New Economy, New Rules

GAF1

הפוסט הזה יתמקד במצגת מדהימה אשר שוטחת את התפתחות הכלכלה העולמית באמצעות חברות טכנולוגיה גדולות אשר משתלטות על הכל וקובעות חוקים עסקיים חדשים במגרש המשחקים הכלכלי עולמי.

לאורך 20 שנים חברות כמו– גוגל, אפל, פייסבוק ואמזון (בקיצור-GAFA) שינו את הדינמיקה העסקית של העולם וגרמו לו הלכה למעשה לרעוד, השחקניות הללו ממשיכות להפגיז בחדשנויות על מנת שתוכלנה להשאר רלוונטיות לאורך זמן, היכולת שלהן בחוזקה ומהר יותר מכל השחקנים שנמצאים סביבן מאפשרת להן להרוויח נתחי שוק בהרבה מאוד תחומים.

בנקודת זמן זו ניתן להגדיר אותן כחברות אשר יוצרות תשתית כלכלית חדשה-The New Economy’s Infrastructures, למעשה- GAFA הפכו להיות לסטנדרט הכלכלי ולדרך בה עסקים סביב מסתכלים ומנסים להעתיק את : המודלים, ההתנהלות, התהליכים ומהירות התזוזה אשר קובעת הלכה למעשה את דריסת הרגל העסקית מאפשרת לחברות הללו להיות תחרותיות ומבודלות באופן קונסיסטנטי.

 

NE1

הן יוצרות באופן קבוע מרחבי פעילות חדשים– ומעצבות את העתיד בכל הקשור לתחומים שונים כמו : תעופה, תקשורת, מסחר והלכה למעשה גורמות לכך שהמציאות שלנו תהיה מונעת מרבדים של וירטואל ואוגמנטד ריאליטי- לא רק כטכנולוגיה אלא כתפיסה עסקית מורחבת המכניסה שכבות חדשות לחיי הביזניס.

NE2

אלו חברות דומיננטיות בשווקים השולטות בשוק בו הן פועלות– ניתן לראות בגרף שנמצא במתחת לפסקה זו את החלוקה של כל אחת כמו כן, מבט עתידני אל שנת 2020 כיצד כל שחקניות צפויה לשמור על דריסת הרגל העסקית שלה וזאת בכדי שתוכל להמשיך ולהיות דומיננטית בתחומה.

Google– שולטת כיום ב80 אחוז מהחיפוש ברשת, עד- 2020 היא תהפוך לתשתית הדיגיטלית של האינפורמציה, ואני מוסיפה לכך שגוגל משקיעה לא מעט בחיבור בין הדיגיטל והפיזיקל על מנת שתוכל להשליך את היתרונות שלה במרחב הדיגיטלי גם על הסביבה הפיזית.

Apple– שולטת ב-45 אחוז משוק הסמארטפונים- על מנת שתוכל לשמר את מיקומה ב-2020 היא תצטרך להפוך לתשתית המובילה של ה-Internet of Things.

Facebook– שולטת כיום ב-75 אחוז מפלטפורמת הרשת החברתית, על מנת שתוכל לשמר זאת ב-2020 היא תצטרך להפוך לחברת טלקו דיגיטלית- ואני מוסיפה שזו תהיה חברת טלקו שונה ממה שאנחנו מכירים כזו שתגדיר מחדש את רעיון התקשורת באמצעים שכיום אנחנו כמשתמשים עדיין לא חשופים להם.

Amazon– שולטת כיום ב-6 אחוז מכל הטרנזקציות בקמעונאות הדיגיטלית- על מנת שתתפתח ותוכל לשלוט ולשבש את רעיון הסחר עד-2020 היא תצטרך לפתח שרירים משמעותיים אשר מחברים בין העולם הדיגיטלי לפיזי, ולבנות שירותים ותשתיות של משלוחים המחזקות את אחיזתה ומגדירות מחדש את הדרך שצרכנים קונים בפועל.

NE3

ארבעת השחקניות משבשות ורטיקלים שונים בתעשייה בתחומים רחבים אשר נוגעים בכולנו כמו : פיננסים, בריאות, קמעונאות, אנרגיה, מדיה ובידור- וכל הקשור לתחבורה ותיירות, תוכלו לראות בגרף אשר נמצא מתחת לפסקה זו את התמנון של הפתרונות אותן מספקות כל אחת מהחברות בתחומים המשתנים על פי חלוקה לתעשיות.

אם ניקח למעשה את ורטיקל הטלקום וה-IT נוכל לראות כיצד Apple משנה חוקי משחק עם ה-SIM Card שלה וקוראת תיגר על חברות התקשורת- בכך שהיא תהפוך לספקית התקשורת הגדולה בעולם ותייתר את המשמעות של הגיאוגרפיה ממנה אנחנו רוכשים את שירותי התקשורת שלנו. פייסבוק משמשת כתשתית התקשורת בין אנשים באמצעות WhatsApp ואמזון קובעת מחדש סטנדרטיזציה לעולם ה-IT זאת באמצעות שירותי הענן שלה, כמובן שגם לגוגל יש תפקיד בעולם זה באמצעות- Fiber אשר רוצה להגדיר מחדש את החיבוריות לאינטרנט בבית ואת המשמעות של עולם הטלוויזיה.

נתמקד למשל בורטיקל נוסף- פיננסים, ונוכל לראות שגוגל משחקת תפקיד בניסיונות שלה למנף את תפיסת הAndroid Pay- דרך לביצוע תשלומים אשר מייתרת שחקנים רבים בשרשרת, אפל אשר מכניסה את הApple Pay- וסוגרת שירותים נוספים בתוך הגן הסגור שלה בחיבור מובהק בין הקמעונאות הדיגיטלית והפיזית, ופייסבוק שנכנסת לעולם הP2P באמצעות אפליקצית המסרים שלה- ומאפשרת תשלום מאדם לאדם ככלי תקשורת לכל דבר ועניין, וכמובן אמזון אשר פותחת API למערכת התשלומים שלה ומרחיבה את גבולות ה-Marketplace אל המרחב הדיגיטלי כולו.

כל אחת מהחברות בחלוקה לורטיקלים השונים של התעשיות– מוצגות בגרף הבא ותוכלו לראות הלכה למעשה כיצד הן משפיעות על התעשיה בכלים ובשירותים שונים :

NE4

ישנם חמישה רעיונות מסורתיים עסקיים אותם גוגל, אפל, פייסבוק ואמזון הגדירו מחדש בצורה אשר תגרום לכם לשכוח כל מה שלמדתם בבתי ספר לכלכלה ועסקים, אעבור אתכם על חמשת השיבושים הגדולים על מנת שתוכלו להבין את מהות השינוי, העוצמות וכיצד הגלגל פוגש הלכה למעשה את הכביש העסקי שלכם :

Notion #1. Customer | הלקוח אם תשאלו חברות מסורתיות כיצד הן מגדירות לקוח, כפי הנראה תקבלו את התשובה הבאה- “אלו שקונים את המוצרים והשירותים שלנו”. אם תשאלו את גוגל, אפל, פייסבוק או אמזון כיצד הן מגדירות לקוח- הן כפי הנראה תשבנה שונה- “כל אחד יכול להיות לקוח, גם מי שאין לו כסף”. כשאתם עושים- Scrolling בעמוד של Amazon, כשאתם מקלידים אות במנוע החיפוש בגוגל, כשאתם מאתרים מישהו בפרופיל בפייסבוק, או כשאתם מורידים משהו מהחנות של Apple- כבר אז אתם נחשבים ללקוח של החברה וזאת עוד לפני שהוצאתם שקל. להיות לקוח אומר שאתם זכאים לקבל את חווית הלקוח הטובה ביותר שניתנת ומה שהגדיר אותנו בעבר היה טרנזקציות- לעומת מה שמגדיר אותנו בהווה כלקוח Attention תְּשׂוּמַת לֵב.

Transaction Was What Made You a Customer, Now it is Attention

NE5

Notion #2. Addressable Market | שוק בנגישות התפישה של GAFA שינתה לחלוטין את הגישה לשווקים שונים, כשבונים ומשיקים עסק החברות הללו אף פעם לא חושבות על גאוגרפיה או תרבות !  כל מי שמחובר, כל מי שקונקטיבי מהווה פוטנציאל של לקוח, וכל מי שלא מחובר יכול להפוך ולהיות למחובר. החברות הללו מעוצבות להיות ככאלו שיש להן מוֹנוֹפּוֹל, ושליטה בלעדית בתחומים מסויימים על הלקוחות ועל שימת הלב שלהם בסקייל מאוד רחב. 7 מיליארד לקוחות הינו מגרש המשחקים של החברות הללו, מארק צוקרברג אמר- מוצרים לא מתחילים להיות מעניינים עד שיש להם מיליארד משתמשים.

“Products Don’t Become Interesting Businesses Until They Have 1 Billion Users”

ואני מוסיפה ומחדדת נקודה משמעותית, לא מדובר רק בסקייל ובריץ’ למיליארדי לקוחות, מדובר גם בשירותים אשר גורמים לאנשים לשנות את ההתנהגות שלהם ולהשתמש בהם על בסיס יומיומי- הסקילבליות משמעותית וחשובה- עומק היחסים וכמות כמו כן תכיפות השימושים חשובים אף יותר ! תוכלו לראות את הSetup של השימושים במוצרים ובשירותים השונים על פי ורטיקלים בשקף הבא :

NE6

Notion #3. Value Creation | יצירת ערך עסקים מסורתיים חושבים על יצירת ערך במונחים של הכנסות מינוס הוצאות- GAFA הגדירו מחדש את הרעיון של יצירת ערך על ידי כך שהן שמו את עצמן בתוך הנעליים של הלקוח ! אלו חברות שעוזרות ללקוחות שלהם לחסוך זמן וכסף כמו כן מאמצים- וזו למעשה התפיסה האסטרטגית והאינדיקטורים המובילים שלהן אשר קובעים את הפרפורמנס העסקי.

הגישה הזו אף מתחדדת בכך שהחברות הללו מעדיפות בכל דרך ליצור ערך ססטינבילי ללקוחות ולא ערך שעוזר בטווחים הקצרים, ג’ף בזוס מאמזון כתב במכתב שלו לבעלי המניות של החברה ב2013- אנחנו לא חוגגים עליה של 10 אחוז במחיר המניה שלנו כמו שאנחנו חוגגים מצויינות בשירות ובחווית לקוח.

NE7

הן מתמחות בלייצר Utility Value– וזו למעשה ההגדרה שלהן להשקעה במותג, ניתו לראות כי תפיסת העולם של GAFA הוכיחה את עצמה במודל של Utility Value שכן כיום אפל וגוגל הן חברות עם שווי מותג אשר מוערך ברמה הגבוהה ביותר בעולם- וחשוב לציין זאת כי שתי ענקיות הטכנולוגיה עוקפות חברות כמו קוקה קולה אשר הייתה לידרית במשף 12 שנים ברציפות.

NE8

Notion #4. Core business | עסקי הליבה– אם ניקח לדוגמא את AT&T חברת תקשורת גדולה בארה”ב ו-GM חברה אשר מתמחה בעולם התחבורה, ניתן להבין ישירות את ההבדל שכן GAFA אלו חברות ועסקים המתמחות בלפתור בעיות של לקוחות ! אלו חברות שמחפשות להבין את הצרכים של הצרכנים וזו עובדה שהופכת את האסטרטגיה שלהן למגוונת ולכזו שיכולה לתקוף באמצעות חדשנויות תעשיות כל כך מסורתיות.

אסטרטגיית GAFA מאפשרת לחברות הללו להכנס לכל סוג של עסק כל עוד גישת העולם לא משתנה והן ממוקדות בהבאת ערך אמיתי וקונסיסטנטי על בסיס קבוע ויומומי ללקוחות. ישנן שתי גישות למתוח את העסק : ליצור מלאי של מה שאנחנו מתמחים בו ולמתוח את היכולות סביב ההתמחות למקומות חדשים. או- לקבוע מה הלקוחות שלנו צריכים ולעבוד הפוך, גם אם זה אומר שצריך ללמוד ולאמץ יכולות חדשות לגמרי.

 “There are Two Ways to Extend a Business. Make an Inventory of What You are Good at and Extend From Your Skills Out. Or Determine What Your Customers Need and Work Backwards, even if it Requires Learning New Skills” says Jeff Bezos

NE9

Notion #5. Management |  ניהול | למעשה, GAFA מוציאות לפועל את האסטרטגיה שלהן באמצעות מחשבים, Open Source וניהול באופן שונה של העסק- ועל ידי כך מצליחות לייצר פרויקטים פורצי דרך, זאת באמצעות צוותים קטנים אשר יודעים למנף אתגרים במהירות.

הדבר החשוב ביותר לחברות הללו ברמת כוח האדם והאיפיון שלו הינו היכולות- הכל יכול להיות נלמד אם הצוות כולל אנשים מגיע עם יכולות מובהקות המאפשרות לייצר חדשנות באמצעות טכנולוגיות וזמן איכות.

מומחים עלולים לפנות אל בעיה באותן טקטיקות שהם רגילים אליהם בכל שנות המומחיות שלהם, מי שאינו מומחה אבל יש לו יכולות- מסוגל להתייחס אל הבעיה באופן שונה מספר פעמים ובכך לייצר משהו חדש לגמרי, כך חדשנות מתעצבת !

NE10

תוכלו לראות בגרף הבא ויזואליזציה של הנאמר בפסקה הקודמת- כיצד חברות הGAFA מתייחסות לאתגר הניהולי ולכוח האדם המתאים לטובת המשימות של החברה :

NE11

מילת סיכום. צירפתי לתחתית הרשומה את המצגת המקורית, היא מלאה בתכנים ובתובנות משמעותיות וכל שקף מהווה למעשה אוצר, אני מפצירה בכם לצלול אליה בעצמכם ולחלץ מתוכה דברים עיקריים אשר יכולים לעזור לכם במפת הדרכים העסקית שלכם. מצידי, אמשיך לחקור בה ואביא לכם לכאן במנות חתוכות היטב חלקים נבחרים אשר משמעותי להעמיק בהם ולהכיר אותם טוב יותר.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.