אז כמו שאתם מבינים– אין מצב שתפוחית שכמוני תתעלם מהשקה כל כך מתוקשרת כמו ההשקה של אפל שהתקיימה ב-9.9 אבל החלטתי בכל זאת לקחת מעט אוויר ופסק זמן ולכתוב לכם פוסט מקיף שיבהיר לכם את נקודת מבטי במרחק מה מכל הבאאז שקם סביב ההשקה. חשוב לי לומר שהפוסט לא יעסוק בציקצוקים על יכולות המצלמה, הפיקסלים והחומר ממנו עשוי המסך, אעסוק במה שאני חושבת על השינוי שאפל עוברת ועל ההשלכות של זה על כולנו, על שאר התעשיות ועל העולם הדיגיטלי. בעיני, אפל עשתה שני צעדים משמעותיים שיגדירו את שנת 2014 כשנת הTipping Point בכל הנוגע לעולם הקונקטיבי ולקשר הישיר שלו לצרכנות.
אי אפשר לדון בנושא בלי להזכיר בכל זאת את הדברים הכמעט טרווויאליים שקרו– כבכל שנה, אפל הוציאה לאוויר העולם שני מכשירי אייפון חדשים. האחד עונה לשם- אייפון שש, והשני – אייפון שש פלוס. שניהם גדולים מהאייפונים שקיימים כיום בשוק- 4.7 אינץ’ ו5.5 אינץ’- והגדול מביניהם מייצג את דור הפאבלט של חברת אפל. חשוב לציין כי אחת המטרות העסקיות אליהן שואפת אפל ביתר שאת בשנים האחרונות הינה לחדור לסין, ובמסגרת הנתון הזה אקפל עבורכם מידע נוסף: הסינים, כמו גם, אנשים במזרח באופן כללי- מאוד מתחברים לפאבלטים. אופן הכתיבה שלהם מתאים ביותר לסקרין הגדול ומבחינתם זהו המסך המועדף. אם כך אין כל פלא שאפל החליטה לעשות את הצעד הזה, ומבלי ששמנו לב למהלך, הוא למעשה החליף את המשך האבולוציה של האייפד, או במילים אחרות ניתן להגדיר אותו כשלב האבולוצייוני הטבעי לאייפד הדור הבא- הפאבלט.
אך כפי שאמרתי, ההשקה של האייפון נראית לי כאירוע פחות משמעותי בהשקה הזו, הוא לא ירשם כמהלך שמחולל שינוי בעולם. השינוי המשמעותי מגיח בעצם מהתפיסה החדשה של אפל בהחליטה להנכיח על במת ההשקה- את הApple Pay. אפל יצאה בהצהרה שהיא עומדת להיכנס כשחקן משמעותי לתחום התשלומים, וחשוב להגיד כי האופן שאפל עושה זאת שונה מהותית מכל מה שראינו עד כה. קודם כל ולפני הכל היא מחליטה “ללכת עם” במקום ללכת בלי. היא בנתה קואליציה של שותפים : מחברות אשראי, בנקים, גופים פיננסיים, ועד חברות קמעונאיות און ליין ואוף ליין- וכך הגדירה את מיקומה בשרשרת באופן ברור, לא כתחליף לשחקנים המובילים בשוק אלא כ Platform Provider, Services Provider. ואולי למלא את התפקיד הכי חשוב לשחקן שמתכוון להופיע כגורם המשמעותי ביותר- בחינוך השוק מרגע שישווק את הרעיון וגם יגרום לעסקים וצרכנים- לאמץ אותו ולהפוך אותו למציאות.
אחד החידושים הכי משמעותיים שאפל העלתה לקידמת הבמה, ושכלל לא נמצא במגרש הטכנולוגי – הוא החיבור לרעיון ה-NFC. חשוב להגיד כי אין זו טכנולוגיה חדשה- והרעיון של Apple Pay הוא מהפכני לא בגלל הטכנולוגיה או האימוץ המאוחר שהתעכב עד כה. החידוש הוא מהפכני כי אפל- בניגוד לכל שחקן אחר שניסה את כוחו לפני כן, בנתה אקו סיסטם טרום השקה ! היא דאגה שתעשייה שלמה תהיה מחוברת לרעיון: מחברות האשראי הגדולות, עד לשורה של בנקים רציניים- שלא לדבר על כך שהיא ייצרה פלייליסט אמיתי שפוגש את הלקוח ברמה השבועית, ואף היומיומית של קמעונאים (דיגיטליים ואוף ליינים)- ארנק דיגיטלי אמיתי יצליח רק בשיטה זאת! כלומר, רק בתנאי שהרעיון יהיה ניתמך באקו סיסטם שגורם לכל השוק : צרכנים ועסקים, לשתף פעולה ולקחת חלק במהלך. מסקנה, חדשנות ממש לא פורצת דווקא מהתחום הטכנולוגי. הטכנולוגיה היא אנאייבלר לכך שהחזון יתממש.
ההשקה של אפל בעולם התשלומים היא בגדר הצהרה על כך שאפל בנתה תשתית של תשלומים, מאובטחת, ונוחה שמתבססת על טכנולוגיית הNFC. המערכת תוכל לתמוך כרטיסי אשראי, וכן כרטיס דביט- אבל כפי שאמרתי הסגירה המשמעותית של אפל נשענת על השותפים שהיא צרפה לעיסקה. בין השותפים הבולטים : שלושת חברות האשראי הגדולות בעולם : אמריקן אקספרס, ויזה ומאסטרקארד. וחשוב להגיד שכבר עכשיו עוד שותפות נוספות מיהרו לצאת בהצהרה שהן נכנסות למשחק (דיינרס למשל) עובדה שמראה שאפל בנתה תשתית מכובדת ומאסיבית שמושכת את השוק אליה. בנוסף, אפל סגרה את מִנְיָן השותפים שלה עם שחקנים גדולים מעולם הבנקאות : בנק אוף אמריקה, Capital one Bank, צ’ייס בנק, Citi Bank- וWells Fargo- שהם למעשה השחקנים הגדולים ביותר ובעלי כוח הבנקאות המשמעותי ביותר בארה”ב.
ואפל אף שלחה זרועותיה אל האקסטרא מייל– זה שיקבע את הצלחתו של רעיון הארנק מצד הצרכנים, בשיתוף הפעולה עם נקודת המכירה (ופה חשוב לומר שהיא בנתה את הצעד הזה מתוך התפיסה של אומניצ’אנלס המתייחסת לשני האספקטים- גם הקמעונאות הפיזית וגם הדיגיטלית). בין השותפים שאפל סגרה איתם מצויות הקמעונאיות הבאות: בלומינדילס, חנויות דיסני, מייסיס, ספורה, מקדונלדס, סאבווי, סטפנל, אול פוד מרקט, סטארבקס, טרגט, ועוד, ובזירה הדיגיטלית היא סגרה עם שחקניות בולטות כחברת גרופון, Uber, חברות קופות כרטיסים גדולות ועוד. העובדה שהתשתית הזו כל כך חשובה, נובעת מהצֶפי שכאשר אנשים יתרגלו להשתמש בתשלומים בשיטה של אפל- הדבר יגרום למהפך בהתנהגות הצרכנים. תנאי נוסף, על מנת שנוכל בכלל לחולל שינוי כה מקיף, זה חייב לפגוש את האנשים בהרבה מקומות, כמה פעמים בשבוע ובאופן רצוף. לכן, העיקרון של שיתופי הפעולה במסגרת הזו חשוב יותר מעצם ההישענות על הטכנולוגיה, והוא נפתח למעשה להזדמנות לממש את החלום של הארנק הדיגיטלי שאכן יהפוך לאמצעי תשלום בכל המובנים.
המגרש השני בו אפל חוללה שינוי- ובעיני יש קשר ישיר ביניהם, הינו העולם הקונקטיבי– העולם המחובר. אפל החליטה סוף סוף לצאת עם מכשירים משלה בכל הקשור לאביזרים לבישים. היא בנתה שלוש קטגוריות של שעון חכם- Apple Watch, Apple Watch Sport, and Apple Watch Edition- וכל קטגוריה מסתעפת למניפה רחבה של צורות נראות באמצעות רצועות שונות עם מיגוון צבעים ובהרכב חומרים שונה. השעון מחובר למערכת התשלומים ומאפשר לאנשים שעונדים אותו לשלם ישירות מהשעון מבלי להזדקק לא לכרטיס ולא לסלולר ( כשלוחה של המובייל שלנו). עד כאן הצדדים הטקטיים של ההשקה. אבל חשוב לי לקחת אתכם במחשבותי אל האקסטרא מייל, אל האזור האסטרטגי, אפל היא מכתיבת הדינאמיקה של השוק, היא כוח שיווקי וכוח PR גדול ברמה העולמית. משב רוח משמעותי כזה, צונאמי של שיחה שאפל מעוררת סביב הרעיון של העולם המחובר, ולא סתם מחובר- אלא מחובר ישירות אל תנועת הצרכנות על ידי תשלום מהשעון, גורם לכך שכולנו : צרכנים, עסקים, מפתחים ואנשי תעשייה מקטגוריות שונות, נושפע מהכלי הזה שיגרום לנו לזוז ולהבין את החידושים בתהליך התהוותם. מדובר על אקט מהותי מיסודו, שכן הוא גורם לתזוזה, להסתכלות אחרת על כל הרעיון של המחשב הלביש שנוגע, כאמור לעיל, בחזון העולם המחובר.
ישנה עוד נקודה שמחייבת התייחסות לקשר הישיר בין מחשוב לביש לאפל– אפל יצרה סביבה אקו סיסטם רחב של מפתחים, ובנתה מתודולוגיה של הצלחה בעולמות המובייל כשהיא נתלית על העצמת התוכן. אחד הדברים המשמעותיים ביותר שירימו את רעיון המחשוב יושב בדיוק על התשתית של העברת תוכן. מרגע שאפל תאפשר למפתחים- להזרים אל התשתית שלה תכנים אטרקטיביים עם אלמנטים של יוטיליטיז שמשולבים בשעון ובממשק של השעון עם מכשיר הסלולר שלנו, הרעיון של המחשוב הלביש כולו ינוע קדימה ויתפוס כיוון משמעותי. לטעמי, שני השינויים הגדולים בתפיסת אמצעֵי התשלום ובאקו סיסטם שאפל יצרה כולל הקפיצה אל הרכבת הדוהרת קדימה של העולם הקונקטיבי מבשרים מהפך בקנה מידה עולמי. כשליוזמות כאלה נצרף את העובדה שאפל יודעת לבנות סביבה תשתית שהופכת את השלם לגדול מסך חלקיו (תוך העצמת חשיבותו של התוכן) מובטח לנו שהאקו סיסטם כולו צפוי להתפתח ולזוז סוף כל סוף בצעדים- אקספוננציאלים !