התחרות, כבר לא מה שהייתה : היא מגיחה מכיוונים לא צפויים, מהמעבר של שחקנים שונים מתעשייה לתעשייה ביתר קלילות, וזאת הרבה בשל העובדה שמחיר הכניסה יורד בצורה משמעותית- בעקבות החדירה של הטכנולוגיות אל חיינו, והעובדה שצרכנים משתפים פעולה יותר מאי פעם עם גישות חדשות ועם הזדמנויות שונות. אחת השיחות שבחרתי לחשוף בפניכם במסגרת פוסט זה, סובבת סביב האיום הגדול של Alibaba על שחקניות כמו אמזון וeBay במערב. הפוסט הזה ילוּוֶה בגרפים אותם שלפתי למענכם מהמנוי שלי בביזנס אינסיידר– והם יראו לכם הלכה למעשה איך שחקניות שהן Native Savvy Digital- מתחילות להוות איום אחת על השנייה.
Alibaba צפויה לצאת להנפקה בחודש זה- סמפטמבר 2014, ודוחות חדשים מטעם חברות פיננסיות מגלים כי ענקית הסחר האלקטרוני שמקורה בסין- ממשיכה לגדול בקצב מטורף. דפוס הגדילה של החברה, והכניסה המאסיבית שלה לשוק האמריקאי לאחרונה, הופכים את עליבאבא לאיום ממשי עבור חברות איקומרס איתנות כמו אמזון וeBay. בביזנס אינסיידר הכינו מספר גרפים שמראים הלכה למעשה מה הן הסיבות ומהם הדרייברים לגדילתה של Alibaba- ואני רוצה שנעבור עליהם יחד. עליבאבא התרחבה בכל שנת פעילות במושגי גדילה ונפח פעילות העומדים על 50 אחוז. הGMV שלה- Gross Merchandise Volume- שזה למעשה מושג שמתאר את עוצמת הסחורות והווליום- עומדים על מכירות בהערכה של 249 מיליארד דולר לשנת 2013, 52 אחוז יותר מכל מה שהיא מכרה ב2012. הGMV שלה ברבעון השני של 2014 עומד על 82 מיליארד דולר- וזה בהשוואה לרבעון מקביל מהשנה הקודמת, כלומר גידול של 45 אחוז.
Alibaba מוכרת פי ארבע סחורות– במושגים של דולרים, ממה שeBay מוכרת- והיא גם גדלה הרבה יותר מהר. יש היגיון רב בעריכת ההשוואה בין עליבאבא ובין איביי- כי שתיהן למעשה יצרו מרקטפלייס תוסס של עסקים, מה שאומר שהן לא ממש בעלות הבית של הדברים הנסחרים, אלא שהן הפלטפורמה, מקום המפגש בין קמעונאים, סוחרים ובין לקוחות שעבורם מרקטפלייס זה- מנוהל בפלטפורמות של איביי ועליבאבא.
לAlibaba יש שני דומיינים מרכזיים שמהווים את סביבות הסחר העיקריות שלה– Tmall – אתר של עליבאבא בו סוחרים מוכרים ישירות ללקוחות, והוא גדל במהירות אסטרונומית. וTaobao– בו לקוחות למעשה מוכרים ללקוחות אחרים, הוא גדל שנה אחר שנה ב33 אחוז ועדיין מהווה את המקום המשמעותי ביותר במכירות עבור עליבאבא. אם אתם רוצים להכיר קצת יותר לעומק את השחקניות השונות בסין תוכלו לקרוא על כך בפוסט בלינק הבא- Link– בו למעשה נתתי סקירה רחבה על השחקניות ועל הסיבות להצלחתן.
חלק גדול מההכנסות של Alibaba מגיעות מהמובייל קומרס: שניים מתוך שלושה דולרים שעוברים באתר האיקומרס עליבאבא מגיע מרכישות דרך המובייל ברבעון האחרון, וזו עליה של 12 אחוז מהרבעון הקודם בשנה שעברה.
רק בכדי שנהיה בקונטקסט– בeBay רק 30 אחוז מההכנסות- מהGMV מגיעות מהמובייל.
למעלה מרבע מיליארד אנשים– קנו משהו בAlibaba במהלך הרבעון השני של השנה. בסיס הלקוחות של עליבאבא כיום- גדול בהרבה מבסיס הלקוחות של eBay, והוא גם גדל במהירות רבה יותר .
חשוב עם זאת לציין כי Alibaba עדיין מאוד תלויה בלקוחות ובצרכנים בסין– פחות מ10 אחוז מההכנסות של עליבאבא על שלל האתרים שלה מגיעות מחוץ לסין. אבל מצד שני היציאה שלה לשוק האמריקאי וההשקה שלה בשוק זה דרך הIPO – עתידה לשנות את חוקי המשחק. לצורך השוואה ועל מנת שנוכל לראות את קצה החוט מבחינת הפוטנציאל – כמעט 40 אחוז מההכנסות של אמזון מגיעות מחוץ לצפון אמריקה.
חשוב לי להוסיף כי יש משמעות גדולה בהיערכות לזהות שחקנים כאלו ולראות מבעוד מועד את השינויים במרקטפלייס גם כשהמספרים הם קטנים- שכן שחקן מבטיח כמו Alibaba מביא איתו גישות חדשות, שיטות מקוריות, והוא פותח הזדמנויות אחרות לסוחרים ולצרכנים. השיטות הללו לבטח ישפיעו על העסקים במערב וכפי הנראה יעצבו בצורה שונה את התמונה העתידית. בעיני, העולם הרענן הזה בשלבי התפתחותו האקטואליים הוא מרתק, ואני מקווה שגם אתם מרוויחים מהמסע אותו הגשתי לכם כאן.