Facebook a Change in Relationship

 

כמעט שפטרתי את עצמי מהצורך לכתוב על השינויים האחרונים בFacebook  אבל, תוך כדי עבודה ולימוד על הנעשה ברשת, הקדשתי מבט נוסף לעניין זה, ועמדתי על מהות השינויים ואיך למעשה הם מחליפים את חוקי המשחק. הרבה מאוד כתבות עסקו בתופעה החדשה שֶלְפִיהָ Facebook יוצרת לכאורה דפוסי חיקוי לזירות אחרות כגון Twitter וגוגל + . יש הטוענים שהיא מעתיקה מהן אל הזירה שלה מתוך פחד להישאר מאחור, תוך שימוש בראציונל חכם ממקומות אחרים. ברם הֱחלַטְתִי , שלא זו תהיה הנקודה שאעסוק בה. הרי הכוח של הבלוג שלי הוא – להציג את דעתי הפרטית, ולהרחיב ברעיון מהעמדה הפילוסופית שלי, הרלוונטית לעניין. בכוונתי להתייחס לשינוי מהיבט אחר – מבחינתי השינוי מכתיב מערכת יחסים חדשה.

Subscribers | המעמד החדש | פיצ’ר חדש נכנס לחיינו, פיצ’ר שאמנם מחקה במידה מסויימת מקומות אחרים, המוּכָּרים       לגולשי הרשת. מדובר על כלים המאפשרים לנו למעשה לעקוב אחר תוכן של מישהו גם אם הוא לא חבר שלנו בפועל. לדעתי זוהי אפשרות נהדרת ששווה לדעת על קיומה אבל צריך לקחת בחשבון כמה נתונים חשובים שנחבאים בתוכה. האחד : האפשרות הזו ניתנת רק למי שאישר את האופציה – ולא כולם נוהגים כך או יעשו זאת בהכרח. כמו כן, באותו עניין, האפשרות פתוחה רק לגבי אותם תכנים שאנחנו מגדירים כתכנים פומביים ולא חלה על כל התכנים שאנחנו מפבלשים. הנתון השני : האפשרות הזו למעשה מגדירה מעמד חדש – למעשה Facebook מתחרת בין הפרופילים האישיים על ידי האופציה החדשה ומקדמת אל חזית הבמה פרופילים של אנשים שכדאי לעקוב אחריהם. זו אופציה משמעותית לכל מי שמבין שהמדיה החברתית היא בסיס איכותי ונכון ליצירת קשרים , לעבודה בנטוורקינג. זו אופציה אשר שמה אותנו על המפה במעמד חדש – מעמד האנשים המפורסמים ברשת החברתית, אלו שגם האלגוריתם של הרשת יודע להמליץ עליהם כ”שווים” וראויים למעקב. באופן זה גם החברים שלנו העוקבים אחריהם יגרמו לנו להתסקרן. ויתרה מכך! עם הזמן ריבוי מספר העוקבים שיירשם לנו בפרופיל יעניק לו ממד נוסף המעיד על פעילות דינאמית ו”נושמת” ויהפוך אותו מסעיף סטאטי לקורות חיים יוקרתיים יותר מאי פעם.

Close Friends | Lists | האפשרות השנייה שמגדירה יחסים היא האופציה המשודרגת של Facebook שמסדירה עבורנו את סוג הקשר שלנו עם אנשים שבחרנו להימנות על החברים שלהם. אין ספק שלא כל החברים שלנו בזירה זו שווים בערכם וברלוונטיות שלהם לגבי ענייננו, ולא כולם נמצאים על אותה סקלת חשיבות. לאור זאת, המידור החדש מאפשר לכם למעשה להגדיר את מעגל החברים הקרובים שלכם, משפחה, אוניברסיטה ועוד… Facebook הגדילו לעשות והגדירו לכם שלוש רשימות דיפולטיות בהן תוכלו להשתמש – אבל אתם יכולים להמשיך ולהוסיף רשימות תפורות על פי מידה על פי החלטתכם האישית. נכון שיש פה סוג של חקיינות על בסיס המודל של מעגלי הגוגל + , אבל יש לציין את ההבדל הגדול בין שני סוגי המידור: כאן אתם משתייכים לזירה מוּכֶּרת מִזֶה זמן רב, צברתם היסטוריה, צברתם זמן שהות – ומעכשיו אתם יכולים לקחת את כל המידע הזה ואת כל ההיסטוריה שצברתם מהמידע השוטף ולהפוך אותם לכלי מועיל, כהזדמנות לעריכת סדר וארגון, ולסיווג האנשים השונים איתם אתם רוצים לבוא במגע ואליהם אתם רוצים לחשוף תכנים שונים זה מזה. שיפוץ הבית הקיים אם תרצו – וסידור מחדש של החדרים בסגנונות שונים של העיצוב הפנימי.

הShare החדש | האפשרות הזו היא אולי המדליקה מכל! היא מאפשרת לכם לראות על גבי הסטאטוס שפרסמתם האם מישהו שיתף ו“העביר ” את הדברים הלאה… והיא קיימת גם בעמודים האישיים וגם בפרופילים העסקיים. זו אופציה שלמעשה עוזרת לכם להבין את האימפקט ואת ההשפעה של התכנים אותם אתם מעלים. זו יכולה להיות מעין מראה או ברומטר שטח אם תרצו לחוזק המסרים שלכם ומידת התקבלותם, וכן היא מספקת מענה מיידי לשאלה האם הם גורמים לאחרים לרצות לדבר עליהם ולשרשר אותם קדימה. דרך כך ניתנת בידכם ההזדמנות הממשית להודות למי שקידם את התכנים שלכם ובכך למקסם את הכוח של המדיה החברתית ואת נושא יחסי הגומלין וההשפעות ההדדיות. לדעתי זו המלצה טובה במיוחד עבור עמודי אוהדים של ארגונים וחברות אשר מעוניינים להגדיר יחסי אמון, קהילה ודיאלוג. זוהי שעת הכושר לתת קרדיט לחברים שלקחו חלק בהעברת המסר הלאה ולתגמל אותם על כך אפילו אם ההתייחסות תסתכם רק במילה טובה.

לסיכום. כמו תמיד אני נוכחת שכל דבר שקורה סביבנו יוצר הזדמנות, הכל תלוי נקודת המבט בה נבחר והפרספקטיבה דרכה נסתכל על החידוש . החידושים בFacebook בין אם הם קטנים, בינוניים או גדולים – משליכים על מערכות היחסים שלנו עם אחרים, וחשוב שנהיה כרויי אוזן לכך ונזהה מה למעשה אנחנו יכולים לעשות עם השינוי ואיך אנחנו יכולים לנצל את ההזדמנות ולהעצים אותה לטובתנו.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.