הטכנולוגיות שישנו את העולם בצורה משמעותית בעשר שנים הקרובות- על פי McKinsey. רשומה זו תהיה מעט שונה מהפוסטים שלי בבלוג זה. היא תיקח אתכם לסיור בעולם של המחר, ותפרוש לעיניכם שְׂדֵה הסתכלות חדש על הדברים שיעצבו את העתיד שלנו. המחקר של מקינזי סוקר את הטכנולוגיות שישנו את עולמנו בעשור הקרוב ולדעתי חשוב שנסתכל לְעֵבֶר כוכב הצפון, כדי להבין מה משתנה ולמה וכן לברר איך כל השינוי הזה נוגע בנו הלכה למעשה. לכן, הפוסט הזה יהיה יריית פתיחה לסדרת פוסטים שידברו על העתיד מתוך פרספקטיבה קצת יותר רחבה על אורח החיים שלנו לאור השינוי שאנו חווים. אעבור אתכם בתמצות על המגמות והטכנולוגיות בפוסט זה- ובפוסטים הבאים ארחיב וארד יותר לעומקם של הדברים.
Mobile Internet | בתוך שנים ספורות יחסית, הנגישות לאינטרנט ממכשירים שונים הפכה ממוצר פרימיום שנועד לבודדים- לדרך חיים של יותר ממיליארד אנשים, אשר מחזיקים בבעלותם טאבלטים וסמארטפונים. בארה”ב ההערכות עומדות על שלושים אחוז מהחיפושים ברשת כשארבעים אחוז מכלל השימוש בסושייל מדיה נעשים על ידי מכשירי מובייל. עד שנת 2015 הצפי הוא כי השימוש ברשת Wireless Web יהיה גבוה יותר מהשימוש באינטרנט מבוסס כבלים. היציבות של הקונקטיביות, במקביל לחדירה המשמעותית של אפליקציות שכיום מאפשרות ליוזרים לעשות המון דברים “תוך כדי”- תיתן את אותותיה בשנים הקרובות כדרך המוּכֶּרֶת היחידה שבה נפעל- והיא תהיה קשורה יותר ויותר לעולם הפיזי. הטכנולוגיה של מובייל אינטרנט מתפתחת במהירות רבה, עם ריבוי המסכים השונים והרחבת הפורמאטים בהם נוכל להיחשף לתכנים- כולל התחום של מחשבים לבישים.
Automation of knowledge work | ההתפתחות בכל הקשור לאִינְטֶלִיגֶנְצְיָה ממוחשבת- תְּבוּנָה מְלָאכוּתִית, היכולת הטכנולוגית של מכשירים ללמוד ולעבד נתונים, מצטרפת לכלים טבעיים יותר שעוזרים ליוזרים להשתמש בטכנולגיות (כמו למשל זיהוי קולי או זיהוי פנים) וכל העזרים האלו נותנים בידי המכונות את האפשרות ללמוד על הצרכים שלנו ולעמוד לשרותנו בכמה מישורים : הָחֵל בלימוד הדברים שאנחנו צריכים לבצע ועד ליכולת להכיר את מַאַוַוייֵנו ולעזור לנו בביצוע פעולות פשוטות או מורכבות. נמצא למשל מחשבים שמסוגלים לענות על שאלות- כך שעובדים (או לקוחות מצד שני) יוכלו לקבל מידע מועיל מבלי שעברו הכשרה מיוחדת לכך- ומצב זה למעשה פותח אפשרויות חדשות לגמרי לגבי השימוש בשפע המידע שינוצל בצורה רלוונטית בידי הארגונים. ככל שיותר פעולות של צוותי העובדים בארגונים יבוצעו על ידי מכונות שלומדות ומחכימות כך ניתן יהיה להפוך תפקידים מסוימים למערכים ממחושבים לחלוטין ומצד שני ייווצרו מקצועות חדשניים לגמרי באקו סיסטם של שוק התעסוקה. (דבר דומה קרה במהפכה התעשייתית שיִיתרה את עבודת הכפיים לטובת פַּס הייצור ההמוני).
The Internet of Things | האינטרנט של הדברים- הטמעה של סנסורים בתוך מכונות וכלים פיזיים אחרים שמאפשרות להם לקיים יחסים קונקטיביים עם העולם, יכולת טכנולוגית שמתפשטת במהירות רבה. המגמה תיושם על תחומים רבים: ממוניטורינג של מוצרים במפעלים שיכולים למעשה להימדד ולספק אינדיקציות מעודכנות על מצבם ועד למכונות שמסוגלות לשדר מסרים אחת לשניה. האינטרנט של הדברים מאפשר לעסקים לשלוט בנכסים שלהם, להשביח את היעדים שלהם, לבנות מודלים חדשים של עסקים, כולל יתרון השליטה מרחוק.
Cloud technology | עם טכנולוגיות הענן, כל מחשב, כל אפליקציה כל שירות הופך למעשה לנגיש ברחבי האינטרנט, עם כוח מינימלי של תוכנה שנדרש לשם כך. על מנת לעשות זאת- המשאבים של הIT כמו אחסון הופכים לזמינים על בסיס הצורך המיידי : כשצריך יותר ניתן להוסיף וכשצריך להקטין ניתן לכווץ את השימוש- וכל זאת מבלי להידרש לתשתיות כבדות ויקרות של חומרה ותכנות. הענן מאפשר לעסק להיות זמין לשעה שבה מסתמן גידול בשירותים שמתפתחים על בסיס האינטרנט ועל בסיס ענן, זה כולל יכולות של אחסון, סטרימינג,יכולת תמיכה מאחורי הקלעים באמצעות מכשירי מובייל שמסוגלים למשל לענות על שאלות באופן אוטומטי ממרכז ידע שמתוכו ניתן לשדר תוכן ודטה רלוונטיים. הענן מאפשר למעשה הסתכלות שונה על עולם העסקים והתשתיות הנדרשות לו – ויתן רוח גבית להקמת תעשיות שלמות ובניית מודלים עסקיים חדשים.
Advanced robotics | במהלך העשורים האחרונים, תעשיית הרובוטיקה נתקלה במכשולים רבים- זו גם הייתה תעשייה יקרה ולא גמישה. אבל כיום המציאות הדביקה את תחזיות המדע הבדיוני. ישנם יותר ויותר רובוטים מתקדמים שעונים לצורך ברור, וכל זאת תודות לחזון מפותח שמכיר בתועלת הממשית של המכונות המתוחכמות ובצורך לשכלל את השימוש בבינה המלאכותית כדי להשביח את עולם הרובוטיקה, ולפתח מכונות שמדברות עם מכונות על ידי סנסורים ויכולות הנעה מרחוק. הפיתוחים של הרובוטים של היום הינם יותר גמישים ומקלים על האינטראקציה, כשהם מותאמים במהירות לצרכים שצצים בשטח. כל השיכלולים האלו נועדו למעשה לייצר פתרונות נוספים לצד כוח אדם, כשברור שהגורם האנושי מוגבל בכמה כישורים בהשוואה לפעילות הרובוטית.
Autonomous and near-autonomous vehicles | במציאות של ימינו- כבר אפשרי ליצר מכוניות, משאיות, מטוסים ואפילו ספינות שיותנעו בצורה אוטומטית לחלוטין או חלקית. המכונית של גוגל היא דוגמא טובה מאוד לכך. החזון של חיבור הטכנולוגיה של המכונות יחד עם בינה מלאכותית, בתוספת חיישנים תואמים מקבל תאוצה ממשית ואף מתגלם באיכות גבוהה. מהלכי השנים האחרונות הוכיחו כי ניתן לייצר כלי תחבורה אוטונומיים במחירים נמוכים יותר ולפתח ריינג’ שלם של יכולות בתחום זה. הפתרון הזה יכול לפתוח עידן חדש במערכת התחבורה, משירותי תחבורה ללא נהג אנושי ועד לאיכות הביטחון בדרכים.
3D printing | עד כה, הדפסה תלת מימדית היתה בעיקר מנת חלקה של תעשיית העיצוב. אבל כיום, המציאות השתנתה והביצועים של המדפסות התלת מימדיות השתפרו לאין ערוך. החומרים שניתן להשתמש בהם השתדרגו, המחירים הרבה סבירים יותר, גם ברמת המדפסות וגם ברמת החומרים- ומדובר על טרנד שגדל ומתפתח מיום ליום. עם השתרשות ההדפסה התלת מימדית כל רעיון יצירתי יכול להתחיל מהמחשב ובטווח קצר להפוך למציאות ובכך לשנות לצמיתות את שרשרת האספקה ושרשרת הערך המקובלת כיום. הופעת הזן החדש של מציאות עסקית תאפשר הפקת מוצרים על פי דרישה, תעורר מעורבות גבוהה של לקוחות בעיצוב המוצר ותסתכם ביצירת אקו סיסטם הרבה יותר פרסונאלי !
Renewable energy | אנרגיות שניתן לחדש- אנרגיה סולרית, כמו גם האנרגיה המופקת מרוח, מים וחשמל- יוכלו לספק לנו בעתיד מקור חדש לשימוש בתעשייה. זו אמירה חשובה כי היא מסתגלת לשינוי האקלים שעובר על העולם, ולעובדה שהסביבה שלנו מזדהמת יותר ויותר. טכנולוגיות סולריות במיוחד מתפתחות במהירות גבוהה. בשני העשורים האחרונים מחיר השימוש באנרגיה סולרית ירד בצורה משמעותית ויצר יכולות חדשות. גם אנרגיות המופקות מהרוח מתפתחות בצורה מהירה ומבשרות שימוש מחודש בחשמל.
מילת סיכום – זו הייתה למעשה סקירה של מבחר הטכנולוגיות שמקינזי הציגו במחקר שלהם- היה לי חשוב לחשוף אתכם למקומות בהם לדעתי הטכנולוגיה יכולה לשנות את אופי העסקים שלנו, כאשר הטכנולוגיה תשנה את הדרך בה אנחנו צורכים או בדרך שמשנה את אירגון כוח העבודה. על מנת להעביר לכם ויזואליזציה של שיטות המחר, ולהמחיש איך יוטמעו הטכנולוגיות השונות בשיגרת היום יום שלנו צירפתי לכאן סרטון מקסים ששופך קצת צבע על התמונה ונותן לכם להרגיש בפועל- איך התחום המתפתח הזה של פלאי הטכנולוגיה יחולל תמורות באורַח חיינו, וישנה את עתיד העולם !