הפוסט הזה יהיה מעט רומנטי, עם נימה פילוסופית, אבל לדעתי תמצאו בו עזר רב- הרבה יותר משדמיינתם. מדובר בפוסט שעוסק בסרט Chef- סרט מומלץ שמתעכב על סיפורו של שף מוכשר- גרוש ואב לילד, איש עסוק שלא מוצא זמן לבלות עם בנו. הוא עובד במסעדה שמסרסת את היצירתיות שלו, וגורמת לו להיות כל הזמן במצב של בינוניות- ברגע שהוא נחשף לבקורת אכזרית מטעם בלוגר של אוכל שקוטל אותו- הוא פותח במלחמה דרך הטוויטר מבלי להבין את המדיה. המאבק גורם לפיטוריו ולצורך לחַשֵׁב מחדש את מסלול חייו המקצועיים. גרושתו- משכנעת אותו לרכוש משאית אוכל שתאפשר לו לעבוד באופן עצמאי ולפתח את הכישרון הקולינרי שלו ללא הפרעות מהצד. למרות שהסרט הזה מלוהק עם שחקנים מהשורה הראשונה כמו סקארלט ג’והנסון, רוברט דאוני ג’וניור ודסטין הופמן- בעיני, שלושת השחקנים המובילים של הסרט הינם הילד, האוכל וטוויטר (או באופן כללי – הרשת החברתית), והם כפי שאתם כבר מבינים משגשגים יפה ביחד.
אני רוצה להציג לכם את נקודת מבטי-לגבי מה שהזניק לי את הרעיון לפוסט הזה: הבחנתי במהלך הסרט, לצד העלילה המרכזית- בשכבה נוספת שחשפה לי את הסיפור החשוב ביותר בעולם שמשתנה והוא- היכולת של ילדים להבחין בשינוי, לנצל במהירות את המומנטום, להתגמש בטבעיות תוך כדי תנועה על מנת לרתום את המדיה בצורה האותנטית והטובה ביותר עבורם. הסרט כולו עוסק במסע של השף בבניית העסק הקולנרי שלו באמצעות המשאית- אבל בפועל, מה שעושה את ההבדל וגורם לכל זה לקרות- הינו הילד הצעיר שיודע להשתמש בכלים חדשים ומפריח חיים אמיתיים עסקיים במיזם של אביו.
הכירו את מנהל השיווק של שנות ה2000– ילד בן עשר שמבין את הפוטנציאל הטמון בכלי התקשורת החדשה, במסכים החדשים וביכולות ומשאבים שלא היו לפני כן. הוא מיישם זאת ברוח רעננה שלטעמי כולנו צריכים להחזיק בה “כנכסי צאן ברזל” חשוב להתקרב לMode of operation שלו- על מנת שנוכל באמת למנף את עֲסָקֵינו ולהרוויח הלכה למעשה. יש כמה מרכיבים שאותם זיהיתי במהלך הסרט, ומן הראוי להעמיק בהם, ואף להטמיע אותם ב”מערכת ההפעלה”- שלכם על מנת לעבוד כהלכה בשיטות חדשות.
הראשון– הקשה מכולם, להרגיש טבעי עם הפלטפורמות.
השני– להפגין זריזות.
והשלישי– להתנסות ולהתגמש בקלילות ובאופן אותנטי.
אעבור איתכם על כל אחד מהמרכיבים ואוסיף עליהם את הסיבות הטובות לאמץ אותם לשיטות השיווקית שלכם ולדרך בה אתם פועלים.
טבעי– הדבר הבולט ביותר בסרט הינו הטבעיות של הילד בשימוש בכלי המדיה. מבחינתו כלום לא חדש- זוהי המציאות הלכה למעשה. הוא רק בן עשר וכבר מחזיק באייפון- הוא יודע איך להיכנס לכל הרשתות החברתיות ומבין בדיוק מה תפקידה של כל רשת ואת מי הוא יכול “להפעיל” בכל זירה. הוא משתמש יפה בכלים להעברת מסרים בתקשורת בדרך הכי נייטיבית. לא קל לדור הבוגר להיות טבעיים עם כלים שנכנסו לחיינו בשלב מאוחר, שלב בו כבר עוצבה תפיסת העולם שלנו בפרספקטיבה מוגדרת. ולכן, על מנת שאנשי שיווק של העשור הנוכחי יוכלו לעשות זאת, עליהם בהכרח להשתמש בכלים בעצמם, להתנסות – לשתף, להגיב, ליצור ולפעול. רק הסתגלות אישית לכלים תוביל להתמצאות במתרחש כיום ברשת. כמו כן, על מנת לפעול בגמישות של ילד בן עשר מומלץ לתַשאֵל ילדים בני עשר- לשמוע מהם מה הם חושבים על התקשורת החדשה, כיצד הם משתמשים בה ומה דעתם על עולם התוכן שאתם מעבירים ועל הפלטפורמות שאתם מייצרים- המשוב הטבעי שתקבלו מחקירה כזו הוא בעל ערך רב עבורכם.
מהיר-כמו שבעבודת המטבח נדרשת מהירות- אוכל מהיר, ארוחות מהירות- הכל זז על פס הכנה מזורז, כך גם החיים ברשתות החברתיות, מה שחזק כרגע בטרנדים- בשיחה למחרת בבוקר כבר פג תוקף וניזרק לפח. הרשת החברתית הפופולארית יכולה בזמן קצר להפוך ללא רלוונטית- ובמקומה תתפוסנה מקום רשתות חברתיות חדשות ושיטות שונות לגמרי. אבל את מרכיב המהירות ניתן לאמץ ללא קושי כחלק מההוויה השגרתית, כך שהתנועה המהירה הזו לא תחשב כגורם מפחיד כי יש לה עם מה להתכתב. ברור שלילדים זה קל יותר כי הם נטולי בעיות הסתגלות, ותפיסת עולמם נמצאת בכמה רמות יותר גבוהות משלנו (ואני מדברת בשם עצמי “ממרום גילי”). אבל שום תירוץ לא יעזור- בין אם אתם רוצים להיות מהירים ובין אם לא, תיאלצו להסתגל לקצב המודרני. הילד הזה בן העשר מראה בכל דרך אפשרית איך הוא “חותך” עניינים: מבצע במהירות, חושב כמו טיל ולא מפחד מהתנועה הזו.
מהירות בעידן הנוכחי היא שם המשחק, והאלמנט הזה שמוצג כל כך יפה בסרט חייב להיכלל כחלק משגרת היממה שלכם. נגזר עליכם לא להתמכר לפתרונות קיימים (שמשרים ביטחון מדומה), להסתכל כל הזמן על המתרחש ולגלות סקרנות לקראת הדברים החדשים. להתנסות שוב ושוב כי רק חלק מהיוזמות ומהרעיונות באמת תופסים לאורך זמן- ובשום פנים ואופן לא לקפוא על השמרים.
אותנטי– יש משהו מהותי שהוא לא שיווקי ברשתות החברתיות, ערך אותנטי שמושתת על הקשבה לדברים שקורים בפלטפורמה ומתגלגל אל תוך השיחה הטבעית. ילדים יודעים להבחין באלמנט הטבעי הזה כי הם מטבעם סקרנים, הם מסתכלים לצדדים ומעלים המון שאלות. מנהל השיווק של התקופה הנוכחית חייב לאמץ את הקו הזה של האותנטיות, שמעורר הרבה יותר שאלות והרבה פחות תשובות. אם תסתכלו על הסרט תראו שהילד לא מתווכח עם הדרך בה הרשת החברתית פועלת, הוא פשוט מקשיב- מסתכל ומאמץ את הדברים על מנת שיעבדו עבורו ויעזרו לו למנף את ההצלחה שלו. הוא גם לא רואה בכך משהו יוצא דופן, מגניב, אחר, שונה- כפי שאמרתי קודם לכן מצב זה הוא כל כך טבעי לו- שכל העסק פשוט מונח לו בכף ידו והוא פועל באופן האותנטי ביותר בשעת השימוש בכלים. הוא מפיק קטן, שמתפקד בו זמנית כ-צלם מדיה, וכתב משופשף. את כל הפעולות הללו הוא מבצע ביד אחת ואין לו כל מיני אקסיומות מגוחכות על “איך צריך להפיק הפקות גרנדיוזיות” כי הוא מבין שזמן הוא כסף. חשוב לשים לב שהשיטה הזו רלוונטית גם לגבינו וכדאי לזוז מהר ובנחישות על מנת שנרוויח את רגעי ההזדמנות שנקרים לנו באמצעות הרשת.
גמיש ומוכן בקלות להתנסות– גם את התכונה הזו קשה לאמץ, במיוחד אם התרגלתם לעשות קופי פייסט לתוכניות העבודה משנה לשנה. אבל מדובר בכלי עבודה חיוני ביותר עבורכם: בסרט, הילד מתנסה בקלות והוא מתגמש מול השינויים- הוא משתדל לשלב את הכלים החדשים בתוך המסע העסקי הלכה למעשה, והוא פשוט “מְגַ’גְלֵן” את מה שמתאים לנקודת הזמן המסויימת בדרך. מוטיב המעבדה וההתנסות חשוב מאין כמותו שכן הוא מאפשר לכם להרגיש בזמן אמת איך דברים מגיבים. ראוי לחשוב פחות ולהתנסות יותר, שכן רק על ידי ליכלוך הידיים תוכלו לחוש מה פועל לטובתכם. שימו לב לדימיון בין החוויה הזאת לבין היצירתיות בהכנת האוכל: יש מנות שיוצאות נהדר עם אותה שיטה מסורתית שהוכיחה את עצמה לאורך שנים- אבל אם החֵך שלכם מחפש אחר טעמים חדשים, צריך לגוון את המנה בטעמים אחרים שלא נוסו עד כה, ומקסימום לפשל בתבשיל אחד או שניים, הרי בפועל- אם לא תתנסו, איך תדעו.
לינק לצפייה ישירה בסרט– Link.
מילת סיכום– אני מקווה מאוד שגם אתם כמוני שאבתם כמה טיפות אנרגיה מהפוסט ההשוואתי הזה, ואני ממליצה לכם בחום לצפות בסרט אם לא ראיתם אותו עדיין. אין ספק שמנהל השיווק החדש מופיע בצלמו ובדמותו של הילד בן העשר, ועל מנת שלא יקח את מקומכם קטין מוכשר ואמיתי- תתחילו להרגיש רעננים כילדים בעצמכם.