A World Without Work

AW1

איך יראה העולם בלי עבודה ? מדובר בשאלה ממש מטרידה שלא מאפשרת לראש שלי לנוח, אני עוסקת בכך כל הזמן ומחפשת את התשובות ואת חלקן אני חולקת אתכם דרך הבלוג שלי- הפוסט הנוכחי יתמקד במחקר שנערך באמצעות חברת המחקר-Forrester, העוסק בדיוק בשאלה “כיצד יראה העולם שלנו ללא מקומות עבודה מתוקף הרעיון שרובוטים יחליפו את מקומו של האדם” ? אזניק לכאן דברים משמעותיים אשר נאמרו במסמך המקורי, ולמי שרוצה שילבתי את המקור ב-.Link על מנת שתוכלו לצלול אליו בעצמכם.

מדובר באחד הנושאים אשר מעניינים אותי יותר מכל וכבר כתבתי עבורכם בעבר על ההשלכות של רובוטיקה וכוח מחשוב אשר מקופל אל תוך עולם התעסוקה ומשנה אותו מן הקצה אל הקצה, ממליצה גם לכם להתעניין בנושא, שכן זה הזמן להבין את ההתפתחות ולגדל סביבה יכולות חדשות אשר יכולות להפוך אותה להזדמנות ולא לסיכון.

כיצד רובוטים ישנו את מקום העבודה ? ההערכות של פורסטר מדברות על כל שרובוטים ו-Automation יחליפו 9.1 מיליון עובדים בארה”ב עד 2025, הקשר בין רובוטים ועבודה נהייה ציר השיחה והאישיו המשמעותי ביותר בעולם של טכנולוגיה בתקופה האחרונה. מומחים מתחומים שונים מאמינים כי הקומבינציה בין רובוטיקה ו- Artificial Intelligence תוביל לכך שהשניים ממש יחליפו את הצורך האנושי במקום העבודה, עובדה שגורמת להרבה מאוד אנשים לחשוב :  כיצד יראה עולם כזה שמוגדר כ- Jobless Future, עולם ללא עבודה.

התחזיות העגומות על העתיד של מקום העבודה עבור האדם יוצרות אוירה אשר מתנגדת לפיתוח של עולם הרובוטיקה, אם הציבור הגדול מאמין שרובוטים יחליפו אנשים במקום העבודה- חברות אשר מאמצות פתרונות של רובוטיקה יכולות להיות למעשה מושמצות על כך שהן עושות זאת- כי בפועל הן יוצרות עתיד ורוד לעסקים אבל הרבה פחות ורוד לאנשים.

משמעותי להוסיף שישנו פרדוקס שחייב להפתר שכן אם לאנשים לא תהיה עבודה מאיפה יהיה להם כסף לרכוש דברים אותם יוצרות אותן החברות באמצעות רובוטים ? אין ספק שהמורכבות הזו גורמת לכך שגם פוליטיקאים יהיו חשופים ללחץ אשר יגרום להם לייצר רגולציות בכל הקשור לרובוטיקה על מנת שיבטיחו שאנשים לא ישארו ללא מקומות עבודה.

מומחים אחרים מעריכים כי רובוטיקה תחקה את עולם התעסוקה במקצועות מסויימים, על ידי חדשנות שמובאת באמצעות טכנולוגיות- חלק מהמקצועות יהפכו לאוטונומיים ומונעים באופן אבסולוטי באמצעות רובוטים וממש יחליפו אותם, אבל על חשבון העבודות שמוחלפות יקומו מקצועות חדשים אשר מונעים באמצעות ועל ידי האדם- זו גישה יותר מפויסת אשר מדגישה את התובנה שגם בעבר טכנולוגיה “פינתה מקצועות קיימים אך יצרה חדשים- למשל : נהגי הכירכרות של הסוסים- אשר למעשה הוחלפו על ידי ובאמצעות המכוניות ומתוך השינוי הזה קם מקצוע חדש- נהגי מוניות.

AWW4

המחקר של פורסטר משקף גישה דואלית של שתי הגישות למרות שפורסטר מעריכים כי באופן מהותי רובוטיקה תשנה את מבנה שוק התעסוקה ה-Outlook שלה יותר מתון מתחזיות קודמות שנעשו בעבר. למשל- שני פרופסורים מאוקספורד שטענו לפני שנתיים ש-47 אחוז משוק העבודה בארה”ב יוחלף על ידי רובטים- במספרים מדובר על-70 מיליון מקומות עבודה.

אם נשים בצד את המספרים המדויקים של איבוד מקומות עבודה, המסר הברור מפורסטר ומהמחקר אומר כי רובוטים ו-Artificial Intelligence- בינה מלאכותית יתחילו לשנות את מקום העבודה וכפועל יוצא את ציבונה של החברה בתוך שנים ולא בתוך עידנים. בראייה לטווח ארוך, לרובוטים יהיה אימפקט גדול ב-Workforce בתעשיות שונות ולבטח בתעשיית היצור.

AWW1

למרות כל זאת, רובוטים עדיין מוגבלים מבחינת הפעולות שהם מסוגלים לבצע- ולכן המקומות הראשונים בהם לרובוטים כפי הנראה תהיה השפעה גדולה על שוק העבודה יקבלו תוקף בכל הקשור לתחבורה- עולם בו למעשה מכוניות אוטונומיות וכלי רכב אוטונומיים יגרמו לכך שמיליוני נהגים ישארו ללא עבודה בפחות מעידן. תוכלו להחשף בגרף הבא להערכות של הביזניס אינסיידר על עולם המכוניות האוטונומיות, אפשר להיווכח ב-Data שהמגמה תתגבר בקצב מהיר משנת 2016, חברות שמשתמשות בהרבה מאוד נהגים כמו-Uber צפויות להיות המאמצות הראשונות של פתרונות רכב ללא נהג, ואם זה יהיה המצב- הן תשארנה את הנהגים של היום ללא עבודה :

bii Self Driving Car Shipments 2015 4 16

אחד המפתחות העיקריים שמשמעותי להתעכב עליהם הינו המשך הפיתוח של רובוטיקה קוגנטיבית ויכולות של רובוטים ללמוד ולעקוב אחר אינטראקציות- נכון לכרגע, רובוטים מוגבלים בפעולות פשוטות ורפטטיביות למשל כמו- Roomba רובוט ניקיון אשר יודע לנסוע הלוך ושוב,  בנוסף רובוטים לרוב צריכים שיתכנתו אותם על מנת שיוכלו לפעול ולעשות את הפעולות הללו. צעד גדול מאוד אל עבר אוטומיזציה של רובוטיקה הינו- השלב בו הרובוטים ידעו ללמד את עצמם כיצד עם מייצרים פעולות ולתכנת את עצמם לעשות זאת.

AWW2

פרויקט בשם RoboHow מכוון לפתח רובוטים בדיוק למקום הזה. הפרויקט הצליח להגיע לכמה השגים במגרש זה, למשל באמצעות רובוט שקוראים לו-RB2 אשר יכול לקרוא הנחיות ולאחר מכן לעשות את הפעולות לבד, על פי מחקר של-MIT הרובוט למד לעשות פיצה ופנקיקים במבוסס על כך שקרא מאמר ב-WikiHow Articles.

למרות  שמדובר במשימות פשוטות לעומת מה שנדרש בפועל במקומות עבודה- מדובר עדיין בצעד דרמטי אשר משקף כי רובוטים יכולים להפוך ולהיות יותר פרקטיים, במקום שצריך יהיה לתכנת את הרובוט- הוא יקבל מסמך הנחיות ויוכל לעקוב אחריהן על מנת לבצע את אותן הנחיות. הרעיון ב-RoboHow Project הינו לבנות דטה בייס שיהיה מאוחסן ופתוח באון ליין ויכלול הוראות אותן הרובוט יכול ללמוד ההנחיות כתובות בצורה כזו שהרובוט יכול לקרוא- ובכך למעשה זו יכולה להיות סביבה ממנה רובוטים שונים יכולים להיות אקססבילים למידע ולהוריד מסמכים עם הנחיות.

מילת סיכום, זו הייתה ממש טעימה על קצה המזלג שחלקה מבוססת במחקר של פורסטר וחלקה מציגה לכם נתונים ומידע ממקומות שונים אותם אני חוקרת, מטרתה של הרשומה הינה להראות לכם את ההתפתחות של התחום והתגברותה של מגמת הרובוטים- שבתוכה מתקפל איום גדול על מקום העבודה של בני האדם, כמו כן הזדמנות גדולה להתייעלות ושינוי הדרך בה דברים נעשים. מצידי, אני מבטיחה להמשיך ולחקור עבורכם את הנושא על מנת שתוכלו להיות מעודכנים ולהבין לאן העולם מתפתח במגרש משחקים זה.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.