אפל השיקה את האיפון החדש ב12 לספטמבר – האיפון חמש. כמו תמיד ההשקות של אפל לא מתחילות ונגמרות רק בשינויים הקשורים במכשיר כלפי חוץ – ומן הסתם “עולם התוכן הפנימי של הסלולר” חשוב לא פחות. נכתבו כתבות למכביר על השינויים האמורים ולכן לא אטריח אתכם בכל המידע שכבר קיבלתם. בחרתי להתעכב בעניין אחד – האבולוציה של הארנק בסביבת הiOs. אין ספק שהורגשה אכזבה באוויר בקרב העוסקים בתעשייה, וכל מי שמקורב לשיחת הארנק הדיגיטלי חיכה להכרזה מטעם אפל שתאמר במפורש מַהֵם הכיוונים שהיא מאמצת – האם פתרון NFC, או האם פתרון אחר ? כל אלו כאמור לא קרו.
אבל לצד האכזבות נרשמו מספר שינויים שסוללים מגמה. שינויים שמראים איך יצרניות הסלולר, חברות הטלקו הגדולות, חברות האשראי והגופים הפיננסיים מתכנסים יותר ויותר סביב החיבור המתבקש – מהארנק הפיזי שלנו אל הסלולר. בועידת המובייל הגדולה בעולם – הGSMA שמעתי משהו נכון שמאז מהדהד בראשי : תרחיש של ארנק דיגיטלי שיציע למעשה את אותו פתרון תשלום שקיים כיום בכרטיסי האשראי – לא יגרום להעברת ערך אמיתי לטובת הצרכן. יש אפוא להמשיך ולחפש פתרון כולל שיתַפקֵד כערך מצטבר לנוֹחוּתו של הלקוח – ושירכז בתוכו את כל הקופונים, המועדונים, ההטבות, ולבסוף התשלומים. זה יהיה הפתרון הנכון עבור הצרכן, שכן הודות לסינכרון כזה הוא ייצר ערך אמיתי שמצדיק מעבר מהארנק הפיזי לארנק הדיגיטלי.
ככל שאני מסתכלת יותר ויותר על הצעד שנעשה באפל בפעימה הנוכחית אני מבינה שזה הכיוון שהם הציבו לנגד עיניהם ועל כך אני רוצה להתמקד ברשומה הזו: לספר לכם על הPassbook – מהו המסלול העסקי שמספק הפתרון כרגע ואולי גם להקדים ניחוש או שניים לגבי העתיד.
על פתרון הPassbook דובר כבר בעבר וזו לא הייתה הפתעה גמורה אבל שווה להבהיר בָּמֶה דברים אמורים על מנת שנוכל להבין את המגמה מבחינה מעשית. Passbook זו למעשה מערכת וירטואלית של כרטיסים, בארנק שהוא בילד אין בתוך מערכת ההפעלה של אפל הiOs. ניתן להשתמש במערכת כדי לשמור : כרטיסים וקופונים שונים כגון כרטיסי טיסה, כרטיסי כניסה למשחקי ספורט, כרטיסי נאמנות וכן אישורים לנסיעות. כל האפליקציות הללו והשימושים הללו למעשה נמצאים בדיספליי ברור בתוך הארנק של המובייל, וכשאנחנו מגיעים אל היעד, במקום לפַשפש בארנק הפיזי על מנת להציג את כרטיס הנסיעה, אנו פותחים את Passbook בוחרים את האפליקציה מראים את הQR Code או את הברקוד באיפון שלנו על מנת שיוכלו לסרוק לנו אותו ולאמת את הנתונים בממשקים הטכנולוגים שמצליבים את הנתונים. בנוסף ליתרון בהורדה משמעותית ממשקלו של הארנק שלנו באופן שמייתר את הניירת ואת הטופסולוגיה, הדבר המשמעותי יותר, וכרגע הוא רק תאורטי – שנוכל לקבל הנחות וכן הטבות כולל הצעות ערך שישלחו לנו ישירות אל תוך האפליקציה הסלולרית – בכך נרוויח איגוד של האינפורמציה ולא נצטרך להדפיס את התוכן אלא לקבלו ישירותבַּמָקום על ידי הצגת המכשיר.
איך למעשה זה יעבוד ? Passbook מתפקד למעשה כפורטל של אפליקציות קיימות, דהיינו עם הפונקציות המפורטות לעיל. אשר (על פי אפל) תהיה להן זיקה למקום מוגדר ובית דיגיטלי, שמאפשר נגישות אליו מצד הגולש. הפתרון למעשה מחבר את כל נתוני המידע הללו כשהם מצויידים בכל האפשרויות לביצוע פעולות ושם לכם – קרי לכל צרכן את כולן על לוח אחד. בכך למעשה קיבלתם ארנק וירטואלי המכיל אישורי כניסה, מעברים, צ’ק אינים וכרטיסים שונים. בשעה שתפקדו לוקיישן מסוים – נניח שדה תעופה או בית קפה, הארנק יפרט לכם אוטומטית מה מגיע לכם, מה אתם צריכים, ובכך למעשה ינגיש לכם את האינפורמציה הנחוצה לכם על מנת שתשתמשו בה באופן מידי. המערכת הזו מסוגלת לתפקד כמתודת עבודה שיווקית חדישה עבור קמעונאים שיכולים על גביה לשלוח לכם בפוש הצעות רלוונטיות. תדמיינו שאתם הולכים ליד בית הקפה שלכם ואוטומטית יופיעו על גבי מסך הסלולר שלכם הצעות רלוונטיות עבורכם מבית העסק עצמו. Passbook מעדכנת את התוצרים שלכם או את הכרטיסים באופן אוטומאטי בכל שינוי ושינוי, מה שאומר שנוכל לשמור את המידע ולא לדאוג תמידית לשעת הכושר, דהיינו “מתי אנחנו צריכים להשתמש במה” – יש מי שדואג לנו ומופקד על מועד התזכורת באופן אוטומאטי באמצעות הרשת.
בשלב הראשון אפל סגרה שיתופי פעולה עם מספר גורמים – אמריקן ארליינס, סטארבקס (וזו עובדה משמעותית), Target, ועוד כל אלו בארה”ב . השמועות אומרות כי אפל עובדת במרץ על ייצירת רשת קשרים עסקית שתתמוך בארנק גם באנגליה. הרעיון “בגדול” הוא שמותגים שכבר מחזיקים ממילא באפליקציות עם כרטיסים וירטואליים ובקודים שנסרקים ומהווים צורת תשלום שיכניסו את הפתרון שלהם וישדרגו אותו דרך אפליקציית הארנק של אפל. התשתית הראשונית של השותפים העסקיים תהווה למעשה מקפצה “פי ארית” וניסיון להפעיל שימושיות נוחה בשטח שתעודד גם אחרים לפנות אל אפל ולבקש מהם לקחת חלק אקטיבי במהלך.
הפתרון הזה עובד למעשה רק בסביבת העבודה של אפל – בiOs 6 – כלומר באיפון חמש, 4, 4s, 3GS, iPod Touch וכמו כן – באיפד שלוש ואיפד שתיים. הוא יושק רשמית כשמערכת ההפעלה החדשה של אפל תצא הiOs 6 ולמעשה כבר נמצא מלכתחילה במכשירים החדשים של איפון חמש.
מה החידוש הזה למעשה מספר לנו על העתיד ? מהי תרומתו ברמת הפתרון ואיך זה ישפיע עלינו ? אין ספק שהפתרון הנוכחי של אפל עדיין אינו מחליף הלכה למעשה את הארנק הפיזי שלנו. נשאלות שאלות האם PassBook מסוגל באמת לשמש כפתרון לתשלומים. בינתיים אפל לא הצהירה בגלוי שזה הכיוון שלה ולא אמרה במפורש שלשם היא מכוונת. כרגע קו העיצוב של המהלך מעיד על כך שפתרון מסוג זה אוגד את כל הכרטיסים, כולל מועדוני הנאמנות שלנו ומייצר פלטפורמה שמקלה על הקמעונאים להציע הצעות ערך מבוססות מיקום (זאת בטווח היותר רחוק). אבל צריך לקחת בחשבון שלאפל יש מסד נתונים של 400 מיליון יוזרים שהכניסו את כרטיס האשראי שלהם למערכת ולכן, בפרספקטיבת הזמן הפתרון המוצע יתקבל כארנק לכל דבר.
הוספתי לכאן סרטון הדגמה מוצלח שמבהיר מעשית איך הדבר יֵיראה ומה זה יתן לנו מבחינת הערך לצרכן והערך לעסק.