אני שמחה לארח פוסט של אייל בירן, שפורסם במקור במתחם שלי בFacebook ועונה על בריף שנתתי לכותבים הקבועים רצ”ב : לינק. החלטתי לשתף את הפוסט גם בבלוג שלי מכיוון שאני חושבת שהוא מעביר ערכים מוספים משמעותיים באשר לנקודת הזמן הנוכחית בתכנון העבודה לשנת הפעילות הבאה. מקווה שתהנו ותקחו תובנות משמעותיות כמו שאני לקחתי.
המשימה שניתנה הייתה לכתוב את עקרי תכנית עבודה ל 2012 בפעילות המדיה החברתית לעסקים. בואו נאמר שהכיוון הכללי היה תכנית עבודה שיווקית דיגיטלית ואני עשיתי הנחות לעצמי והחלטתי שהכוונה למדיה חברתית ויותר מכך לעסקים שרוצים לפעול במדיה חברתית. ככה זה עם זהר….. היא נותנת חופש מחשבה וביטוי. דמוקרטיה.
אז לקחתי את הזמן לחשוב. מהר מאד הגעתי למסקנה שהרשת מלאה בטורים שונים על איך לפעול במדיה החברתית כולל הצעות מה לכתוב ומה לא ואיך נכון לעשות זאת ואיך לא. מכאן שעוד טור סטנדרטי שחוזר על עצמו לא בא בחשבון ואם צריך לתת איזה שהוא ערך מוסף כדאי שהטור שלפניכם ינסה לקחת את הדברים למקום מעט שונה. מקום שיתאים לעסק גדול או קטן ,מתקדם או מתחיל בפעילותו ברשת החברתית ועדיין יעורר מחשבה אצל כולם. נקווה.
וברוח העקרונות האלו אנסה להביא לפניכם ניתוח קצת אחר. ניתוח שמתבסס על המשפט האלמותי – “דברים שרואים מכאן לא רואים משם” או אם תרצו “לא כל דבר הוא באמת מה שהוא נראה”. ברשותכם אעשה זאת בעזרת ספר מקסים שנקרא “זום”. הספר מציג בשלל תמונות מאוירות ועל ידי תמונות בלבד עולם של פרט אחד קטן. בספר שאני משתמש בו מדובר בתמונה ראשונה של ילד על כסא נח. ומכאן בכל דף שהופכים מתגלה לנו שמה שנראה היה כתמונה של ילד שנח על כסא הוא למעשה חלק מקהל גדול יותר של אנשים שנמצאים על סיפון אנייה והילד ביניהם והתמונה הזו היא גם למעשה רק חלק משלט גדול יותר שהוא שלט פרסום והשלט בדף הבא מתגלה כחלק מתמונה אחרת רחבה יותר עד שאנו מתגלגלים לאורך הספר ומגלים שהילד על הכסא מתחילת הספר הוא רק פריט קטן מסיפור שלם שמסתתר כולו בתוך בול על מעטפה שמחזיק ביד בחור אפריקאי באיזה אי נידח באוקיינוס …..
זה כל הקסם – פרט אחד הוא לא רק מה שהוא נראה אלא חלק מתמונה שלמה רחבה יותר. וברוח זו לפניכם מספר תובנות חשובות לפעילות עסקים במדיה החברתית.
Like הוא למעשה חלק מערך כלכלי גדול יותר – מהו אותו Like מדובר ? למעשה גולש עקב אחר פעילות מסוימת של העסק , קרא, התרשם וביצע Like . למעשה הגולש הצביע הצבעת אמון בעסק ואומר לו : אתה מעניין אותי ואני אעקוב אחר הפעילות שלך. אם הגולש הוא לקוח העסק הרי שמדובר באקט נאמנות פשוטו כמשמעו. אם הגולש אינו לקוח העסק הרי שמדובר בלקוח פוטנציאלי לכל דבר ועניין שנמצא במקום מתקדם יותר מכל גולש אחר ולרוב יהיה “קשוב להצעות”. אכן נדרש מינון ונדרשת זהירות ואין להציף אבל אנו לא עוסקים כרגע במה לא אלא בהבנה שהדברים הפשוטים הם למעשה חלק מדבר גדול יותר. הLike הוא למעשה רכיב בעל משמעות עסקית חשובה ויש להתייחס אליו בהתאם
תלונה על הקיר היא חלק מהזדמנות להשתפר– אקט מאיים יש בתלונה של לקוח ועוד פומבית על קיר העסק. רובנו מגיבים אוטומטית במגננה ורגשות אשם של למה זה מגיע לנו……אז זה העניין. זה כנראה וברוב המקרים אכן מגיע לנו. משהו לא עובד כמו שצריך, יישום של הנחיה לא מבוצע, תהליך מסרבל שירות, נציג מתרגם את ההנחיות לא נכון או כל דבר אחר. למעשה אחד הלקוחות הואיל בטובו ונתן לנו הזדמנות ללמוד. להפיק לקחים, לבחון ולתקן או אפילו להגיע למסקנה שהכול בסדר אבל ניתנה לנו הזדמנות לעצור רגע ולחשוב. הפומביות שבתלונה במדיה חברתית רק מחדדת את חושינו ומחייבת את העסק לתגובתיות מהירה יותר. זו הזמנות לדיאלוג עם הלקוח והזדמנות להראות לאחרים שאנו קשובים ולומדים. אז אכן כן, תלונה היא למעשה חלק מהזדמנות
Facebook הוא רק חלק ממארג נדרש של רב ערוציות. תאמרו פעילות במדיה חברתית לבעל עסק וישר תעלה במחשבתו Facebook . הזירה שמתקדמת על גל יחסי הציבור של עצמה ומונעת מכוח ההמון נתפסת למעשה באופן שגוי כעולם המדיה החברתית כולו בעיני חלק מבעלי העסקים. למעשה לעיתים נתפס ניהול דף הפייסבוק כמשימה בודדת ולא כחלק ממיזם רחב יותר. דף Facebook פעיל ללא אתר אינטרנט בסיסי ומתוחזק דומה לרכישת מכונית ספורט על ידי אדם בלי רישיון נהיגה
דיגיטל הוא חלק ממשהו רחב יותר רבות מדובר על חשיבות הפעילות הדיגיטלית. אולם חובה להפנים שרק פעילות דיגיטלית לעולם לא תחזיק מותג לאורך זמן אלא רק בשילוב של דיגיטל ופיזיקל. כאשר אתה אומר מותג דיגיטלי אתה בוחן אותו לא רק בפעילותו ברשתות החברתיות או ברשת בכלל אלא האם המשמעות הדיגיטלית מגיעה גם לעולם הפיזי של המותג. מהי חווית הרכישה באותו עסק מחוץ לרשת ? האם המוקד הטלפוני שלו זמין ונגיש ? האם שירות הלקוחות הבסיסי שלו מאפשר חוויה דיגיטלית או שוות ערך ? האם העסק טורח לפגוש את קהל נאמניו מהרשת וליצור איתם סוג של פעילות פיזית ?
נוכחות ברשת היא רק חלק ממערכת היחסים פתחת דף לעסק. שאפו ומזל טוב. ביצעת רק חלק קטן מתמונה גדולה יותר. הרכבת רק את המרכיב הראשון בפאזל. עכשיו מתחיל העניין האמיתי. עכשיו נדרשת פעילות ותחזוקה ושיח ודיאלוג והקשבה. אתה בזירה שדורשת מאמץ ונוכחות יומיומית ורמות תגובה ושירות. סטאטוס הוא רק חלק משיח ורק חלק מדיאלוג ולעולם לא יכול להישאר בודד ללא התפתחות.
דיסקליימר הוא רק חלק ממארג שלם של אבטחת פעילות ומידע ברוך הבא לעולם של מידע. לעולם דיגיטלי מלא בתפנוקים והזדמנויות אבל גם מלא בסכנות.פישינג, סוסים טרויאנים…..אנו לא עוסקים פה ברכיבי משחק של פלייסטיישן 3 אלא בסכנות מוחשיות לעסק, לפעילותו ולתדמיתו. לא תצא מזה בפסקה קטנה בחזית הדף שאומרת שהדף אינו אחראי לתוכן כזה או אחר שהועלה במזיד. הציפייה של חברייך ועוקבייך היא לפעילות אבטחתית והשקעה בביטחון שלהם ושל העסק שלך ברשת. בניגוד לים המומחים בעולם הדיגיטלי הרי שלנושא האבטחה צריך באמת מקצוענים ויש כאלו בחוץ. ייעוץ קטן והכוונה ותמשיך לעבוד בביטחון.
העובדים בתחום המדיה החברתית הם חלק מעולם גדול יותר לעסקים המתקדמים יותר שמחזיקים כבר אחראים במשרה מלאה לנושא יש יתרון ברור לאור העובדה שמישהו יושב על ההגה ודואג לפעילות ותוכן. אבל אותו עובד מסור הוא רק פרט בודד וסביבו יש עולם של עובדים שכמעט תמיד היו ברשת החברתית קודם לעסק…..והם שגרירים. כאלו של רצון טוב אמנם אבל עדיין זקוקים להכוונה איך לייצג את העסק ומה נכון ומה לא לומר בשם העסק.
הדף העסקי שלך הוא חלק מעולם של אפשרויות. כל עוד העסק הסתפק בעולם הפיזי הוא לא נהנה אמנם מיתרונות הדיגיטל אולם גם לא הצהיר דבר. מי שהכיר אותו בעיניים ידע מה הוא מספק ומה לא ממש טוב בו. אולם מרגע ההצטרפות למועדון השיתוף הווירטואלי העסק למעשה מעמיד את עצמו על מסלול השיפוט ומאפשר לקהל הגולשים להשוות ולתחר ולהגיע למסקנות לגבי העסק רק ממראה עיניים ומאיכות פעילות דיגיטלית. יש את הדף שלך ובהקשת מקלדת יש מולך את הדף של מתחרייך. וברגע הזה של השוואה מוכרעות עסקאות ומתגבשת תפיסה. אז דע למה נכנסת ומה מצופה ממך.
כמות חברים היא רק חלק ממדדי ההצלחה. אז יש לך 5000 חברים לדף העסק. אבל איך הם הגיעו ? והאם מצטרפים חדשים ? והאם הם בכלל משוחחים עם העסק ? משתפים את פעילותו? מפרגנים ? קונים ? הרי אנו חיים בעולם של סיפוקים מיידים וכדי שיהיו לעסק מאות חברים הוא רק נדרש לקופון מיוחד או מתנה וירטואלית לתקופה מוגבלת וכל Like שמבוצע זוכה. אז כמות החברים קופצת פלאים אולם מכאן בלי המשך ובלי תכנון ובלי פעילות הדף ישמיע צפצוף של מכשיר החייאה שמכריז לצערנו על מותו בטרם עת….
הרשת החברתית היא רק חלק מהרשת החלטה לפעול בעולם דיגיטלי מחייבת הבנה שזהו עולם של מידע ושיח. השיח קורה בחוץ וברחבי הרשת בבלוגים, בפורומים, באתרים שונים. להיות פעיל משמע להיות קשוב ולהיות קשוב מצריך ניטור. לא רק הקשבה בפייסבוק או בטוויטר למה שכותבים מולך אלא ניטור בגין שיח על המותג * ארגון * עסק ברחבי הרשת כולה ואצבע על הדופק לגבי חולשות – חוזקות – אחר
אז ברוח הזום וחידוד הפוקוס זכרו שכל דבר הוא חלק ממשהו גדול יותר כמו שהטור הזה הוא חלק קטן ומזערי בעולם המדהים של בלוג Active & Marketing …….בהצלחה.