של היוצרים.
יש עוד קשת רחבה של יתרונות, וכאמור אני באמת רק מגרד את הקרחון, אבל ללא ספק יש בידינו כלי עם כוח רציני ביותר.
זהר תודי בשמי לאורי גורן
יופי של פוסט, פשוט ועיניני.
עשה לי חשק להשקיע קצת יותר ולהפוך לראש עיר – ללא קמפיין !
שבת שלום
נ.ב
אני משחק היום כדורגל בגבעת חיים
יש ראש עיר של קיבוץ ?
אחלה פוסט אורי! אני באופן אישי מכור לפורסקוור, וחושב שיש לשירותים מבוססי מיקום שימושים מעניינים ומרתקים עבור משווקים. לדעתי עוד נראה המון התפתחויות בכיוון, דבר שנובע באופן טבעי משימוש הולך וגובר בטלפונים חכמים המחוברים לאינטרנט מהיר. תודה!
נ.ב, כתבתי גם אני פוסט בנושא: איך לשווק את המותג שלכם עם foursquare
http://www.redefine.co.il/?p=2131
הסטארט אפ נראה מעולה. מעניין מאוד שגוגל מנסים ליצור בדיוק את אותם פונקציות על הMAPS. ובכל זאת הרעיון של לתת תמריצים, פרסים והטבות למשתמשים אחרים יכול לעודד שימוש נרחב בfoursquare.
מה שבאמת מעניין אותי (בתור מישהו שמחובר לבלקברי יותר מדי) האם ככל שהזמן עובר ואפליקציות מסוג זה ממכרות את המשתמשים יותר ויותר לחיות ולדווח על החיים שלהם מתוך סמארטפונים מקדם אותנו לכיוון טוב ?
היום עוד מוקדם מדי להגיד. אין ספק שעם האוהדים והמתנגדים כאחד, אין לאיש מאיתנו שליטה על הזרם הזה.
בכל מקרה סטארטאפ מעניין מאוד.