שינוים בעולם העסקי תמיד מהווים הזדמנות ללמוד- בטח כשמדובר על שינוי עסקי ומבני בחברה כמו Google… לא נראה לי שיכולתם לפספס את החדשות האחרונות והמרעישות על ענקית הטכנולוגיה אשר התפרסמו השבוע בערך בכל מדיה אפשרית. Google, הכריזה על שינוי משמעותי בStructure העסקי שלה אשר פותח לנו חלון ענק ומאפשר לנסות ולהבין כיצד בונים מותגים ועסקים בעידן הנוכחי ומה צריכה להיות החשיבה שלנו על מפת הדרכים ההמשכית של הביזניס כשהוא גדל ומתחיל להיות מורכב מדי.
אני רוצה להקדיש את הפוסט הנוכחי לפיתוח הנושא– להבנת השינוי בגוגל’ אבל בד בבד לאפשרות שלנו לקחת מתוך השינוי של גוגל- פיסות של תובנות על מנת שגם אנחנו נוכל להרוויח הלכה למעשה ולקפל שינויים חכמים אל הסְטְרוּקְטוּרָה של העסק שלכם.
קודם כל אתעמק מעט בשינוי ובהסבר שלו זאת עבור מי שלא מכיר או לא הבין- גוגל הכריזה השבוע על Restructuring משמעותי במבנה העסקי שלה, מטרייה חדשה של עסקים העונה לשם- Alphabet ותתפקד כחברת אחזקות אשר יושבת מעל לכל האתגרים של המותג, ותתי המותגים אשר יצרה בשינוי זה. בראש הפרמידה ישבו Larry Page ו- Sergey Brin כש- Eric Schmidt יתפקד כיו”ר פעיל של חברת האחזקות החדשה.
החלוקה החדשה יוצרת מבנה רזה יותר– ומנתקת את הקשר בין חברות אשר עובדות על פרויקטים עתידניים ושאפתנים- לבין עסקי הליבה המרכזיים של גוגל, במתכונת זו Google מחזיקה את העסק המרכזי שלה הכולל את : החיפוש, מודעות, אפליקציות, יוטיוב ואנדרואיד תחת השם Google- בעוד ששאר החברות תהינה מאורגנות ב”פיסות” קטנות יותר ומנוהלות כיחידות עסקיות עצמאיות- זו למעשה מתכונת המאפשרת לחברה לשלוט בצורה נקייה יותר ואחראית על העסקים השונים.
בשיטה זו Google יכולה להיות בשליטה ובפוקוס הרבה יותר מדויקים על כל אתגר ואתגר– באמצעות הגישה הזו יצליחו בעלי החברה להגיע לכך שאותם הדברים שהם רוצים להגשים אכן יקרו.
השינוי המשמעותי ביותר והמינוי הדרמטי אשר קרה בתוך הראורגניזציה– הינו המינוי של- Sundar Pichai אחד המנהלים המוערכים ביותר בגוגל, עד כה סונדאר תפקד כראש אתגר פיתוח מוצרי האינטרנט והמובייל, והוא מונה למנכ”ל גוגל.
עצם העובדה שגוגל מפרקת את הרכב החברה ליחידות עסקיות שונות מדגיש את הצורך של ענקית הטכנולוגיה לפזר את המאמצים דרך צוותים ממוקדים אשר יכולים לרוץ מהר וממוקד (ממש כמו שגוגל הייתה כהתחילה לפני שנים כסטארטאפ). מצד אחד מהלך כזה מאפשר לחברה להיות חדורת מוטיבציה דרך צוותים מאותגרים למשימה ובכך להגשים יותר, מצד שני הניתוק בין אתגרי הליבה של העסק היומיומיים לאתגרי המחר מבטיח הלכה למעשה שאתגרי היום יום לא “יבלעו” בטעות את אתגרי העתיד.
גוגל כחברה מבינה הלכה למעשה שמבלי שתשרטט את עתידה באמצעות חדשנויות ופרויקטים פורצי דרך היא לא תצליח להחזיק חזקה כל כך משמעותית כפי שיש לה היום לאורך זמן- כי עסקים כפי שאנחנו יודעים נשחקים ולשוק נכנסת תחרות באופן תדיר- ולכן אי עיסוק בחדשנות ובמהירות יכול להוות מוות איטי (או מהיר) של החברה לאורך זמן.
הדברים שקינקרט לארי פיג בבלוג של החברה– מגדירים את הסיפור כולו ומיצגים בעיני את היוטיליטי העסקיים שנדרשים לכם ללמידה מהמהלך, לארי כותב- מה למעשה נשיג מהשינוי ? (הצד הממורקר במשפט מתייחס לדבריו של לארי, המשך המשפט כולל את הפרשנות והדיוק שלי עבורכם) :
נוכל להשיג ולהגשים הרבה יותר אמביציות עסקיות של החברה– וזאת בשל העובדה שכל צוות ירוץ באופן עצמאי על המשימה.
נוכל לאמץ הלכה למעשה את הראייה עסקית לטווח ארוך– כי עסקי הליבה לא ינוהלו במקביל לעסקי העתיד החדשים ואחד לא יפריע לשני.
נוכל לחזק ולמנף יזמות מדהימה ולגרום לכך שהחברות תצמחנה ותפרחנה– צריך לקחת בחשבון שבמציאות של עסק ששם לו למטרה יחידות עסקיות מוגדרות מנותקות מאתגרים כללים יומיומיים -ניתן ומתאפשר הקאלט של יזמות ודחיפה של אתגרים חדשים.
נוכל להשקיע בסקייל אשר מתאים להזדמנות ולמשאבים שנדרשים לטובת הגשמת הרעיון– כשמחלקים אתגרים ביחידות שפועלות באופן עצמאי מתוך אתגר ברור- עם מטרות ויעדים ברורים קל יותר להבין את ההיבטים הכלכלים ואת המשאבים הנדרשים באופן מדויק לטובת הצלחת המהלך.
להשביח את השקיפות והפיקוח על הדברים שנעשים בחברות– בעידן הנוכחי כשחברות מצליחות אך ורק באופן שמבוסס על המהירות שהן זזות– ישנה משמעות גדולה ליכולת לפקח ולהבין בשקיפות מלאה את התהלכים, אי שקיפות מונעת את היכולת הזו ומפריעה לפרויקטים להתקדם במהירות ובאפקטיביות- בטח כשמדובר על פרויקטים עתידניים שממציאים יכולות ופתרונות שאינם קיימים.
הפיכת גוגל לחברה אפילו יותר טובה ממה שהיא כיום והרבה יותר ממוקדת– כי למעשה, בבסיס של השינוי המילה החשובה ביותר הינה : מיקוד !
כל אלו יובילו לתוצאה שמשביחה את החיים של הרבה מאוד אנשים– וגוגל כחברה מבינה שכשהיא משביחה את החיים של הרבה מאוד אנשים, הרבה מאוד זמן, כל הזמן- היא מייצרת מוניטיזציה וצמיחה לחברה כולה.
מילת סיכום. הרעיון של Alphabet נסב על תהליכים עסקיים אשר מונעים ממנהיגים חזקים ועצמאיים, המודל של הארגון מחדש מגדיר ביסוד מנכ”ל חזק לכל Business Unit- ומטרייה עסקית חזקה מעל לעסקים השונים.
לטעמי, מדובר בשיעור חשוב בעסקים אשר מצדיק חשיבה וחישוב מחדש של המסלול שלכם בחברות השונות בהם אתם מנהלים אתגרים מורכבים, אין ספק שגישה כזו משאירה את היכולת לטפח ולהצמיח את הקיים אך לא פחות חשוב היא מאפשרת הלכה למעשה לסלול את בבטחה את המחר.