אני מודה ומתוודה שSnapchat לא מתעכלת אצלי בקלות, אבל אין סיכוי שאתעלם מהתנועה המתרחשת סביבה ומהעובדה שיש לה פוטנציאל להפוך ולהיות הNumber One בעולם הסושייל מדיה בקרב הצעירים. חשוב לי לציין שSnapchat כשלעצמה לא מפסיקה להתפתח, והשינויים מתבטאים בהוספת פיצ’רים חדשים שהופכים אותה להרבה יותר הגיונית עם הזמן. הפעם, אני רוצה לסחוף אתכם לסחרור המטורף שמתחולל סביב הפלטפורמה באמצעות סרטון שהופץ ברשת ושמדגים הלכה למעשה למה הצעירים כל כך מתעניינים בה- ולמה היא הופכת מיום ליום לכלי קשיח שמאיים על רשתות חברתיות אחרות ובפרט על פייסבוק. על מנת שתהיו בתמונה ובשביל לסבר לכם את האוזן ברמת המספרים- צירפתי לכם גרף שמראה את כמות היוזרים העולמית בSnapchat, גרף ששלפתי לכם מהמנוי שלי ב-BI.
את הכותרת– How Snapchat is murdering Facebook לא אני המצאתי, זה לקוח ישירות מהסרטון המדובר אשר מראה איך כל רשת חברתית חיסלה את הקודמת לה לאורך השנים וגם מבהיר את הסיבות לכך. רָצות כל הזמן שמועות שגורמים רציניים בתעשייה מעוניינים לרכוש את Snapchat- ובאופן כללי שוק האפליקציות של המסרים הקצרים רותח. גוגל אשר מפתחת אפליקציה משלה, פייסבוק שרכשה את אינסטגרם ואת וואצאפ- האחרונה בסכום מעורר תדהמה שעומד כיום אחרי גמר העסקה על יותר מ22 מיליארד דולר, Viber הישראלית שנמכרה לחברת השקעות יפנית, וWeChat הסינית שתופסת כותרות. Snapchat גם היא קיבלה אין ספור הצעות ומהבולטות שבהן- ההצעה של פייסבוק בעבר וכפי הנראה גם של גוגל, שעמדו על סדרי גודל של 3.2 מיליארד דולר ונענו בשלילה, שמועות על עליבאבא שניסתה לרכוש אותה- ולאחרונה רצה לה שמועה נוספת על כך שYahoo הציעה לרכוש אותה בתמורה ל10 מיליארד דולר. כל אלו ועוד הרבה גילויים על-Snapchat מובילים את התעשייה כולה להסתכל על התופעה בסקרנות ולראות כיצד הערוץ הזה מתפתח ומה יעלה בגורלו.
אבל מתקבל הרושם שכול זה לא יכול לתת לנו תמונה טובה יותר על הסיבות להצלחתה של-Snapchat מהסרטון המצורף לכם ברשומה זו- סרט חדש שלפיו Snapchat למעשה “רוצחת” את פייסבוק! הסרט עוקב אחר גולשים צעירים והאופן שבו הם משתמשים בפלטפורמה ומסביר למה הם מבלים שם יותר ממקום אחר. אין ספק שהמהפך של Snapchat חל ביום בו היא הוסיפה לתוך האפליקציה יכולת חדשה שנקראת ” Story “- יכולת אשר מאפשרת למשתמשים שלה לתעד יום בחייהם ולעדכן את החברים שלהם בזמן אמת בכל הקורה להם. יְתֵרָה מזאת- המידע השוטף למעשה נעלם לאחר 24 שעות, וכפי הנראה עקרון הארעיות יתמסד וישפיע על הדרך בה אנחנו נתקשר בעתיד הקרוב, כלומר- מתן עדיפות לתוכן זמני, לדיווח בזמן אמת ולתיעוד של סיפורים, הכול סיפורים.
אני מסכמת את Snapchat בשלושה מימדים משמעותיים, אשר מספקים לה את היתרון כיום כרשת חברתית עם פוטנציאל לגבור על כל האחרות עבור בני נוער : Moments, Real Time, Temporary.
הסרט ממחיש את העוצמה של הדור החדש שמתבטאת ביצירת בסיס למעגל עוקבים שיכול להפוך נער צעיר לרוק סטאר, והוא גם מדגים את הקשר החזק בין המימד הדיגיטלי לבין השלכותיו על המימד הפיזי. הפונקציה שSnapchat הוסיפה שמאפשרת לאנשים לספר “סיפור-יום” למעגלים שעוקבים אחריהם בטווח תחום של 24 שעות- מדגימה את המוד בו אנשים צעירים נמצאים כיום, פונקציה זאת אינה קיימת בפייסבוק או באינסטגרם- וצורת השימוש המקורית במדיה מחזקת את הבידול האופייני לאנשים צעירים בדור הנוכחי. הם רוצים להתבטא ולדעת על כל מה שקורה סביבם עכשיו, ומעדיפים להיחשף למידע קצר ותכליתי על המתרחש בנקודת הזמן הנוכחית. עיקרון זה מאפשר להם הצצה ישירה אותנטית ופרסונאלית- בלי פילטרים ובלי שהכל יהיה מהונדס, כך הם תופסים את פייסבוק. מבחינתם ההווי ב-Snapchat הרבה יותר אותנטי ומייצג Moment משמעותי של החיים. העיקרון החשוב ביותר שאני לוקחת מכך הוא שהצעירים מחפשים סיפורים אמיתיים, שמעבירים משהו אותנטי בזמן אמת שחל על רגע מסויים.
מילת סיכום, חשוב שתצפו בסרטון הזה. יש בו הרבה הומור אבל הוא גם חושף אמיתות מאלפות על בני הדור הצעיר ועל תפיסת המציאות שלהם (הלכה למעשה). אין ספק שSnapchat היא זירה ראוייה להתייחסות מלאה וכדאי להתמיד ולעקוב אחריה וכמו כן להתנסות בחוויה כדי להבין יותר טוב “את הראש” של דורות חדשים שחושבים אחרת מאיתנו. ואם נרצה לבסס מולם את מערך הפעולות שלנו, מוטב שנכיר את נקודת המבט השונה שלהם ונבין את השקפת עולמם.