Frying GAFA in Congress

הפוסט הזה מוקדש לחוויה מטלטלת שעברתי, והחלטתי לשתף אתכם- צפייה בחמש וחצי שעות של הקונגרס אשר צולבים ומחממים על מחבת רותחת את חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, כלומר- את המנכ”לים של: פייסבוק, גוגל, אמזון ואפל. אני אתחיל מהסוף, התובנה שסוגרת את הסשן הארוך הזה הינה שהחברות הללו- גדולות מדי, ריכוזיות, משתמשות בכוח שלהן בשביל לקבל דומיננטיות ולא בוחלות בשום אמצעי על מנת להגיע לשם. את זה, הקונגרס אמרו זו לא פרשנות שלי…

אני לא מתכוונת לעשות לכם סקירה על מה שנאמר בכל חמשת וחצי השעות נטו, את זה כבר עשו הרבה אנשים לפני. מבחינתי, חשוב לי לשתף אתכם בכמה מסקנות שחילצתי מהדיון הסופר סופר מעניין הזה!

על הסקאלה של ארבעת המנכ”לים וברמת החבטות שקיבלו אני שמה את טים קוק המנכ”ל של אפל במקום הרביעי והמפרגן, טים קוק הוא איש מבוגר, מעט משעמם (למרות החברה המלהיבה שבה הוא עובד) ואולי מייצג את המקום בו השחיתות הפלטפורמתית היא הקשה ביותר לגילוי, יש מצב שנושא הגן הסגור עובד גם כאן לטובתו.

במקום השלישי והלא מכובד בכלל אני שמה את ג’ף בזוס שזו הפעם הראשונה שנחשף לכזו חוויה, ואני מניחה שבשבילו זה היה הרבה יותר מטלטל מבשבילי. ג’ף בזוס הוא שועל קמעונאות וסחר ותיק שמבין עסקים אולי יותר מכל אדם בעולם, ולדעתי הצנועה האירוע הזה רק יחשל את ג’ף ויגרום לו לקחת את כל הטענות והצליבות הלא מרחמות שחווה באירוע אל תוך העסק לעשות- Reverse Engineering ולטפל בהכל! אז למרות שזו לא מחמאה גדולה לשבת בפאנל כזה ולהצלב על מחבת חמה, בעיני האירוע הזה יעשה רק טוב לאמזון ולמנהיג שלה.

במקום השני, אני שמה את מארק צוקרברג, אני קוראת לו ילד כאפות מחוצקן שעובר ועבר כבר כמה וכמה פעמים אירועים מהסוג הזה, מארק נחבט שוב ושוב על ידי הקונגרס שרק נהיה יותר ויותר מתוחכם וידען בפרטים הקטנים ביותר. אני חושבת שמארק לא מבין את מה שקורה סביבו, לא רואה ולא מבחין בתכונה שהופכת למובמנט רע מאוד מבחינתו. פייסבוק נתפסת כרעל, כסמים, כפלטפורמה חובקת רשע ואת זה? קשה לי לראות איך הוא מתקן, התגובות שלו, הדרך שבה הוא מתייחס לדברים רק מחדדת עד כמה הוא מנותק ולא מבין את הדרך קדימה.

במקום הראשון, האיש שנחבט שוב ושוב בקונגרס בסשן הזה הוא סונדאר פיצ’אי המנכ”ל של אלפביית שהיא חברת האחזקות של גוגל שכוללת כמובן את גוגל עצמה על כל חלקיה. סונדאר הוא איש נחמד וחכם שאני באופן אישי מחבבת מאוד, אבל הקונגרס נכנס בו ללא רחמים, על מגוון סוגיות ודברים שגוגל לוקחת לעצמה את הכוח לשלוט בהם ולהנהיג אי שיוויוניות הלכה למעשה ורמיסה של עסקים.

אם תצפו או תאזינו לסשן הזה תגלו איך העולם באמת מתנהל. ביוטיפיקציה של חברות הטכנולוגיה הגדולות כלפי חוץ, ובמהות, מתחת למכסה המנוע אנחנו מגלים פלטפורמות חובקות וחונקות עולם. אין ספק שהחברות הללו מועילות בהרבה מאוד פרמטים ועושות הרבה טוב, אבל הרע שבא יחד עם זה מטיל על פועלן ספק, ועל כך אין כל עוררין נדרש דיון ותיקון.

העתיד, לא ברור ואולי הקורונה משחקת עכשיו לטובת אותם עסקים. בתחזית שלי? אמזון ואפל יצאו מכך עם היד על העליונה, ובזוס יפנים את השיעור המכאיב הזה ויהפוך אותו למנטרה ולחזון העסקי תרבותי. פייסבוק תתפרק בטווח של שלוש שנים והחברה על תושביה לא יהיו כפי שהיו תמול שלשום, וגוגל? ימים יגידו…אין לי ספק שהפעולות שגוגל עושה ועשתה עוד לפני הקונגרס מעידות על כך שהחברה והמודל שלה בבעיה גדולה, האמירה על כך שבטווח של שנתיים גוגל לא תתחזק את הקוקיז, מציגה הלכה למעשה כמה קשה לתמוך לאורך זמן בעולם עם רגישויות הולכות וגדלות – מודל עסקי שבו אנחנו, האנשים הופכים להיות הלכה למעשה המוצר עצמו.


חדש!!! הספר שלי: “המתכון לשינוי” בגרסה דיגיטלית! אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.