When Smart Things Rule the World

GSW

אחד ממקורות המידע המעניינים ביותר הינו ערוץ התוכן של Gartner וזו לא ההזדמנות הראשונה בה אני מצטטת מחקרים ותובנות ממקור מידע זה, הפעם– אתעכב אתכם במאמר נהדר המדבר על כך ש-“דברים חכמים יתחילו ינהלו לנו את העולם”. כמו תמיד, אשתף בנקודות מרכזיות מהכתבה בנוסף לתובנות והארות משלי, למי שרוצה לקרוא את החומר המקורי רצ”ב –Linkב-Gartner גורסים כי עסקים דיגיטליים כבר נמצאים כאן-Digital Business והשלב הבא באבולוציה הינו עסקים אוטונומיים-Autonomous Business.

העידן של עסקים דיגיטלים כבר נמצא סביבנו, וכל אדם, חברה ותעשייה מושפעים מכך, זאת בשל השימוש הגובר של כולנו בטכנולוגיות, אבל לאן המגמה הזו מתקדמת ? ולאילו כיוונים הטרנד המתפתח וגדל במהירות לוקח אותנו ? גרטנר טוענים כי הגילגול הטבעי קשור לעסקים חכמים ואוטומאטים אשר מונעים באמצעות מכונות חכמות- וכל אלו מובילים אותנו לעידן העסקים האוטונומיים, עידן בו הלימוד העצמי של המכונה באמצעות בינה מלאכותית ייצרו ערך חדש לחברה ויעזרו לעסק להיות באופטימיזציה כל הזמן.

בסיטואציה זו, הטכנולוגיה לא תהיה ככלי שרת בידי האדם, אנשים יהיו במוד של Co-Operate עם המכונה- ובאמצעות ה”דיאלוג” הזה בין אדם למכונה כל התהליכים יהפכו להיות להרבה יותר מדויקים, חכמים ואפקטיבים. התרחשות כזו תשחרר אנשים ממטלות סזיפיות ויומיומיות ותאפשר להתעסק בפרויקטים אלטרנטיבים, כאלו שדורשים את המוח האנושי- פרויקטים המעצבים את העסק העתידי.

כבר היום אנחנו חשופים לעסקים שמונעים באופן אוטונומי, אולי אנחנו לא חושבים על כך במושגים כאלו- אבל שווה שנתעכב ונחשב מחדש את הרעיון- כי גם Airbnb וגם-Uber הינן חברות אשר מתנהלות בצורה אוטומאטית ואוטונומית באמצעות המכונה-Autonomous Organizations- אלו עסקים אשר שברו את האינפורמציה בין הלקוח, המוצר או השירות- ועיצבו את רעיון הקשר מחדש, וחשוב להדגיש שזו רק ההתחלה.

בעוד שעסקים אוטונומים יעשירו את החיים שלנו, הרעיון גם מעלה חששות הקשורות לאימפקט באבולוציה על התעסוקה האנושית. משמעותי להבין שטכנולוגיות הנכנסות לחיינו מהוות מאיימות להחליף את כוח האדם האנושי  בתחומים מסויימים- מצד שני באופן טבעי האבולוציה יוצרת תפקידים ועבודות חדשות בתחומים שונים. ישנה גם משמעות לתכנן את הדברים בצורה חכמה, עסק לא יכול להפוך להיות למאה אחוז אוטונומי שכן עצם העובדה שישנם אנשים ושימוש בפרמטרים אמונציונאלים אותם יש רק לאדם מבטיחה יצירת נאמנות לאורך זמן ומאפיינת באופן שונה את הביזניס- זה למעשה מתכון ו- characterizes של עסקים מצליחים לאורך זמן.

באופן טבעי עושה רושם שהתפקיד של האדם יהיה שונה– בני אדם במקום העבודה יעשו פחות משימות רוטיניות ויותר משימות הדורשות קריאטיביות ואינטילגנציה אנושית אמוציונאלית, הם יהיו מעורבים יותר בתהליכים מורכבים שדורשים יכולות מוטוריות כאלו שמכונות לא יכולות להחזיק.

גרטנר בחנו את המגמה וניסו לדמיין אותה- כך שבאמצעות הויזואליזציה נבין ונוכל לחלום טוב יותר את ההזדמנות- הם דמיינו מה צופן לנו העתיד וכיצד יראה הרעיון אם מניחים אותו על- Smart Shop ?

תדמיינו את החנות החכמה– והארון החכם אשר נמצא בתוכה כשאייטמים יוצאים מהארון הוא ידע לזהות את החפצים שהוסרו מתוכו- את הסוג והאיכות והאקט יצור טריגר מיידי המודיע על הצורך באספקה מחדש של הפריטים החסרים. כמו כן תדמיינו שהרבה חנויות עם הרבה ארונות חכמים יוכלו לעבוד יחד ולייצר הזמנה בבאלק אחד עבור הספק, כך נוכל לשלוט על המלאים ולקבל מחירים טובים יותר, כמו כן להציע ללקוחות מדפים שכוללים מחירים ואפשרות להזמין את המוצר ולקבל אותו כשירות באספקה ישירות הביתה.

הארון החכם בחנות תמיד יכלול את הפריטים שצריכים להיות בתוכו, הוא אפילו ילמד את המידע המשתנה היכול לעזור לו להחזיק את המוצרים הרלוונטים על פי עונות השנה, מזג האוויר ומשתנים נוספים- ודרך ההבנה הזו יוכל להיות בקשר עם ספקים שונים אשר יביאו את הסחורה הנכונה בזמן הנכון.

תוכלו להחשף באינפוגרפיקה שצירפתי מתחת לפסקה זו את ההמחשה של הרעיון וכיצד זה יעבוד :

When Smart Things Rule the World Infographic

ברור שהתהליך של העסק האוטונומי והאוטומאטי דורש גם יד אדם– לפחות את צד המזמין ומי שמבצע את המשלוח הביתה, לא קשה לראות כיצד החנות החכמה והארון החכם אשר יכללו מערכת אוטומאטית למשלוחים יוכלו להוריד את הצורך בכוח האדם בחנות הפיזית ויבצעו את האקט במקומו בצורה רובוטית.

חשוב להבין שבצד הצרכן אבולוציה כזו יכולה להפוך ליתרון כי בפועל הקונה צריך להתעסק עם פחות דברים ופחות משימות זמן רכישה- אבל כמובן שזו לא חדשה טובה עבור מי שמבצע את המשלוח כי זה אומר שהמשרה שלו מתייתרת.

מילת סיכום, אפשר לקחת את הרעיון של החנות והארון החכם- יחד עם הסיסטמה אשר מנהלת את התהליך ולהשליך אותו על תעשיות שונות ותהליכים משתנים, למשל כל התהליך הלוגיסטי והתפעולי בחברות יכול להשתנות לחלוטין באמצעות יכולות חדשות ועל ידי כך ולשנות לחלוטין את שרשרת האספקה ומה שנמצא סביבה- אבל לתוך האבולוציה הזו צריך להבין שאם אכן זה יהיה הכיוון של העסקים יהיה לכך אימפקט דרמטי על החברה ועל עולם התעסוקה. לאנשים בפועל תהיה פחות תעסוקה, והם יצטרכו להתפתח לכיוונים שהמכונה לא יודעת לתחלף, מקצועות אשר כוללים אלמנטים של אמפתייה ואמוציות אותן המכונה לא יודעת לחקות ויש בהם צורך הכרחי לקיומו והתפתחותו של הביזניס.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.