שלפתי עבורכם מהמנוי שלי בביזניס אינסיידר– מצגת מדהימה וטריה העוסקת בעתיד הקמעונאות ומספרת לנו את הסיפור של הצרכנות העכשווית והעתידית. כמו תמיד בסקירות אותן אני מציפה לכם כאן- אחלץ עבורכם את הדברים החשובים, והשקפים המהותיים- עליהם אוסיף תובנות והארות משלי אבל על מנת שלא אחסוך מכם אינפורמציה אשר יכולה להיות רלוונטית עבורכם אמבדתי את הקובץ המקורי לתחתית הרשומה.
הקמעונאות משתנה, הדיגיטל משנה את הדרך שאנשים קונים וצורכים, דיגיטל קומרס הוא מושג שמגדיר רכישות שנעשות בדסקטופ או במחשבי המובייל. ומה מניע את ה-Digital Commerce ? צרכנים משתמשים בסמארטפונים ובטאבלטים על מנת לקבל החלטות צריכה.
משמעותי להיות עירניים לכך שהמספרים מראים כי- רשתות חברתיות מניעות לאיקומרס יותר מאימייל ואתרי קניות באון ליין הפכו להיות לגלובאלים- עובדה המאפשרת לאנשים לקנות סחורות מכל העולם.
אם מסתכלים מפרספקטיבת מאקרו, Digital Commerce לא נראה כמגמה משמעותית אל מול המספרים ברצפת המכירה הפיזית, אבל כשמביטים קרוב יותר על מוצרים באופן שמבוסס לפי קטגוריה- התמונה משתנה והחלוקה הקטגורלית מתחילה לספר סיפור שונה ורואים כי איקומרס מתקרב לTipping Point ! ורקטיקלים כמו : הלבשה ואקססוריז, מדיה ומוצרים שנועדו לתחביבים שונים, ריהוט ומוצרים לבית, אלקטרוניקה ומחשוב ועוד- כל אלו באופן דיפרנציאלי ממשיכים לעלות עוד ועוד, תוכלו לראות בשקף הבא נתון נוסף משמעותי והוא- העליה של מוצרי צריכה בסיסיים מזון ומשקאות !
הקטגוריה המתפתחת ביותר ובמהירות בארה”ב באיקומרס– הינה Digital Media, שנה אחר שנה אנשים צורכים יותר תוכן דיגיטלי מאי פעם, גם קטגורית האלקטרוניקה מתפתחת במהירות- ומיד אחריה עולם הלבוש, אופנה ואקססוריז.
כמעט חמישית מכל המכירות בארה”ב בקטגוריה זו מתבצעות On Line ומשמעותי להיות עירניים להתנהגות של האנשים ולדרך שבה הם קונים- זה ממש לא שחור ולבן, הקהל הצעיר, הדור של הצרכנים החדשים מעדיפים שתהיה להם פלקסביליות כשהם צורכים ביגוד- והם רוצים שליטה על איפה זה יקרה On Line או אוף ליין.
המספרים העולים מחדדים כי תחום הריהוט– גדל כל הזמן ולמעשה משבש את הדרך שצרכנים רוכשים מוצרים לבית בורטיקל זה.
אבל, כל הדברים שנאמרו עד כה היוו מבחינתי Build Up- לשלב הבא של האיקומרס, ישנם שני תחומים מרכזיים על פי ה-BI שמהווים את הפוטנציאל הגדול ביותר לשיבוש הדרך בה אנחנו צורכים ! הראשון- Health & Personal Care והשני- מוצרי צריכה בסיסיים מזון ומשקאות.
מוצרי קומסטיקה וטיפוח– מהווים קטגוריה וורטיקל אשר ישבשו את הדרך בה אנחנו צורכים, בתוך קטגוריה זו Amazon כרגע הינה האתר המוביל ביותר והיעד אליו צרכנים נמשכים- כפי שכבר אמרתי לכם בעבר הצפי הוא שעד 2020 ארבעים אחוז מכל הרכישות און ליין יבוצעו באתרי Marketplace כמו אמזון- וישנה חשיבות גבוהה לבחון כיצד ניתן לשתף פעולה ולשלב פעילות בMarketplace רלוונטים בישראל.
הורטיקל שבו צפוי השינוי הגדול ביותר על פי ה-BI הינו עןלם מוצרי הצריכה הבסיסיים- מזון ומשקאות ומוצרי צריכה יומיומיים.
חשוב להבין כי צרכנים מעוניינים לרכוש On Line מוצרי צריכה בסיסיים- ונתון זה מתייחס אל כל שכבות הגיל האפשרויות, לכולן ישנו אינטרס מובהק לרכוש און ליין-סיבות שנחות על רמות של נוחות ועזרה שונות- גם הבדלי התרבויות אינן מהוות בעיה בגישה זו,
אז מה אם כך עוצר את הרעיון של קניות מוצרי צריכה בסיסיים און ליין ?
הבעיה טמונה בהיצע– כיום בארה”ב שנחשבת להרבה יותר מפותחת מישראל רק חמישה אחוז מהסופרמרקטים מציעים שירותי און ליין ללקוחות, וישנה תמונה ברורה של דטה אשר מציגה את הרצון של הצרכנים לקנות און ליין במיוחד ממכשירי המובייל- כי זה נוח ועל הדרך ומאפשר לנצל את הזמן ביעילות יתר.
חשוב גם לציין את העובדה שצרכנים קונים יותר– כשהם רוכשים און ליין ! ועוד נתון משמעותי, הם רוכשים יותר פעמים בOn Line במהלך החודש מול אופציית הרכישה באוף ליין במיוחד דרך צריכה זו מאפיינת לקוחות חוזרים- תחשבו על כך כאימפלס החדש של עולם האון ליין- חזרתיות לסל הקניה באופן תכוף יותר מהדרך שבה אנחנו רגילים לצרוך אוף ליינית.
רמת הביצועים של אתרי האיקומרס עולה כל הזמן– עובדה שמחדדת את כך שצרכנים לא רק מחפשים On Line הם גם קונים אונליין.
אבל בהתבוננות רחבה יותר על השינוי, ניתן לראות כי דיגיטל לא משנה ומשבש רק את הדרך שאנשים קונים, אלא גם משנה את הדרך שהם מקבלים את מה שהם צורכים בפועל באופן שונה. צרכנים רוצים שהמשלוחים יהיו מהירים יותר, וקמעונאים חכמים מנסים להתאים את עצמם לבניית הצעת ערך הכוללת משלוח במחיר נמוך או ללא עלות כלל- ומדייקים את עצמם לשילוח מהיר.
אין ספק שהדרישה למשלוחים מהירים– עוזרת מאוד למינוף סטארטאפים שונים שעונים בדיוק לצורך זה, קמעונאים מחפשחם אחר פתרונות של טכנולוגיות וגופים שמבצעים משולחים שיוכלו לעזור להם לממש את הפוטנציאל בדיוק בנקודה זו ! לטובת מילוי הצורך הזה נכנסים שחקנים כמו-Uber גוגל עם המכוניות האטוטונומיות ושחקניות כמו אמזון שמוצאות דרכים חדשניות (Drones) לשילוח שונה ומפתיע.
טכנולוגיות שונות מכניסות חדשנות ושיבוש לעולם הקמעונאות– ויש צורך אמיתי לפקוח את העיניים ואת האוזניים ולחשב מסלול בצורה חדשה ורעננה- שכן השיבוש גורם לצרכנים לשנות את ההתנהגות שלהם ולבסס את החלטת הצריכה על סט חדש של שיקולים שמוכתב- מהאיך ולא מהמה.
מילת סיכום, צירפתי לכם כפי שהבטחתי את המצגת המקורית, על מנת שתוכלו לצלול אליה בעצמכם. אני מעודדת אתכם לעשות זאת שכן היא מלאה בנתונים ובמידע משמעותי וחשוב.