Different Strategy 4 Mobile Apps

 

מה יכולים ארגונים לעשות בעולם המובייל ? אילו אפליקציות, פיתוחים וכיוונים ניתן לפתח ועל פי איזה צורך לפעול? הכנתי עבורכם מניפה של רעיונות וכיוונים על מנת להציג בפניכם מעין תפריט לכיווני חשיבה, שאיתו תוכלו לעשות את המאשפאפ שלכם. הפוסט סוקר עשרה כיוונים אפשריים. קחו בחשבון שלבטח יש עוד הרבה רעיונות טובים לגבי הדרכים להשתמש בערוץ הדיגיטלי הייחודי הזה שכבר מזמן מקושר אלינו בחבל הטבור. לא אגזים אם אומר כי הערוץ הפך למעין יד שלישית הקשורה לגוף שלנו.

אפליקציית מידע – טיפים, תוכן מעניין – אחד הדברים היעילים שאנחנו יכולים לעשות במציאות של מובייל הוא לספק מידע, להעביר תוכן שימשוך אליו קבוצת עניין ויוכל להיות נגיש במציאות של סלולר או מובייל באופן כללי. דנונה הוציאה אפליקציה אשר מספקת ללקוחותיה מידע ותוכן עשיר ומגוון – טיפים, עצות ותכנים שונים הקשורים לתזונה. החשיבה מאחורי פיתוח כזה מסתכמת בהצהרה : דנונה רוצה לפתח מערכת יחסים חדשה עם לקוחותיה וכמובן מעוניינת בהרחבת בסיס הלקוחות שלה למעגלי צרכנים דיגיטליים מובהקים שיעדיפו לצרוך תכנים במובייל ולא בWeb.

אפליקציה מבוססת מיקום שמיועדת לספק הצעות ערך ללקוח –דוגמת פפסי אשר הוציאה בשנה שעברה אפליקציה שמשרתת את הלקוחות כמועדון נאמנות. השיטה מבוססת על צבירת נקודות – רכישה חוזרת מעניקה ללקוחות תכני מוסיקה בחינם. קחו בחשבון שהדגש בפעילות כזו מיושם על כמה רבדים. הראשון : מדובר במהלך שיתקיים לאורך זמן; השני : בניית עקרון פעולה המושתת על הצעות ערך אשר מעניקות ללקוח חוויה מיידית במובייל – למשל הורדת מוסיקה מאפשרת ללקוח לחוות בנקודת הזמן של הרכישה את הערך המיידי ומספקת לו את הסיבה להשתמש בכלי שוב ושוב – אלו למעשה המנגנונים אשר יוצרים חזרתיות  ודְבֵקוּת במתחם (“סטיקינגס”).

אפליקציה שמשמשת כקהילה –Market Place   חיבור בין אנשים לבין עסקים קטנים – קחו בחשבון שהשימוש במובייל פותח לכם כר שלם של הפעלות.  אחת מהן שהיא חשובה בעיני נשענת על הדוגמא הבאה – מעין קהילה שמחברת בין אנשים לבין השוק המספק את צרכיהם וכן נותנת לנו לקיים דיאלוג בין עסקים בסביבת עבודה של מובייל על ידי חיבור לסושייל. רעיון כזה יכול להועיל לחברוֹת על בסיס של יחסים חדשים עם לקוחות, שנשען על מסד הנתונים העשיר של החברה – ועוזר בפועל ללקוחותיה לייצר חיבורים חכמים. כיום – ארגונים ומותגים יכולים להיות הכוח המניע והכוח המחבר בין אנשים לעסקים. בכך למעשה יהוו מודל לחיקוי ויהפכו לחברות אהובות ואהודות שאינן חושבות רק על מפת האינטרסים של עצמן אלא גם מסתכלות על הצד של הצרכן.

מודל קנייה בQR code דוגמא מעולה – חברת הסופרים Tesco – לפעמים אני חושבת שכל מה שנדרש הוא מוח קודח וקריאטיבי – ראש עסקי ויוזמה “עם ביצים”. אך בעצם, אין זו דרישה כל כך פשוטה. ובכל זאת, אם אנחנו מסתכלים על מפת ההתרחשות בדיגיטל אנחנו נוכחים שהדבר אפשרי. העיפו עין בדוגמא הבאה של חברת הסופרים טסקו אשר פתחה מתחם של סופרים וירטואליים בקוריאה. הדוגמא מספקת עדות מהשטח שאפליקציה סלולרית יכולה להוות את הקשר בין הדיגיטל לפיזיקל – לענות על דרישות הצרכן – ולייצר הלכה למעשה הרגלי צריכה חדשים. המון תעוזה, המון מחשבה פרועה שיוצאת אל מחוץ לקופסא. ללא ספק הקייס הזה מוכיח שהשימוש בסלולר יכול להוות עבורנו קו עסקים לכל דבר ודבר.

אפליקציית התמצאות – אחד הדברים המשמעותיים ביותר שכדאי לתת עליהם את הדעת הוא נושא הUtility – ככל שהתוכן האפליקטיבי שלכם במובייל יהיה יותר תועלתי ושימושי כך סביר להניח שהוא יהפוך לגורם שמייצר מערכת יחסים עם צרכן, לקוח וגולש לאורך זמן. כל תכנון שתכליתו לעזור ללקוח למצוא מענה מעשי על בסיס קבוע (שבאופן פרטי היה לוקח לו זמן ומבזבז אנרגיות עודפות) ייצר קשר המשכי ויירשם במוחו של הצרכן לחיוב. כיום, חברות עושות צעדים משמעותיים ביצירת חיבור בין המותג לבין המעורבות הריגשית של הצרכן ומנסות לייצר פרונט של חברות אהובות, שדואגות להתייחס למפות האינטרסים של המשתמש – שיטה טובה מאוד אם כך היא לייצר כלי עזר במובייל שאכן יגרמו ללקוח להשתמש בהם שוב ושוב ועם הזמן לפתח מערכת יחסים של אמון ערכי ומבוסס.

אפליקציות שמשתמשות בכוח של הSocial לחינוך – קחו בחשבון שתמיד אתם יכולים להשתמש בכוח של המובייל באמצעות חיבור חכם לSocial לשֵם יצירת תכונה ויראלית המעבירה מסר חינוכי. מסר זה אמנם צריך להתחבר טבעית עם ערכי המותג שלכם ועם האג’נדה אותה אתם מובילים. אבל – ברמת התכנון – יש בכוחו של המובייל לייצר עבורכם תכונת שיתוף ( בשיטת “העבר את זה הלאה”) ובדרך זו אתם למעשה מחזקים את המותג, והרווח כולו שלכם.

אפליקציית גיוס – אני חושבת שPepsiCo כחברה מייצרת את המהלכים המרשימים ביותר והנועזים ביותר בתחום הדיגיטל בכלל ובתחום המובייל בפרט. זוהי דוגמא מובהקת להעזה – שכרוכה כמובן בשינוי תפישה ויציאה מגבולות הקופסא. אפליקציה שימושית שמטרתה היא גיוס באמצעות הרשת – גיוס כוח אדם. מבחינה מעשית זוהי אפליקציה שמשרתת שתי מטרות עיקריות: ראשית היא נועדה לייצר טרפיק בחיפוש אחר עובדים חדשים – על פי הגדרת העובד הדיגיטלי, ומצד שני עצם השימוש באפליקציה מעיד על איכות החברה – המוצגת כארגון שיודע לעבוד בנטוורק, ארגון דיגיטלי שחרת על דגלו את ערך החדשנות בתחום ומשדר קו פעולה צעיר, דינמי ובעל יוזמה.

אפליקציה תומכת פעילות שיווקית – כל מהלך שיווקי שאתם מייצרים צריך לכלול כיום גם חשיבה על סט כלים במובייל. הדוגמא הבאה של מק דונלדס מראה איך ניתן לקחת אפליקציה ולהפוך אותה לכלי שרת אשר מיצר שיחה בין כמה גורמים: פעילות בשטח המחברת את הדיגיטל והפיזיקל, מייצרת נאראטיב הולם ובסופו של דבר מגיעה לשלב סגירת מעגל בנקודת המכירה. הכוח של מהלכים כאלו הוא עצום כי בהופעתם החדשה הם למעשה מייצגים תפישת עולם של PR דיגיטלי יזום – ואין ספק שהאלמנט המוביל בסלולר הוא זה שגורם לנו להרגיש דרכו יותר שייכים לפעילות המתרחשת בקדמת הבמה. עצם העובדה שאפשרנו לפעילות החדשנית להיכנס לדָלֶת אמות הפרטיים (וכן, עקרונית המובייל הפך לבית הווירטואלי שלנו) היא גורם המקשר ומהדק את היחסים בינינו הצרכנים לבין המותגים.

 

אוגמֶנטֶד ריאליטי – מציאות מדומה ללא ספק מעשירה את הלקוח ואת הגולש בחוויית גלישה מדהימה. צריך לחשוב איך מייצרים בצורה מעשית פעילות שגם תקשור אליה את הרעיון המנחה וגם תניעאת הלקוח לפעולה. הדוגמא הבאה מראה איך מתנהגת חברה שחושבת רחוק – חושבת “בגדול” ומשנה דפוסי מהלכים. חיבור בין אפליקציה סלולרית לסביבת עבודה מוכרת בעולמות הפרסום המסורתי  – כגון דרך העיתון – לכשעצמו  מגלם את החיבור בין העולם הווירטואלי דיגיטלי למציאות הממשית. בסופו של דבר ירידה לCall To Action  היא שעושה את ההבדל ומשיגה את התוצאה הרצויה – שורת המכירה.

 אפליקציה כמו קוקה קולה שאמורה לשגרר מסר חיובי, כערך חברתי מקובל- המהלך הזה של קוקה קולה מוכיח שהשימוש באפליקציה סלולרית להעברת ערך, השואף לחבוֹר לקהל צעיר יכול לייצר קשר עמוק עם המותג ולאתגר את הגולש להעביר את המסר הלאה. כאמור, צריך אמנם שיהיה לאֵל ידנו לספק מסר כזה מלמעלה בסט אפ המיתוגי שלנו – באם נמצא ברשותנו המסר המוביל אין ספק שכלי אפליקטיבי במובייל לקהל יעד דיגיטלי יעשה את כל ההבדל.

לסיכום – מקווה שהצלחתי לעורר בתודעתכם את המנוע האתגרי ולשכנע אתכם להתחיל “לעבוד בזה”. אין ספק שהמספרים מעידים שהצמיחה במוביל אינה לינֵיאַרית – היא אקספוזיציונאלית ואי לכך דורשת השקעה, חשיבה ותכנון אסטרטגי ותפעולי. לתועלתכם שימו על מפת הדרכים שלכם את הנושא הזה כדי ששנת 2012 תהיה לפחות המייל סטון הראשון – אבן הפינה שלכם לבניית הדרך הסלולרית הנאותה.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.