הקשבתי לספר מופלא באודיובול, שקוראים לו: עשר שנים חצות. זה ספר שיצא לאחרונה, וכתיבתו באופן פראדוקסלי הסתיימה ממש דקה לפני הקורונה! אני אתחיל מהחמש דקות האחרונות של הספר, ובהן הסופר Blair Sheppard שהוא ראש האסטרטגיה בחברת PWC מדבר על כך שהספר ירד לדפוס ממש בתחילתה של המגפה בעולם, ואומר למעשה את מה שעבר לי בראש בכל השש + שעות של הסיפור, האמירה הזו: עשר שנים לחצות, למעשה התכווצה, עברנו אקסלרציה והאצה של כל הדברים עליהם בלייר מדבר, שכן אולי זה כבר לא עשר שנים לחצות, אלא אולי עשרה חודשים לחצות.
זה מסמך מדהים עליו אני ממליצה בחום, אני אישית בוחנת ספרים דרך פרמטר אחד, והוא- האם אני רוצה לשמוע אותם וגם שומעת אותם או קוראת פעמיים. זה מה שקרה במקרה הזה. מדובר ביצירת מופת שמסבירה לנו את כל מה שקרה בחמישים- שבעים השנים האחרונות, המהפכות הגדולות והשינויים המשמעותים שגרמו לחמישה דברים מרכזיים! החמישה האלה מהווים את המודל עליו נשען הספר ודרכו מפלטרים את כל האמירות, מודל ADAPT.
A – א- סימטריה: העולם שלנו מלא חוסר איזון ואי סמטריות בכל הקשור לכלכלה, חברה, השכלה. זה אחד הדברים שמכתיבים את הקושי לנהל החלטות באופן רוחבי שכן הפערים גדלים ומייצרים מורכביות גדולות מאוד! את הא-סמטריות ניתן לראות בצורה ברורה ובולטת בתקופה הנוכחית של הקורונה, הפער בין העשירים לעניים רק גדל, כמו גם ניתן לראות כיצד כל שכבת הביניים שגם כך הייתה בסטגנטציה כלכלית לאורך השנים נפגעת בצורה המשמעותית ביותר.
D- שיבוש: החברות הטכנולוגיות, והטכנולוגיה שנכנסה לתוך חיינו עושה דיסרפשן לכל פיסה בעולם. אותו שיבוש מביא כמובן הרבה מאוד דברים טובים, מצד שני הוא מחדד את הפערים ואת חוסר הסימטריות- חברות הטכנולוגיה הגדולות מגייסות הרבה פחות עובדים ובאמצעות הטכנלוגיה מאפשרות לעשות הרבה יותר.
A – גיל: יש פערים ענקיים בעולם בכל הקשור לגיל של האוכלוסייה, מקומות שבהם התושבים מזדקנים ומהווים אחוז גבוה מהאוכלוסיה, מול מקומות אחרים כמו אפריקה שבהם הגיל הממוצע הוא שלושים. העובדה הזו גם היא מחדדת את חוסר הסימטריות והיכולת לייצר תהליכים חובקי עולם שמספקים פתרונות איכותיים לחיים.
P – פולריזציה: אין ספק שהעולם שלנו עובר קיטוב, ואין תקופה טובה מכך כמו תקופת הקורונה להרגיש בפולריזציה המתגברת.
T – טראסט: כל המשברים שהעולם עובר, מובילים למשבר אחד גדול ומשמעותי והוא משבר אי אמון, חוסר אמון במערכות, פוליטקאים, כלי מדיה, ובמיוחד חוסר אמון במנהיגים.
בלייר מדגיש בספרו שהדבר הנדרש ביותר כיום הינו התכנסות מחודשת של המאמצים העולמיים, לייצר מנהיגות חדשה שחושבת בצורה עמוקה על מודל ADAPT וממציאה פתרונות אשר מבוססים על הבעיות הגדולות שנוצרו. במיוחד בתקופת הקורונה אותן בעיות קיבלו בוסט ודחיפה קדימה! ומה שהיה אמור לקחת עשר שנים, הפך בין יום לאתגר של עשרה חודשים.
הספר מוביל לכך – שאנשים בארגונים, מוסדות, ממשלות ובטח בפלטפורמות החשובות בעולם- צריכים לחשוב על מנהיגות! המנהיגים של המאה ה21 מבינים את הערך של ארגונים ומותגים שהוקמו לאורך שנים, לפעמים אלו מוסדות שקיימים יותר ממאה שנים! אבל דווקא בגלל שהם קיימים כל כך הרבה זמן יש להם כוח וחשיבות עם הידע, והיכולות והערך שיצרו לאורך השנים. לא צריך לחשוב שנדרש לפרק ולהרכיב אותם מחדש, אלא להפשיל שרוולים ולהכניס לתוך הפלטפורמות הללו חדשנות ובמהירות– כזו שמתכתבת עם השינויים שעוברים על כולנו בעידן הנוכחי, בטח ובטח בעידן הקורונה.
נדרש להשתמש בטכנלוגיה באופן שחושב ומעצב את הפתרונות סביב אנשים- ולא לחשוב על הטכנולוגיה עצמה כמטרה בפני עצמה.
וטראסט, הופך לכלי והמצפן החשוב ביותר בעידן הנוכחי, מדובר במצפן הכרחי שכן הוא יכול לבנות- או לרסק חברות של המאה 21 בזמן מאוד קצר.
חדש!!! הספר שלי: “המתכון לשינוי” בגרסה דיגיטלית! אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.