The Cult of We ~ Book

אני מאוד מסוקרנת ממה שקרה עם WeWork, זה סיפור בעיני שמשליך הרבה יותר רחב על התעשייה כולה והדרך שבה מתפתחים כיום העסקים המודרנים החדשים. לכן, אני עושה לעצמי נוהג לקרוא כל פיסת מידע- סרטים על המקרה, ספרים, כתבות, מאמרים וכולי. לפני כחודש וקצת יצא ספר חדש שמדבר על המקרה באריכות ומסביר לעומק את הדברים שקרו. מה שיפה במסמך הזה הינו העובדה שפחות עוסקים ברכילות ויותר עוסקים במשמעות של בניית העסק של WeWork, מה עבד לטובת המיזם ומה פחות. מתוך הסטוריטלינג הזה בעיני אפשר לקבל מבט “זום אין” לתעשיית הסטארטאפים, היוניקורנים והDecacorn שמתחילים לשלוט על שימת הלב של שוק ההון ואיך שעסקים מודרנים ומסורתיים מתפתחים. למי שרוצה לקרוא את הספר רצ”ב לינק-Link.

לחשוב גדול, לחשוב בקריאטיביות. בצד הדברים הטובים שמספרים את הסיפור של ווי וורק אפשר לראות שיש משהו מדהים באנרגיה הזו של אדם נוימן, וסטארטאפים שדומים לו בחשיבה מאוד מאוד קריאטיבית ורצון עז להיות גדולים ו”לשלוט על העולם” (טוב, במקרה של אדם אולי לא צריך את המרכאות הכפולות). אני מאוד מאמינה בחשיבה כזו, ובעיני זו גישה נכונה לחיים. פעם אריק שמידט אמר בחוכמה שמתחרים לא באמת מפחידים אותו, מי שמפחיד אותו אלו שני אנשים בגראז’ שזוממים את האימפריה הבאה. ואריק שמידט צדק, בפועל מי שמהווה סיכון ואיום לגוגל כיום אלו חברות כמו: טיק טוק, סנאפצ’אט וכמובן פייסבוק.

מי באמת שולט בסטארטאפים? המשקיעים? אבל נשאלת שאלת אמת והיא- מי באמת שולט בסטארטאפים ובצמיחה שלהם. כשקוראים את הספר לעומק מבינים שהרבה מהאנרגיה ומהרצון לגדול ולצמוח, הרבה מה”פייק ריאליטי” נוצר דווקא אצל המשקיעים השונים אשר מדרבנים את המנהיגים של הסטארטאפ לקחת סיכונים גדולים ומשמעותיים. במקרה של אדם נוימן וWeWork, אני חושבת שלולא היה פוגש את מסיושי סאן ולולא היה מצליח לגייס כל כך הרבה כסף יש מצב שבהפוך על הפוך, האמפריה הזו עדיין הייתה כאן ובהנהגתו.

כששני משוגעים נפגשים. אדם, היה משוגע לבד, הוא לא היה צריך אנשים שיעזרו לו בזה יותר מדי, אבל כשהוא פגש את מסיושי סאן קרה משהו ראדיקלי- מינוס כפול מינוס הפך למינוס הרבה יותר גדול. המוטו של “יותר מדי גדול בשביל ליפול” נכנס לשגרת החיים ואדם התחיל לרוץ בריצת אמוק אל עבר צמיחה עצומה שלא מצדיקה בהכרח את העסק שיושב מתחתיה.

היכולת להיות שבע? היכולת לרוץ למרחקים ארוכים. זה מביא אותי לחשוב שיש סוג מסויים של חברות כמו: מיקרוסופט, סיילספורס, גוגל, אפל ואחרות שמבינות שהדרך לבנות עסקים חובקי עולם שהופכים להיות לגדולים ביותר ולרווחים ביותר (וכדאי להתעכב על רווחיות בעסקים) הן החברות שמבינות את העיקרון של ריצה למרחקים ארוכים, והיכולת להיות שבע מהצלחות ולהנות מהן. אדם נוימן יחד עם המשקיעים הגדולים שלו לא ידעו לעבוד על פי המנגנון הזה, במקום לצמוח- להבין את הסקייל, ללמוד את האימפקט, למקסם את הרווח ואת היעילות כמו גם הפרודוקטיביות של העסק… הם כל הזמן התעסקו ב-לגדול.

בסוף את הכסף עושים מהדברים המשעממים– זה די מצחיק שקוראים את הספר הזה לעומק מגלים שהדברים שהיוו את הסיכוי הכי גדול של WeWork להפוך לרווחית ולעסק צומח היו דווקא הדברים המשעממים ביותר! הראשון– העובדה ש”ווי וורק” הרחיבה את הצעת הערך שלה ואפשרה לתאגידים שונים כמו: אמזון, מיקרוסופט, פייסבוק ואחרים, לשכור ממנה שטחי ווי וורק משלהם. השני– העובדה ש”ווי וורק” שכרה שטחי מסחר שעליהם היא לא שילמה בשנה הראשונה כחלק מעסקת השכירות, מה שאפשר לה ליצור ארביטראז’ שנכנס מול פיחות בהוצאות בנקודת הפתיחה. אדם לא למד את השיעור החשוב ביותר, לחפש כמה שיותר אינטרוולים עסקים כאלה שעוזרים לו לבסס את הפלטפורמה של ווי וורק ולהעמיד אותה על הרגליים מבחינה כלכלית.

מוסר השכל? בסוף, מה שמכר את WeWork למשקיעים, לציבור, לשוכרים, לבעלי עניין הוא הכריזמה של אדם והיכולת לספר סיפור מנצח. אבל סיפורים לא מחזיקים לאורך זמן מבלי שיש להם קבלות מתחתיהם, ואי אפשר לבנות סיפור קומה על קומה מבלי לבסס יסודות אמינים – עם היכולת לדלוור תוצאות עסקיות אמיתיות שמראות שהביזניס יצליח לצמוח אבל גם להיות יציב. זה חשוב להיות מספר הסיפורים, וחשוב לדעת לחשוב בקריאטיביות ובגדול- אבל יחד עם זה חשוב לכבד את הזמן, חשוב להיות מציאותי, להיות אמין. אני אישית מצטערת על אדם ועל המפלה שלו, הוא בנה עסק יפייפה שהיה יכול להמשיך ולצמוח וממנו לייצר עוד נגזרות. אבל אדם היה עסוק בלהיות המשיח של העולם, כי הוא היה גדול מדי וזה מה שגרם לו ליפול! אסור להיות יהיר על החיים, ושווה לדעת להנות צעד צעד מהדברים שאנחנו עושים ומפתחים.


הספר החדש שלי באוויר! הספר החדש שלי יצא לאור. חודשים של שינוי, לידה מחדש של המציאות…הסיפור המצרפי של החודשים בתוך הקורונה. השיעורים הגדולים והקטנים שלקחתי בדרך ועל רמת היכולת שלי להתמודד עם השינוי. יומן בן עשרות ימים מוגש לכם ללא מסכות – חשוף. כך נראה שינוי. למי שרוצה לרכוש רצ”ב לינק-Link.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.