Retail & Big Data

כתבה מצויינת שקראתי בBusiness Insider תעצב את תוכנה של הרשומה הבאה, הכתבה עוסקת בהזדמנות המתפתחת עבור קמעונאים למנף את המכירות שלהם על ידי הטמעת אסטרטגיות וכלים של Big Data. אַפנֶה אתכם לדברים העיקריים בכתבה, ועל חלקם אוסיף אינפוטים ותובנות משלי. למי שרוצה לקרוא את הכתבה המקורית רצ”ב- Link. המאמר עוסק בשאלה איך השימוש בביג דטה מסוגל לייצר רווחים כספיים עבור תעשיית הקמעונאות, ואיך מותגי קמעונאות גדולים מאמצים לחיקם את הביג דטה כדרך להגדיל את הכנסותיהם. עם כל רכישה של לקוח, שוקדים הקמעונאים הגדולים בארה”ב לאסוף את האינפורמציה הנחוצה- סופרים את מלאי המוצרים, רושמים את כתובות המשלוח ולפעמים אפילו מחברים אל פרטי הלקוחות לפרטי הפרופילים שלהם בסושייל מדיה- על מנת שיוכלו לקבל שכבה נוספת של מידע פרסונאלי רך יותר על לקוחותיהם.

צריך לקחת בחשבון שכמות המידע שמצטבר מהיקף הדטה עלול גם לייצר בעיה. וכאן למעשה הוֹגֵי הביג דטה בשילוב הטכנולוגיות שקיימות כיום מאחורי האמירה הזו נכנסים לתמונה ו”מצילים” את המשתמשים מהסתבכות בבעיות מיותרות- יתר על כן, הופכים את הביג דטה ליתרון ככלי נגיש ואף הכרחי עבור מותגים. טכנולוגיות הביג דטה מסוגלות לעבד נתונים של סידור, סריקה, וסינון הגיוני מתוך האינפורמציה הרבה שנצברת- ובפועל חוסכות זמן ניכר מהאנשים שהיו טורחים לעשות זאת במקומם באופן ידני, ולבטח לא היו מגיעים לאותה התוצאה. קמעונאים למעשה אספו דטה כזו במשך שנים, וזה אינו סיפור חדש מבחינה היסטורית, הם קראו לכך- Data Warehouse ויצרו מערכות תומכות באמצעות עריכת אנליזה למידע הרב.

אבל במציאות של ימינו הטכנולוגיות המתקדמות של הביג דטה הופכות את הקערה על פיה- הכל נעשה יותר פשוט, רגיל, ונגיש ומסתכם בעלויות הרבה יותר קטנות- כשההפעלה ניתמכת במערכות חזקות שמשרתות את המותגים המסחריים בגישה נוחה לתוכנות ידידותיות. ביג דטה כיום הרבה יותר מעשי מבחינה כלכלית ומאפשר יוזמות חדישות יותר מאי פעם. אחת האפשרויות הגלומות בביג דטה הינה- לבדוק את תוצאות המהלכים השיווקיים. קמעונאים יכולים לחתוך פלח מוגדר של מידע וללמוד מהפילוח מה עבד ומה לא צָלַח במאמצי השיווק שלהם- כמו למשל הצעת קופונים או הנחות בחנות עצמה. כמו כן המידע נותן לנו מבט מקיף על סוג הלקוחות : צעירים, ילדים, מבוגרים. דרך המידע הקמעונאים יכולים לנתח איזה מוצרים נקנו, באילו שעות ובאיזה יום בשבוע, ועל פי כך לתכנן בחוכמה מהלכים עתידיים.

ובנוסף, קמעונאים יכולים לבחון הפעלת שיטות שונות בסניפים שונים ובכך לייצר מהלכים של טסטינג שיכולים לשרת אותם לאחר מכן בקבלת החלטות רוחביות. הדטה למעשה מאפשרת לעסקים להבין את מידת יעילותם של מבצעים כגון תצוגת המוצרים בחנויות, וכן לברר איך עושים אופטימיזציה לרצפת המכירה, מה למעשה הן החוזקות והחולשות של כל סניף, איך צריך לטפל בסטוק של החנות, ממש עד לרמת הפריט הבודד, ועוד…

אולי הדבר הכי נשגב- והתוצאה הכי רחוקה שהקמעונאים יכולים להשיג מהביג דטה – הינו יצירת חווית קניה יותר פרסונאלית, המתרחשת בזמן אמת, כלומר בעוד הלקוחות נמצאים בחנות עצמה. הקמעונאי יכול לערוך אנליזות מהירות לנתוני הלקוחות ולבדוק את הרגלי הצריכה שלהם. כל אלו מַקנים לו מעין “יִפּוּי כוח” להציע קופונים או הצעות ישירות שמתאימות ללקוחות ממש ברגע התשלום בקופה. בחינת הדטה יכולה גם להשביח באופן כללי את איכות ההצעות שמוצעות בכלים הדיגיטליים ואת הקמפיינים היומיים, כולל האימיילים שנשלחים עם ניוזלטרים והדילים שנשלחים במובייל. ישנן חברות ביג דטה שקוראות לרַף המתקדם הזה של הפרסונליזציה בשם המוצלח – ‘Clientelling’.

למעשה – ישנה אפשרות לקחת את נקודת המכירה, ה-POS ולנצל בצורה מיטבית את הדטה שהיא יוצרת וכל דטה נוספת שאנחנו רוצים לאסוף מרצפת המכירה עצמה ולאגור אותו באתר המותג. התוכנות שקיימות היום מאפשרות לבנות מוצרים אינדיוודואליים שמציעים פתרון מותאם המבוסס על כל הדטה והאימיילים של הלקוחות. בסופו של יום הביג דטה משמשת ככלי שאוסף מידע מהעבר עבור עתיד מדויק יותר ורלוונטי יותר. זה כמובן מחייב התנעת תהליכים שונים בהתאם לתעשיות השונות, ואין ספק שזו הזדמנות שראוי לבחון אותה ככלי יעיל מאין כמותו בתוך סט כלי העבודה שלנו. במציאות בה הלקוחות נוטים להיות יותר מעורבים- כשהם מעוניינים שהאינפורמציה שמוצפת להם תהיה הרבה יותר רלוונטית, ברור כי גם החשיבה הבסיסית צריכה להשתנות  !

Era of ‘On-Demand’ Marketing – אנו נכנסים בצעדי ענק לתקופת צרכנות חדשה – הכוללת דרישות אחרות מצד הלקוח- ולאור זאת עלינו לקחת את כלי השיווק שלנו המצויידים בכלי הניתוח ההולמים צעד ניכר קדימה. הלקוחות של היום מצפים להתייחסות ל”עכשיו, כלומר- שהמותג יעשה איתם אינטראקציה בזמן שמתאים להם. לשאלה “האם אני יכול ?” הם רוצים לקבל אפשרות לעשות דברים לבד ולנהל את המגע שלהם מול המותג בעצמם. להשפיע על מצב הצרכנות שלהם על ידי דברים שהם עצמם יוזמים. ומה זה אומר עבורי כבעל עסק ? עסקים צריכים להתייחס במלוא האיכפתיות לַלקוחות שרוצים שהדטה שאנחנו לוקחים מהם תשמש אותם ותשרת את שאיפותיהם. יש לנהוג בפשטות, כיוון שהצרכנים כמובן מצפים שכל האמצעים האלו יהיו קלים ופשוטים לשימוש.

לסיכום – איסוף דטה, יצירת משפכים חכמים של אנליזה, ניתוח של הדטה, הכרות של הלקוחות שלכם – הכרות מעמיקה עם הרגלי הצריכה שלהם- יעזרו לכם לישר קו עם הצרכים והרצונות שלהם. ראוי אם כך שתתחילו לעבוד בפיתוח התחום החדש במסגרת העסקית שלכם כדי להדביק את הפער, ויפה שעה אחת קודם, כי הרי ידוע ששינויים לוקחים זמן ! צירפתי לכם סרטון מעניין של יבמ, שמראה לכם בתמונות ובצבעים את הסיפור של הרשומה הנוכחית, ממליצה לכם בחום להקדיש כמה דקות ולהסתכל…

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.