יש סבירות גבוהה שנתקלתם בכותר הזה בנטפליקס, בשמו העברי למשל: “מסכי עשן המלכודת הדיגיטלית” או כפי שכתוב באנגלית The Social Dilemma- אני לפחות רואה שהוא נכנס לעשרת המובילים בישראל בשבועות האחרונים.
מדובר באחד מהסרטים התעודיים הטובים ביותר שנטפליקס הפיקה עד כה- שכן מכניסים אותנו ממש מתחת ל”מכסה המנוע”, ועוזרים לנו לראות כיצד אותן מכונות דיגיטליות גדולות כמו: פייסבוק, אינסטגרם, פינטרסט, יוטיוב וטוויטר יכולות להפוך למכונות השפעה וכוח על המוח של האדם.
אזהרת מסע!!! אם אתם רוצים להמשיך ולתחזק את הפרופילים שלכם ברשתות החברתיות, יש מצב שלא כדאי לכם לצפות בסרט בנטפליקס, או לצורך העניין לקרוא את הרשומה הנוכחית שלי.
Tristan Harris, president of the Center for Humane Technology, explains how big tech contributes to “mental health problems, slow erosion of truth, [and] worse journalism.” @hari @TristanHarris pic.twitter.com/nD8NxtIwoU
— Amanpour and Company (@AmanpourCoPBS) September 11, 2020
השחקן הראשי בסרט הוא Tristan Harris, אשר עבד בעברו בגוגל, וכיום מוביל מובמנט של אנשים שרוצים להכניס רגולציה לפלטפורמות הדיגיטליות הגדולות ולהכתיב את הטון לגבי האחריות שיש להן לגבי המשתמשים שלהן. הסרט “הסושייל דילמה” מתייחס לכמה היבטים בכל הקשור בשימוש בסושייל מדיה ובפלטפורמות הדיגיטליות: דיכאון, חרדה, והעובדה שאנשים פוגעים בעצמם – כל אלו סוגיות שקשורות לצעירים וגם לאנשים בוגרים. אותו טריסטן האריס, ואחרים מהסיליקון ואלי מדברים על הבעיה שניצבת לפתחנו, וההשפעות הקשורות שיש לה דרך ההפצה של “פייק ניוז” – כמו גם העובדה שהמידע והמכשירים הרגשיים שקיימים ברשתות החברתיות משפיעים על אנשים בצורה דרמטית לא טובה.
זהו סרט תיעודי שעושה “ריוויו” על כל הפתרונות האפשריים לבעיה, על ההבנה שהחינוך שלנו בשימוש הכלים הללו צריך להשתנות, להתמתן ומצד שני בעובדה שאותן חברות חייבות להיות אחראיות לתכנים שמופצים בפלטפורמה ולבנות כלים ששומרים על המשתמשים. אין ספק שהמילה שעולה הכי הרבה היא רגולציה, אבל עד אז צריך שכל אחד מאיתנו יחשוב על מה שהוא מעלה און ליין, נדרש מאיתנו להבין שכל מה שאנחנו מעלים ברשת בעצם מציף לאותן פלטפורמות את “האני הדיגיטלי” וטביעת הרגל שאנחנו משאירים בפירורי הדטה אותם אנחנו מייצרים אשר מאפשרים לייצר מניפולציה מסחרית, פוליטית וחברתית עלינו.
מה שהדהים אותי בקטע התוכן הזה, הוא העובדה שכמעט כל הדוברים הם עובדים לשעבר באותן חברות- והם מכניסים אותנו ממש אל החדרים הסגורים, אל המקומות שבהם אפשר להבין את המכונות הלכה למעשה! ומראים כיצד הדברים פועלים, ומאילו מניעים. לא בטוח שאחרי שתראו את הסרט תרצו לחזור לאותם ערוצים אישים שפתחתם ברשתות החברתיות. יכול להיות שתרגישו בחרדה כלפי הילדים שלכם והסביבה הקרובה, ובעיני? זה טוב! שכן עד שמישהו יקבע את חוקי עשה לא תעשה עליכם, שווה שתקחו עמדה ותחליטו כיצד אתם שומרים על עצמכם.
חדש!!! הספר שלי: “המתכון לשינוי” בגרסה דיגיטלית! אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.