הנה לכם דוגמא מדליקה לגמרי, כחלק מהסדרה שלי על המוצרים המחוברים- ועל העולם המחובר- Connected World. הפעם, איך האופניים שלנו יכולות להפוך לכלי תחבורה מתוחכם ? והתשובה- באמצעות טכנולוגיה לבישה, שלמעשה “מתלבשת” על גלגל האופניים שלנו ומאפשרת לנו ללמוד הרבה נתונים על הנסיעה שלנו ועל רמת כישורינו הספורטיביים, כמו כן הופכת את האופניים בעת הצורך לכלי ממונע שעוזר לנו לרכב במקומות קשים ומורכבים. מדובר בפיתוח שנבנה בקופנהגן באמצעות מעבדות המחקר של MIT, והבחירה בקופנהגן נבעה מכך שהעיר ידועה כמתנסה בחדשנות– בעיקר בכל הקשור ליכולת לחדש בתחומים הקשורים לתעבורה בתוך העיר.
האופניים הן למעשה- כלי רכב היברידי שמחובר לסמארטפון, החיבור נועד לעזור לנו לעצב- צורת נסיעה תפורה על פי מידה, כלומר קסטומיזציה לצרכיו של הנוסע. התובנה שעליה התבסס המהלך היא שכיום רבים מהתושבים בערים גדולות כדוגמת קופנהגן (כמו גם אצלנו בתל אביב)- משתמשים באופניים ככלי תחבורה שמאפשר להם להגיע למקום העבודה מהבית, או לחילופין למקומות בילוי. אבל זה לא תמיד רעיון אלגנטי במיוחד, שכן אנו עלולים להגיע ליעד מזיעים עם אפס כוחות, ובכך להחמיץ את המינוף אשר כלי תחבורה מסוג זה אמור לאפשר לנו. ברור שאנחנו יכולים לרכוש אופניים אלקטרוניות, אבל מצד שני לא כל אחד יכול להרשות זאת לעצמו שכן הן יותר מדי יקרות, וגם כבדות יותר.
הפיתוח הזה, שקרוי–Copenhagen Wheel מאפשר לרוכבים להסב את האופניים הרגילות שלהם לכלי היברידי– וזאת באמצעות שינוי במנגנון הפנים של הגלגל האחורי בלבד. כפי שציינתי בתחילת הרשומה הגלגל הדני הזה פותח על ידי סטודנטים מטעם MIT והוא זכה בהרבה תחרויות ברחבי העולם, והרעיון כבר זמין ומשווק בארצות נוספות. התוספת לגלגל מגיעה עם מנוע קטן, בטרייה שניתנת להסרה ומערכת היגוי שמתלבשת אל תוך הגלגל הקיים. התשלובת הזו כוללת סנסורים שקולטים את נתוני הסביבה ומאפשרים לקבל פרטי דטה ישירות אל אפליקצית המובייל.
הרוכבים יכולים לבחור מבין רמות שונות של עזרה בנהיגה, לקבל מידע על הקורה בדרך ועל מצב הדרך, כולל מידע על מרחקים, תקלות, קשיים ועוד. ישנו גם כלי לנעילת האופניים דרך אפליקציית סמארטפון שמתקשרת ישירות עם הרכיב שמולבש על הגלגל. הפיתוח הזה כולל SDK שמאפשר למפתחים לפתח עוד רעיונות שייושמו על הפלטפורמה- ובכך למעשה היזמים שואפים שהרעיון יגדל ויתרחב הלאה למקומות חדשים ושתיווצר סביבו סביבת מפתחים שימציאו עוד אפליקציות מתקדמות להגברת הפונקציונאליות של הגלגל.
המנוע של התוספת לגלגל– מקבל חשמל מתנועת הדיווש של הרוכבים שמספקת אנרגיה למילוי הבטריה. כשהרוכב מגיע למקום קשה לנסיעה, הגלגל מתחלף למוד האלקטרוני ההיברידי שלו ומאפשר נסיעה חשמלית. כאמור כל אחד יכול לתכנן לעצמו את מידת הקושי הצפויה בנסיעה ולהיעזר ביכולת המיכאנית או החשמלית על פי הצורך. זו בעיני דוגמא מדהימה של מוצר קיים שהודות לתוספת שמתלבשת עליו הופך לחכם ולשונה. מציעה לכם להסתכל גם בסרטון שצירפתי לרשומה הנוכחית שכן הוא ממחיש בפרוטרוט את הרעיון כך שיובן היטב ובקלות.