Distinguished Crowdsourcing

 

קהילות מובחנות וCrowdsourcing מובחן | מִזֶה תקופה ארוכה אני משקיעה מחשבה בַּנושא. והנה הרעיונות הבשילו  והגיע הזמן לכתוב את הרשומה. הכל התחיל אצלי מחשיבה בסיסית על נושא קהלי היעד אליהם אנחנו פונים כשאנחנו באים במגע עם הקהילה הדיגיטלית. חשבתי על כך שהמִנעד של אוכלוסית הרשת שאליו אנחנו מכוונים לעיתים גדול ורחב מִדַי וישנן נקודות זמן בהן גם בַּרשת שלכאורה פונה לכולם, נחוצה הבחנה בצורת הפניה ובקריאה לדיאלוג. לכן יש למצוא שיטה שתקל על המינון. מקובל לקיים פורום סביב עולם תוכן מובהק כמו בנושא האוכל שמביא סוג מסויים של אנשים – או למשל פורום בנושא של ג’יפים שיביא מן הסתם קהל אחר. חלק מהאינסייט הזה צריך לקבל ביטוי גם בקבלת ההחלטות שלנו בבואנו להקים קהילה וליצור דיאלוג עם מניפת מחזיקי עניין שאיתם נרצה להיות במגע. יש לזכור שלפעמים “הגודל לא קובע” כי אם האיכות והדיוק בשיח עם קהילה מוגדרת שיכולה להעשיר אותנו בתובנות שלה ומהצד השני אנחנו יכולים להעביר ערך הרבה יותר רלוונטי לענייניה.

חידוד המבט על הדרכים הנכונות לקיים  Crowdsourcing | מודל שיתוף חוכמת ההמון יכול להשתנות מחברה לחברה, לפי צורך זה או אחר. לא כל פרויקט חייב להיות נגיש לדעה הכללית של כולם, ואין כל מניעה לייצר מהלך קולקטיבי עם קהילה מוגדרת מבלי לשמוע את הקולות של כולם. לטעמי, החשיבה הממוקדת ממזערת את בעיית הרעשים המיותרים ומייצרת הלכה למעשה תובנות אמיתיות מהן ניתן ללמוד ולהתעשר. למעשה כל פורום בנושא מסויים וממוקד, כל קהילת נושא מהווה כר פורה לרעיונות אשר מתיישבים בדיוק עם עקרון חוכמת ההמון כשהיא עוברת בתיעול המובחן מראש. העשייה הממוקדת מול קהילת עניין מבטיחה שיתעוררו הקולות הנכונים שיתרמו ויכפילו אנרגיה בתחומי חדשנות ורעיונאות.

בנצ’מארק BMW :  לטעמי זו אחת מדוגמאות המופת שמהן ניתן ללמוד בצורה יסודית איך כדאי לעבוד על פרויקט הסופח בתוכו אלמנטים של :תכנון, אסטרטגיה וחדשנות. BMW החליטו לשרטט את הקווים לעתיד הרכב ולנסות לחזות את מה שעשוי לקרות לנו בשנת 2020 בעולם התחבורה. הם ראו לנכון לעשות זאת על מנת שיהיו בידם מספיק כלים להחליט לאן כדאי להם ללכת ואיך עליהם לפעול כדי להגיע ליעד לא מהמקום העסקי השגור והמובן מאליו אלא מֵעֶמְדָה אחרת, ששמה את האנשים במרכז וחוקרת את המאוויים שלהם ואת דרך החשיבה שלהם על הנושא. הם הרכיבו אנסמבל של פעילים שילוו את המהלך – כולם בתפקידים בכירים בַּתעשיות השונות – ואיש מהם אינו קשור לתעשיית הרכב . Collective Engineering: A Glimpse into the Future of Mobility and Marketing. הרעיון המוביל בניסוי היה לעבוד עם לקוחות ולראות איתם יחד איך ניתן להוציא תחת ידם את המוצר הטוב ביותר. כך יוכלו להשקיף על המתרחש בשטח ממבט-על הסוקר את נושא התחבורה באופן כללי ומנסה לחזות את העתיד. התהליך חזר ונוסה עם כל דמות שנבחרה לפרויקט, ולאחר שהתגבש תוקשר פומבית באתר ייעודי לנושא. כל אחת מהדמויות עברה מהלך מקביל של קיום מפגשים והתחייבה להציג את דעתה. כל התכנים כולם צולמו וניתנים לצפייה לעיני הציבור. את התוכן במלואו BMW לקחה לתשומת לב, ומתוכו יכלה לתכלל את התכנון שלה ברמה האסטרטגית המבוססת על חשיבה של מוחות שונים ממיגון תחומים.

 

אלו האנשים הבכירים בתעשייה שלקחו חלק  במיזם של BMW ניתן להיכנס לאתר ולהיחשף לסרטים שתיעדו את המעקב אחר ההתפתחות של הפרויקט וכך ללוות כל אחד מהסוקרים ששיתף פעולה עם החברה בדרך לחשיבה הקולבורטיבית על הנושא – עולם התחבורה לאן ב2020 ?

מודל עבודה תהליך חדשנות בשיתוף עם קהילה מובחנת | יצירה משותפת הינה כלי בעל משמעות רבה עבור חברות המעוניינות בשיתוף פעולה עם מחזיקי עניין שונים, בשעת פיתוח מוצרים ושירותים חדשניים ומשוכללים. המדיה החברתית והתקשורת האונליינית מאפשרת לעבודת היצירה המשותפת להתרחב בצורה טבעית וכך לקבל נפח הרבה יותר משמעותי מזה שהשיגו בעבר. אבל למרבה בצער הרבה מאוד חברות יוצאות למהלך כזה יותר מדי מוקדם ויותר מדי מהר. הפזיזות הזאת לפעמים מובילה לקטסטרופות פי אריות במקום שההשקעה ברשת תוליד את הדבר הנכון. יצירה משותפת מחייבת ריכוז של כמה יכולות ודרושים לעניין כישורים מאוד מיוחדים שיבטיחו את הצלחת המהלך. ראוי לזכור שליצירה המשותפת יש אימפקט משמעותי על החברה לכל רוחב הפס שלה. לכן צריך לקחת בחשבון שבמהלך בו מעלים אלפי רעיונות .עבור החברה נחוץ לדעת לייצר מודרציה חכמה ופולואו אפ איכותי ברמה שדורשת מהארגון “לעבוד בזה”. לפני שיוצאים למהלך של חדשנות פתוחה מול קהל רחב יהיה זה ממש קריטי להבין איך מתנהגים לקוחות ברשת ואיך נוצרת בשטח אינטראקציה תקשורתית און ליינית. יצירה משותפת עלולה בלי שום בעיה לייצר אפקט הפוך על הפוך ,backfire אם לא תהיו מוכנים במלוא מובן המילה להכיר במשמעות הריאלית של הפרויקט על כל תכולתו.

להתחיל בקהילות סגורות | בחינה של יצירה משותפת בקהילות קטנות וסגורות מאפשרת לנו לראות איך הדברים עובדים, להתרשם מדיעות המגיבים. למפות את התגובות החיוביות או המסוייגות, ולקבוע לפיהן מהם הצעדים שעלינו לנקוט על מנת לתקן בעיות שהתגלו בשטח. זו למעשה סביבת עבודה מנוהלת אשר מזכירה לנו להיות בקונטרול. כל אלו מאפשרים לנו להתכונן היטב לפני שמחליטים להוציא את הרעיון מבית היוצר החוצה, אל הקהל הרחב.

להתחיל ביצירה משותפת על פרויקטים ספציפים | אין שום היגיון בשאיפה להציף את הבמה הפתוחה לרעיונות ופידבקים, בגלל העובדה הפשוטה שקשה מאוד לנהל שיחה פתוחה שאינה ממוקדת. צריך להתחיל מנסיון צנוע לשתף אינסייטים שהתקבלו על מוצרים שונים ולשאול באמצעות שאלות מנחות אילו צעדים קונקרטיים יכולים האוהדים להוסיף ולהציע לאור הקריאה לרעיונות חדשים ופתרונות המבוססים על התחקיר המקדים.

להתחיל ביצירה משותפת עם האוהדים המושבעים ביותר | היצירה המשותפת יכולה להתבצע בתוך קבוצה של גולשים שגילו עניין והתגבשו סביב הקהילה הסגורה שיצרנו; אבל אין ערוך לעבודה משותפת עם אוהדים אמיתיים של המותג ושל הארגון שיוצרת אימפקט גדול יותר. הם למעשה מכירים את העסק מהצד והם יֵיענו בחפץ לב לקחת להיות חלק בפרויקט, בתוך קבוצה מובחנת שעוזרת להתפתחות וגורמת לאבולוציה אמיתית בהיסטוריה של העסק הלכה למעשה. חשוב לומר שזה ימצב אותם ביתר שְׂאֵת כקהילה מובחרת וכתוצאה מכך נקבל קהל נאמן שיספק לנו תקשורת איכותית בקרב המעגלים הקשורים אליו.

מילת סיום וצידנית של מחשבה לדרך…יש לנו נטייה חזקה להתרשם מהמספרים הגדולים ופחות מאיכות התוכן ומהעומק של המהלכים. קהילות מובחנות וקידום חדשנות משותפת וקולבורַטיבית בְּזירה ממוקדת קהל יעד הם הערובה לקשר אמיץ וליחסי גומלין אמיתיים, בבחינת עמוד השדרה של המיתחם המתפתח. מוטב לשַׁערֵךְ את המהלכים במדד האיכות ולא רק במדד הכמות – האיכות היא זו שתוביל אתכם אל הדרך הנכונה בשעת שרטוט המהלכים החכמים כדי שהארגון. ייבנה על בסיס איתן. מובטח לכם שבתפישה ברת קיימא זו תצאו כשידכם על העליונה !

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.