לאחרונה נסעתי ללונדון לשבוע חדשנות, השבוע כלל ימי לימודים שלמים, עם סדנאות וכלי עבודה מעניינים שעליהם עוד אדבר בהמשך. לפני שהשבוע התחיל החלטתי לקבוע לעצמי פגישות עם סטארטאפים ומיזמים מעניינים בלונדון- כהזדמנות לפתוח את הראש וללמוד ממה שקורה בעולם. ברשומה הנוכחית אני רוצה לספר לכם על ״קארמה קיצ׳ן״ מיזם מקסים שהלכתי לבקר- Karma Kitchen הוא סטארטאפ מיוחד של שתי אחיות שפיתחו קונספט עליו כפי הנראה עוד נשמע בעתיד, שכן הוא מתכתב עם הרעיון של העתיד של האוכל, וכיצד מערכות ותרבות האוכל והמזון תתפתחנה בשנים הקרובות.
מדובר במתחם שיתופי בגרסת הWeWork לעולם המזון! תחשבו על חלל עבודה שיתופי (ענק- ויש יותר מאחד כזה ברחבי לונדון) שיש בו חללים עם כל הציוד הנדרש עבור מטבח: כיריים, מקררים, מקפיאים, תנורים, כלי עבודה ועוד. המתחם מספק את החללים הללו בשכירות עבור חברות שרוצות לשכור מטבח לתקופות קצרות/ ארוכות, או לחללים קטנים שיכולים עם הזמן להתגמש ולגדול. מה שמיוחד בקארמה הוא העובדה שיש שם גם מטבחי ענן ״מטבחים שחורים״ של מסעדות ששולחות אוכל לאנשים שמזמינים אוכל מוכן הביתה- אבל השוני הוא בכך שיש שם גם מטבחים תעשייתים להשכרה שבהם חברות למעשה בונות בפועל את העסק שלהן.
אם חברה רוצה לעשות ניסיון, ולבנות קונספט של מוצרי מזון חדשים, היא לא צריכה להמר את כל הקופה. היא יכולה לשכור את המטבח, את כל האביזרים הנדרשים- בגדלים משתנים עם גמישות מאוד גבוהה ובכך להשיק ניסיון של עבודה בעסק שאולי יצליח ואולי לא- ובכך להפחית את הסיכון.
דוגמא מדהימה לחברה כזו שיושבת בקארמה קיצ׳ן היא Foodles מדובר במייזם צרפתי, שלמעשה מכין את האוכל במטבחים מהסוג של “קארמה קיצ׳ן”, האוכל שלהם הוא מזון מוכן- ארוחות לאכילה במשרדים ובמקומות עבודה, כשהדגש הוא שמדובר באוכל ברמת שף- אוכל ממש טעים. את המזון מכינים במטבח של קארמה קיצ׳ן ומשלחים אותו אל מקומות העבודה שאיתם ״פודלס״ נמצאים בהסכמים. במקומות שאליהם Foodles שולחים את הארוחות יש Vending Machines שמהן העובדים יכולים לקחת את הארוחה שלהם- Link.
במקרה של Foodles מדובר במייזם שהתרחב מצרפת לאנגליה, ורצה לבחון את השוק ולראות האם תהיה להם הצלחה כמו במדינת המקור. בצרפת הפריסה שלהם גדולה, אבל את השוק האנגלי הם עדיין לא מספיק מכירים- ומקום כמו “קארמה קיצ׳ן” מאפשר להם לקחת סיכון מחושב. אתם יכולים ללמוד עוד הרבה על קארמה בלינק הבא-Link. חשוב לי להדגיש שבעיני זו ממש נקודה של התפתחות שמראה כיצד הקונספט של יצור מזון, חדשנות בתחום, מודלים עסקיים חדשים וגישות שונות קם לחיים. זו תפיסה שוברת שגרה שבתוכה יכולים לצוץ עוד הרבה מיזמים חדשים.
יושבים בסניף של קארמה שהלכתי לבקר בו: יצרנים קטנים, עסקים עם מודלים עסקיים חדשים כמו Foodles, חברות כמו Wendy’s רשת ההמבורגר שמייצרת בקארמה את כל מוצרי הבסיס להמבורגר ושולחת אותו לסניפים כך שיוכלו להוריד מהם את נפחי העבודה.
אפשר לקחת את הרעיון הזה של עתיד עולם המזון מפלטפורמות כאלה להרבה כיוונים נוספים, לעולם של מזון על פי דרישה, מזון פרסונאלי, מזון מבוסס עונות ועוד-שכן הפלוס הגדול הוא שהמטבחים המרכזיים הללו מאפשרים גמישות מאוד גדולה וניסוי תוך כדי תנועה של מה עובד ומה לא.
חדש! קורס דיגיטלי לחדשנות חדש- Minnovation– קורס במתכונת של “ספיד” כיצד מצטרפים למובמנט של החדשנות בעולם- וכיצד עושים את זה “על סטרואידים”? חמישה שיעורים, תבלינים בצורת תרגילים, מהלכים, שיטות ומקורות חשובים. הקורס יעזור לכם לצאת לדרך במהירות, לבחון על קטן ואז להגדיל גם את הקצב וגם את הכוח והגודל של החדשנות שיצרתם –Link.
יש גם בארץ מטבח שיתופי כבר מספר שנים בשם מייקאיט
מכירה היטב. זה קצת דומה אבל לא ממש
1. שייך ליצרן (כרמית)
2. יש רק לוקיישן אחד. לקארמה קיצן יש חמישה לוקיישנים והם מתכוונים להתרחב מה שמאפשר להם באמת בפועל להיות תשתית גמישה שמאפשרת לייצרן קטן להתחיל מזירו ולהתפתח למשהו גדול
דווקא הם יותר דומים
https://www.ehouse.space/
מכיוון אחר של אתרי איקומרס, זה מיזם מהמם ואני מכירה את הפאונדרים אישית