רשומה זו מהווה חלק מסדרת פוסטים שעוסקת בעולם המובייל – טרנדים ומגמות מובילות. הפוסט אמור לתת לכם טעימה מהטרנדים הבאים ולהבהיר לאן פני העולם, על מנת שיהיו ביֶדכם כלים ותהיה שְׁגוּרה בפיכם השפה המעודכנת של העולם העסקי בדיגיטל. תשלומים באמצעות המובייל הם הטרנד החם בתעשייה, טרנד התופש מקום מרכזי בשיחה הרוֹוַחַת על התפתתחות המסך הקטן. התחזיות לגבי התשלומים במובייל לשנים הקרובות מדהימות, כאלה שמבשרות כי בשנת 2012 ביצוע פעולות דרך Mobile Payment יעמוד על 171 מיליארד דולר – זו עליה של 61.9% משנת 2011. העובדות המפתיעות בהקשר הזה לא מתמקדות רק סביב המגמה אלא גם סביב החברות המובילות את התחום – חברה אחת לדוגמא הינה Square אשר מצליחה לחדור לשוק הדיגיטלי ואף לגדול בקצב מסחרר. החברה השיגה גידול של 25 % בחודש אחד בלבד והיא מובילה בטרנסאקציות של למעלה ממיליארד דולר בשנת הפעילות הנוכחית בלבד.
עם כל התחזיות הללו וההערכות הסטטיסטיות על התחום וגדילתו כבר מובן מאליו כי עולם הMobile Payment נמצא בצמיחה מתמדת. יש לזכור שהתשלום במובייל מכתיב גישה צרכנית חדשה – המטרה היא לייצר חוויה מותאמת מובייל שפוגשת צורך ממשי בסיטואציות רלוונטיות לזמן ולמקום, והופכת את ההזדמנות המוצעת לקלה ונגישה.
חברת המחקר גרטנר צופה כי מכלול הטרנסאקציות והווליום של Mobile Payments יעלו ב42 אחוז מִדֵי שנה הָחֵל משנת 2012 ועד 2016. התחזיות על פי החברה מעריכות כי נתח השוק יסתכם ב- 617 מיליארד דולר, סכום שחל על לא פחות מ448 מיליון משתמשים בשנת 2016. התחזיות הללו מעידות על כך שנפתחות הזדמנויות חדשות עבור נותני השירותים ומציעי הפתרונות במַעֳבָר לזן חדש של עסקים. גרטנר טוענים כי להערכתם תופענה מספר שחקניות מרכזיות שתוכלנה להחזיק משאבים בסקאלה הגלובאלית ומסוגלות לתת שירותים לתשלומים בין לאומיים. הביקוש אחר הסגמנטים הללו יכול להתממש רק על ידי שחקניות מקומיות שמסוגלות להבין את הקהל שלהן ולעורר ביקוש לפתרונות ספציפיים מקומיים העונים על צרכים אופייניים לאזור.
ברמת השיטות והטכנולוגיות : SMS נשאר כרגע הכלי המרכזי שמנוצל כטכנולוגיה המקובלת ביותר בשווקים מתפתחים, בשל העובדה שהוא רלוונטי בכל מכשירי הסלולר ויש לו יציבות גבוהה. גרטנר צופה כי טכנולוגיות כמו NFC תתחלנה להיות רלוונטיות בשנת 2015 ותצמחנה באופן משמעותי משנת 2016. NFC המשלבת תשלומים היא מתודה שמערבת מספר גורמים נפרדים ומחייבת שינוי בהרגלי הצריכה ובהתנהגות העסקית שלנו. – היא דורשת קולבורציה מצד מחזיקי עניין שונים הכוללים : בנקים, חברות תקשורת, חברות אשראי וקמעונאות. ברור כי לוקח זמן לשני השינויים הללו לקרות – גם שינוי בהרגלי הצריכה שלנו מצד הצרכנים וגם שינוי בהתנהלות מצד העסקים שלנו בכל הנוגע לבנית תשתיות. מערך מסוג זה תלוי באירגונים שיודעים לשלב כוחות במטרה להקים תשתיות משותפות. גרטנר לא צופה כי NFC ייכנס לשוק לפני 2015. התחום המתפתח ביותר הינו עולם האיקומרס – צרכנים שקונים און ליין, וחנויות שלובות תצוגה בתוך חנויות אנאלוגיות שמאפשרות קנייה מקוונת Showrooming.
שחקניות מרכזיות בעולם הe-tailers כגון – אמזון וeBay מפתחות אסטרטגיית קניות נימרצת במובייל ורואות כבר עכשיו שינוי משמעותי בהרגלי הצריכה שמתבטא בקנייה דרך ערוצי המובייל. הכרטיס של סטארבקס באפליקציית המובייל שלהם כבר נוסה בכל המדינות בהן סטארבקס פעילה בארה”ב – זאת בשל ההצלחה האדירה שהוא זכה לה בפיילוט הראשון שניסתה החברה. גרטנר צופה כי קמעונאים רבים יסגלו גם הם לשיטות ולקווי העסקים שלהם גישות דומות של מובייל פיימנט, בניסיון לחקות את ההצלחה הכבירה של סטארבקס.
כפי שכתבתי בתחילת הרשומה, פוסט זה מסתעף לסדרה שלמה שעוסקת בנושא התשלום דרך הMobile Payments. בשבועות הקרובים אעדכן אתכם בחידושים נוספים שהתפתחו סביב מגמה זו על מנת שתיווכחובְקֶשֶׁת ההזדמנויות הרחבה שניפרשת לפניכם. ואולי הדבר ידרבן אתכם לנסות לעצב את מיקומכם בהתפתחות משמעותית זו.
זה רעיון גאוני.