New on Facebook | The philosophy

לאחרונה חלו המון שינויים בFacebook למשל בהגדרת הסטאטוסים – איך מקסטמים את הנראות שלהם, כלפי מי , וכמו כן ניתנת האפשרות החדישה לראות איך נראה הפרופיל שלנו  בעיני אנשים שונים על פי הקסטומיזציה שיצרנו. אפשר לשנות את הגדרת הנראות גם אחרי שפורסם הפוסט (מה שהיה אפשרי בעבר בעיקר לגבי תמונות אם איני טועה). אבל הפוסט הזה יעסוק בעניין אחר – איך להתייחס לשינויים של Facebook מפרספקטיבה פילוסופית.

לעתים קורה, שסטאטוס על הקיר שלי בFacebook מעורר בי רצון עז לכתוב פוסט ולהעלות אותו שם. הייתה לי התלבטות גדולה מאוד לגבי הפוסט הזה. חשבתי להביא סקירה מנקודת מבטי על כל השינויים החדשים שחלו בזירה. ואין ספק שיש שפע מהם. אך נוכחתי שהמסר שלי אליכם הוא הרבה יותר מקיף. המסר הוא בעיקרו – ”מי הזיז את הגבינה שלי” ואיך למעשה עסקים שרוצים לגדול, להתפתח ולהשתנות חייבים להפסיק לחשוב במונחים של אי נוחות, חשש משינויים – אלא חייבים להתחיל לפעול אחרת. ובמקום להמשיך בתזוזה איטית —  עליהם לטוס , לעשות טעויות, לזכות בכל הקופה על הצלחות מהירות וחכמות והכי חשוב לא להירדם לרגע. והנה, Facebook  היא למעשה חברה כזו והיא מצליחה בדיוק בגלל הסיבה הזו להיות החברה שמייצרת את הגדילה המשמעותית ביותר ובזמן הקצר ביותר מכל המוּכָּר בתעשייה.

כתבתי בסטאטוס שלי על Apple  – שהיא לגַבַּי מעין מקור מקביל להשוואה שאני עורכת עם חברה שלא מתביישת לזוז מהר קדימה ולהתרחב במהירות האור. אין ספק שלמראה דוגמא כזו אנוממבינים שאם לא נהיה על הכביש המהיר כנראה שלא נגיע רחוק (תרתי משמע).

אז מה התחדש בעצם ומה יש לי להגיד על כך

הגדרות הסטאטוסים – מי אמר גוגל + ? אני לא סגורה על כך שFacebook העתיקו את גוגל +, נראה לי שעניין זה תוכנן בידיהם כבר מזמן, אבל חשוב לדעת שאתם יכולים לייצר כאן קסטומיזציה של ההגדרות המדויקות – מי ייחשף בפועל לסטאטוסים שלכם. זה היה קיים גם בעבר אך כיום הממשק קל יותר ונוח יותר. מה שהשתנה לעומת העבר הוא היכולת לשנות את הבחירה גם אחרי פרסום הסטאטוס. הדימיון לגוגל + נובע מהגדרת המעגלים – הפורום איתו אתם חולקים את הדיעות שלכם ואת התכנים אותם תרצו לשתף.

מבוסס מיקום – חיבוריות במאה אחוזים – יש אומרים שFacebook ביטלו את הפייסבוק פלייסס – אני עדיין לא ראיתי שאופציה זו בוטלה, מה גם שהם עצמם לא אומרים זאת במפורש, לפי המשתקף בסרטון שהכינו לכבוד השינוי. מה שכן, החיבוריות לרעיון המבוסס מיקום קיים כיום גם במציאות Web ואינה קשורה ישירות למובייל. כלומר – אנחנו יכולים לדווח מכל מכשיר נייד, סלולר, מחשב נייח ולייצר את הקשר בין כמה גורמים: המסר שלנו – עם מי אנחנו נמצאים – המיקום שלנו. כל אלו למעשה מחברים את הקונטקסט המלא וחוברים לרעיון הרשת שמאגדת– תוכן, מיקום וכמובן אנשים.

הסרת הFacebook Deals – לחנך אותנו לשנות כיוון – אכן ברגע הראשון ששמעתי על ביטול הרעיון עברה בי תחושת אכזבה, מצד שני , הבנתי את המשמעות המלאה של עניין מסויים שאיתו למעשה התחלתי את הפוסט הזה. אני חושבת שהסרת האופציה הזו בין כלל השינויים התמידיים שמתרחשים בFacebook מספרים לי שאין רגע דל, וכי צריך ללמוד כל הזמן תוך כדי תנועה שכן הכל , באמת  הכל משתנה באופן תדיר. יש בזה קסם רב, ניחוח של עשייה במיטבה. מרגע שתתרגלו לאהוב את האתגר שבשינויים , תתרגלו גם לקבל את העובדה שמורידים לכם אופציות. אין זה רע בהכרח, ובהחלט רמז לכך שבפתח עומדים שפע פתרונות חדשים. בכל מקרה המִפנֶה מחנך אותנו לתרבות של ריצה מהירה מאוד – מבלי שנוכל להרדם ולקפוא על השמרים, דהיינו עושים עוד לפני שהדיו על הנייר התייבשה.

תמונות – הוציאו אותנו מהשחור ונתנו לנו להעלות במהירות האור – אין ספק שזה אחד מהשינויים המרעננים ביותר ברמת UI שנעשו לאחרונה בFacebook . העובדה שהרגע של התמונות שאנחנו מעלים הפך למט, לבן מעט שקוף במקום הרקע השחור והדחוק שהיה בסיבוב הקודם. כמו כן, האפשרות של העלאת תמונות במהירות האור. המספרים אכן מגדירים את הזירה הזו כאחד המקומות בהם כמויות העלאת תמונות ווידיאו מרקיעות למספרים הגבוהים ביותר בעולם.

לינקים בסטאטוסים – אולי אופטימיזציה SEO ? פתאום לקחו לנו את אופציית הלינק, אם אנחנו רוצים לצרף, אנחנו חייבים לשים את התוכן בגוף הסטאטוס. בעבר שמעתי שזה מייצר אופטימיזציה יותר טובה לאתרים אליהם אנחנו רוצים להוביל, אולי זו הסיבה אולי יש אחרת. בכל מקרה – אל תשכחו : קצרו את הלינקים שלכם בBit.Ly על מנת שיראה טוב יותר וגם יתפוס לכם פחות תווים, בכל זאת יש מגבלה גם בFacebook על כמות התווים שכל אחד יכול לייצר בסטאטוס נתון.

מילת סיכום. היו עוד שינויים, ולא לכולם נחשפתי עדיין, כנראה שצוקברג דואג לספק לי תוכן מעניין די צורכּי על בסיס קבוע. לכן , ברגע שאיחשף לדברים נוספים אדאג להציף לכם לכאן את השקפת עולמי גם הפילוסופית וגם הפרקטית על כל מה שמתשנה, מתחדש, מוסר או חוזר.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.