מִזֶה תקופה ארוכה שאני חושבת על נושא מורכב והוא– איך מייצרים חדשנות בארגונים, תוך שימוש במשאבים קיימים. מאז ומתמיד הורגלנו לחשוב שחדשנות חייבת להיות משהו חדש, אבל בעיני ניתן לרענן את הקיים ולהרחיב אופקים על ידי שימוש במשאבים הנתונים, לטובת צרכים חדשים ובכך למעשה להתניע מנגנון שיִצוֹר אפקט חדש. הפוסט הזה מבטא למעשה חלק ממחשבותי על הנושא בתוספת כמה דוגמאות שמטרתן להבהיר לכם, מה זה אומר לקחת יכולת קיימת ולהסב אותה למשהו חדש שעונה על צורך, מצמיח עסקים חדשים ואולי אף פונה לקהלים אחרים לגמרי.
חשוב לי לציין שלא תמיד אנחנו יודעים להבחין באופן מיידי במורכבות של המהלך, כלומר- איך לפתח עסקים תוך שימוש במשאבים קיימים: נראה לי שכמו בהרבה מיזמי חדשנות נדרש מאיתנו להתנסות ולבסס יכולת יצירתית שמזיזה עבורנו את המחוג בכמה מעלות קדימה. בכך נשכיל לרענן את המבט על מנת שנוכל להפעיל את העסק בצורה אותנטית וכנה, ולעבות אותו במיומנות אמיתית שמייצרת עסקים חדשים. בעינַי השיטה הטובה ביותר להדגים את הרעיון תהיה דרך דוגמאות מלוות בהסברים ובעזרתן אדאג להעביר את המסר.
Airbnb & IKEA– אין ספק שגם איקאה וגם Airbnb, שניהם מותגים שמקפידים להתנסוֹת על בסיס קבוע. אפשר גם להגיד שAirbnb במהותו הינו עסק שהצעת הערך שלו מבוססת על ניצול משאבים קיימים (שאחרת היו מבוזבזים לָרִיק) והֲסַבָתָם למוצר, כשירות לכל דבר ועניין. שהרי מאותו רגע שלוקחים פלטפורמה דיגיטלית והופכים אותה לגורם מתווך בין שוכר למשכיר- כבר נוצר מהותית המוצר החדש מתוך המשאב הקיים ממילא, ושכפי הנראה ללא הפלטפורמה היה מבוזבז.
אבל הפוסט הזה אמור לחשוף אתכם לרעיונות שחורגים אל מֵעֵבֶר למובן מאליו. הנה לכם דוגמא לשיתוף פעולה בין המותגים שמאפשר לשוכרים באוסטרליה לשכור את השטח של איקאה בימי ראשון לטובת הֲלָנָה בתשלום. נכון, זה גבולי ברמת הגימיק אבל בעיני אלו בדיוק המקומות בהם עסק מוצלח כמו איקאה בוחן בצורה חכמה- כיצד באמצעות שיתופי פעולה חדשים שנוקטים בגישה חדשה לגבי משאבים קיימים הוא יכול להפיק מוצרים ושירותים חדשים. הדוגמא הזו מוכיחה מעל לכל ספק שניתן להתגרות במובן מאליו ובמה שהעסק “אמור לעשות” ולהתנסות ביצירת ערך מוסף חדשני מתוך משאב קיים.
Uber– אובר היא חברה טכנולוגית, למעשה מי שהמציאה את הרעיון של הזמנת מוניות דרך יישום דיגיטלי. החברה נוסדה ב2009 והחלה להריץ את הפעילות שלה בארה”ב, והנה כיום הפעילות מתקיימת במאות ערים ובעשרות מדינות ברחבי העולם, כשהיא מספקת שירות דומה לזה של גט טקסי. אמרתי דומה כי יש בדבר שוני מובהק שעליו אני רוצה לשים את האצבע כדי שתבחינו בהבדל. Uber הבינה מהר מאוד שיש לה שני משאבים אותם ניתן לנצל לטובת שירותים חדשים, ואיתם ניתן בעצם לעשות יותר עם מה שקיים ברמת התשתית הבסיסית של הזמנת מוניות.
היכולת הראשונה– לUber יש תשתית טכנולוגיות שתכליתה לחבר בין אנשים, ולכן היא פיתחה מנגנון P2P שמאפשר לאנשים פרטיים להציע לאחרים נסיעה משותפת ומתומחרת כשאובר נמצאת בַּתָוֶוך בתפקיד האנאייבלר של התשלום ושל כל הסדרי התקשורת בין שני הגורמים. בכך, למעשה, אובר השתמשה ביכולת הטכנולוגית שהיא השקיעה ופתחה- באופן חדש ושונה והשמישה את התשתית לקהל יעד נוסף עם הזווית של שירות חדש.
היכולת השניה- של אובר מתבטאת בכך שהחברה מחזיקה בקשר רצוף עם הרבה מאוד נהגים, שמגיעים במהלך היום למקומות רבים ויכולים להפוך לנותני שירותים לא רק של נסיעות פרטיות ונסיעות מסחריות, אלא גם כתשתית לסחר אלקטרוני שמתחרה במגרש של פדקס, DHL ועוד. יכולת זו למעשה מחזקת את הנהגים של אובר עם שינוי צורת עבודתם המאפשרת להם עושר חדש של הזדמנויות. כמו כן היא פותחת עבור החברה עצמה- כר חדש ופורה לעסקים בעולם הרחב, שמתפתח מדי יום אל עבר הסחר האלקטרוני. כמו שאתם רואים- לפנינו שני פיתוחים עסקיים חדשים שצמחו ממשאבים קיימים אך פעלו מזוויות הסתכלות שונות מבחינה עסקית.
UBERFRESH– למשל הינו פיתוח חדש של Uber, שירות שמאפשר משלוח מוצרי צריכה בסיסיים- מזון טרי. שירות הנשען על הטכנולוגיה הקיימת (שוב שימוש במשאבים קיימים לטובת עסקים חדשים) ועל תשתית השילוח של החברה.
AT&T– אחת הדוגמאות הפנטסטיות בהן נפגשתי כבר ב2012- כששמעתי את מנכ”ל AT&T שהופיע על במת הGSMA בברצלונה, כנס המובייל הגדול ביותר בעולם. הוא סיפר סיפור קטן אך משמעותי על המפגש שלו עם ראש עיריית בוסטון, שביקש ממנו לייצר יכולת שתכליתה לנהל את הלוגיסטיקה של פינוי הזבל בעיר בצורה יותר חכמה. ראש העיר -הביע את רצונו להחזיק דאשבורד שידוֵוח לו בזמן אמת באם הפחים מלאים, מלאים למחצה או ריקים, כך שיוכל לחסוך הרבה מאוד כסף בכל הקשור לשינוע משאיות פינוי בכל העיר.
מרגע זה למעשה מנכ”ל AT&T הבין את הכוח שיש לרעיון האינטרנט של הדברים, שכן על ידי מערכת סנסורים שמחוברת אל האינטרנט אפשר להשיג שלושה דברים עיקריים : 1. ניהול חכם יותר של המשאב הקיים שתוצאתו הוזלת עלויות בצורה משמעותיות. 2. יצירת ערך חדש הבנוי על שירות באמצעות חיבור האינטרנט לחפצים. 3.טיפוח יכולות של חברת תקשורת שיאפשרו לחברה לעבוד מול קהל חדש לגמרי- ומזווית חדשה בתכלית על ידי הצעת ערך אטרקטיבית ואחרת ממה שאי פעם היה בבעלותה. זוהי דוגמא מדהימה להפעלת משאב קיים המצוייד ביכולת קיימת של בניית תשתיות אינטרנט, שבכוחה להפוך לשירות אמיתי שמניב רווחים בהיקף שמזניק את החברה לרמה חדשה לגמרי.
Starbucks– נשיא ומנכ”ל סטארבקס האוורד שולץ דיבר השנה בראיון 1:1 לרשת CNBC וסיפר על המסע הארוך שסטארבקס עשתה בכל הקשור ליצירת חדשנות עם ערך שונה עבור לקוחות החברה באמצעות הארנק הדיגיטלי שלה. אין ספק שבמקום בו נפלו חברות תקשורת גדולות, חברות טכנולוגיה וגופים פיננסים, דווקא מותג הקפה הצליח “בגדול”, שכן כיום 14 אחוז מההכנסות של החברה בארה”ב מגיעות מהארנק שלה.
ההבחנה של האוורד שולץ הובילה אותו למסקנה כי אם זה המצב- הרי כדאי לשכפל את היכולת שנבנתה ולמכור אותה כ-White Label לקמעונאים אחרים. בכך למעשה סטארבקס מנצלת יכולת שפיתחה לאורך שנים, ומרכיבה עליה פונקציה חדשה- אורזת אותה כפתרון White Label ומוכרת אותו לאחרים. זהו מדגם מדהים לכל חברה שעוסקת בסוג מסויים של לקוחות, עם פרספקטיבה מסחרית מאוד מסויימת, שעל ידי שינוי הזווית לחלוטין, ניתן להסב יכולת נרכשת ומוכרת- ולהפוך אותה למוצר ושירות לכל דבר שיגיע לקהל יעד אחר לגמרי- ויפיק הלכה למעשה רווחים חדשים. לינק לראיון למי שרוצה להעמיק- Link.
Amazon Cloud– ואולי הדוגמא הטובה ביותר אותה ניתן להציג על מנת לחזק את הרעיון הינה האסטרטגיה של אמזון בענן. אמזון זיהתה בתחילת שנת 2000 שבועה מתקרבת אל עולמה, היא ניסתה להבין איך היא יכולה לשנות את מפת המסחר בשנת 2000 לאחר בועת הדוט קום. אמזון מילאה בעצם תפקיד מרכזי בפיתוח הרעיון של טכנולוגיות ענן, זאת משום שהיא זיהתה שניתן למעשה למכור את השטחים שיש לה בדטה סנטר שלה- ולאתחל על גבי השטח הפנוי מוניטיזציה בפועל. מנהליה נוכחו שהחברה אינה מנצלת את מלוא שטח האחסון שברשותה. אמזון עצמה הפכה את הוואקום שאותר בשטחים הפנויים שלה ליתרון ממשי על ידי כך שהֵסֵבָה אותו להצעת ערך עבור חברות. אם אנחנו בוחנים את הדוגמא הזו ומודעים לאימפקט שקיים כיום בעולם סביב שירותי ענן, מתחייב מכך שעלינו להיות דרוכים לגבי הופעת יוזמות חדשנות שונות ומגוונות, כפי הנראה הן שמסמלות את העתיד לבוא ואת המגמות המנצחות !
זו למעשה הדוגמא הטובה ביותר לבניית יכולת שמתבססת על משאב קיים שעמד להיות מבוזבז, והפיכתו למוצר ולשירות שנמכר יפה ויוצר הלכה למעשה מודל עסקי חדש לחברה. חשוב לציין כי גם במקרה הזה ההשפעות של המהלך הזה שינו לגמרי את האקו סיסטם ואת השוק בכללו, וגרמו לו להצבע בצבעים חדשים לגמרי. מה שאומר בפועל שאמזון יצרה לא רק לעצמה מוצרים חדשים ממשאבים קיימים אלא גרמה לכל התעשייה להתנהג ולפעול כמוה ולכן במקרה הזה אפשר לאמר שאמזון התניעה שיטת כלכלה חדשה מתוך משאב קיים שאיש לא שם לב אליו קודם לכן.
מילת סיכום. מקווה שהפוסט הזה פתח לכם את הצ’אקרות וכבר מעכשיו תחפשו בתכוּלַת העסק שלכם אחר משאבים קיימים, שעם שינוי זווית יכולים להתגלגל לביזנס חדש, שבכוחו לייצר ערך אחר, ולפנות אל קהלים שונים מאלו שאתם נמצאים איתם בקשר עד כה. אני מצידי מבטיחה להמשיך ולחקור בנושא, וכמו כן להציף אותו עבורכם כאן.