כפי שהכרזתי בפרופיל שלי בFacebook- אני הולכת להציף לכם במסגרת הבלוג שלי סדרה של פוסטים שתעסוק בתוכניות עבודה לשנת 2014. תמצאו כאן : כלים, מדריכים וקווי מתאר לחשיבה אסטרטגית שתעזור לכם לשרטט את עתידכם העסקי במרחב הדיגיטלי- באופן הנכון ביותר. בראש הסידרה אתחיל בפוסט שמהווה בעיני את עמוד השדרה של כלל הפעילויות שלכם, בבחינת הציר המרכזי שיתווה את המהלכים שלכם על מנת שיהיו מדויקים ויניבו תוצאות. קראתי לפוסט-“נכסים בבעלות ודטה”, כי בעיני שני הגורמים המשמעותיים ביותר להפקת רווחים דרך הפעילות שלנו בדיגיטל הינם הנכסים שמחזיקים לאורך זמן ושמסוגלים לשרת אותנו על ציר הפעולה כערך שריר וקיים.
למען האמת, הגישה שאציג לפניכם כאן נאמנה עלי כבר די הרבה זמן. אבל ! אני מרגישה שהשנה האחרונה, שנת 2013 יצרה עבורנו תפנית בצורת החשיבה, עם יותר בגרות ובשלות עסקית ויֶתֶר הבנה בנוגע לדברים שעלינו להציב לעצמנו בפוקוס. במהלך השנה הזו גם חקרתי באופן אינטנסיבי את עולם הBig Data, ובעקבות המחקר הזה והדרך שמובילה אותי למסקנות ברורות, נראה לי שהגיע הזמן לדון איתכם בנושא ולהבהיר מה עשוי למשוך אתכם לשם. אני משוכנעת שההשקעות שלנו, וכלל הפעילויות והמהלכים שלנו צריכים להתמקד במה שמספק לנו- ובמקביל גם ללקוחותינו ערך המשכי! מתוך תפישת עולם כזו ניגזרים בהכרח הצעדים שאנו מתכננים, וכן העיצוב והארכיטקטורה של המהלכים העתידיים שלנו.
אני מאמינה שבכל תכנון שאתם שוקלים לגבי המהלכים הבאים שלכם, צריך להתייחס לשני עוגנים משמעותיים האחד הנכסים הדיגיטליים שלכם והשני הדטה שאתם אוספים בכל המהלכים שאתם עורכים, כמו כן בניהול הנכסים שלכם על ציר הימים בשנה, כשהעיקר הוא למצוא בכל מהלך איך להפוך את הדטה הזו לנכס דיגיטלי בפני עצמו. ברור שלחלקכם הרעיון יישמע טריוויאלי אבל אני מאמינה שרבים מאלה העוסקים בדבר אינם חושבים כך. ואולי אף ראוי להחריף את הביקורת ולומר- שיש עדיין עסקים שאינם רואים בכך כתפישה אסטרטגית ! בעינֹי הדינאמיקה של העולם הדיגיטלי משתנה, אין הפרדה אמיתית בין מה שקרוי דיגיטל או פיזיקל, אלא מה שחשוב לעסקים הוא השילוב בין השניים. יש להבין שלקמעונאי או ליצרן, או באותה נשימה – לכל נותן שירותים- ניתנת אפשרות רחבה יותר לייצר טאץ’ פוינטס שונים במרחב הפיזי ובמרחב הדיגיטלי ומכוחם אנו מקבלים שטח נדל”ן הרבה יותר גדול להפצת ויצירת תקשורת סביב המוצרים והשירותים שלנו. לא מעט פעמים בזכות הנדל”ן הזה נוצרת קרבה הרבה יותר עמוקה עם בסיס הלקוחות שלנו- הקיים ממילא או הפוטנציאלי, מכיוון שבדרך זו נוכל להנגישו לאותו נדל”ן במקום בו הם נמצאים.
הנכסים בבעלותכם- את הנדל”ן הזה צריך לטפח בתבונה- אני גורסת שכדאי לכם להתחיל כבר מעכשיו לנתב את המהלכים שלכם בראייה לטווח רחוק. באופן זה המדיה שתיקנו במהלך השנה תתמזג עם הנכסים הדיגיטליים שבבעלותכם. כלומר שלא מומלץ להתחבר עם מיני סייט נקודתי או לעמוד בFacebook שבפועל לא שייך לכם- אלא אל הנכס שנמצא בבעלותכם ואשר אותו אתם מתחזקים בצורה שוטפת. במסגרת הנכס הזה תמצאו את כל המידע הדרוש שבו תוכלו להשתמש על מנת ליצור בסיס לקוחות נאמן ולקיים איתו דו שיח קבוע. תהיה זו שטות גמורה לנהל מהלך תקשורתי שמנתב את ההשקעות שלכם אל מקום אותו אתם לא מתחזקים לאורך זמן. הרי זו אנרגיה מבוזבזת שמפספסת את כוחו של הדיגיטל ומצטמצמת לאקט אקראי עם התחלה וסוף, כמשפך שהתרוקן מתוכנו בזמן קצר. ולמה שתקבעו מראש שיש סוף ליוזמתכם ? אתם יכולים לנהל את המהלכים שלכם מתוך תפישה רחבת אופקים שכוללת גם את שלב ההתחלה וגם את ההמשכיות . כך צריכה להירָאות התפישה האסטרטגית שלכם !
הדטה של כל מהלך צריך להיות מנוהל כמשפך שאת ממדיו צריך לתכנן– אין להסתפק בגישה של תפישת נכסים, משום שכיום ישנם כלים שמאפשרים לכם לנתח את פלחי הגולשים שמגיעים אל האתר שלכם, את המקום בו הם נטשו אתכם ולאחר מכן לאתר אותם במקומות אחרים ברשת דרך גוגל ודרך Facebook. כלים אלו עוזרים לכם לייצר קו לוגי מתמשך ממאגר הדטה של האנשים שנחשפים אל המידע שלכם. הבסיס ההגיוני הזה יכול לשרת אתכם בתפישת הזנב הארוך לשם קצירת יבול ביקושים הרבה יותר משמעותי מזה שיכולתם להשיג לולא עבדתם בשיטה זו. אחת המטרות האסטרטגיות המרכזיות שעליכם לאמץ לעצמכם הינה ניהול הדטה שלכם, דהיינו אוסף הדטה שבבעלותכם, זו שמצוייה כבר בתוך החברה- יחד עם הדטה של הגולשים אשר באים במגע עם הנוכחויות הדיגיטליות שלכם. לאורך זמן זו יכולת שעשויה להפוך לנכס משמעותי איתו תוכלו לנהל את הקמפיינים שלכם בצורה מדויקת יותר ותכליתית יותר. אני מרחיבה מאוד בנושא זה תחת קטגוריות הביג דטה בבלוג שלי ואני ממליצה לכם בחום ללמוד על מה שכבר מתקיים ברשת בכמה וכמה רמות : יכולות, כלים יעילים, שיטות ומתודולוגית בדוקות לעבודה- על מנת שתאמצו את הציר הזה כציר פעולה אסטרטגי בעל משמעות מדרגה ראשונה !
תחשבו מתוך תפישה ארוכת טווח ולא בצורה נקודתית, תסתגלו לחשיבה בסיסטם– ולמי שנחוץ צלצול הגונג על מנת להתעורר- אני כאן ! כאמור, עולם הסחר השתנה, והדרך בה אנחנו מתקשרים עם לקוחות השתנתה, ומאז אותם זמנים בהם יצאנו בארבעה קמפיינים גדולים בשנה הגיעו הימים שבהם מושם הדגש העיקרי על הקשר הפרסונאלי, שדרכו אנו יכולים לגעת בלקוחות שלנו על בסיס קבוע ולנהל איתם את מערכת היחסים לאורך זמן. מצב זה מתאפשר אך ורק באמצעות נכסים דיגיטליים חזקים- כולל כמובן גם הנכסים הפיזיים. בתנאי שהם נועדו לבוא במגע עם הצרכן ולהזכיר לו את קיומכם. אם תחשבו על כך באופן אסטרטגי תמצאו את עצמכם משנים לגמרי את התשתיות המתאימות לניתוב הפעילות שלכם ולקביעת דרכי הפעולה המתבקשות.
הדרך הנכונה ביותר היא ליצור את חגורת החוסן שתחזק את הנכסים שבבעלותכם- ולהקפיד על כך שהלקוחות שלכם יתרגלו לקבל במסגרתם ערך ממשי שמתקיים לאורך זמן. שיטה זו היא בבחינת הזדמנות פז שמעניקה ללקוחותיכם את התחושה האותנטית שאכן יצרתם עבורם אקו סיסטם של מגעים מתמשכים, המאפשר להם להיחשף באופן קבוע לתכנים מטעמכם, לשירותים המופצים מטעמכם, וכמובן להצעות ערך שמתאימות לצרכיהם. ככל שתערכו את המבנה הזה כאקו סיסטם שלם כך תשיגו קשר עמוק יותר עם בסיס לקוחותיכם ודרך כך גם תרוויחו כמובן את הארנד מדיה- את הפה לאוזן הכל כך משמעותי עבור המותג שלכם. מאליו יובן שאם בזכותכם יחוש הלקוח המסויים “נעים בגב” הרי אין ספק שהוא יביא בעקבותיו את מעגל החברים שלו.
מילת סיכום, הפוסט הזה הוא עתיר תובנות שמצטברות אצלי בזו אחר זו, כך שהוא אמור לפתוח לכם את הראש לגבי סלילת הדרך הנכונה לקראת היוזמות הבאות. אני מבטיחה להמשיך ולדון איתכם בנושאים הללו ולקחת אתכם יד ביד במסע המרתק הזה. כמו כן אציין שזו רק תחילתה של סדרת הפוסטים לקראת שרטוט תוכניות העבודה לשנת 2014. מקווה שתישארו איתי גם לפוסטים האחרים בשרשרת, שדרכם תכירו את קווי המתאר האפקטיביים ביותר לארגז כלי העבודה שלכם.